Keres
2019. február  16., szombat, Julianna
Magyar
 

Eseménynaptár

FEB
21

SIMÓ MÁRTON: MI, SZÉKELYEK ÉS ROMÁN BARÁTAINK – könyvbemutató

Simó Márton Mi, székelyek és román barátaink. Interjúk, dokumentumok és vallomások az együttélésről (Budapest ‒ Székelyudvarhely, Erdélyi Műhely Könyvek, 2018) címmel jelent meg Simó Márton író, költő, szerkesztő interjúkötete, amelyet a Kájoni János Megyei Könyvtárban mutatnak be 2019. február 21-én, 17 órától. Az interjúkötetben Erdély szellemisége és az igazi együttélés iránt elkötelezett román értelmiségieket kérdezi transzszilvanizmusról, barátságról. A szerzővel a magyar és román nyelvű kiadásokról Molnár Vilmos író, a Székelyföld folyóirat szerkesztője beszélget a kötet csíkszeredai bemutatóján. A magyar nyelvű kiadás 2018 végén jelent meg, az Élő Székelyföld Munkacsoport kiadásában, a román nyelvű változatot a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont kiadója adta ki Hargita Megye Tanácsa támogatásával ugyancsak 2018 végén.

A könyvbemutató társszervezői: az Élő Székelyföld Munkacsoport, a Kájoni János Megyei Könyvtár és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont. Részletek: 


Tovább ►

FEB
19

RADNÓTI MIKLÓS FELOLVASÓMARATON – 11. Nemzetközi felolvasómaraton

Ember vigyázz, figyeld meg jól világod: / ez volt a múlt, emez a vad jelen, –/ hordozd szívedben. Éld e rossz világot/ és mindig tudd, hogy mit kell tenned érte,/ hogy más legyen."

(Radnóti Miklós: Nem bírta hát... 1944)

Olvassunk újra együtt ezen a nagyszerű megmozduláson, amely 11 éve indult, és amelyen tavaly több mint 38.000-en vettek részt! Benedek Elek, Orbán Balázs, Jókai Mór, Arany János, Gárdonyi Géza, Móricz Zsigmond, Kányádi Sándor, Tamási Áron, Szabó Magda, Petőfi Sándor művei után idén 2019. február 19-én Radnóti Miklós (1909-1945) alkotásait szólaltatjuk meg, születésének 110., halálának 75. évfordulója alkalmából.

A maraton fő szervezője 2014 óta a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár, Hargita Megye Tanácsának támogatásával. Az ünnepélyes megnyitó helyszíne idén is a Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme lesz, a korábbi évekhez hasonlóan a világ bármely pontjáról lehet csatlakozni a felolvasáshoz, bármikor a nap folyamán.
A maraton felhívása

Tovább ►

FEB
18

AZ OLVASÓKÖR FEBRUÁRI TALÁLKOZÓJA – NYÁRY KRISZTIÁN FESTŐI SZERELMEI

A Kájoni János Megyei Könyvtárban működő csíkszeredai olvasókör következő, 2019. február 18-i találkozóján Nyáry Krisztián Festői szerelmek című albumát ismerteti, jelentőségéről vitaindítót tart Péter Katalin, az olvasókör alapító tagja. A könyvtár előadótermében hétfőn délután 16.30-kor kezdődő találkozó nyitott minden érdeklődő számára.

Cseke Gábor író, az Olvasókör animátora ajánlja figyelmünkbe a témát a kör honlapján 

Tovább ►

FEB
15

Baptiste Beaulieu: Mesék halál ellen - könyvbemutató

A csíkszeredai érdeklődők is megismerkedhetnek Baptiste Beaulieu francia orvos, blogger, író többszörösen díjazott regényével, a 2018-ban a Bookart Kiadónál megjelent Mesék halál ellen című kötettel. 

A regény egy ifjú rezidens szemszögéből mutatja be egy kórház sürgősségi osztályának életét. A hétköznapi itt mindig rendkívüli. Az események összefonódnak azokkal a történetekkel, melyeket az elbeszélő gyűjt, hogy a páciensek szenvedését enyhítse. Különösen szoros viszony alakul ki közte és egy nagybeteg nő között, akit „Tűzmadár-asszonynak" nevez el, és rendszeresen látogat, hogy történeteivel tartsa benne a lelket. Találkozásaik és a mesélés vissza-visszatérő mozzanatai egyfajta Ezeregyéjszakává állnak össze. Baptiste Beaulieu kihívó, fiatal nyelvét Ádám Péter tolmácsolta a magyar olvasóknak. 

A kötetet bemutatja: Domokos Zsófia, Hadnagy Margó és Kraft Hunor.
Fuvolán közreműködik: Boldizsár Szabolcs.
A
 könyv csíkszeredai bemutatójára  szeretettel várunk 2019. február 15-én, pénteken 17 órára a Kájoni János Megyei Könyvtárba!

Tovább ►

FEB
06

ORBÁN LÁSZLÓ: TALÁLKOZÁSRA VÁRVA. NAPLÓRÉSZLETEK 2005-2011 - könyvbemutató

2019. február 6-án, szerdán 17 órai kezdettel könyvbemutatóra várják a közönséget a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe. A Találkozásra várva című kötet Orbán László (1918-2013) pápai prelátus, nyugalmazott esperes-plébános utolsó éveinek naplójegyzeteiből tartalmaz válogatást. A kolozsvári Verbum Kiadó gondozásában, Daczó Katalin újságíró, szerkesztő, valamint Laczkó-Albert Elemér, Gyergyóremete község polgármestere szerkesztésében készült el a kötet, a Gyergyóremetén harminchét éven át papi szolgálatot teljesítő Orbán László 2005-2011 között papírra vetett naplójegyzeteiből.

Tovább ►

JAN
31

Miklós Réka (Valeria Screwy): Miss Screwy csavaros árvái - könyvbemutató

2018. január 31-én délután 17  órától Miklós Réka író lesz a Kájoni János Megyei Könyvtár vendége. Ezúttal a korábban Bleeding Bride néven ismert szerző Valeria Screwy néven szignózva, gyerekeknek, kamaszoknak szóló kalandregénnyel jelentkezett,amely Miss Screwy csavaros árvái címmel jelent meg  a magyarországi Főnix könyvműhely gondozásában. A szerzővel Bartalis Boróka irodalomtanár beszélget. Szeretettel várunk minden érdeklődőt, fiatalokat és felnőtteket is a találkozóra és könyvbemutatóra.

Tovább ►

JAN
22

SZÁRAZ MIKLÓS GYÖRGY: SZÉKELYEK – könyvbemutató és közönségtalálkozó a Magyar Kultúra Napja alkalmából

A Kájoni János Megyei Könyvtár rendszerint bekapcsolódik a Magyar kultúra napja megünneplésére szervezett Hargita megyei programsorozatba, amely alkalmat ad arra, hogy kultúránk kiemelkedő értékeire, személyiségeire, alkotásaira irányulhasson a figyelem. 2019. január 22-én, a jeles nap alkalmából a könyvtár előadótermében 17 órától kezdődő találkozó vendége Száraz Miklós György, József Attila-díjas író lesz. Székelyföldi körútjának csíkszeredai állomásán a szerzővel Lövétei Lázár László költő, esszéíró, a Székelyföld folyóirat főszerkesztője beszélget legújabb, Székelyek – Történelemről és hagyományról című művelődéstörténeti könyvéről, amely a Scolar kiadó gondozásában jelent meg 2018-ban.  Részletek: 

Tovább ►

JAN
21

A Román Kultúra Napja

A Román Kultúra Napját idén január 21-én ünnepeljük Gyergyóvárhegyen és Csíkszeredában. Részletek:  

Tovább ►

JAN
21

AZ OLVASÓKÖR JANUÁRI TALÁLKOZÓJA – HOGYAN KÉSZÜLT A NAGY ÖDÖN EMLÉKKÖNYV?

A Kájoni János Megyei Könyvtár olvasókörének 2019-es első összejövetelén Székedi Ferenc arról az általa megírt, megjelenés előtt álló, Nagy Ödönről szóló monográfiáról beszél, amelynek Botár László és Ádám Gyula jelenleg a reprodukciós mellékletén dolgoznak. A készülő könyvben ugyanis a szövegnek dokumentációs szerepe van – a tényleges „olvasmányt" a könyv képanyaga jelenti; annak nyomdai minőségének a kifogástalan felé kell közelítenie. Szeretettel várunk minden, érdeklődőt 2019. január 21-én, délután 16. 30-ra, a Kájoni János Megyei Könyvtár földszintjén,  a Helyismereti és különgyűjtemények  (dokumentációs) részlegén. Bővebben: 

Tovább ►

JAN
15

A Román Kultúra Napja

A Román Kultúra Napjára meghirdetett rendezvényeink időpontja január 15-ről január 21-re módosul.

Tovább ►

DEC
21

LÉGY KREATÍV! - A BOOKFACE-FOTÓVERSENY DÍJAZÁSA

A Kájoni János Megyei Könyvtár által novemberben meghirdetett BookFace-fotóverseny lényege ember és könyv összekapcsolódása teljesen újszerű módon, egy könyv borítóján szereplő emberi arc vagy alak és valóságos személyek közti összhang vagy hasonlóság. A versenyre 2018. december 12-ig lehetett beküldeni fotókat. Az eredményhirdetésre és a legjobb, legötletesebb alkotások díjazására 2018. december 21-én, pénteken délután 16 órakor kerül sor a Kájoni János Megyei Könyvtárban. A díjak átadása után a Kájoni János Megyei Könyvtárban a 2018 évben tevéknykedő önkénteseknek nyújtanak át elismerő okleveleket példaértékű munkájukért.

Tovább ►

DEC
20

Kolindálás a Kájoni János Megyei Könyvtárban

Gyerekek és fiatalok énekszóval közvetítik karácsony örömét mindazon olvasók és könyvtári munkatársak felé, akik 2018 december 20-án délelőtt 11 órától a könyvtárban tartózkodnak.

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ - PÉNTEK: 

  8 - 18

SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

FEB
28

90 éve

 1929. február 28. Csíkszeredában született Gál Elemér író, újságíró, szerkesztő, tanár, pedagógiai szakíró.

Tovább ►

FEB
15

85 éve

1934. február 15-én Győrben meghalt Kölönte Béla helytörténész, író.

 

Tovább ►

FEB
05

25 éve

1994. február 5. Kolozsváron meghalt Nagy Borbála regény- és színműíró, műfordító.

Tovább ►

FEB
03

190 éve

1829. február 3. Székelylengyelfalván született Orbán Balázs etnográfus, geográfus, történész, közíró és politikus.

Tovább ►

<< < 2019 FEBRUÁR > >>
H K SZ CS P SZ V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost