Keres
2018. július  16., hétfő, Valter
Magyar
 

Eseménynaptár

ÁPR
26

GYIMES A LAKITELEKI NÉPFŐISKOLA ÉRTÉKTÁRÁBAN – könyvbemutató

A Lakiteleki Népfőiskola által 2012 tavaszán indított, az egész Kárpát-medence valamennyi magyarok által lakott területére kiterjedő helytörténeti-szociológiai felmérés tizenvalahányadik kötete 2017 októberében látott napvilágot Gyimes Kollégium címmel (Lakitelek, Antológia Kiadó). Dr. Antal György, Antal Tibor és Halász Péter szakmai irányításával és szerkesztésében jelent meg a kötet, Berszán Lajos kanonok, az Árpád-házi Szent Erzsébet Líceum alapítójának előszavával. A kötet csíkszeredai bemutatójára az idei Könyvtári Napok rendezvényeinek sorában várják az érdeklődőket a Kájoni János Megyei Könyvtárban, 2018. április 26-án, csütörtökön. Meghívott szerzők: Berszán Lajos, Ferencz Gabriella, Imets László, Rácz Árpád, Salamon József, Szilveszter Imre, Vass Nimród István, Tankó Gyula. Énekszóval és muzsikával közreműködnek:Vrencsán Anita, Kánya Tamás, Vrencsán Dávid. 

Tovább ►

ÁPR
25

PORTRÉBESZÉLGETÉS NÁDASDY ÁDÁM KÖLTŐVEL, MŰFORDÍTÓVAL

A Könyvtári Napok programjainak sorában Nádasdy Ádám költő, műfordító, nyelvész, esszéíró lesz a Kájoni János Megyei Könyvtár vendége 2018. április 25-én, szerdán délután. Csíkszeredai közönségtalálkozóján a Szent György Napok idei kiadásának meghívására Székelyföldre érkező jeles szerző beszélgetőtársa Szegő János irodalomkritikus, a budapesti Magvető Kiadó szerkesztője. Nádasdy Ádám munkásságát számos díjjal ismerték el, többek között Déry Tibor- és Füst Milán-díjas, megkapta az év legszebb verséért járó Robert Graves-díjat. Kitüntették a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével (polgári tagozat) és a Magyar Köztársaság Babérkoszorújával, 2017-ben Dante Isteni színjátékának fordításáért az Artisjus Irodalmi Nagydíj kitüntetettje. Bővebben:

Tovább ►

ÁPR
18

NÁSZTA KATALIN: THÁLIA ERDÉLYI NAPSZÁMOSAI – könyvbemutató

A múlt század nyolcvanas éveiben egy fiatal erdélyi színésznő úgy határozott: végigkérdezi idősebb és vele nagyjából egykorú pályatársait arról, hogy mit gondolnak a színházról. Nászta Katalin 1982-1983 között készült beszélgetéseit először a Korunk közölte, majd a színész kitelepült Magyarországra. A helyváltoztatás, az új körülményekhez való alkalmazkodás nem tette lehetővé az interjúkötet kiadatását, amelyről végül le is mondott. Csak most, 2018 tavaszán jelenhettek meg kötetbe rendezve a 35 évvel ezelőtt készült beszélgetései Thália erdélyi napszámosai címmel, a sepsiszentgyörgyi Tinta kiadó gondozásában. A kötetet a csíkszeredai közönség a Kájoni János Megyei Könyvtárban ismerheti meg, a 2018 április 18-án, 17 órától kezdődő találkozón Cseke Gábor költő, író, beszélget a szerzővel.

 


Tovább ►

ÁPR
16

AZ OLVASÓKÖR ÁPRILISI TALÁLKOZÓJA: KUNCZ ALADÁR FEKETE KOLOSTORA

A Kájoni János Megyei Könyvtárban működő Olvasókör találkozóin az idei évben a tényirodalom jellegzetes magyar és világirodalmi alkotásai közül választanak egy-egy művet bemutatásra a kör tagjai. A 2018. április 16-án, hétfőn 16.30 órakor tartandó (harmincnegyedik) találkozón Kuncz Aladár A fekete kolostor című regényéről és szerzőjéről Csibi Erzsébet nyugalamazott tanárnő tart vitaindító beszámolót az olvasókör tagsága, illetve a körre látogató érdeklődők előtt. Mindenkit szívesen várunk! A kör animátora, Cseke Gábor író ismerteti a találkozó témáját, ezúttal is a kör honlapján.

Tovább ►

ÁPR
11

A MAGYAR KÖLTÉSZET NAPJA 2018 - SZAVALÓVERSENY

Az Agora Alapítvány a MAGYAR KÖLTÉSZET NAPJA alkalmából SZAVALÓVERSENYT hirdet. A verseny időpontja: 2018. április 11 (szerda), 12:00

A vetélkedőt három kategóriában hirdetik meg:

Nevezési kategóriák, korcsoportok:
I. – 5-8 osztályos diákok
II. – 9-12 osztályos diákok (középiskolások)
III. – 19 év fölöttiek

A VERSENY HELYSZÍNE: - a második és harmadik kategóriában versenyzők számára (9-12 osztályos diákok (középiskolások) és 19 év fölöttiek) a KÁJONI JÁNOS MEGYEI KÖNYVTÁR, cím: Csíkszereda, Stadion utca 1/b szám

Részletek alább:

Tovább ►

MáRC
28

A HETEDIK – BESZÉLGETÉS-SOROZAT BODOR ÁDÁM KOSSUTH-DÍJAS ÍRÓVAL – hetedik alkalom

Kortárs irodalmunk egyik meghatározó alkotójával, különleges szerzői világot felépítő prózaírójával, Bodor Ádám Kossuth-díjas íróval találkozhatnak ismét székelyföldi olvasói Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen.
A Hetedik címet viseli a közönségtalálkozó, amelynek házigazdája ezúttal is Murányi Sándor Olivér székelyudvarhelyi író lesz, hetedik alkalomhoz érkezett ugyanis a Bodor Ádámmal éves megszakításokkal szervezett beszélgetés-sorozata. A csíkszeredai literatúrakedvelők a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében, a 2018. március 28-án 17 órakor kezdődő irodalmi esten találkozhatnak az íróval. Részletek:

Tovább ►

MáRC
20

KÁLI ISTVÁN: A SZEMFÉNYVESZTETT – könyvbemutató

Káli István marosvásárhelyi író A szemfényvesztett című új regénye a Mentor Könyvek Kiadó és a Noran Libro közös kiadásában jelent meg 2017-ben. A regény csíkszeredai bemutatójára a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe várjuk a közönséget 2018. március 20-án, kedden 17 órára. Az est moderátoraként Sarány István újságíró, a Hargita Népe napilap főszerkesztője beszélget a szerzővel. Részletek:

Tovább ►

MáRC
19

AZ OLVASÓKÖR MÁRCIUSI TALÁLKOZÓJA: Tonelli Sándor Ultonia című riportkönyvéről

A 2018. március 19-én, hétfőn 16.30 órakor a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében tartandó összejövetel programját Cseke Gábor író, a kör animátora ismerteti az Olvasókör honlapján: A tényirodalmi alkotásokkal foglalkozó sorozat második megbeszélésén Tonelli Sándor közgazdász és társadalmi szakíró Ultonia című riportkönyvét ismerteti Székedi Ferenc publicista.

A huszadik század elején élt Tonelli (interneten elérhető) 1929-ben megjelent könyve tulajdonképpen részletes beszámoló arról a Kárpát-medencei magyarság létét fenyegető tömegjelenségről, amelyet kivándorlásnak, migrációnak nevezünk, s amelynek során százezrek hagyták el szülőföldjüket, az Újvilágban megtalálandó boldogulás reményében. A teljes ismertető: Harmincharmadik találkozó, 2018. március 19.

Tovább ►

MáRC
18

10 év a Kangoo Jumps az Életért - Nemzetközi karitatív fitness esemény

Nagyszabású nemzetközi karitatív sporteseménynek ad otthont Csíkszereda 2018. március 17-18-án, szombaton és vasárnap. A 10 Év a Kangoo Jumps az Életért című nemzetközi évfordulós rendezvény szervezője Kangoo Jumps Romania egyesület,  társszervezője a MAME EgyesületA rendezvény célja a rákban és leukémiában szenvedő gyermekek segítése. Az eseményen neves romániai és külföldi előadók fognak bemutatókat tartani, azzal a céllal, hogy az esemény színvonalát emelve minél többen csatlakozzanak, a résztvevők adományai megkönnyíthetik a beteg gyerekek és szüleik számára a nehéz pillanatokat.

Az előadókról bővebben itt olvashatunk.

A nemzetközi esemény partnere a Kájoni János Megyei Könyvtár,  március 18-án 10 órától a következő előadásokra kerül sor a könyvtár előadótermében :

10-11 óra : Nagy Hunor

11-12 óra: Cristian Mărgărit

12-13 óra: Laura Dean

13-14 óra : Dr. Pablo Ferreiros Bennett

Tovább ►

MáRC
12

UTAK ÉS CSEMEGÉZÉSEK. SZÖVEGEK AZ OLVASÁSTÓL A MEGÉRTÉSIG – kettős könyvbemutató

Utak és csemegézések. Szövegek az olvasástól a megértésig címmel 2018. március 12-én, hétfőn 17 órától kerül sor dr. Tapodi Zsuzsa egyetemi professzor kettős könyvbemutatójára a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban. A kötetekről a szerzővel Lajos Katalin és Tomonicska Ingrid, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kar Humántudományok tanszékének oktatói beszélgetnek.

Tapodi Zsuzsa az irodalomtudományok doktora, egyetemi professzor, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara Humántudományok Tanszékén az összehasonlító irodalmat oktatja. Irodalomkutatóként, "hivatásos olvasóként" foglalkozik irodalmi szövegek értelmezésével, kritikai interpretálásával. Szövegekben csemegézve címmel jelent meg legújabb tanulmánykötete a csíkszeredai Státus Kiadónál (2017). Az olvasástól az értelmezésig alcímet viselő kötet román nyelven is megjelent: Itinerare textuale. Studii şi eseuri de istoria culturii şi de literatură comparată. Részletek:

Tovább ►

MáRC
02

BĂTĂLIA CĂRŢILOR /KÖNYVCSATA – az országos olvasóverseny döntője a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban

2018. március 2., péntek, 13.00 óra / Kájoni János Megyei Könyvtár

Idén a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár lesz a Bătălia cărţilor /Könyvcsata/ elnevezésű olvasóverseny országos döntőjének soros házigazdája. Csíkszereda látja vendégül az országszerte megszervezett gyermek- és ifjúsági olvasóverseny megyei szakaszának győzteseit 2018. március 2-án, amikor Szeben, Galac, Dâmboviţa, Krassó-Szörény, Suceava, Argeş, Jász, Maros, Máramaros, Kolozs és a vendéglátó Hargita megyét képviselő diák-olvasók, két korosztály képviselői (11-13, illetve 14-18 évesek) ajánlják kedvenc olvasmányaikat a verseny keretében olvasott kortárs szerzők regényei közül.

Tovább ►

MáRC
01

DEMETER ZSUZSA KINDE ANNAMÁRIA-KISMONOGRÁFIÁJÁNAK BEMUTATÓJA

Demeter Zsuzsa kolozsvári irodalomkritikus Szandra May a hóhullásban – Kinde Annamária költészete című könyvét mutatják be  a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében 2018. március 1-én, csütörtökön 17 órától. A 2014-ben elhunyt nagyváradi lírikus, Kinde Annamária költészetét bemutató kötet a marosvásárhelyi Lector Kiadónál, a Lector Kismonográfiák sorozatban tavaly jelent meg. Az est házigazdája és a szerző beszélgetőtársa Csutak István lesz, a legendás Garabonciás zenekar alapítója és frontembere, az együttes dalainak szövegét Kinde Annamária írta. Meghívottak: Demeter Zsuzsa, Cseke Gábor, Molnár Vilmos, Sarány István. Részletek:

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ: 

  12 - 18

KEDD - CSÜTÖRTÖK:

8 - 16

PÉNTEK:

8 - 14

SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

JúL
28

75 éve

1943. július 28. Csíkszeredában született Nagy P. Zoltán fotóművész, fotóriporter. 

Tovább ►

JúL
25

125 éve

1893. július 25. Csíkzsögödön született Zsögödi Nagy Imre, festő-és grafikusművész.

Tovább ►

JúL
24

60 éve

1958. júl. 24. Esztelneken meghalt Lukács István Manszvét, OFM, teológiatanár, hitszónok, Erdély népmisszionáriusa. 

Tovább ►

JúL
14

10 éve

2008. július 14. Székelyudvarhelyen meghalt Léstyán Ferenc vikárius, püspöki helynök.

Tovább ►

<< < 2018 JÚLIUS > >>
H K SZ CS P SZ V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost