Keres
2019. február  16., szombat, Julianna
Magyar
 

Eseménynaptár

DEC
17

XANTUS GÉZA-ALBUM BEMUTATÓJA ÉS SZÜLETÉSNAPI TÁRLATA

60 évet tölt december 17-én Xantus Géza képzőművész. A Csíksomlyón élő alkotó születésnapját rögtönzött tárlattal ünnepli. Ez alkalommal ismerheti meg a csíkszeredai közönség is az egri után a művész munkásságának keresztmetszetét bemutató A végtelen vonzásában című művészalbumot. 
2018. december 17-én, a művész születésnapján Sarány István, a Hargita Népe főszerkesztője mutatja be az albumot a Kájoni János Megyei Könyvtárban 17 órakor kezdődő találkozón. Részletek:  

Tovább ►

DEC
12

FERENCZ IMRE: VÁLOGATOTT VERSEK A SZÉKELY KÖNYVTÁR SOROZATBAN - könyvbemutató

A százkötetesre tervezett Székely könyvtár-sorozat 69. köteteként jelent meg Ferencz Imre Válogatott versek című kötete. A kötet csíkszeredai bemutatójára várják a verskedvelő közönséget a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe, 2018. december 12-én, szerdán 17 órára. A szerző beszélgetőtársa a kötet szerkesztője, Fekete Vince költő, a Székelyföld folyóirat főszerkesztőhelyettese lesz. Részletek: 

Tovább ►

DEC
11

SZÁRNYVONAL – FEKETE VINCE ÚJ VERSESKÖTETÉNEK BEMUTATÓJA

Fekete Vince József Attila-díjas költő Szárnyvonal című új verseskötete a budapesti Magvető kiadó gondozásában idén jelent meg. A Kájoni János Megyei Könyvtárban szervezett közönségtalálkozón 2018. december 11-én, kedden délután 17 órától Borsodi L. László beszélget a költővel új verseskönyvéről. A költő verseit elmondja: Szabó Enikő, a Csíki Játékszín Művésze. Részletek:

Tovább ►

DEC
10

AZ OLVASÓKÖR DECEMBERI TALÁLKOZÓJA – Lehet-e olvasmány egy képzőművészeti album?

Az olvasókör decemberi találkozójára, 2018. december 10-én, hétfő délután 16.30-kor a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe várjuk az érdeklődőket. Cseke Gábor író ajánlja figyelmünkbe a témát a kör honlapján:
„Rendhagyó találkozóra invitál bennünket decemberben, évzáró találkozónk alkalmával Zsigmond Márton barátunk; arra vállalkozott, hogy hétpróbás olvasóként megosztja velünk szakmai tapasztalatait, hasznos tanácsokat adva a címben feltett kérdésre. Egy album elmélyült, a szépirodalmi művekéhez hasonló olvasása oly ritka pillanat életünkben, hogy az legtöbbször inkább a véletlennek köszönhető. Hogyan vegyünk kezünkbe olvasóként egy albumot? Mihez kezdjünk a benne található szöveges információval? Hogyan tekintsünk az egészre úgy, mint időűző foglalatosságra? Mint az olvasásra?" Bővebben: 

Tovább ►

DEC
06

KARÁCSONYI GYÖNGYVARÁZS – egyedi gyöngyékszerek kiállítása a "GYÖNGYITISZ" klub tagjainak alkotásaiból

Karácsonyi Gyöngyvarázs címmel egyedi gyöngyékeszerek kiállítása nyílik meg a Kájoni János Megyei Könyvtárban. A Gyöngyitisz gyöngyfűző klub tagjai idén újra megszervezik kiállításukat, amelyen kézzel készített, szemet gyönyörködtető egyedi alkotásokat, modern gyöngyékszereket láthatnak az érdeklődők. A kiállítás megnyitójára december 6-án, csütörtökön délután 17 órára szeretettel várnak minden érdeklődőt a könyvtár előterébe.

Tovább ►

DEC
06

TALÁLKOZZ A NÉPMESÉVEL! – ünnepváró mesehallgatás a Tekergő Meseösvény Egyesülettel

A karácsonyi ünnepkörrel és decemberi jeles napokkal kapcsolatos népmesék az élő szó erejével

Az adventi időszakban az ünnepre hangolódás jegyében 2018. december 3-6. között a Tekergő Meseösvény Egyesület lesz a Kájoni János Megyei Könyvtár vendége. A Találkozz a népmesével! elnevezésű program keretében Hargita Megye Tanácsának támogatásával a megye nyolc településére viszik el a népmeséket, hogy örömet szerezzenek a gyerekeknek és felnőtteknek. 

Csíkszeredában, a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében december 6-án, csütörtökön délelőtt tizenegy órára várják a gyerekeket, elsősorban az 5-8. osztályos korosztályt, de a meseszerető felnőtteket és családokat is. Részletek:


Tovább ►

DEC
04

KORTÁRS ROMÁN TÖRTÉNETÍRÁS MAGYARUL

A Kájoni János Megyei Könyvtárban 2018. december 4-én, kedden 17 órától szervezett közönségtalálkozó és beszélgetés témája a kortárs román történetírás magyarul. A találkozó meghívottja Rostás-Péter István, a kolozsvári rádió és a Koinónia kiadó munkatársa, Lucian Boia történészprofesszor műveinek magyar fordítója.
A kortárs román történetírás legolvasottabb és legvitatottabb szerzője, Lucian Boia művei a kolozsvári Koinónia kiadó gondozásában jelennek meg magyarul. Legújabb esszékötete a modern Románia megalakulkásának centenáriumára jelent meg 2017 decemberében, a bukaresti Humanitas Kiadó gondozásában. A kötetet piacra kerülése után már az első hónapban az egyik legkelendőbb kiadványként tartották számon. Magyarul Rostás-Péter István fordításában, Az 1918-as nagy egyesülés – Nemzetek, határok, kisebbségek címmel idén jelent meg a kötet, a Koinónia kiadó gondozásában.

Tovább ►

NOV
28

NYOMKERESŐK - Irodalmi est Gyukics Gáborral, Jász Attilával és Murányi Sándor Olivérrel

A NYOMKERESŐK című irodalmi esten Gyukics Gáborral, Jász Attilával és Murányi Sándor Olivérrel találkozthatnak az érdeklődők a Kájoni János Megyei Könyvtárban, 2018. november 28-án, szerdán 17 órától, november 29-én, csütörtökön 19 órától pedig a székelyudvarhelyi Gondűző Étterem és Szállodában.  Részletek: 

Tovább ►

NOV
26

Módszertani nap a Kájoni János Megyei Könyvtárban

November 26-án 9.00 - 18.00 óra között kerül sor a 2018-as év utolsó módszertani napjára a Kájoni János Megyei Könyvtárban. Minden könyvtáros kollegát szeretettel várunk!

Tovább ►

NOV
23

Hermann Gusztáv Mihály – Orbán Zsolt: Csillagösvény és göröngyös út – Mítosz és történelem a székelység tudatában – könyvbemutató

2018. november 23-án, pénteken 18 órai kezdettel könyvbemutatóra kerül sor a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében. A Csillagösvény és göröngyös út. Mítosz és történelem a székelység tudatában című kötet szerzőivel, Hermann Gusztáv Mihály és Orbán Zsolt történészekkel Gagyi József szociográfus, a Sapientia EMTE marosvásárhelyi karának tanára beszélget. Az Erdélyi Múzeum Egyesület kiadásában megjelent tanulmánykötet a székely identitásépítés kérdéskörének legújabb tudományos feldolgozása.

Tovább ►

NOV
22

Borsodi L. László: Szétszórt némaság – könyvbemutató

Borsodi L. László Szétszórt némaság című új verseskönyve az Erdélyi Híradó Kiadó és a Fiatal Írók Szövetsége gondozásában jelent meg. A Ráduly Margit képzőmúvész által  illusztrált kötetet Fekete Vince József Attila-díjas költő mutatja be és beszélget a szerőzvel a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében 2018. november 22-én, 17 órai kezdettel.

 

Tovább ►

NOV
21

Föstös Magdolna: Férfi a nőben – könyvbemutató

2018. november 21-én, szerdán délután 17 órától Füstös Magdolna Férfi a nőben című kötetét ismerhetik meg az érdeklődők a könyvtár előadótermében. A kötetet bemutatja és a szerzővel beszélget Daczó Katalin újságíró, tévés szakember és rendező.

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ - PÉNTEK: 

  8 - 18

SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

FEB
28

90 éve

 1929. február 28. Csíkszeredában született Gál Elemér író, újságíró, szerkesztő, tanár, pedagógiai szakíró.

Tovább ►

FEB
15

85 éve

1934. február 15-én Győrben meghalt Kölönte Béla helytörténész, író.

 

Tovább ►

FEB
05

25 éve

1994. február 5. Kolozsváron meghalt Nagy Borbála regény- és színműíró, műfordító.

Tovább ►

FEB
03

190 éve

1829. február 3. Székelylengyelfalván született Orbán Balázs etnográfus, geográfus, történész, közíró és politikus.

Tovább ►

<< < 2019 FEBRUÁR > >>
H K SZ CS P SZ V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost