Keres
2017. szeptember  23., szombat, Tekla
Magyar
 

Eseménynaptár

MáJ
09

Kistelepülési könyvtártámogató program Gyergyósalamáson

2017. május 9-én, 13.00 órai kezdettel kerül sor a Gyergyósalamási Községi Könyvtárban a Kistelepülési könyvtártámogató program nyitórendezvényére. A programot 2015 óta a Kájoni János Megyei Könyvtár működteti Hargita Megye Tanácsa anyagi támogatásával. 

Tovább ►

MáJ
08

KÖNYVTÁRI NAPOK 2017 – a Kájoni János Megyei Könyvtár programsorozata

2017. május 8- 19. között várunk minden érdeklődőt a Kájoni János Megyei Könyvtár hagyományos programsorozata, a KÖNYVTÁRI NAPOK keretében szervezett eseményekre, változatos programokra.

Ebben az időszakban tartjuk a Megbocsátás napjait is,  a könytár elengedi a késedelmi díjat a kikölcsönzött dokumentumok visszaszolgáltatásával megkésett olvasóknak.

Az egyes rendezvények, programok ismertetését közzétesszük a könyvtár honlapján eseménynaptárunkban,  illetve Facebook oldalunkon is követhetik az érdeklődők. 

Tovább ►

MáJ
03

ANDRÁS IGNÁC: KRISZTUS KIRÁLY TISZTELETÉRE – könyvbemutató és vetítéssel kísért előadás

András Ignác helytörténész, néprajzi író munkásságával évtizedek óta sokat tesz Kászonszék értékeinek, hagyományainak megőrzéséért, megismertetéséért. A kolozsvári Verbum Kiadó gondozásában 2008 óta jelennek meg Kászonszék településeit bemutató kötetei.
Legújabb könyvében, amely Krisztus király tiszteletére címmel 2017-ben jelent meg, a nagykászoni római katolikus templom történetét mutatja be. A múltunk és hagyományaink iránt érdeklődő csíkszeredai közönség a Kájoni János Megyei Könyvtárban szervezett találkozón ismerheti meg a kötetet, a szerző vetített képes előadásában nyújt ízelítőt a nagykászoni templom és a hozzá kapcsolódó események, emberi sorsok történetéből.

Tovább ►

ÁPR
24

AZ OLVASÓKÖR ÁPRILISI TALÁLKOZÓJA: DOMOKOS GÉZA NAPLÓJA

A Csíkszeredai Olvasókör huszonnegyedik találkozóját 2017. április 24-én tartják, a szokásos 16.30 órai kezdettel a Kájoni János Megyei Könyvtárban. Folytatódik a Naplók világa című sorozat, amelynek keretében ezúttal Székedi Ferenc ismerteti Domokos Géza Apályban című naplóját az 1988-as esztendőről.
A mű a jeles irodalomszervező és politikus utolsó, életében megjelent műveinek egyike és abban jeleskedik a romániai magyar naplóirodalom teljesítményei között, hogy "egyenes adásban" rögzíti a romániai diktatúra egyik utolsó évének jogtipró bukaresti eseményeit, a Kriteriont vezető felelős íróember mindennapjain átszűrve. A napló keletkezéstörténete elválaszthatatlan magától a napló törzsanyagától, erről a szerző őszintén beszámol a könyv bevezető oldalain.

Tovább ►

ÁPR
12

KÖLTÉSZETNAP - MÁSKÉPP

Irodalmi estre várja a literatúrakedvelőket a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár április 12-én, szerdán 17 órára. Miért másképp? Több szempontot is felsorolhatnánk, de itt most csak a leglényegesebbet: A Magyarországról indult, József Attila születésnapjára emlékező költészeti ünnepen az erdélyi irodalom színe-java mindig is képviseltette magát (prózaírók is). A vers ünnepe mára az egész Kárpát-medence (sőt a világ) magyarságának irodalmi ünnepe lett. A hagyományt mi is betartjuk. De jelezzük azt is, hogy a kötelező klasszikusok mellett, a magyar irodalom, mint mindig, most is eleven friss hajtásokat is terem, akik lassan a nagy öregek méltó pályatársaivá növik ki magukat. Az est vendégei: Korpa Tamás  és Muszka Sándor kortárs költők, akikkel Murányi Sándor Olivér író beszélget.  Bővebben: 

Tovább ►

ÁPR
11

A MAGYAR KÖLTÉSZET NAPJA - SZAVALÓVERSENY 2017

Az Agora Alapítvány a KÖLTÉSZET NAPJA alkalmából SZAVALÓVERSENYT hirdet. A verseny időpontja: 2017. április 11., kedd, 12 óra. Helyszín: Csíkszereda, a Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme.

2017-ben több jelentős költőre emlékezünk születésük vagy haláluk évfordulója kapcsán. A szavalóversenyre egy szabadon választott verssel lehet jelentkezni, az alábbi költők műveiből:

ADY ENDRE, ARANY JÁNOS, ÁPRILY LAJOS, FÜST MILÁN, JÓZSEF ATTILA, JUHÁSZ GYULA, LÁSZLÓFFY ALADÁR, SZABÓ LŐRINC, TOMPA MIHÁLY. Részletek:

Tovább ►

ÁPR
10

ÖKO-TAVASZ – A KÖRNYEZETVÉDELEM ÉVE JEGYÉBEN

Újrahasznosítható anyagokból készült alkotások kiállítása a könyvtárban

A Környezetvédelem éve jegyében 2017. április 10-én, hétfőn délelőtt 10 órakor Öko-tavasz címmel újrahasznosítható anyagokból készült kézműves alkotásokból nyílik kiállítás a könyvtárban. A tárgyak készítői kisdiákok, a csíkszeredai Liviu Rebreanu Általános Iskola és a székelyudvarhelyi Marin Preda Elméleti Líceum I-IV osztályos tanulói, akik résztvesznek a rendezvényen.

A progarm az iskolákkal közös partner-program keretében valósul meg a Kájoni jános Megyei Könyvtár szervezésében.


Tovább ►

ÁPR
07

HENCZ HILDA: MAGYAR BUKAREST – a bukaresti magyarok nyomában a kezdetektől napjainkig – könyvbemutató

Magyar Bukarest címmel jelent meg Hencz Hilda hézagpótló munkája a bukaresti magyarok történelmi útjáról a kezdetektől napjainkig. A kötet a Magyar Napló Kaláka Könyvek sorozatában látott napvilágot 2016-ban (FOKUSZ Egyesület, Magyar Napló Kiadó, Hármas Alapítvány). A szerző, Hencz Hilda könyvtárosként kezdett foglalkozni évekkel ezelőtt a bukaresti magyar élettel. Hosszas, kitartó kutatásainak betetőzése ez a kötet, amellyel nagyanyja, Márkus Julianna emlékének adózik. A könyv csíkszeredai bemutatójára a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe, 2017. április 7-én, pénteken 17 órára várják az érdeklődő közönséget. Farkas Árpád költő, író mutatja be a kötetet, a szerzővel Farkas Réka, akötet szerkesztője beszélget. Meghívottak: dr. Szekeres Attila István történész és János András, a kötet fordítója.

Tovább ►

ÁPR
05

SEBESTYÉN PÉTER: EZÜSTBESZÉD – könyvbemutató

Sebestyén Péter, a marosvásárhelyi Szent Imre egyházközség plébánosa huszonöt éves papi szolgálatáért ad hálát legújabb, jubileumi kötetével. Huszonöt év szónoki terméséből válogatott az ezüstmisés szerző, egyházi és civil alkalmakkor elhangzott beszédei, esszéi kaptak helyet Ezüstbeszéd című kötetében. A csíkszeredai közönség is megismerheti a kötetet, a 2017. április 5-én, szerdán 17 órakor kezdődő könyvbemutatón, a Kájoni János Megyei Könyvtárban Balog László, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Egyetem Könyvtárának igazgatója fog beszélgetni a szerzővel.

Tovább ►

ÁPR
04

Idén is lesz Könyvcsata Hargita megyében

2017. április 4-én, 14.00 órai kezdettel kerül sor a Bătălia cărţilor elnevezésű országos román nyelvű olvasóverseny idei csíkszeredai nyitórendezvényére. 

Tovább ►

ÁPR
03

RÉMÁLOM A KONYHÁBAN – KILYÉN ESZTER KÉPZŐMŰVÉSZ FESTÉSZETI KIÁLLÍTÁSA

A Kájoni János Megyei Könyvtár kiállítóterében már több alkalommal mutatkoztak be kortárs képzőművészek. Áprilisban Rémálom a konyhában címmel nyílik új festészeti kiállítás a könyvtárban. Ezúttal Kilyén Eszter képzőművész alkotásait ismerhetik meg a kortárs művészet iránt érdeklődő csíkszeredaiak. A 2017. április 3-án, hétfőn 17 órakor kezdődő megnyitón Túros Eszter művészettörténész mutatja be a fiatal művészt és méltatja a kiállított alkotásokat.

Tovább ►

MáRC
29

HOSSZÚTÁVÚ ELŐREJELZÉS – BESZÉLGETÉS-SOROZAT BODOR ÁDÁM KOSSUTH-DÍJAS ÍRÓVAL

A kortárs magyar próza kiemelkedő alkotója, Bodor Ádám Kossuth-díjas író ismét Székelyföldre látogat márciusban, ezúttal is Murányi Sándor Olivér székelyudvarhelyi író vendégeként. Murányi a kortárs irodalom nagy neveit hozza el rendszerint székelyföldi irodalmi találkozókra, Bodor Ádámmal éves megszakításokkal szervezett beszélgetés-sorozatukat folytatják, amely a hatodik alkalomhoz érkezett. A csíkszerdai literatúrakedvelők a Kájoni János Megyei Könyvtárban 2017. március 29-én, 17órakor kezdődő irodalmi esten találkozhatnak az íróval.

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ -PÉNTEK:

   8 - 18 

SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

SZEPT
29

200 éve

1817. szeptember 29. Gyergyóalfaluban született Mikó Mihály, jogász, Csíkszék országgyűlési képviselője, főispán.

Tovább ►

SZEPT
23

120 éve

1897. szeptember 23. Csíkzsögödön született Kozán Imre agrármérnök, mezőgazdasági szakíró.

Tovább ►

SZEPT
21

200 éve

1817. szeptember 21. Csíkszentgyörgyön született Gál Sándor honvéd tábornok.

Tovább ►

SZEPT
21

290 éve

1727. szeptember 21. Madéfalván született Zöld Péter lelkész, történetíró.

Tovább ►

SZEPT
20

120 éve

1897. szeptember 20. Farkalakán született Tamási Áron elbeszélő, regény- és drámaíró, publicista. A XX. századi magyar próza egyik legeredetibb elbeszélője.

Tovább ►

SZEPT
16

105 éve

1912. szeptember 16. Tarcsafalván született Benczédi Sándor szobrász.

Tovább ►

SZEPT
08

40 éve

1977. szeptember 08. Csíkszeredában meghalt Kovács Dénes néprajzi író, muzeológus, festő.

Tovább ►

SZEPT
06

45 éve

1972. szeptember 06. Csíkszeredában meghalt Gál Árpád zeneszerző.

Tovább ►

SZEPT
05

340 éve

1677. szeptember 05. Csíksomlyón meghalt Damokos Kázmér Mihály Ferenc-rendi szerzetes, csíksomlyói házfőnök, a gyulafehérvári egyházmegye püspöke, Erdély apostoli helynöke.

Tovább ►

SZEPT
04

115 éve

1902. szeptember 04. Csíkszeredában meghalt Molnár József orvos, szakíró.

Tovább ►

<< < 2017 SZEPTEMBER > >>
H K SZ CS P SZ V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost