Keres
2017. november  21., kedd, Olivér
Magyar
 

Eseménynaptár

JúN
14

"Ásó, kapa s a piszkavas " a könyvtárban

Június 14-én, 17.00 órai kezdettel könyvbemutatóra hívjuk az érdeklődő közönséget. Tuzson Edit Asó, kapa s a piszkavas című könyvét dr. Dósa Zoltán író, pszichológus, egyetemi tanár ismerteti. A találkozó hangulatát Bartalis Gabriella színésznő és Nagy Lóránt klasszikus gitáros közreműködése színesíti.

Tovább ►

JúN
12

GÁL ELEMÉR EMLÉKEZETE - az Olvasókör júniusi találkozóján

A Kájoni János Megyei Könyvtárban működő Olvasókör következő találkozójára várják a kör tagjait és minden érdeklődőt. A június 12-én, hétfőn délután 16.30 órakor kezdődő találkozó keretében ezúttal a zsögödi születésű író, szerkesztő, újságíró és tanár, Gál Elemér (1929 - 2007) életművét idézzük fel. Itthon, szülőföldjén kevesen ismerik az írót, aki immár tíz esztendeje, 2007. május 31-én távozott közülünk. A kerek évforduló alkalmat ad a megemlékezésre. Bár életútja más vidékekre vezette – tanári évtizedeit Szatmárnémetiben töltötte, 1994-ben Egerben telepedett le – írásaiban és beszélgetésekben is gyakran megidézte a szeretett Hargitát, székely voltát mindig büszkén vállalta, kapcsolata a szülőfölddel eltéphetetlen maradt.  Részletek: 

Tovább ►

JúN
06

NAGY SZIDÓNIA ÉVA KÉPZŐMŰVÉSZ KIÁLLÍTÁSA

Nagy Szidónia Éva csíkszeredai képzőművész alkotásaiból nyílik egyéni kiállítás a Kájoni János Megyei Könyvtárban. A tárlat megnyitójára 2017. június 6-án, kedden délután 17 órára várják a kortárs képzőművészet iránt érdeklődő közönséget.

Tovább ►

MáJ
31

HARCTÉRI FOTÓNYOMATOK A NAGY HÁBORÚBÓL – kiállítás és előadás

Az első világháború emlékezetét felelevenítő kiállítás megnyitójára és vetítéssel kísért előadásra várják a téma iránt érdeklődő csíkszeredai közönséget 2017. május 31-én délután a Kájoni János Megyei Könyvtárba. Ötven ritka és értékes háborús fotográfiát láthat a kiállítás közönsége, dr. Katona József budapesti orvos magángyűjteményéből. A találkozón dr. Katona József Katonai orvoslás címmel tart előadást, vetítéssel kísérve, képeslapok, dokumentumok, fényképek, segítségével nyújt betekintést a 20. század eleji magyar katonai orvoslás történetébe.

Tovább ►

MáJ
30

Szemtől sz(l)emben – Versek. Slam poetry. Spoken word.

A XIII. Hargitai Megyenapok rendezvényeinek sorában Szemtől sz(l)emben címmel kerül sor slam-poetry estre a Kájoni János Megyei Könyvtárban,  2017. május 30-án, kedden 17 órától. Vendégek: Simon Márton és Mészáros Péter költők (Magyarország). A gimnazisták körében is rendkívül népszerű költő-slammerekkel Murányi Sándor Olivér író beszélget.

Tovább ►

MáJ
26

Alex Moldovan: „Olguţa şi un bunic de milioane” – író-olvasó találkozó és játékos gyermekfoglalkozás (román nyelvű program)

2017. május 26., péntek, 9.00 órai kezdettel a Kájoni János Megyei Könyvtárban

Tovább ►

MáJ
25

SZENT LÁSZLÓ NYOMÁBAN SZÉKELYFÖLDÖN – játékos könyvtári foglalkozások a Szent László-év jegyében

Szent László, a lovagkirály alakját legendák idézik, hősiessége a székelyföldi templomokban a középkorból fennmaradt freskókon is megjelenik. Tiszteletére szentelt templomok és kápolnák, szobrok és helynevek őrzik a nagy király székelyföldi kultuszát, emlékét. A Kájoni János Megyei Könyvtár Szent László nyomában Székelyföldön címmel szervez interaktív játékos foglalkozásokat diákok számára, a lovagkirály trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából meghirdetett Szent László-emlékévhez csatlakozva.
A XIII. Hargitai Megyenapok eseménysorozatának részeként, Hargita Megye Tanácsának támogatásával 2017. május 25-én, csütörtökön délelőtt 11 órától a megyei könyvtár előadótermében indítják a foglalkozások sorát. A foglalkozásokon résztvevő diákcsoportok játékosan ismerkedhetnek a Szent Lászlóhoz kapcsolódó székelyföldi kulturális-és történelmi örökséggel, legendákkal, hagyományokkal, építészeti és művészettörténeti emlékekkel.

Tovább ►

MáJ
22

AZ OLVASÓKÖR MÁJUSI TALÁLKOZÓJA: A pokol tornácán - Imre Gábor kadét doberdói naplója

A Csíkszeredai Olvasókör májusi találkozóján folytatódik a naplók olvasmányközpontú vizsgálata. A május 22-én, hétfőn 16 óra 30 perckor, a könyvtár előadótermében kezdődő találkozón Horváth Aranka mutatja be az első világháborús dokumentumirodalom egyik nemrégiben megjelent alkotását, Imre Gábor kadét A pokol tornácán címmel megjelent doberdói naplóját. Az olvasókör honlapján elérhető Cseke Gábor író ismertetője a kötetről.

Tovább ►

MáJ
15

ZÖLDBUSZ – környezetvédelmi alternatív oktató program az utazó tanteremben

A Könyvtári napok programjainak sorában idén kiemelt szerepet kap a környezetvédelem témája: 2017. május 15-19. között alternatív tanteremenek berendezett ZÖLDBUSZ  fog állni a Kájoni János Megyei Könyvtár parkolójában. Az utazó tanteremben vagy zöldbuszban két civil szervezet önkéntesei várják az iskolai csoportokat, hogy a természet ismeretére, szeretetére és védelmére oktassák őket. Az önkéntesek természetvédelmi témákról tartanak vetítéseket és elbeszélgetnek a diákokkal és óvodásokkal. A projekt működtetője a The European Nature Trust Alapítvány. Támogató: Hargita Megye Tanácsa. Az előzetes bejelentkezés alapján mintegy 1400 gyerek fog részt venni a foglalkozásokon. 

Tovább ►

MáJ
12

ZÖLDKUCKÓ - A környezetvédelem éve jegyében szervezett program indítása

Az idei év A környezetvédelem éve a Kájoni János Megyei Könyvtárban – a Könyvtári napok programjai közt is nagyobb hangsúlyt kap a környezetévédelem, a környezettudatosságra nevelés témája. A 2017.május 12-én induló ZÖLDKUCKÓ nevet viselő programunk célja tudatosítani környezetünk, sajátos természeti értékeink védelmének fontosságát minden korosztály körében.

Tovább ►

MáJ
11

DÓZSA – A Dózsa György emlék-konferencia előadásait tartalmazó kötet bemutatója

Történelmünk egyik legismertebb személyisége, Dózsa György emlékére szerveztek konferenciát 2014. június 5–6-án Csíkszeredában, a nagy parasztvezér halálának 500. évfordulóján. A rendezvény kezdeményezője az Erdélyi Múzeum-Egyesület Csíkszeredai Fiókegyesülete volt. 

„Dózsa személyét és szerepét különbözőképpen értékelték egy-egy adott korban: az árulótól, felségsértőtől a nemzeti hősig a teljes palettát végigjárta a történelemkönyvekben, legutóbbi reneszánszát a kommunista történetírás osztályharcos szellemében írt tankönyvekben élte meg, a kisemmizett parasztok hőseként, a hűbéri reakció áldozataként tisztelték." – írja Sarány István, a Hargita Népe napilap főszerkesztője a konferencia előadásait tartalmazó kötet fülszövegében.
A kötet szerkesztője dr. Balázs Lajos néprajzkutató, a Sapientia–EMTE professzor emeritusa, az EME csíkszéki szakosztályának vezetője. Megjelentetésének célja a magyarságtudomány gazdagítása, amely által a megismerés újabb adatait vihetjük be az egyetemes magyar szellemi körforgásba. A könyvet a Kájoni János Megyei Könyvtárban, 2017. május 11-én, csütörtökön délután 17 órától kezdődő találkozón ismerheti meg a csíkszeredai közönség.

Tovább ►

MáJ
10

TESTBEN ÉLÜNK – KÖNYVBEMUTATÓ

Testellenes lenne a kereszténység? Vajon csak egészséges testben van egészséges lélek? A test folyton lehúzza a lelket? – Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket teszünk fel magunknak, tesz fel a hívő embernek a hitetlen, a kétkedő. De mi az igazság? Több oldalról is körüljárja a kérdést a Testben élünk című tanulmánykötet, a Keresztény Szó könyvek sorozat 6. kötete (Verbum Keresztény Kulturális Egyesület, Kolozsvár, 2016). A kötet csíkszeredai bemutatójára a Kájoni János Megyei Könyvtárba várják az érdeklődőket 2017. május 10-én, szerdán délután. A Verbum Kiadó vezetője, Szőcs Csaba ismerteti a kiadó újabb kiadványait, Bodó Márta irodalomtörténész mutatja be a kötetet. Az est házigazdája: Sárközi Sándor piarista szerzetestanár, a csíkszeredai Piarista Tanulmányi Ház vezetője. 

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ -PÉNTEK:

   8 - 18 

SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

NOV
30

50 éve

1967. november. 30. Budapesten meghalt Gaál Alajos orvos, szerkesztő, közíró.

 

Tovább ►

NOV
29

90 éve

1927. november 29. Gyergyóditróban született Tarisznyás Márton helytörténész, néprajzkutató, muzeológus.

Tovább ►

NOV
19

50 éve

1967. november 19. Debrecenben meghalt Ferencz Béla újságíró.

Tovább ►

NOV
16

65 éve

1952. november 16. Budapesten meghalt Farcádi Sándor költő (családi nevén Sándor Áron).

Tovább ►

NOV
14

130 éve

1887. november 14. Brassóban született Áprily Lajos költő, műfordító.

Tovább ►

NOV
12

180 éve

180 éve 1837. november 12. Nagytusnádon született Imets Fülöp Jákó író, tanár, kanonok. 

Tovább ►

<< < 2017 NOVEMBER > >>
H K SZ CS P SZ V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost