Keres
2020. február  28., péntek, Elemér
Magyar
 

Eseménynaptár

NOV
14

KÁJONI JÁNOS ÖRÖKSÉGE – a Joannes Kájoni 390 emlékév keretében középiskolásoknak meghirdetett vetélkedő döntője

A tudós ferences szerzetes, Kájoni János (1629/30 – 1687) születésének 390. évfordulója alkalmából – a Hargita Megyei Kulturális Központ kezdeményezésére – 2019-2020-ban a Joannes Kájoni 390 emlékévet ünnepeljük.
Kájoni János öröksége címmel hirdetett vetélkedőt középiskolások számára a Kájoni János Megyei Könyvtár és a „Pro Libris" Könyvtári Egyesület azzal a céllal, hogy közelebb hozza a fiatalokhoz Kájoni rendkívüli életművét. A vetélkedő fő támogatói: Hargita Megye Tanácsa, Romániai Magyar Demokrata Szövetség, Communitas Alapítvány.
A versenyre háromtagú csapatok nevezhettek be a megye középiskoláiból, a csapatok tetszőlegesen szerveződtek, 9-11. osztályos tanulókból. A vetélkedő első fordulója október végén zárult, Hargita megye 7 középiskolájából összesen 29 csapat (87 tanuló) nevezett be az első fordulóra. A jelentkező csapatok közül 19-nek sikerült a verseny feladatlapját a kijelölt határidőre megoldani.
Az első fordulóban legjobban teljesítő hat csapat jutott tovább a döntőbe, akik a megye négy középiskoláját képviselhetik a 2019. november 14-én sorra kerülő megmérettetésen a Kájoni János Megyei Könyvtárban. Részletek: 

Tovább ►

NOV
12

NAGY LÓRÁNT: A NYAKLEVES ANTOLÓGIÁJA – könyvbemutató

A nyakleves antológiája című kötetében a hetvenes-nyolcvanas évek hangulatát idézi meg Nagy Lóránt. A csíkszeredai Tipographic kiadónál megjelent kötet borítótervét Siklódy Ferenc képzőművész tervezte, huszonhat történet kapott helyet benne, ezek mindenikében elcsattan minimum egy pofon – innen a cím. Az elsőkötetes csíkszeredai szerzővel 2019. november 12-én, délután 17 órakor, a Kájoni János Megyei Könyvtárban találkozhatnak az érdeklődők. A könyvbemutató támogatója Hargita Megye Tanácsa.
Nyaklevesekről, szülői, tanári fegyelmezésről, a Tudor-negyedi csínytevésekről Nagy Péterrel beszélget Lóri kötetlenül, lazán, humorral. Focilabdát, teniszütőt nem hozhat ide, de a gitárját nem hagyja otthon, úgyhogy nemcsak humorát, hanem zenei tehetségét is megcsillogtatja. Részletek: 

Tovább ►

NOV
08

JÁTSSZUNK EGYÜTT! – családbarát klubtevékenység a könyvtárban

„Játsszunk együtt, érezd jól magad a könyvtárban! Szeretnéd hasznosan, kulturált környezetben tölteni a szabadidődet? Szeretnél jó hangulatú közösségben, családod körében társasjátékozni? Gyere a Kájoni János Megyei Könyvtárba, hozd magaddal testvéredet, szüleidet, nagyszüleidet, rokonaidat, barátaidat!" November minden második péntek délutánján, 8-án és 22-én 16 órára várjuk közös játékra a jelentkezőket. A résztvevők kipróbálhatják a különböző stratégiai, ügyességi, logikai játékokat, fejlesztve ezáltal kreativitásukat, kommunikációs, problémamegoldó és döntéshozó készségüket. A szokásokon, népi mesterségeken alapuló társasjátékok segítségével megismerkedhetnek a térségben található értékekkel, hagyományokkal. Részletek:

Tovább ►

OKT
28

SZERELMES AZ ÉLETBE - TULSÁGOSAN ZAJOS - LACKFI JÁNOS a Kájoni János Megyei Könyvtár vendége

A Kájoni János Megyei Könyvtár író-olvasó találkozói alkalmat teremtenek a kortárs irodalom kedvelőinek, hogy személyesen találkozhassanak a mai magyar irodalom kiemelkedő személyiségeivel. Lackfi János József Attila-, Déry Tibor-, Illyés Gyula- és Prima Primissima-díjas író és költő, negyvenhét könyv, harmincöt műfordításkötet szerzője érkezik székelyföldi körútra. A Kájoni János Megyei Könyvtár meghívottjaként Lackfi János rendhagyó irodalomórát tart 2019. október 28-án, 12 órától a csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Háza nagytermében. Zenei műsorral közreműködik Lackfi Dorottya, az író lánya és Sinha Róbert gitárművész, előadásukban elhangzik pár Lackfi János megzenésített vers. Részletek: 

 

.

Tovább ►

OKT
24

LAKATOS MIHÁLY: SÚLYOS ÜGYEK – könyvbemutató

Lakatos Mihály legújabb könyve, az író összegyűjtött tárcáit tartalmazó Súlyos ügyek című kötet az Előretolt Helyőrség Íróakadémia gondozásában nemrégiben látott napvilágot. A tárcák zöme a Magyar Idők és a Magyar Nemzet című napilapokban jelent meg. A Kájoni János Megyei Könyvtár, a Székelyföld folyóirat szerkesztősége és a Hargita Kiadóhivatal közös szervezésében mutatják be a kötetet október 24-én, csütörtökön, 18 órai kezdettel. A megyei könyvtár előadótermében Fekete Vince költő, a Székelyföld folyóirat szerkesztője beszélget a szerzővel. Részletek: 

Tovább ►

OKT
24

TAPINTHATÓ TÁRLAT

A székelyudvarhelyi székhelyű Romániai Nemlátók Egyesülete elhozza a Kájoni János Megyei Könyvtárba a budapesti Ver – deco Művészeti Kör és Alkotó Egyesület Tapintható Tárlat című kiállítását látók és nemlátók számára. A „kézzel fogható" kiállítás kimondottan a látássérült személyeknek készült, de a látók számára is élményt nyújt. A tárlat megnyitójára 2019. október 24-én, csütörtökön délután 16 órára várnak minden érdeklődőt a könyvtár alagsori kiállítótermébe. A kiállítással egybekötött előadás előtt Kovács Tamás furulyajátékát és a csíkszeredai Endes Ákos, tízéves látássérült fiú szavalatát hallgathatják meg a jelenlevők. Részletek:  

Tovább ►

OKT
23

CSENDER LEVENTE: A különleges Meditittimó kalandjai- könyvbemutató

Csender Levente, székely származású, de jelenleg Magyarországon élő József Attila-díjas prózaíró A különleges Meditittimó kalandjai című könyve még nincs egy éve, hogy először megjelent, de készül már belőle a harmadik kiadás is, ami könyvsikernek mondható.
A könyv egy autista kisfiúról szól, hogyan teszi első lépéseit a világban, hogy viszonyulnak furcsaságához az emberek, hogy látja ő a világot? Nem elvont elméleti kérdések ezek Csender Levente könyvében, saját kisfia esetén keresztül volt alkalma valójában is szembesülni velük. A könyvbemutatóra 2019. október 23-án, szerdán 17 órától a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban kerül sor, a könyvet bemutatja és a szerzővel beszélget: Molnár Vilmos. A rendezvényt Hargita Megye Tanácsa támogatja.

Részletek:

Tovább ►

OKT
21

Korszerű könyvtári szolgáltatások és digitális átalakulás - könyvtáros szakmai konferencia Csíkszeredában

A Romániai Közkönyvtári Egyesület (Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România – ANBPR) és a Kájoni János Megyei Könyvtár közös szervezésében kerül sor Csíkszeredában, a Jakab Antal Tanulmányi Házban, október 21-22 között az év legjelentősebb könyvtári szakmai rendezvényére, a Korszerű könyvtári szolgáltatások és digitális átalakulás című konferenciára.

Tovább ►

OKT
21

Dr. Bucur Nicolae: Folclorul - Obiect de studiu şi sursă de inspiraţie în opera umanistului Pater Ioan Căianu/ Joannes Kajoni - előadás és vetélkedő

A Kájoni emlékév keretében, dr. Nicolae Bucur a Kájoni János Megyei Könyvtár felkérésére román nyelvű előadást tart a Jakab Antal Tanulmányi Házban, hétfőn, október 21-én, 17.00 órai kezdettel. Az előadást vetélkedő és díjazás követi. 

Az eseményt Hargita Megye Tanácsa anyagilag támogatja.

Tovább ►

OKT
21

SZÓ, ZENE, KÉP

A művészet kedvelőit a Szó, zene, kép című beszélgetésre várja a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár október 21-én, hétfőn 17 órától. Meghívott: Szkárosi Endre költő, művészeti író, műfordító, kritikus, irodalomtörténész, a Szépírók Társaságának elnöke. A szerző beszélgetőtársa Murányi Sándor Olivér író. A rendezvény támogatói a Szépírók Társasága, a Kájoni János Megyei Könyvtár és Hargita Megye TanácsaTovább ►

OKT
18

Kisné Portik Irén: Öltések üzenete - könyvbemutató

Öltések üzenete címet viseli Kisné Portik Irén gyergyószentmiklósi néprajzkutató új könyve, amelynek bemutatójára szeretettel várunk minden érdeklődőt a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe, 2018. október 18-án, 17 órára, a X. Székelyföld Napok eseményeinek sorában. Részletek:

Tovább ►

OKT
17

VIRTUÁLIS SÉTÁK HARGITA MEGYE TELEPÜLÉSEIN: Őrzők a keleti gyepűn – András Ignác vetítéssel kísért előadása

2019-ben indította el a Kájoni János Megyei Könyvtár a Virtuális séták Hargita megye településein című projektjét, Hargita Megye Tanácsának anyagi támogatával. A megyei könyvtár által koordonált projekt célja a megye településeinek bevonása a helyi értékek megőrzésébe és széles körű megismertetésébe. A X. Székelyföld Napok keretében a megyei könyvtárban és a programban résztvevő települési könyvtárakban meghívott előadók, szakemberek tartanek előadásokat, akik saját településeik értékeit, hagyományait mutatják be. András Ignác kászoni helytörténész és néprajzi író tart vetítéssel kísért előadást október 17-én, délután 17 órai kezdettel a megyei könyvtár előadótermében Őrzők a keleti gyepűn címmel.


Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ - PÉNTEK:  

8 - 18

 SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

FEB
26

100 éve

1920. február 26. Somogyszentpálon született Kovács Dénes néprajzi író, festő, grafikus, muzeológus. Álneve Csíki Dániel. 

Tovább ►

FEB
23

125 éve

1895. február 23. Székelyudvarhelyen született Csanády György költő, hangjátékíró, rádiórendező.

Tovább ►

FEB
11

135 éve

1885. február 11. Bereckben született Jénáki Ferenc bölcsészdoktor, főgimnáziumi tanár és igazgató, pápai kamarás.

Tovább ►

FEB
10

40 éve

1980. február 10. Budapesten meghalt Soó Rezső, dr. biológus, botanikus, egyetemi tanár, az MTA tagja, kétszeres Kossuth-díjas tudós. 

Tovább ►

FEB
01

165 éve

1855. február 1. Homoródszentmártonban született Kelemenné Zathureczky Berta író, zeneszerző.

Tovább ►

<< < 2020 FEBRUÁR > >>
H K SZ CS P SZ V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost