Keres
2019. február  16., szombat, Julianna
Magyar
 

Eseménynaptár

NOV
19

AZ OLVASÓKÖR NOVEMBERI TALÁLKOZÓJA – Egy klasszikus dokumentumregény: Életben maradtak

A könyv közel fél évszázada látott napvilágot, s azóta is mindegyre új és új kiadásban jelenik meg, a világ majd minden táján. Piers Paul Read (a könyv eredeti címe: Alive) dokumentumregénye valós történetnek állít maradandó emléket. Egy 1972-ben, a chilei Andokban bekövetkezett repülőszerencsétlenség történetét és túlélőinek viszontagságait dolgozza fel, a műfaj klasszikus eszközeivel. A dokumentumregényt Péter Katalin mutatja be a kör november 19-i, hétfői találkozóján 16.30-kor, a könyvtár konferenciatermében. Az olvasókör animátora, Cseke Gábor író ajánlja figyelmünkbe a könyvet a kör honlapján.

 

Tovább ►

NOV
16

VÁRADI PÉTER PÁL ÉS LŐWEY LILLA KETTŐS ALBUMBEMUTATÓJA

Váradi Péter Pál és Lőwey Lilla, az ismert veszprémi szerzőpáros új erdélyi témájú albumait hozza el Csíkszeredába. A Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében szervezett találkozón, 2018. november 16-án, pénteken délután ismerhetik meg az érdeklődők a két új kötetet:  a Bihar-hegység - A Király-hágótól a Bihar-hágóig  és Erdély - Kemény János - A marosvécsi mecénás - Az Erdélyi Helikon alapítója című fotóalbumokat. 

Részletek:


Tovább ►

NOV
12

BOOKFACE - Légy kreatív! Készíts te is BookFace fotót!

Mától kezdetét veszi a BookFace fotóverseny a Kájoni János Megyei Könyvtárban! Légy kreatív! Készíts te is BookFace fotót!

A verseny szabályzata

Tovább ►

NOV
09

DR. SEREGI JÁNOS: AZ ÉN ERDÉLYIEIM, ERDÉLYEIM ÉS EGYEBEK…. - könyvbemutató

A Magyar Tudomány Napja alkalmából dr. Seregi János, a Budapesti Állatorvostudományi Egyetem professzora látogat Csíkszeredába és tart előadást.
2018. november 9-én, délután 17 órára várják az érdeklődő közönséget dr. Seregi János Az Én erdélyieim, Erdélyeim és egyebek... című könyvének bemutatójára a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe.

Tovább ►

NOV
05

Lappangó tehetségek - festészeti kiállítás

A Hargita Megyei Népiskola Gyergyói tagozatának képzőművészeti kiállítása  nyílik meg Lappangó tehetségek címmel, 2018. november 5-én, 17 órakor. A festő szakos diákok munkáiból készült kiállítás megnyitóján beszédet mond Balázs József festőművész. A kiállítás megtekinthető a Kájoni János Megyei Könyvtár kiállítótermében 2018. november 5 - december 5. között.

Tovább ►

OKT
23

PRIMANIMA Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál

A Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál egyik külső helyszíne idén is Csíkszereda. A legfrissebb magyarországi és nemzetközi animációs mesefilmekből izgalmas válogatást láthatnak az érdeklődők október 23-26 között a Kájoni János Megyei Könyvtár alagsori termében.

A rövid animációs mesefilmeket három korcsoportban (óvodás: 3–6 év; alsó tagozatos általános iskolás: 7–10 év; és felső tagozatos: 11–14 év) lehet megtekinteni. A belépés díjtalan!

A helyek száma korlátozott, kérjük regisztráljanak a 0747115337-es telefonszámon!  A vetítések programja:


Tovább ►

OKT
22

Csete Örs: 1956 személyesen - könyvbemutató

A Kájoni János Megyei Könyvtárban október 22-én, hétfőn du. 5-től emlékezünk meg az 1956-os forradalom hőseiről, a Csete Örs 1956 személyesen című könyvének bemutatása által. Az eseményen Cseke Gábor beszélget a szerzővel.
A kötet 111 finn, lengyel, magyar, olasz, osztrák és román hős portréja, egyszerű emberek, akik nem mindennapi tetteket hajtottak végre. A bemutatott személyek és az igényes kiadás által a fotográfus Csete Örs az 1956-os hősöknek állít emléket.

Tovább ►

OKT
18

ISMERJÜK MEG ÉRTÉKEINKET! – honismereti kvíz-vetélkedők diákoknak

Székelyföld gazdag, sokszínű kulturális és természeti értékeire büszkék lehetünk, és másoknak is megmutathatjuk értékeinket. Ha kíváncsi vagy, és szeretnél te is még többet tudni régiónk változatos természeti kincseiről, kulturális örökségünkről, nagyjainkról, gyere el a könyvtárba és mérd össze tudásodat másokkal egy játékos online kvíz-vetélkedőn. A részvételhez nem kell más, csak okostelefon!

A IX. Székelyföld Napok eseményeinek sorában 2018. október 18-án három Hargita megyei helyszínen szervezünk kvíz-vetélkedőt fiataloknak: délelőtt 10 órától Tusnádfürdőn a városi könyvtárban, 13 órai kezdettel Csíkszeredában, a Kájoni János Megyei Könyvtárban. Valamint Csíkdánfalván a település könyvtárában.

Tovább ►

OKT
17

Asszonyélet Csíkszentdomokoson a XX. század elején

A csíkszentdomokosi községi könyvtár könyvtárosa, Sándor Edit fontosnak tartja, hogy meséltessük az idős embereket, és továbbadjuk az általuk őrzött tudást, hogy megőrizzük értékeinket a jövő számára. A település idős embereitől hallott és lejegyzett élettörténetekből és régi fotográfiákból összeállított, vetítéssel kísért előadásában rendkívül ízesen mesél az idős csíkszentdomokosiak „mesévé szépült élettörténeteiből". A képek segítségével eleveníti fel a nehéz huszadik századi falusi asszonysors hétköznapjait és ünnepeit, egy-egy élettörténet megrázó vagy derűs momentumait. A IX. Székelyföld Napok programjainak sorában október 17-én, szerdán 17 órakor kezdődő előadásra szeretettel várnak minden érdeklődőt a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe. Ugyancsak október 17-én, csütörtökön 13 órától Gyergyóújfalu könyvtára ad otthont az előadásnak.

Tovább ►

OKT
16

Györffi Kálmán: Válogatott novellák – a Székely Könyvtár sorozat 60. kötetének bemutatója

A Hargita Kiadóhivatal száz kötetesre tervezett Székely Könyvtár-sorozatának 60. köteteként jelent meg Györffi Kálmán Válogatott novellák című kötete. A kötet hét Györffi-novellát tartalmaz Lövétei Lázár László válogatásában. A IX. Székelyföld Napok programjainak sorában, a Kájoni János Megyei Könyvtárban 2018. október 16-án, délután 17 órától kezdődő közönségtalálkozón ismerheti meg a csíkszeredai közönség a kötetet. A Marosvásrhelyen élő szerző beszélgetőtársa Lövétei Lázár László költő, esszéíró, a Székelyföld folyóirat főszerkesztője lesz.
A kötetről a Székely Könyvtár sorozat honlapján olvashatjuk a szerkesző-válogató ajánló sorait:

Tovább ►

OKT
15

KÉPEKBE ZÁRT TÖRTÉNELEM – MOLNÁR ATTILA FOTÓKIÁLLÍTÁSA

A kulturális örökség európai évében az idei, IX. Székelyföld Napok programsorozat mottója: „Örökségünk: a múlt és a jövő találkozása" – e tematikához igazodva, a Kájoni János Megyei Könyvtár térségünk kulturális örökségére, hagyományaira, természeti értékeire igyekszik ráirányítani a figyelmet. Programjaink sorában, a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében 2018. október 15-én, hétfőn 17 órára várjuk az érdeklődő közönséget Dr. Molnár Attila fotótörténész vetítéssel egybekötött fotókiállításának megnyitójára. Az Erdélyi Fotográfia Múzeumért Egyesület székelyföldi vonatkozású fotóritkaságait tekinthetik meg az érdeklődők, a székelyföldi hagyományos falukép, szokásvilág és életmód, hagyományok képi világa tárul fel a kiállított régi fotódokumentumok reprodukciói révén. Részletek:

Tovább ►

OKT
08

AZ OLVASÓKÖR OKTÓBERI TALÁLKOZÓJA

A Kájoni János Megyei Könyvtárban működő Olvasókör októberi találkozójára a hónap második hétfőjén, a szokásos 16.30 órai kezdettel kerül sor. A valóságirodalom műfajához sorolható alkotások bemutatását folytatva, Gabriel García Márquez: Titokban Chilében című könyvéről beszélgetnek, amelyet Cseke Gábor író, a kör honalpján ajánl figyelmünkbe. Részletek alább:  

 

 

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ - PÉNTEK: 

  8 - 18

SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

FEB
28

90 éve

 1929. február 28. Csíkszeredában született Gál Elemér író, újságíró, szerkesztő, tanár, pedagógiai szakíró.

Tovább ►

FEB
15

85 éve

1934. február 15-én Győrben meghalt Kölönte Béla helytörténész, író.

 

Tovább ►

FEB
05

25 éve

1994. február 5. Kolozsváron meghalt Nagy Borbála regény- és színműíró, műfordító.

Tovább ►

FEB
03

190 éve

1829. február 3. Székelylengyelfalván született Orbán Balázs etnográfus, geográfus, történész, közíró és politikus.

Tovább ►

<< < 2019 FEBRUÁR > >>
H K SZ CS P SZ V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost