Keres
2018. július  16., hétfő, Valter
Magyar
 

Eseménynaptár

FEB
28

ENYHÍTŐ KÖRÜLMÉNYEK – irodalmi találkozó

2018. február 28-án, szerdán 17 órára a kortárs irodalom kedvelőit várjuk a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe.

Patak Márta magyarországi író új novelláskötete Enyhítő körülmények címmel jelent meg a Scolar Kiadónál 2017-ben. A közönségtalálkozó meghívottja a szerző, akivel Wirth Imre író, irodalomtörténész beszélget. Házigazda: Murányi Sándor Olivér székelyudvarhelyi író.

Tovább ►

FEB
26

AZ OLVASÓKÖR FEBRUÁRI TALÁLKOZÓJA: A TÉNYIRODALOM ÉVE

Cseke Gábor író, újságíró szervező-animátori munkájának köszönhetően immár a harminckettedik olvasóköri  találkozóra kerül sor idén februárban. 
„Olvasókörünkben 2018-at a modern időkhöz köthető tényirodalom jellegzetes magyar és világirodalmi alkotásainak szenteljük. A témakörben összeállított javaslatok közül a február 26-ára tervezett találkozón az orosz szamizdat irodalom egyik izgalmas alkotása kerül terítékre. Zsoresz Medvegyev: A levelezés titkosságát a törvény garantálja című kötete." A könyv részletes ismertetőjét Zsombori Vilmos vezeti föl, a találkozó helyszíne a Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme, időpontja: 2018. február 26., 16.30 óra. Bővebben:

Tovább ►

FEB
22

HARGITÁS SZERZŐK KÖNYVBEMUTATÓJA

FÉLÉVSZÁZADOS  A MEGYE, 50 ÉVES A MEGYEI NAPILAP

Az 1968-as megyésítés ötven éves évfordulóján félszáz esztendejét ünnepli Hargita megye, valamint napilapja, a Hargita Népe. Ennek alkalmából rendezvénysorozattal készülnek, amelynek filmvetítés, könyvbemutatók, sajtófotó-kiállítások, műhelyfoglalkozás is részét képezi. A rendezvénysorozat szervezői: Hargita Megye Tanácsa, Hargita Népe, Hargita Megyei Kulturális Központ, Kájoni János Megyei Könyvtár.

Február 22-én, csütörtökön a Hargita Népe egykori és jelenlegi belső és külső munkatársainak az utóbbi években – a kiadó gondozásában – megjelent köteteit mutatják be. Meghívottak: Ádám Gyula, Balázs Lajos, Cseke Gábor, Daczó Katalin, Ferencz Imre, Kovács Hont Imre, Kozma Mária, Kristó Tibor és Sarány István. Ez alkalomból kiállítás is nyílik Nagy P. Zoltán, az újság néhai fotóriportere munkáiból. Helyszín a Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme.          


Tovább ►

FEB
20

PETŐFI SÁNDOR FELOLVASÓMARATON 2018 – 10. nemzetközi felolvasómaraton

2018. február 20., kedd, 10 - 18 óra

Központi helyszín: Kájoni János Megyei Könyvtár

Olvassunk újra együtt az idén tizedik alkalommal sorra kerülő nemzetközi felolvasómaratonon, melynek tavaly 9 országból több mint 33.000 résztvevője volt!
Benedek Elek, Orbán Balázs, Jókai Mór, Arany János, Gárdonyi Géza, Móricz Zsigmond, Kányádi Sándor, Tamási Áron, Szabó Magda művei után 2018-ban a 195 éve született Petőfi Sándor (1823-1849) műveit szólaltatjuk meg. Ez az év egyúttal Az apostol megírásának és az 1848-as forradalomnak a 170 éves évfordulója.
2014 óta a maraton fő szervezője a Kájoni János Megyei Könyvtár, Hargita Megye Tanácsának támogatásával. A maraton idei felhívása.

Tovább ►

FEB
19

LÁZADÓ MUGLIK – DIÁKOK OLVASÓKÖRE A KÖNYVTÁRBAN

A kortárs gyerekirodalom különleges szövegvilágot teremtő, meghatározó alakja, Máté Angi  Mamó című regényéről fognak beszélgetni a diákok olvasókörének  következő találkozóján, február 19-én, a hónap harmadik hétfőjén 16 órai kezdettel. 

Tovább ►

FEB
19

Zsidó Ferenc Huszonnégy című regényének bemutatója

A Magyar Széppróza Napja a Kájoni János Megyei Könyvtárban

2018-ban első ízben ünnepeljük meg A magyar széppróza napját február 18-án, Jókai Mór születésnapján.

A Kájoni János Megyei Könyvtár A magyar széppróza napja eseménysorozatához csatlakozva 2018. február 19-én, 17 órai kezdettel író-olvasó találkozót szervez. Meghívottunk Zsidó Ferenc Székelykeresztúron élő író, az Eirodalom.ro portál szerkesztője, akinek Huszonnégy címmel jelent meg izgalmas regénye tavaly novemberben, a Gutenberg Kiadó gondozásában. Új könyvéről a találkozó mederátora Cseke Gábor író, költő, szerkesztő beszélget a szerzővel. Részletek: 

Tovább ►

JAN
29

AZ OLVASÓKÖR JANUÁRI TALÁLKOZÓJA - ZSIGMOND ENIKŐ: IZLAND, AHOL AZ IDŐ SZÜLETIK

A Kájoni János Megyei Könyvtárban működő Olvasókör tagjai 2018. január 29-én, hétfőn, a szokásos időpontban, 16.30 órakor tartják az idei év első találkozóját. Az elmúlt év köri találkozóin nagyrészt az írói napló, a naplóirodalom műfajába tartozó munkák megismerésére helyeztük a hangsúlyt. A sorozat az idei első találkozóval zárul, meghívottunk a csíkszeredai Zsigmond Enikő, akivel Izland, ahol az idő születik című útinaplójáról Cseke Gábor író, a kör animátora beszélget. Részletek: 


Tovább ►

JAN
22

A MAGYAR KULTÚRA NAPJA: VIDA GÁBOR A KÁJONI JÁNOS MEGHÍVOTTJA

A magyar kultúra napja tiszteletére szervezett rendezvények sorában kortárs magyar irodalmunk neves képviselője, Vida Gábor író, a Látó szépirodalmi folyóirat prózarovatának szerkesztője lesz a Kájoni János Megyei Könyvtár meghívottja. A 2018. január 22-én, hétfőn délután 17 órakor kezdődő irodalmi találkozón Lövétei Lázár László költő, a Székelyföld kulturális folyóirat főszerkesztője beszélget az Egy dadogás története című nagy sikerű regény szerzőjével. Részletek:

Tovább ►

JAN
15

A Román Kultúra Napja

Kérjük,

ne kapcsolja ki okostelefonját!

Használja

2018. Január 15.-én

a

Román Kultúra Napja

alkalmával

a

Kájoni János Megyei Könyvtárban

a

kortárs román irodalom

jobb megismerése céljából.

Tovább ►

DEC
21

Ifjúsági irodalmi vetélkedő Gyimesfelsőlokon

Ifjúsági irodalmi vetélkedővel zárjuk a 2017-es évet a kistelepülési könyvtárfejlesztő program keretében, december 21.-én, 10.00 órai kezdettel, Gyimesfelsőlokon az Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnáziumban.

Tovább ►

DEC
20

MIND A NÉGY ÉVSZAK - ÉVVÉGI SLAM POETRY TURNÉ

2017. december 20-án, szerdán 17 órától a Kájoni János Megyei Könyvtárban szervezett slam poetry esten Magyarország legnépszerűbb slammerei lépnek fel: Bárany Bence, Mészáros Péter országos slam bajnok, Basch Péter kétszeres országos slam bajnok és Galló Bence. Az est házigazdája: Murányi Sándor Olivér székelyudvarhelyi író.

Tovább ►

DEC
19

HONOS RÖGÖKÖN, SZÓBESZÉD ÉS SZERTELEN SZÓSZEDET – a Hargita Népe Lapkiadó új köteteinek bemutatója

A Hargita Népe Lapkiadó két új kötetével ismerkedhet meg az olvasó 2017. december 19-én, kedden délután 5 órakor kezdődő könyvbemutatón, a Kájoni János Megyei Könyvtárban. Kristó Tibor, a lap nyugalmazott munkatársa Honos rögökön című verseskötetével jelentkezik, a könyvet saját fényképfelvételeivel illusztrálta. Ambrus Attila és Sarány István – a Brassói Lapok illetve a Hargita Népe főszerkesztője – közös publicisztikai kötettel jelentkezik a generációs együvé tartozás és a közös érdeklődés okán. A publicisztikai írásaikból készült válogatás Szóbeszéd, illetve Szószátyár szószedet címen jelent meg, a kötetet a Vajdaságban Léphaft Pál karikatúrái teszik teljessé. A köteteket Cseke Gábor költő, író, szerkesztő, ismerteti. Részletek: 

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ: 

  12 - 18

KEDD - CSÜTÖRTÖK:

8 - 16

PÉNTEK:

8 - 14

SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

JúL
28

75 éve

1943. július 28. Csíkszeredában született Nagy P. Zoltán fotóművész, fotóriporter. 

Tovább ►

JúL
25

125 éve

1893. július 25. Csíkzsögödön született Zsögödi Nagy Imre, festő-és grafikusművész.

Tovább ►

JúL
24

60 éve

1958. júl. 24. Esztelneken meghalt Lukács István Manszvét, OFM, teológiatanár, hitszónok, Erdély népmisszionáriusa. 

Tovább ►

JúL
14

10 éve

2008. július 14. Székelyudvarhelyen meghalt Léstyán Ferenc vikárius, püspöki helynök.

Tovább ►

<< < 2018 JÚLIUS > >>
H K SZ CS P SZ V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost