Keres
2018. szeptember  21., péntek, Máté
Magyar
 

Eseménynaptár

ÁPR
16

AZ OLVASÓKÖR ÁPRILISI TALÁLKOZÓJA: KUNCZ ALADÁR FEKETE KOLOSTORA

A Kájoni János Megyei Könyvtárban működő Olvasókör találkozóin az idei évben a tényirodalom jellegzetes magyar és világirodalmi alkotásai közül választanak egy-egy művet bemutatásra a kör tagjai. A 2018. április 16-án, hétfőn 16.30 órakor tartandó (harmincnegyedik) találkozón Kuncz Aladár A fekete kolostor című regényéről és szerzőjéről Csibi Erzsébet nyugalamazott tanárnő tart vitaindító beszámolót az olvasókör tagsága, illetve a körre látogató érdeklődők előtt. Mindenkit szívesen várunk! A kör animátora, Cseke Gábor író ismerteti a találkozó témáját, ezúttal is a kör honlapján.

Tovább ►

ÁPR
11

A MAGYAR KÖLTÉSZET NAPJA 2018 - SZAVALÓVERSENY

Az Agora Alapítvány a MAGYAR KÖLTÉSZET NAPJA alkalmából SZAVALÓVERSENYT hirdet. A verseny időpontja: 2018. április 11 (szerda), 12:00

A vetélkedőt három kategóriában hirdetik meg:

Nevezési kategóriák, korcsoportok:
I. – 5-8 osztályos diákok
II. – 9-12 osztályos diákok (középiskolások)
III. – 19 év fölöttiek

A VERSENY HELYSZÍNE: - a második és harmadik kategóriában versenyzők számára (9-12 osztályos diákok (középiskolások) és 19 év fölöttiek) a KÁJONI JÁNOS MEGYEI KÖNYVTÁR, cím: Csíkszereda, Stadion utca 1/b szám

Részletek alább:

Tovább ►

MáRC
28

A HETEDIK – BESZÉLGETÉS-SOROZAT BODOR ÁDÁM KOSSUTH-DÍJAS ÍRÓVAL – hetedik alkalom

Kortárs irodalmunk egyik meghatározó alkotójával, különleges szerzői világot felépítő prózaírójával, Bodor Ádám Kossuth-díjas íróval találkozhatnak ismét székelyföldi olvasói Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen.
A Hetedik címet viseli a közönségtalálkozó, amelynek házigazdája ezúttal is Murányi Sándor Olivér székelyudvarhelyi író lesz, hetedik alkalomhoz érkezett ugyanis a Bodor Ádámmal éves megszakításokkal szervezett beszélgetés-sorozata. A csíkszeredai literatúrakedvelők a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében, a 2018. március 28-án 17 órakor kezdődő irodalmi esten találkozhatnak az íróval. Részletek:

Tovább ►

MáRC
20

KÁLI ISTVÁN: A SZEMFÉNYVESZTETT – könyvbemutató

Káli István marosvásárhelyi író A szemfényvesztett című új regénye a Mentor Könyvek Kiadó és a Noran Libro közös kiadásában jelent meg 2017-ben. A regény csíkszeredai bemutatójára a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe várjuk a közönséget 2018. március 20-án, kedden 17 órára. Az est moderátoraként Sarány István újságíró, a Hargita Népe napilap főszerkesztője beszélget a szerzővel. Részletek:

Tovább ►

MáRC
19

AZ OLVASÓKÖR MÁRCIUSI TALÁLKOZÓJA: Tonelli Sándor Ultonia című riportkönyvéről

A 2018. március 19-én, hétfőn 16.30 órakor a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében tartandó összejövetel programját Cseke Gábor író, a kör animátora ismerteti az Olvasókör honlapján: A tényirodalmi alkotásokkal foglalkozó sorozat második megbeszélésén Tonelli Sándor közgazdász és társadalmi szakíró Ultonia című riportkönyvét ismerteti Székedi Ferenc publicista.

A huszadik század elején élt Tonelli (interneten elérhető) 1929-ben megjelent könyve tulajdonképpen részletes beszámoló arról a Kárpát-medencei magyarság létét fenyegető tömegjelenségről, amelyet kivándorlásnak, migrációnak nevezünk, s amelynek során százezrek hagyták el szülőföldjüket, az Újvilágban megtalálandó boldogulás reményében. A teljes ismertető: Harmincharmadik találkozó, 2018. március 19.

Tovább ►

MáRC
18

10 év a Kangoo Jumps az Életért - Nemzetközi karitatív fitness esemény

Nagyszabású nemzetközi karitatív sporteseménynek ad otthont Csíkszereda 2018. március 17-18-án, szombaton és vasárnap. A 10 Év a Kangoo Jumps az Életért című nemzetközi évfordulós rendezvény szervezője Kangoo Jumps Romania egyesület,  társszervezője a MAME EgyesületA rendezvény célja a rákban és leukémiában szenvedő gyermekek segítése. Az eseményen neves romániai és külföldi előadók fognak bemutatókat tartani, azzal a céllal, hogy az esemény színvonalát emelve minél többen csatlakozzanak, a résztvevők adományai megkönnyíthetik a beteg gyerekek és szüleik számára a nehéz pillanatokat.

Az előadókról bővebben itt olvashatunk.

A nemzetközi esemény partnere a Kájoni János Megyei Könyvtár,  március 18-án 10 órától a következő előadásokra kerül sor a könyvtár előadótermében :

10-11 óra : Nagy Hunor

11-12 óra: Cristian Mărgărit

12-13 óra: Laura Dean

13-14 óra : Dr. Pablo Ferreiros Bennett

Tovább ►

MáRC
12

UTAK ÉS CSEMEGÉZÉSEK. SZÖVEGEK AZ OLVASÁSTÓL A MEGÉRTÉSIG – kettős könyvbemutató

Utak és csemegézések. Szövegek az olvasástól a megértésig címmel 2018. március 12-én, hétfőn 17 órától kerül sor dr. Tapodi Zsuzsa egyetemi professzor kettős könyvbemutatójára a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban. A kötetekről a szerzővel Lajos Katalin és Tomonicska Ingrid, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kar Humántudományok tanszékének oktatói beszélgetnek.

Tapodi Zsuzsa az irodalomtudományok doktora, egyetemi professzor, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara Humántudományok Tanszékén az összehasonlító irodalmat oktatja. Irodalomkutatóként, "hivatásos olvasóként" foglalkozik irodalmi szövegek értelmezésével, kritikai interpretálásával. Szövegekben csemegézve címmel jelent meg legújabb tanulmánykötete a csíkszeredai Státus Kiadónál (2017). Az olvasástól az értelmezésig alcímet viselő kötet román nyelven is megjelent: Itinerare textuale. Studii şi eseuri de istoria culturii şi de literatură comparată. Részletek:

Tovább ►

MáRC
02

BĂTĂLIA CĂRŢILOR /KÖNYVCSATA – az országos olvasóverseny döntője a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban

2018. március 2., péntek, 13.00 óra / Kájoni János Megyei Könyvtár

Idén a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár lesz a Bătălia cărţilor /Könyvcsata/ elnevezésű olvasóverseny országos döntőjének soros házigazdája. Csíkszereda látja vendégül az országszerte megszervezett gyermek- és ifjúsági olvasóverseny megyei szakaszának győzteseit 2018. március 2-án, amikor Szeben, Galac, Dâmboviţa, Krassó-Szörény, Suceava, Argeş, Jász, Maros, Máramaros, Kolozs és a vendéglátó Hargita megyét képviselő diák-olvasók, két korosztály képviselői (11-13, illetve 14-18 évesek) ajánlják kedvenc olvasmányaikat a verseny keretében olvasott kortárs szerzők regényei közül.

Tovább ►

MáRC
01

DEMETER ZSUZSA KINDE ANNAMÁRIA-KISMONOGRÁFIÁJÁNAK BEMUTATÓJA

Demeter Zsuzsa kolozsvári irodalomkritikus Szandra May a hóhullásban – Kinde Annamária költészete című könyvét mutatják be  a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében 2018. március 1-én, csütörtökön 17 órától. A 2014-ben elhunyt nagyváradi lírikus, Kinde Annamária költészetét bemutató kötet a marosvásárhelyi Lector Kiadónál, a Lector Kismonográfiák sorozatban tavaly jelent meg. Az est házigazdája és a szerző beszélgetőtársa Csutak István lesz, a legendás Garabonciás zenekar alapítója és frontembere, az együttes dalainak szövegét Kinde Annamária írta. Meghívottak: Demeter Zsuzsa, Cseke Gábor, Molnár Vilmos, Sarány István. Részletek:

Tovább ►

FEB
28

ENYHÍTŐ KÖRÜLMÉNYEK – irodalmi találkozó

2018. február 28-án, szerdán 17 órára a kortárs irodalom kedvelőit várjuk a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe.

Patak Márta magyarországi író új novelláskötete Enyhítő körülmények címmel jelent meg a Scolar Kiadónál 2017-ben. A közönségtalálkozó meghívottja a szerző, akivel Wirth Imre író, irodalomtörténész beszélget. Házigazda: Murányi Sándor Olivér székelyudvarhelyi író.

Tovább ►

FEB
26

AZ OLVASÓKÖR FEBRUÁRI TALÁLKOZÓJA: A TÉNYIRODALOM ÉVE

Cseke Gábor író, újságíró szervező-animátori munkájának köszönhetően immár a harminckettedik olvasóköri  találkozóra kerül sor idén februárban. 
„Olvasókörünkben 2018-at a modern időkhöz köthető tényirodalom jellegzetes magyar és világirodalmi alkotásainak szenteljük. A témakörben összeállított javaslatok közül a február 26-ára tervezett találkozón az orosz szamizdat irodalom egyik izgalmas alkotása kerül terítékre. Zsoresz Medvegyev: A levelezés titkosságát a törvény garantálja című kötete." A könyv részletes ismertetőjét Zsombori Vilmos vezeti föl, a találkozó helyszíne a Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme, időpontja: 2018. február 26., 16.30 óra. Bővebben:

Tovább ►

FEB
22

HARGITÁS SZERZŐK KÖNYVBEMUTATÓJA

FÉLÉVSZÁZADOS  A MEGYE, 50 ÉVES A MEGYEI NAPILAP

Az 1968-as megyésítés ötven éves évfordulóján félszáz esztendejét ünnepli Hargita megye, valamint napilapja, a Hargita Népe. Ennek alkalmából rendezvénysorozattal készülnek, amelynek filmvetítés, könyvbemutatók, sajtófotó-kiállítások, műhelyfoglalkozás is részét képezi. A rendezvénysorozat szervezői: Hargita Megye Tanácsa, Hargita Népe, Hargita Megyei Kulturális Központ, Kájoni János Megyei Könyvtár.

Február 22-én, csütörtökön a Hargita Népe egykori és jelenlegi belső és külső munkatársainak az utóbbi években – a kiadó gondozásában – megjelent köteteit mutatják be. Meghívottak: Ádám Gyula, Balázs Lajos, Cseke Gábor, Daczó Katalin, Ferencz Imre, Kovács Hont Imre, Kozma Mária, Kristó Tibor és Sarány István. Ez alkalomból kiállítás is nyílik Nagy P. Zoltán, az újság néhai fotóriportere munkáiból. Helyszín a Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme.          


Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ - PÉNTEK: 

  8 - 18

SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

SZEPT
30

15 éve

2003. szeptember 30. Tatabányán meghalt Salló István szobrász, író. 

Tovább ►

SZEPT
17

25 éve

1993. szeptember 17. Kolozsváron meghalt Pataki József történész, egyetemi tanár, a történelemtudományok doktora, a MTA tagja. 

Tovább ►

SZEPT
10

25 éve

1993. szeptember 10. Csíkszeredában meghalt Vákár Lajos, id. jégkorongozó, edző. 

Tovább ►

SZEPT
09

340 éve

 1678. szeptember 9. Csíksomlyón meghalt Görög István, taploczai. Ferences pap, iskolaépítő, bákói püspöki helytartó,

Tovább ►

<< < 2018 SZEPTEMBER > >>
H K SZ CS P SZ V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost