Keres
2017. november  21., kedd, Olivér
Magyar
 

Eseménynaptár

NOV
22

DEÁK-SÁROSI LÁSZLÓ kettős könyvbemutatója

Minden érdeklődőt szeretettel várunk 2013. november 22-én, 18 órára könyvtárunk előadótermébe. Deák-Sárosi László Magyarországon élő parajdi származású költő, filmesztéta, nyelvész, gitárművész két verseskötetével mutatkozik be a csíkszeredai közönségnek.
A költő vendégei az est folyamán: B. Tóth Klára grafikusművész és költő, Véghelyi Balázs költő, a százhalombattai Üveghegy Kiadó vezetője, valamint Kasó Tibor dalnok, aki megzenésített verseket ad elő.

Tovább ►

NOV
14

MŰVÉSZ AZ ALKOTÁS FOLYAMATÁBAN – kiállítás Zsigmond Attila képzőművész hátrahagyott alkotásaiból

Zsigmond Attila képzőművész hagyatékából nyílik festészeti és grafikai kiállítás a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében, 2013. november 14-én, csütörtökön 18 órakor. A kiállítást Márton Árpád képzőművész nyitja meg,  Zsigmond Éva bemutatja a közönségnek a művész hátrahagyott írásos szövegei és vázlatrajzai alapján készült grafológiai tanulmányát. 

Tovább ►

NOV
11

PÁVAI ISTVÁN: AZ ERDÉLYI MAGYAR NÉPI TÁNCZENE – könyvbemutató

Pávai István népzenekutató Az erdélyi magyar népi tánczene című kötete először 2012. decemberében jelent meg Kolozsváron, a Kriza János Néprajzi Társaság kiadásában. A nagy érdeklődésre való tekintettel a budapesti Hagyományok Házával közösen elkészült 2013-ban a második (változatlan) kiadás. A kötet a népzenekutató 2005-ben megvédett zenetudományi disszertációjának bővített változata, közel ötszáz oldalon keresztül kalauzolja az erdélyi magyarság körében fennmaradt néptáncok zenéje iránt érdeklődőket. A csíkszeredai közönség is megismerheti az értékes kiadványt a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében 2013. november 11-én, délután hat órakor kezdődő könyvbemutatón.  

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

.

Tovább ►

NOV
08

BÚS JÁNOS – SZABÓ PÉTER: BÉKE PORAIKRA... I-II-III – előadással és vetítéssel egybekötött könyvbemutató

A Béke poraikra... című háromkötetes dokumentum-emlékkönyv bemutatójára szeretettel várunk minden érdeklődőt a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe, 2013. november 8-án 18 órára.
Az előadással és vetítéssel egybekötött könyvbemutatót Hargita Megye Tanácsának támogatásával a Hargita Megyei Kulturális Központ és a Kájoni János Megyei Könyvtár közösen szervezi.
A  dr. Bús János nyugalmazott alezredes, hadtörténész (Honvédelmi Minisztérium, Hadtörténeti Intézet) és dr. Szabó Péter alezredes, hadtörténész, a MTA doktora által jegyzett háromkötetes munka a Magyar Királyi Honvédség második világháborús veszteségi adatbázisát tartalmazza.

Tovább ►

NOV
07

KÖNYV-FILM-KLUB – a Született gyilkosok című filmet vetítjük

Szeretettel várunk mindenkit a filmklub újabb találkozójára a könyvtár előadótermébe.
Csütörtökön, november 7-én, 17.30 órától az Oliver Stone rendezte, 1994-es Született gyilkosok (Natural Born Killers) című filmet vetítjük, majd beszélegetünk a filmről Csont Zsombor filmesztétával.
A gyorsabb információcsere érdekében iratkozz fel Facebook csoportunkra:

KÖNYV-FILM-KLUB https://www.facebook.com/groups/157490661070850/
Találkozzunk minden második csütörtökön a könyvtárban!

Tovább ►

OKT
28

"Anyám, anyám, szép Szűz Márjám ..." – Harangozó Imre néprajzkutató könyveinek bemutatója

Harangozó Imre néprajzkutató köteteit ismerheti meg a népi kultúra és hagyományaink világa iránt érdeklődő csíkszeredai közönség a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében szervezett könyvbemutatón október 28-án, hétfőn délután 18 órától.
Harangozó Imre az Ipolyi Arnold Népfőiskola (Újkígyós) alapító elnöke, néprajzkutatóként leginkább a szakrális néprajz kérdései foglalkoztatják, ezen belül a moldvai és gyimesi magyarok hagyományos világképe és hitvilága. A szerző munkásságát és az Ipolyi Arnold Népfőiskola gondozásában megjelent köteteket Halász Péter néprajzkutató, a Duna TV nyugalmazott főszerkesztője mutatja be.

Tovább ►

OKT
24

KAMBODZSAI PILLANATKÉPEK – Moldován Zsolt festőművész fotókiállítása

Kiállításmegnyitó a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében, október 24-én, csütörtökön 18.00 órakor.  Megnyitja: Bács Béla János. Minden érdeklődőt szeretettel várunk! 

A kiállítás fotói a Távol-Keletet hozzák közelebb hozzánk. Bács Béla János ajánló sorai: 

Tovább ►

OKT
17

KÖNYV-FILM-KLUB – a Kifulladásig című filmet vetítjük

Jean Luc Godard Kifulladásig című, 1959-es filmjét nézhetik meg a filmkedvelők ezen a héten.

Szeretettel várunk mindenkit a filmklub újabb találkozójára csütörtökön, október 17-én, 17.30 órára a könyvtár előadótermébe.

Tovább ►

OKT
16

A Barca Kiadó bemutatkozó estje a Kájoni János Megyei Könyvtárban

A budapesti Barca Kiadó bemutatkozó estjére szeretettel várunk minden érdeklődőt a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe, 2013. október 16-án, szerdán 18 órára. A kiadó gondozásában, a Barcasági Könyvek sorozatban megjelent három kötetről Kozma Mária író és Veres Emese-Gyöngyvér néprajzkutató, a kiadó ügyvezetője beszél.

Tovább ►

OKT
03

KÖNYV-FILM-KLUB - indul az újévad a könyvtárban

Indul a KÖNYV-FILM-KLUB új évadja a könyvtár előadótermében. Mostantól kéthetenként jelentkezik a filmklub, csütörtökönként. Ezúttal a klub vezetője Csont Zsombor filmesztéta lesz, aki ugyancsak önkéntesként, átvette a stafétát Makai Beátától.

A Bonnie és Clyde című, 1967-es Arthur Penn rendezte filmmel indul az új évad, a vetítés 17.30 órakor kezdődik. Szeretettel várjuk a vetítésre és beszélgetésre a fiatalokat, diákokat, és minden film-, vagy könyvmolyt!

Tovább ►

OKT
01

AKTÍV EZÜSTKOR – programjaink az Idősek Világnapja alkalmából

1991-ben az ENSZ kezdeményezésére rendezték meg először az Idősek Világnapját. Azóta minden év október 1-én a figyelem a hatvanon felüliekre irányul. Az e napon szervezett események, programok célja a figyelem felkeltése az idősebb korosztályok problémái iránt, annak tudatosítása, hogy mindenkit megillet a méltósággal megélt öregkor.

Az Idősek Világnapja alkalmából a Kájoni János Megyei Könyvtárban szeptember 30-án és október 1-én köszöntik az időseket, a Hargita Megye Tanácsa által szervezett programsorozat keretében.

Tovább ►

SZEPT
25

KÓS KÁROLY, A MŰVÉSZI KOVÁCSOLTVAS FORMATERVEZŐJE - Márton László könyvének bemutatója

A Kós Károly Emlékév jegyében

A 130 éve született Kós Károly páratlanul gazdag életműve bemutatásának számos rendezvényt szentelnek az idei, Kós Károly Évnek nyilvánított esztendő folyamán Erdélyben. 2013. szeptember 25-én, szerdán 18 órától a Kájoni János Megyei Könyvtárban az érdeklődők új oldaláról ismerhetik meg 20. századi kultúránk nagy hatású egyéniségének életművét, amely meghatározó jelentőséggel bír az egyetemes magyar művészetben.

 

 

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ -PÉNTEK:

   8 - 18 

SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

NOV
30

50 éve

1967. november. 30. Budapesten meghalt Gaál Alajos orvos, szerkesztő, közíró.

 

Tovább ►

NOV
29

90 éve

1927. november 29. Gyergyóditróban született Tarisznyás Márton helytörténész, néprajzkutató, muzeológus.

Tovább ►

NOV
19

50 éve

1967. november 19. Debrecenben meghalt Ferencz Béla újságíró.

Tovább ►

NOV
16

65 éve

1952. november 16. Budapesten meghalt Farcádi Sándor költő (családi nevén Sándor Áron).

Tovább ►

NOV
14

130 éve

1887. november 14. Brassóban született Áprily Lajos költő, műfordító.

Tovább ►

NOV
12

180 éve

180 éve 1837. november 12. Nagytusnádon született Imets Fülöp Jákó író, tanár, kanonok. 

Tovább ►

<< < 2017 NOVEMBER > >>
H K SZ CS P SZ V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost