Keres
2018. augusztus  22., szerda, Menyhért
Magyar
 

Eseménynaptár

MáRC
11

A MÉDIA VILÁGA: Online média, online reklámok

Folytatódnak a barangolások a kortárs média világában. Ennek a hónapnak az előadásai az online médiával foglalkoznak. Hogyan próbálják képernyőkre menekíteni a hagyományos nyomtatott újságokat, hogyan jelennek meg az online médiapiac saját, eredeti termékei, hogyan készülnek és milyen kapcsolatrendszerek alakulnak ki az online reklámok között, melyek ennek az online átállásnak a legfontosabb társadalmi hatásai? Kérdések, amelyek mindennapjaink részei és amelyek jobb megértéséért érdemes ellátogatni a Kájoni János Megyei Könyvtárba, a kedden, március 11-én 18 órakor kezdődő előadásra és beszélgetésre.

Tovább ►

MáRC
07

SÜSSÜNK VIRÁGOT! – nőnapi kézműves foglalkozás

A Tiritarka Egyesület és a Kájoni János Megyei Könyvtár nőnapi kézműves foglalkozásra várja a kicsiket és nagyokat, szülőket és gyermekeket és minden ügyeskedőt a megyei könyvtár előadótermébe pénteken, március 7-én délután 16.30 órára.  Süthető gyurmából közösen készíthetnek apró ajándéktárgyakat a foglalkozás résztvevői. A szervezők biztosítják a szükséges kellékeket, a részvételi díj: 8 lej.

Tovább ►

MáRC
05

MARKÓ BÉLA: CSATOLMÁNY – könyvbemutató

Szeretettel várjuk a kortárs irodalom és költészet iránt érdeklődő közönséget a Kájoni János Megyei Könyvtárba  Markó Béla Csatolmány című új verseskötetének bemutatójára,  2014. március 5-én, szerdán 18 órára. A Bookart Kiadó gondozásában 2013-ban megjelent verseskötetért Markó Béla tavaly év végén Székelyföld-díjat kapott.

költővel Fekete Vince író, a Székelyföld folyóirat főszerkesztő-helyettese beszélget, közreműködik Puskás László színművész.

Tovább ►

MáRC
04

KÖNYVCSATÁRA fegyverkezett a Kájoni János Megyei Könyvtár

2014. március 4-én 17 órakor kerül sor a Kájoni János Megyei Könyvtárban a Könyvcsatában részvevő könyvek kiállítására.

Tovább ►

FEB
25

A MÉDIA VILÁGA : Médiaerkölcsök. Az információszerzés útjai, módjai

Folytatódnak a kortárs média kérdéseivel foglalkozó előadások a Kájoni János Megyei Könyvtárban. A témavezető, Székedi Ferenc közíró, újságíró az előadásokkal, beszélgetésekkel főleg fiatalok számára szeretne kapaszkodókat nyújtani ahhoz, hogy a kortárs média bonyolult világában el tudjanak igazodni, és tudatos médiahasználókká váljanak. A következő előadásra 2014. február 25-én, kedden 18 órakor várjuk az érdeklődő fiatalokat és felnőtteket. A hallgatóság a médiaerkölcs néhány időszerű témakörével iskmerkedhet és bepillanthat az információszerzés útjainak módjainak kulisszatitkaiba is.

Tovább ►

FEB
18

MÓRICZ ZSIGMOND FELOLVASÓMARATON

Éljük meg idén is közösen az együtt-olvasás örömét! Ne legyen az olvasás a jók kiváltsága, legyen ez megszerzett joga mindenkinek, akit megtanítottak rá!

2014. február 18-án felolvasást szervezünk Móricz Zsigmond műveiből reggel 9 órától este 7 óráig. Központi helyszín: a Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme. A felolvasásba bárki bekapcsolódhat ezen a napon más helyszínen is.

Szeretettel várjuk az iskolai csoportokat, osztályokat, valamint a gyerekeket, felnőtteket, családokat a nap folyamán bármikor – ha csak 10 percre is – felolvasni a nagy magyar író, Móricz Zsigmond műveiből! 

Mára országhatárokat átívelő rendezvénnyé nőtt a 2009-ben Székelyudvarhelyen útjára indított felolvasómaraton. A rendezvény szervezője idén a Kájoni János Megyei Könyvtár, Hargita Megye Tanácsának támogatásával. 

Tovább ►

FEB
11

A média világa: Szólás-, vélemény- és sajtószabadság; Médiaszabályozás: barát vagy ellenség?

A huszonegyedik században felnövő generációk számára fontos, hogy képesek legyenek a média bonyolult világában való biztonságos eligazdosára. A média világa című előadás-sorozatával Székedi Ferenc újságíró, közíró elsősorban középiskolások, egyetemi hallgatók számára szeretne kapaszkodókat nyújtani ahhoz, hogy tudatos médiahasználókká váljanak. A sorozat harmadik előadására 2014. február 11-én, kedden 18 órakor várják az érdeklődő közönséget, fiatalokat és felnőtteket, a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe. Az előadás és beszélgetés témái:

Szólás-, vélemény- és sajtószabadság; Médiaszabályozás: barát vagy ellenség?

Tovább ►

FEB
06

Sebestyén Péter: Tüzet hoztam! Biblikus gondolatok – C év – könyvbemutató

Sebestyén Péter, Marosvásárhelyen élő római katolikus lelkipásztor legújabb könyve, a kolozsvári Verbum Kiadó gondozásában 2013-ban megjelent Tüzet hoztam! című kötet írásainak, a liturgikus C év heti útravalóinak mindegyike evangéliumi indíttatású. A szerző immár harmadszor vállalkozik arra, hogy bibliai alapokon állva megválaszolja a legégetőbb kérdéseket.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt 2014. február 6-án 17 órára a könyv csíkszeredai bemutatójára a Kájoni János Megyei Könyvtárba. A szerző, valamint az utószót jegyző Balog László jelenlétében Bács Béla János mutatja be a kötetet.

Tovább ►

JAN
28

A MÉDIA VILÁGA – Székedi Ferenc elődás-sorozata – 2. előadás

A második előadás témái: Média és manipuláció, tabutémák az erdélyi magyar médiában. 

Az előadásra és beszélgetésre 2014. január 28-án, kedden 18 órára várjuk az érdeklődő közönséget, fiatalokat és felnőtteket, a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe.

Székedi Ferenc újságíró, közíró A média világa címmel indított előadás-sorozatával elsősorban középiskolások és fiatalok számára szeretne kapaszkodókat nyújtani ahhoz, hogy a 21. századi média bonyolult világában képesek legyenek eligazodni. Izgalmas kérdések, amelyekről ezúttal szó lesz: a média-manipuláció, tabutémák az erdélyi magyar médiában. Hogyan lehet a média eszközeivel szándékosan vagy véletlenülmanipulálni a valóságot, hol húzódik a válaszvonal a valóság és manipuláció között ?  

Tovább ►

JAN
22

A JÖVŐ KÖNYVTÁRA – tematikus rajzverseny a Magyar Kultúra Napja alkalmával

2014. január 22-én, szerdán délután 15 órára a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében tematikus rajzversenyre hívjuk az általános iskolák V-VIII. osztályos kreatív, alkotni szerető tanulóit. A versenyt Hargita Megye Tanácsának rendezvénysorozata részeként, a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezzük.

Az alkotások témája: A jövő könyvtára. A versenyre jelentkező gyerekeknek nincs más feladatuk, mint megmozgatni a képzelőerejüket és lerajzolni, hogy milyennek látják a jövő könyvtárát.

Tovább ►

JAN
20

OLÁH-GÁL RÓBERT: X-EK A BOLYAIAK ÉLETÉBEN – könyvbemutató és előadás

Oláh-Gál Róbert matematika-történész, Bolyai-kutató, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Gazdaság- és Humántudományok Karának adjunktusa, a tudományos-ismertterjesztő publicisztika kiváló művelője. Számos tanulmánya, több megjelent kötete foglalkozik Bolyai Farkas és Bolyai János munkásságával, életrajzával. X-ek a Bolyaiak életében címmel jelent meg legújabb kötete Kolozsváron, a Fehér Holló könyvsorozatban.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt a könyv bemutatójára 2014. január 20-án 18 órára, a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe. 

Tovább ►

JAN
14

A MÉDIA VILÁGA – előadás-sorozat a kortárs médiáról

A média világa címmel januárban induló előadás-sorozat témavezetője Székedi Ferenc közíró, újságíró. 

A Kájoni János Megyei Könyvtár elsősorban fiatalok, középiskolások, egyetemi hallgatók számára indítja el a kortárs médiával foglalkozó előadás-sorozatát, de várják a téma iránt érdeklődő felnőtteket is.  Az első előadásra 2014. január 14-én, kedden 18 órakor  kerül sor a könyvtár előadótermében.

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ: 

  12 - 18

KEDD - CSÜTÖRTÖK:

8 - 16

PÉNTEK:

8 - 14

SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

AUG
28

80 éve

1938. augusztus 28. Marosvásárhelyen született Beczásy Antal festőművész. 

Tovább ►

AUG
27

160 éve

1858. augusztus 27-én Gyergyószentmiklóson született Kassai Lajos gimnáziumi tanár, egyházi író, a Csíkszeredai Főgimnázium igazgatója. 

Tovább ►

AUG
23

125 éve

1893. augusztus 23. Csíkverebesen született Sándor Imre erdélyi püspöki helytartó, vértanú pap.

Tovább ►

AUG
18

15 éve

2003. augusztus 18. Várdán meghalt Szász Endre Munkácsy- díjas grafikus, könyvillusztrátor, festőművész.

Tovább ►

AUG
18

15 éve

2003. augusztus 18. Várdán meghalt Szász Endre Munkácsy- díjas grafikus, könyvillusztrátor, festőművész.

Tovább ►

AUG
12

135 éve

1883. augusztus 12. Szepesbélán (Felvidék, Spisská Belá, Zipser Bela) született Haáz Ferenc Rezső etnográfus, tanár, múzeumalapító, festő.

Tovább ►

AUG
01

115 éve

1903. augusztus 1. Székelyudvarhelyen született Soó Rezső biológus, botanikus, egyetemi tanár, az MTA tagja, kétszeres Kossuth-díjas tudós.

Tovább ►

<< < 2018 AUGUSZTUS > >>
H K SZ CS P SZ V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost