Keres
2018. november  14., szerda, Aliz
Magyar
 

Eseménynaptár

DEC
11

BORSODI L. LÁSZLÓ: PARTON – könyvbemutató

Borsodi L. László hatodik verseskönyve, a Parton című prózaverskötet a Pallas-Akadémia Könyvkiadó gondozásában frissen jelent meg. A Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében december 11-én, 18 órakor kezdődő író-olvasó találkozón Sarány István főszerkesztő-helyettes, a könyv szerkesztője mutatja be a kötetet és beszélget a szerzővel. 

Tovább ►

DEC
09

A SZÜLETÉS KÖNYVE… DR. BALÁZS LAJOS: Szeretet fogott el a gyermek iránt című könyvének bemutatója

Minden érdeklődőt szeretettel várunk  2013. december 9-én, hétfőn 18 órára, a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében szervezett könyvbemutatóra.

A Pallas-Akadémia Könyvkiadó Sorsfordulások rítusai a székely-magyaroknál címmel új, bővített kiadásban jelenteti meg Dr. Balázs Lajos néprajzkutató csíkszentdomokosi szokásmonográfiáját. Az emberi élet nagy sorsfordulóinak szentelt hármaskönyv első részeként jelent meg a Szeretet fogott el a gyermek iránt című kötet. 

A születés könyve..., így is nevezhető Balázs Lajos monográfiája, mely az egyéni és közösségi örömérzés sajátos néprajzi történetéről szól, a fogamzás és anyává válás ismeretlen állapotától a megteremtett ember családi, társadalmi, vallási beavatásáig.

Tovább ►

DEC
03

ROLE LEMEZBEMUTATÓ KONCERT – JÓZSEF ATTILA – EGYEDÜL

Lemezbemutató koncertre készül a csíkszeredai Role zenekar. A József Attila megzenésített verseiből összeállított Egyedül című CD-t a költő halálának évfordulója napján mutatja be az együttes a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében.

Tovább ►

NOV
28

KÖNYV-FILM-KLUB: Aznap, amikor megállt a világ

November 28-án az Aznap, amikor megálllt a világ című filmet vetítjük a KÖNYV-FILM-KLUB újabb találkozóján a könyvtár előadótermében. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Tovább ►

NOV
27

KÉT ÖRÖKKÉ IDŐSZERŰ KÖNYV CSÍKSZEREDÁRÓL a Magyar Elektronikus Könyvtárban – e-könyv bemutató és beszélgetés

Újabb e-könyv bemutatóra és beszélgetésre várjuk az érdeklődőket 2013. november 27-én, szerdán 18 órára könyvtárunk előadótermébe. A két kötet, amelyekről szó lesz, városunk múltjának forrásértékű dokumentumai. Mindkettő a világhálón, a Magyar Elektronikus Könyvtárban (MEK) is elérhető tavaly óta, Cseke Gábor író szerkesztésében:
Szabó Katalin: Visszajátszás (2000)  http://mek.oszk.hu/11000/11088/
Sarány István-Szabó Katalin: Megyecsinálók (2001)  http://mek.oszk.hu/11100/11148/

A szerzőkkel, Daczó (Szabó) Katalinnal és Sarány Istvánnal a kötetek szerkesztője, Cseke Gábor író beszélget az est folyamán.

A szerkesztő ajánlása:

Tovább ►

NOV
22

DEÁK-SÁROSI LÁSZLÓ kettős könyvbemutatója

Minden érdeklődőt szeretettel várunk 2013. november 22-én, 18 órára könyvtárunk előadótermébe. Deák-Sárosi László Magyarországon élő parajdi származású költő, filmesztéta, nyelvész, gitárművész két verseskötetével mutatkozik be a csíkszeredai közönségnek.
A költő vendégei az est folyamán: B. Tóth Klára grafikusművész és költő, Véghelyi Balázs költő, a százhalombattai Üveghegy Kiadó vezetője, valamint Kasó Tibor dalnok, aki megzenésített verseket ad elő.

Tovább ►

NOV
14

MŰVÉSZ AZ ALKOTÁS FOLYAMATÁBAN – kiállítás Zsigmond Attila képzőművész hátrahagyott alkotásaiból

Zsigmond Attila képzőművész hagyatékából nyílik festészeti és grafikai kiállítás a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében, 2013. november 14-én, csütörtökön 18 órakor. A kiállítást Márton Árpád képzőművész nyitja meg,  Zsigmond Éva bemutatja a közönségnek a művész hátrahagyott írásos szövegei és vázlatrajzai alapján készült grafológiai tanulmányát. 

Tovább ►

NOV
11

PÁVAI ISTVÁN: AZ ERDÉLYI MAGYAR NÉPI TÁNCZENE – könyvbemutató

Pávai István népzenekutató Az erdélyi magyar népi tánczene című kötete először 2012. decemberében jelent meg Kolozsváron, a Kriza János Néprajzi Társaság kiadásában. A nagy érdeklődésre való tekintettel a budapesti Hagyományok Házával közösen elkészült 2013-ban a második (változatlan) kiadás. A kötet a népzenekutató 2005-ben megvédett zenetudományi disszertációjának bővített változata, közel ötszáz oldalon keresztül kalauzolja az erdélyi magyarság körében fennmaradt néptáncok zenéje iránt érdeklődőket. A csíkszeredai közönség is megismerheti az értékes kiadványt a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében 2013. november 11-én, délután hat órakor kezdődő könyvbemutatón.  

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

.

Tovább ►

NOV
08

BÚS JÁNOS – SZABÓ PÉTER: BÉKE PORAIKRA... I-II-III – előadással és vetítéssel egybekötött könyvbemutató

A Béke poraikra... című háromkötetes dokumentum-emlékkönyv bemutatójára szeretettel várunk minden érdeklődőt a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe, 2013. november 8-án 18 órára.
Az előadással és vetítéssel egybekötött könyvbemutatót Hargita Megye Tanácsának támogatásával a Hargita Megyei Kulturális Központ és a Kájoni János Megyei Könyvtár közösen szervezi.
A  dr. Bús János nyugalmazott alezredes, hadtörténész (Honvédelmi Minisztérium, Hadtörténeti Intézet) és dr. Szabó Péter alezredes, hadtörténész, a MTA doktora által jegyzett háromkötetes munka a Magyar Királyi Honvédség második világháborús veszteségi adatbázisát tartalmazza.

Tovább ►

NOV
07

KÖNYV-FILM-KLUB – a Született gyilkosok című filmet vetítjük

Szeretettel várunk mindenkit a filmklub újabb találkozójára a könyvtár előadótermébe.
Csütörtökön, november 7-én, 17.30 órától az Oliver Stone rendezte, 1994-es Született gyilkosok (Natural Born Killers) című filmet vetítjük, majd beszélegetünk a filmről Csont Zsombor filmesztétával.
A gyorsabb információcsere érdekében iratkozz fel Facebook csoportunkra:

KÖNYV-FILM-KLUB https://www.facebook.com/groups/157490661070850/
Találkozzunk minden második csütörtökön a könyvtárban!

Tovább ►

OKT
28

"Anyám, anyám, szép Szűz Márjám ..." – Harangozó Imre néprajzkutató könyveinek bemutatója

Harangozó Imre néprajzkutató köteteit ismerheti meg a népi kultúra és hagyományaink világa iránt érdeklődő csíkszeredai közönség a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében szervezett könyvbemutatón október 28-án, hétfőn délután 18 órától.
Harangozó Imre az Ipolyi Arnold Népfőiskola (Újkígyós) alapító elnöke, néprajzkutatóként leginkább a szakrális néprajz kérdései foglalkoztatják, ezen belül a moldvai és gyimesi magyarok hagyományos világképe és hitvilága. A szerző munkásságát és az Ipolyi Arnold Népfőiskola gondozásában megjelent köteteket Halász Péter néprajzkutató, a Duna TV nyugalmazott főszerkesztője mutatja be.

Tovább ►

OKT
24

KAMBODZSAI PILLANATKÉPEK – Moldován Zsolt festőművész fotókiállítása

Kiállításmegnyitó a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében, október 24-én, csütörtökön 18.00 órakor.  Megnyitja: Bács Béla János. Minden érdeklődőt szeretettel várunk! 

A kiállítás fotói a Távol-Keletet hozzák közelebb hozzánk. Bács Béla János ajánló sorai: 

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ - PÉNTEK: 

  8 - 18

SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

NOV
26

15 éve

2003. november 26. meghalt Miklós József  nyelvtanár, tolmács. Csíkszereda ismert személyisége, a Márton Áron Gimnázium és a Sapientia - EMTE tanára volt.

Tovább ►

NOV
20

125 éve

1893. november 20. Nagytusnádon született Ábrahám Ambrus biológus, az állatbonctan és élettan nemzetközileg elismert kutatója, ideghisztológus, Kossuth-díjas akadémikus. 

Tovább ►

NOV
04

105 éve

1913. november 4. Csíkszeredában született Venczel József társadalomkutató, egyetemi tanár, közíró. 

Tovább ►

<< < 2018 NOVEMBER > >>
H K SZ CS P SZ V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost