Keres
2019. április  22., hétfő, Csilla
Magyar
 

Eseménynaptár

ÁPR
26

KÁJONI JÁNOS ÖRÖKSÉGE

A Könyvtári Napok utolsó napján, 2019. április 26-án, Kájoni Jánosra, könyvtárunk névadójára emlékezünk. A Joannes Kájoni 390 emlékév rendezvényeihez csatlakozva, a megyei könyvtár törekvése az idei év programjai, tevékenységei révén hozzájárulni Kájoni János örökségének megismeréséhez, a személyisége által hordozott egyetemes kulturális értékek szolgálatához.

Kájoni halálának évfordulójára emlékezve, 2019. április 26-án, pénteken délután dokumentumfilmeket tekinthetnek meg az érdeklődők a könyvtár előadótermében. Csíksomlyó egyházi műemlékeinek történetéből kaphat ízelítőt a néző, valamint a ferenc-rendi szerzetesek művelődéstörténeti szerepéről, Kájoni gazdag zenei örökségének továbbéléséről a moldvai csángók körében és Székelyföldön.

Részletek:

Tovább ►

ÁPR
25

„NYUGTALANÍTÓ NYOMOZÁSOK” – CAIUS DOBRESCU REGÉNYSOROZATÁNAK BEMUTATÓJA

Caius Dobrescu költő és prózaíró, a Bukaresti Egyetem tanára lesz a vendége a Kájoni János Megyei Könyvtárnak áprilisban, a Könyvtári Napok keretében. A 2019. április 25-én, 17 órakor kezdődő találkozó társszervezője a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara, Humántudományok Tanszéke. Caius Dobrescu detektívregényei a bűnügyi műfaj hazai kiadója, a Crime Scene Press gondozásában jelennek meg. Három regény látott napvilágot abban a sorozatban, amelynek fordulatos, szövevényes cselekményszálai a múlt század nyolcvanas éveinek Romániájába vezetnek. A regénysorozat részei: Praf în ochi (Porhintés, 2017); Moarte în ţinutul secuilor (Halál a székelyek földjén, 2017), Recviem pentru nimeni (Rekviem senkiért, 2019). A szerzővel Tapodi Zsuzsa és Tomonicska Ingrid, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara, Humántudományok Tanszékének oktatói beszélgetnek a találkozón.

A csíkszeredai közönségtalálkozó címét Balázs Imre József irodalomkritikustól kölcsönöztük, aki „tízmondatos kritikát” írt a sorozat nyitódarabjáról. Részletek:

Tovább ►

ÁPR
24

KÖNYVTÁRI NAPOK 2019 – a Kájoni János Megyei Könyvtár programsorozata

Április 24-26. között várják idén az érdeklődő közönséget a Kájoni János Megyei Könyvtár hagyományos programsorozata, a Könyvtári Napok eseményeire. A programsorozatot Hargita Megye Tanácsának támogatásával szervezi az intézmény, rendszerint a Könyv és a szerzői jogok világnapjához (április 23., Romániában a Könyvtárosok napját is ezen a napon ünneplik), kapcsolódva. Hagyományosan ebben az időszakban tartja a könyvtár a Megbocsátás hetét is, 2019. április 24-26. között elengedik a késedelmi díjat a kikölcsönzött dokumentumok visszaszolgáltatásával megkésett olvasóknak. 2019 hivatalosan a Könyv Éve Romániában, ugyancsak ebben az évben a könyvtár névadója, Kájoni János születésének 390 éves évfordulója tiszteletére Hargita megyében Kájoni János Emlékév kezdődött. E napokban tematikus kvízjáték várja azokat azolvasókat, akik szeretnék kipróbálni tudásukat, mennyire ismerik a nagy tudású polihisztor ferences szerzetes munkásságát. A kvízeket kitölthetik és leadhatják a könyvtár részlegein, de online is kitölthetik április 26-ig. A helyes válaszok beküldői közt ajándékcsomagokat sorsolnak ki a Könyvtári Napok utolsó napján, április 26-án délután. Részletek: 

Tovább ►

ÁPR
24

KÉPPOÉZIS – képzőművészeti kiállítás

A gyergyószentmiklósi Pro Terra Alapítvány KÉPPOÉZIS címmel képzőművészeti-irodalmi pályázatot hirdetett, melyben társszervező és kiemelt támogató az Erdélyi Tehetségsegítő Tanács. A pályázatra beérkező alkotásokból kiállítás készül, az idei Könyvtári Napok keretében nyitják meg a tárlatot a Kájoni János Megyei Könyvtár alagsori kiállítótermében.

A 2019. április 24-én, szerdán délután 17 órakor kezdődő megnyitón a vendégeket Szőcs Zsuzsánna, a Pro Terra Alapítvány elnöke köszönti, majd sor kerül a legjobb pályamunkák díjazására. A zsűri tagjai: Lövétei Lázár László költő, a Székelyföld folyóirat főszerkesztője, Siklódy Ferenc, Váncsa Mónika és Lutz Levente képzőművészek értékelik az alkotásokat.

Tovább ►

ÁPR
16

Ballai László Megfelelt a Napnak című történelmi regényének bemutatója

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége, az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza, valamint a Kájoni János Megyei Könyvtár közös szervezésében kerül sor Ballai László Megfelelt a Napnak című történelmi regényének bemutatójára, 2019. április16-án, kedden 17 órakor a megyei könyvtár előadótermében. A budapesti Hungarovox Kiadó gondozásában megjelent könyvet Köllő Zsófia irodalomtörténész, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége programigazgatója mutatja be. A bemutatóra szeretettel várják a történelem- és  a magyar nyelv- és irodalom szakos pedagógusokat és minden érdeklődőt.

Tovább ►

ÁPR
15

AZ OLVASÓKÖR ÁPRILISI TALÁLKOZÓJA: JELES FRANCIA ÍRÓ MICHELANGELO-ÉLETRAJZA

A francia Romain Rolland, aki a huszadik század irodalmának egyik nagy hatású képviselője, az emberi alkotómunka számos világnagyságát örökítette meg műveiben, így például igen megbecsült a Tolsztoj életéről írt regénye, továbbá Beethoven-életrajza s a képzőművészet kiemelkedő alkotójáról írt műve, a Michelangelo életeA nagy olasz képzőművészről szóló regényt Zsombori Vilmos mutatja be, olvasói benyomásait kiegészítve friss olaszországi, a témához kapcsolódó útiélményeivel is.

Az olvasóköri találkozóra 2019. április 15-én, hétfőn kerül sor a Kájoni János Megyei Könyvtár székhelyén, 16.30-kor, ahová minden érdeklődőt szívesen elvárunk.

A részletes ajánló elérhető a Cseke Gábor által működtetett Olvasókör honlapján

Tovább ►

ÁPR
11

A MAGYAR KÖLTÉSZET NAPJA 2019 - Szavalóverseny a könyvtárban

Az Agora Alapítvány a MAGYAR KÖLTÉSZET NAPJA alkalmából SZAVALÓVERSENYT hirdet.

A verseny időpontja: 2019. április 11., csütörtök

Helyszíne: KÁJONI JÁNOS MEGYEI KÖNYVTÁR,
cím: Csíkszereda, Stadion utca 1/b

2019-ben is több jelentős magyar költőre emlékezünk születésük vagy haláluk évfordulója kapcsán. A szavalóversenyre egy szabadon választott verssel lehet nevezni, az alábbi magyar költők műveiből: 
ADY ENDRE, LÁSZLÓFFY ALADÁR, RADNÓTI MIKLÓS, WEÖRES SÁNDOR

Jelentkezési határidő: 2019. április 4., csütörtök
Részletek:

Tovább ►

MáRC
28

A SZÖVEG CSENDJE – BESZÉLGETÉS-SOROZAT BODOR ÁDÁM KOSSUTH-DÍJAS ÍRÓVAL

Kortárs magyar irodalmunk különleges szerzői világot felépítő prózaírójával, Bodor Ádám Kossuth-díjas íróval találkozhatnak ismét csíkszeredai olvasói a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében, 2019. március 27-én, szerdán 17 órakor kezdődő irodalmi esten.
A szöveg csendje címet viselő találkozó házigazdája ezúttal is Murányi Sándor Olivér székelyudvarhelyi író lesz, immár a nyolcadik alkalomhoz érkezett a Bodor Ádámmal éves megszakításokkal történő beszélgetés-sorozata.  A csíkszeredai találkozón Margócsy István irodalomtörténész kérdezi kortárs irodalmunk állócsillagát, akinek páratlan irodalmi életművét olyan regények fémjelzik, mint a Sinistra körzet, Az érsek látogatása, vagy a Verhovina Madarai. 

Idén áprilisban új kötettel jelentkezik: A Sehol csavarokban és fordulatokban gazdag olvasmány, újabb felejthetetlen történetekkel a véletlenek erejéről.

Az író székelyföldi körútjának állomásai: Sepsiszentgörgy, Csíkszereda, valamint Székelyudvarhely. Részletek: 

Tovább ►

MáRC
25

MILYEN LEGYEN EGY PORTRÉ? (DORIAN GRAY ARCKÉPE /'KÉPMÁSA') – AZ OLVASÓKÖR MÁRCIUSI TALÁLKOZÓJA

1891-ben jelent meg az 1854-1900 között élt, angliai Oscar Wilde egyetlen regénye, a Dorian Gray arcképe. Első látásra ez az igen népszerű és sokat vitatott mű a művészet kulcsfontosságú problémáját helyezi a középpontjába – azt, hogy miként viszonyul egy festmény az általa ábrázolt valósághoz, milyen mélyebb összefüggések léteznek a műalkotás és annak mintái között.

A regényt és az általa gerjesztett vitákat, értelmezéseket az olvasó kör márciusi ülésén Cseke Gábor ismerteti. A Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében március 25-én, hétfő délután 16.30-kor kezdődő találkozóra minden érdeklődőt szívesen várnak. Cseke Gábor ajánlója:


Tovább ►

MáRC
22

CODE KIDS Csíkszeredában

Programozó táborral indul Hargita megyében a CODE KIDS (Copiii fac coding în bibliotecile publice) elnevezésű országos projekt, melynek lényege programozó gyerekklubok megalakítása és működtetése a Kájoni János Megyei Könyvtárban és a megye öt településén (Csíkkozmás, Csíkszentmárton, Csíkszentdomokos, Csíkszépvíz, Borszék).

Tovább ►

MáRC
18

Módszertani napot tartunk a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban

2019. március 18-án, 10-14 óra között módszertani találkozóra várjuk a megye könyvtárosait a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtárba. Jelentkezési határidő: 2019. március 13., a meghívóban leírt módon. Köszönet a székelyudvarhelyi kollegáknak a helyszín biztosításáért.

Tovább ►

MáRC
15

TRANSZILVÁNIA ROAD TRIP – SLAM POETRY ESTEK

A slam poetry műfajának három neves magyarországi képviselője, Pion István, Mészáros Péter és Bárány Bence érkezik székelyföldi körútra márciusban, Murányi Sándor Olivér székelyudvarhelyi író meghívására. A tizenévesek körében rendkívül népszerű költő-slammerek Csíkszeredában is fellépnek, a Kájoni János Megyei Könyvtárban szervezett slam poetry esten 2019. március 15-én, pénteken délután 17 órai kezdettel. Részletek: 

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ - PÉNTEK: 

  8 - 18

SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

ÁPR
22

125 éve

1894. április 22. Nagyszebenben meghalt Simon Péter Jukundián zenetanár, zenei szakíró, tanítóképző intézeti igazgató,

Tovább ►

<< < 2019 ÁPRILIS > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost