Keres
2017. május  01., hétfő, Fülöp
Magyar
 

Eseménynaptár

MáJ
03

ANDRÁS IGNÁC: KRISZTUS KIRÁLY TISZTELETÉRE – könyvbemutató és vetítéssel kísért előadás

András Ignác helytörténész, néprajzi író munkásságával évtizedek óta sokat tesz Kászonszék értékeinek, hagyományainak megőrzéséért, megismertetéséért. A kolozsvári Verbum Kiadó gondozásában 2008 óta jelennek meg Kászonszék településeit bemutató kötetei.
Legújabb könyvében, amely Krisztus király tiszteletére címmel 2017-ben jelent meg, a nagykászoni római katolikus templom történetét mutatja be. A múltunk és hagyományaink iránt érdeklődő csíkszeredai közönség a Kájoni János Megyei Könyvtárban szervezett találkozón ismerheti meg a kötetet, a szerző vetített képes előadásában nyújt ízelítőt a nagykászoni templom és a hozzá kapcsolódó események, emberi sorsok történetéből.

Tovább ►

ÁPR
24

AZ OLVASÓKÖR ÁPRILISI TALÁLKOZÓJA: DOMOKOS GÉZA NAPLÓJA

A Csíkszeredai Olvasókör huszonnegyedik találkozóját 2017. április 24-én tartják, a szokásos 16.30 órai kezdettel a Kájoni János Megyei Könyvtárban. Folytatódik a Naplók világa című sorozat, amelynek keretében ezúttal Székedi Ferenc ismerteti Domokos Géza Apályban című naplóját az 1988-as esztendőről.
A mű a jeles irodalomszervező és politikus utolsó, életében megjelent műveinek egyike és abban jeleskedik a romániai magyar naplóirodalom teljesítményei között, hogy "egyenes adásban" rögzíti a romániai diktatúra egyik utolsó évének jogtipró bukaresti eseményeit, a Kriteriont vezető felelős íróember mindennapjain átszűrve. A napló keletkezéstörténete elválaszthatatlan magától a napló törzsanyagától, erről a szerző őszintén beszámol a könyv bevezető oldalain.

Tovább ►

ÁPR
12

KÖLTÉSZETNAP - MÁSKÉPP

Irodalmi estre várja a literatúrakedvelőket a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár április 12-én, szerdán 17 órára. Miért másképp? Több szempontot is felsorolhatnánk, de itt most csak a leglényegesebbet: A Magyarországról indult, József Attila születésnapjára emlékező költészeti ünnepen az erdélyi irodalom színe-java mindig is képviseltette magát (prózaírók is). A vers ünnepe mára az egész Kárpát-medence (sőt a világ) magyarságának irodalmi ünnepe lett. A hagyományt mi is betartjuk. De jelezzük azt is, hogy a kötelező klasszikusok mellett, a magyar irodalom, mint mindig, most is eleven friss hajtásokat is terem, akik lassan a nagy öregek méltó pályatársaivá növik ki magukat. Az est vendégei: Korpa Tamás  és Muszka Sándor kortárs költők, akikkel Murányi Sándor Olivér író beszélget.  Bővebben: 

Tovább ►

ÁPR
11

A MAGYAR KÖLTÉSZET NAPJA - SZAVALÓVERSENY 2017

Az Agora Alapítvány a KÖLTÉSZET NAPJA alkalmából SZAVALÓVERSENYT hirdet. A verseny időpontja: 2017. április 11., kedd, 12 óra. Helyszín: Csíkszereda, a Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme.

2017-ben több jelentős költőre emlékezünk születésük vagy haláluk évfordulója kapcsán. A szavalóversenyre egy szabadon választott verssel lehet jelentkezni, az alábbi költők műveiből:

ADY ENDRE, ARANY JÁNOS, ÁPRILY LAJOS, FÜST MILÁN, JÓZSEF ATTILA, JUHÁSZ GYULA, LÁSZLÓFFY ALADÁR, SZABÓ LŐRINC, TOMPA MIHÁLY. Részletek:

Tovább ►

ÁPR
10

ÖKO-TAVASZ – A KÖRNYEZETVÉDELEM ÉVE JEGYÉBEN

Újrahasznosítható anyagokból készült alkotások kiállítása a könyvtárban

A Környezetvédelem éve jegyében 2017. április 10-én, hétfőn délelőtt 10 órakor Öko-tavasz címmel újrahasznosítható anyagokból készült kézműves alkotásokból nyílik kiállítás a könyvtárban. A tárgyak készítői kisdiákok, a csíkszeredai Liviu Rebreanu Általános Iskola és a székelyudvarhelyi Marin Preda Elméleti Líceum I-IV osztályos tanulói, akik résztvesznek a rendezvényen.

A progarm az iskolákkal közös partner-program keretében valósul meg a Kájoni jános Megyei Könyvtár szervezésében.


Tovább ►

ÁPR
07

HENCZ HILDA: MAGYAR BUKAREST – a bukaresti magyarok nyomában a kezdetektől napjainkig – könyvbemutató

Magyar Bukarest címmel jelent meg Hencz Hilda hézagpótló munkája a bukaresti magyarok történelmi útjáról a kezdetektől napjainkig. A kötet a Magyar Napló Kaláka Könyvek sorozatában látott napvilágot 2016-ban (FOKUSZ Egyesület, Magyar Napló Kiadó, Hármas Alapítvány). A szerző, Hencz Hilda könyvtárosként kezdett foglalkozni évekkel ezelőtt a bukaresti magyar élettel. Hosszas, kitartó kutatásainak betetőzése ez a kötet, amellyel nagyanyja, Márkus Julianna emlékének adózik. A könyv csíkszeredai bemutatójára a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe, 2017. április 7-én, pénteken 17 órára várják az érdeklődő közönséget. Farkas Árpád költő, író mutatja be a kötetet, a szerzővel Farkas Réka, akötet szerkesztője beszélget. Meghívottak: dr. Szekeres Attila István történész és János András, a kötet fordítója.

Tovább ►

ÁPR
05

SEBESTYÉN PÉTER: EZÜSTBESZÉD – könyvbemutató

Sebestyén Péter, a marosvásárhelyi Szent Imre egyházközség plébánosa huszonöt éves papi szolgálatáért ad hálát legújabb, jubileumi kötetével. Huszonöt év szónoki terméséből válogatott az ezüstmisés szerző, egyházi és civil alkalmakkor elhangzott beszédei, esszéi kaptak helyet Ezüstbeszéd című kötetében. A csíkszeredai közönség is megismerheti a kötetet, a 2017. április 5-én, szerdán 17 órakor kezdődő könyvbemutatón, a Kájoni János Megyei Könyvtárban Balog László, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Egyetem Könyvtárának igazgatója fog beszélgetni a szerzővel.

Tovább ►

ÁPR
04

Idén is lesz Könyvcsata Hargita megyében

2017. április 4-én, 14.00 órai kezdettel kerül sor a Bătălia cărţilor elnevezésű országos román nyelvű olvasóverseny idei csíkszeredai nyitórendezvényére. 

Tovább ►

ÁPR
03

RÉMÁLOM A KONYHÁBAN – KILYÉN ESZTER KÉPZŐMŰVÉSZ FESTÉSZETI KIÁLLÍTÁSA

A Kájoni János Megyei Könyvtár kiállítóterében már több alkalommal mutatkoztak be kortárs képzőművészek. Áprilisban Rémálom a konyhában címmel nyílik új festészeti kiállítás a könyvtárban. Ezúttal Kilyén Eszter képzőművész alkotásait ismerhetik meg a kortárs művészet iránt érdeklődő csíkszeredaiak. A 2017. április 3-án, hétfőn 17 órakor kezdődő megnyitón Túros Eszter művészettörténész mutatja be a fiatal művészt és méltatja a kiállított alkotásokat.

Tovább ►

MáRC
29

HOSSZÚTÁVÚ ELŐREJELZÉS – BESZÉLGETÉS-SOROZAT BODOR ÁDÁM KOSSUTH-DÍJAS ÍRÓVAL

A kortárs magyar próza kiemelkedő alkotója, Bodor Ádám Kossuth-díjas író ismét Székelyföldre látogat márciusban, ezúttal is Murányi Sándor Olivér székelyudvarhelyi író vendégeként. Murányi a kortárs irodalom nagy neveit hozza el rendszerint székelyföldi irodalmi találkozókra, Bodor Ádámmal éves megszakításokkal szervezett beszélgetés-sorozatukat folytatják, amely a hatodik alkalomhoz érkezett. A csíkszerdai literatúrakedvelők a Kájoni János Megyei Könyvtárban 2017. március 29-én, 17órakor kezdődő irodalmi esten találkozhatnak az íróval.

Tovább ►

MáRC
23

SZÉKELY ÁRPÁD: FOGARASI-HAVASOK – ERDÉLY TETEJE – vetítéssel kísért túrakönyv-bemutató

Fogarasi-havasok – Erdély teteje címmel Székely Árpád vetítéssel és élménybeszámolóval kísért túrakönyv-bemutatójára kerül sor a Csíkszéki Erdélyi Kárpát Egyesület (CsEKE)  szervezésében. A fotókkal gazdagon illusztrált kiadványt a Kájoni János Megyei Könyvtárban ismerheti meg az érdeklődő közönség, 2017. március 23-án, csütörtökön 17 órától.

Székely Árpád földrajztanár és természetjáró Székelyudvarhelyn él, 2012 óta jelennek meg a Déli-Kárpátok jelentős hegyvonulatait bemutató túrakönyvei. A Déli-Kárpátok gazdag glaciális formakincsű, uralkodó vonulatait bemutató sorozata a Retyezátot és a Páringot követően a Fogarasi-havasok ismertetésével folytatódik. E monumentális hegylánc méltán érdemelte ki az Erdélyi-Alpok elnevezést.

Tovább ►

MáRC
20

AZ OLVASÓKÖR MÁRCIUSI TALÁLKOZÓJA: Evlija Cselebi naplója – török utazó a 17. századi Magyarországról

A Kájoni János Megyei Könyvtár mellett működő Csíkszeredai Olvasókör 2017. március 20-án, hétfő délután 16.30-kor tartja következő találkozóját – az év eleji elképzeléseknek megfelelően – folytatódik a kalandozás a naplók világában. Egy igen értékes, a magyar történelmi földrajz szempontjából rendkívül fontossággal bíró útinaplóról és legendás életű szerzőjéről, Evlija Cselebiről Kozma Mária írónő elemző ismertetését hallgathatják meg az érdeklődők.
A Csíkszeredai Olvasó Kör honlapján Cseke Gábor író tesz közzé az aktuális témákhoz kapcsolódó érdekes, böngészére csábító olvasnivalókat. Evlija Cselebi a török irodalomban is kivételes helyet elfoglaló monumentális – 10 kötetes – műben örökitette meg életének utazásait, azok színhelyét; ezen belül több kötetet a török kori Magyarország viszonyainak szentelt. Részletek: 

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ - PÉNTEK: 

 8 - 18

SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

MáJ
25

130 éve

1882. május 25. Gyergyóditróban született Gaál Endre jogász, közíró.

Tovább ►

MáJ
15

105 éve

1912. május 15. Gyergyószentmiklóson született Salamon Ernő költő.

Tovább ►

<< < 2017 MÁJUS > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost