Keres
2019. június  24., hétfő, Iván
Magyar
 

Eseménynaptár

JúN
17

AZ OLVASÓKÖR ÉVADZÁRÓ TALÁLKOZÓJA

2019. június 17-én délután 16.00 órai kezdettel,  a Kájoni János Megyei Könyvtárban működő Olvasókör nyár eleji, évadzáró ülésén az impresszionistákról szóló BBC-dokumentumfilmmel búcsúztatjuk a Képzőművészet és irodalom problémaköréhez kapcsolt vitatémát, és a filmes ábrázolás előnyeit kihasználva mélyítenénk el Auguste Renoir és köre művészi törekvései megértését, azok lényegét, irányát és jelentőségét.
A közösségi médián is fellelhető, mintegy két órás alkotás dokumentumok, levelek, interjúk alapján hiteles történelmi riportot állít elénk a francia impresszionistákról, egy kevéssé egységes, részben baráti társaságról. A fő narrátor az öregkori Claude Monet, akit egy riporter keres fel, tőle halljuk mintegy visszaemlékezésként a társaság regényesített történetét. Cseke Gábor ajánlója a Csíkszeredai Olvasó Kör honlapján.: 

Tovább ►

JúN
12

CSÍKI TÜNDÉRHON - az F'10 Csíkszereda fotóklub kiállítása

Június 12-én, szerdán du. 5 órától az F'10 Csíkszereda fotóklub CSÍKI TÜNDÉRHON című vetítéssel kísért fotókiállítására kerül sor. A hét fotográfus munkáiból álló tárlatot Bács Béla János nyitja meg. Részletek: 

Tovább ►

JúN
07

Könyvek között vidáman - gyermekkönyvtári foglalkozások: kézműveskedés, társasjátékok, arcfestés

Könyvek között vidáman címmel változatos játékos foglalkozásokkal várjuk június 7-én, 10 órai kezdettel a gyermekkönyvtárban a különböző korosztályú gyerekcsoportokat, óvodásoktól kisiskolásokig. A résztvevők különböző gyerekjátékokat, valamint kézműves technikákat próbálhatnak ki. Társasjátékozásra, közös éneklésre és arcfestésre is sor kerül.

Tovább ►

JúN
06

Plüm-Plüm és a sárkány - a Fakalinka bábcsoport előadása

Plüm-Plüm és a sárkány címmel a Fakalinka bábcsoport előadására várjukk az óvodásokat és kisiskolásokat  csütörtökön, június 6-án délután 16.30 órára a könyvtár előadótermébe.Az előadást követően Csóti Csilla tanítónő gyerekfoglalkozására (drámás előadás) kerül sor.

Tovább ►

JúN
05

FODOR ÚR, A BOLDOG ÓRIÁS – könyvbemutató és közönségtalálkozó sorozat Sántha Attilával, a Fodor Sándor-monográfia szerzőjével

Sántha Attila József Attila-díjas költő, író, nyelvész lesz a Kájoni János Megyei Könyvtár meghívottja. A XV. Hargitai Megyenapok rendezvényeinek sorában öt Hargita megyei helyszínen találkozhatnak az érdeklődők az első Fodor Sándor monográfia szerzőjével. A csíkszeredai találkozó helyszíne a megyei könyvtár előadóterme, 2019. június 5-én, szerdán 17 órától Molnár Vilmos, a Székelyföld folyóirat szerkesztője, Márai- és József Attila-díjas író mutatja be a kötetet és beszélget a szerzővel. Fodor úr, a boldog óriás címen 2018-ban, a kézdivásárhelyi Zelegor Kiadó gondozásában látott napvilágot Sántha Attila monográfiája, amelyhez Kuszálik Péter állított össze terjedelemes életmű-bibliográfiát. 

Tovább ►

JúN
04

Látogatás a könyvtár mesés világába - papírszínház a gyermekkönyvtárban

Látogatás a könyvtár mesés világába címmel papírszínház segítségével megjelenített mesét olvasnak a gyermekkönyvtárosok június 4-én és 5-én, kedden és szerdán 12 órától. Csoportok számára előzetes egyeztetés szükséges a következő telefonszámon: 0730 641 667.

Tovább ►

JúN
04

A ZENÉSZ KÁJONI – rendhagyó, zenés-képes könyvtári óra középiskolásoknak

A zenész Kájoni címmel ifj. Szabó András, a Nagy István Művészeti Szakközépiskola zenetanára Kájoni János zenei örökségét hozza közelebb a középiskolás korosztályhoz, zenével és vetítéssel kísért rendhagyó könyvtári óra keretében. 2019. május 24-én, pénteken, valamint 2019. június 4-én, kedden13 órai kezdettel a Joannes Kájoni Szakközépiskola diákjai vesznek részt a rendhagyó könyvtári órákon. Ugyanakkor ezek az órák nyitottak az egyéni érdeklődők számára is.

Kájoni János emlékév keretében a megyei könyvtár célja közelebb vinni a fiatalokhoz Kájoni polihisztori személyiségét, sokoldalú életművét, az általa képviselt szellemi értékeket. Kájoni János öröksége címmel interaktív, rendhagyó könyvtári órákra várják a középiskolás csoportokat, májusban és júniusban az Iskola másként program keretében és a XV. Hargitai Megyenapok programjainak sorában. Részletek: 

Tovább ►

JúN
03

KÖNYVTÁRI GYEREKPROGRAMOK a XV. Hargitai Megyenapok keretében

2019. június 3 – 7., hétfő – péntek

Változatos szabadidős és kulturális programok várják az érdeklődő közönséget a Kájoni János Megyei Könyvtárban a megyenapok időszakában, 2019. június 3-ától kezdődően, hétfőn, kedden, szerdán és pénteken

Könyvek között vidáman címmel  játékos foglalkozásokkal várjuk hétfőn, kedden, szerdán és pénteken,  június 3-5. között, valamint június 7-én, délelőtt 10 órai kezdettel  a gyermekkönyvtárban a különböző korosztályú gyerekcsoportokat, óvodásoktól kisiskolásokig. A résztvevők különböző gyerekjátékokat, valamint kézműves technikákat próbálhatnak ki. Társasjátékozásra, közös éneklésre és arcfestésre is sor kerül.


Tovább ►

MáJ
24

A ZENÉSZ KÁJONI – rendhagyó, zenés-képes könyvtári órák középiskolásoknak

A zenész Kájoni címmel ifj. Szabó András, a Nagy István Művészeti Szakközépiskola zenetanára Kájoni János zenei örökségét hozza közelebb a középiskolás korosztályhoz, zenével és vetítéssel kísért rendhagyó könyvtári óra keretében. 2019. május 24-én, pénteken, valamint 2019. június 4-én, kedden 13 órai kezdettel a Joannes Kájoni Szakközépiskola diákjai vesznek részt a rendhagyó könyvtári órákon. Ugyanakkor ezek az órák nyitottak az egyéni érdeklődők számára is.

A Kájoni János emlékév keretében a megyei könyvtár célja közelebb vinni a fiatalokhoz Kájoni polihisztori személyiségét, sokoldalú életművét, az általa képviselt szellemi értékeket. Kájoni János öröksége címmel interaktív, rendhagyó könyvtári órákra várják a középiskolás csoportokat, májusban és júniusban az Iskola másként program keretében és a XV. Hargitai Megyenapok programjainak sorában. Részletek: 

Tovább ►

MáJ
23

KORAI NYOMTATVÁNYOK MŰVÉSZETE. ILLUSZTRÁLÁS A NYOMTATÁS ELSŐ SZÁZADAIBAN – Róth András Lajos előadása

A Joannes Kájoni 390 emlékév rendezvényeihez csatlakozva, a megyei könyvtár törekvése az idei év programjai, tevékenységei révén hozzájárulni névadója, Kájoni János örökségének megismeréséhez, a személyisége által hordozott egyetemes kulturális értékek szolgálatához. A könyvtári programok során idén még nagyobb figyelmet szentelnek a könyveknek, ugyanis 2019 a Könyv éve Romániában.  A Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében, 2019. május 23-án, csütörtökön délután Róth András Lajos történész, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum Tudományos Könyvtárának őre tart előadást előadást  Korai nyomtatványok művészete. Illusztrálás a nyomtatás első századaiban címmel. Az eseményen közremúködnek a ROLE zenekar tagjai, Kájoni dallamok előadásával. Részletek: 

Tovább ►

MáJ
20

AZ OLVASÓKÖR MÁJUSI TALÁLKOZÓJA – Jean Renoir: Apám, Renoir*

Pierre-Auguste Renoir (1841-1919) a francia impresszionista festészet egyik megalapítója volt. Ő a központi alakja annak az életrajzi "regénynek", amelyet fia, Jean Renoir, a világ filmművészetének kiemelkedő alakja írt róla, s amely azóta is az egyik leghitelesebb portré, amit a művészről készítettek. (*Gondolat Könyvkiadó, Budapest, fordította G. Beke Margit.)  A mű érdekessége, hogy nem irodalmi ambíció szülte, pusztán a nagy francia filmes ama vágya, hogy objektíven megismertesse a világgal azt az embert, akinek az életét és művészi érzékenységét köszönheti. 

Az olvasókör 2019. május 20-án, 16.30-tól tartandó soros találkozóján  a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében , a könyv és jelentősége rövid ismertetése mellett Cseke Gábor a mű olyan részleteit fogja felidézni, melyek tükröt tartanak egy nagy művésznek és sajátos gondolkodónak. A találkozón minden érdeklődőt szívesen látunk!

Forrás és részletes ismertető  Cseke Gábor ajánlója az Olvasókör honlapján.

 

 

 

 

Tovább ►

MáJ
16

L. I. LÁZÁR: REJTŐZŐ KAVICSOK – író-olvasó találkozó Kolozsi Lázár Ildikóval

Kolozsi Lázár Ildikó, írói nevén L. I. Lázár, a Rejtőző kavicsok című ifjúsági regény szerzője lesz a Kájoni János Megyei Könyvtár vendége 2019. május 16-án, délelőtt 10 órától és 13 órától is találkozhatnak a szerzővel olvasói.

A gyergyószentmiklósi születésű, Budapesten élő író, Nívó-díjas és Ezüsttoll-díjas újságíró, első ifjúsági regénye a Rejtőző kavicsok 2012-ben jelent meg a Móra Könyvkiadó gondozásában. Részletek:

 

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ - PÉNTEK: 

  8 - 18

SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

JúN
27

125 éve

1894. június 27. Kolozsváron született Lévai Lajos író, pedagógus.

Tovább ►

JúN
09

100 éve

1919. június 9. Rákosdon született Écsy László János, OFM ferenc-rendi szerzetes, csíksomlyói házfőnök, tartományfőnök.

Tovább ►

<< < 2019 JÚNIUS > >>
H K SZ CS P SZ V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost