Keres
2020. március  30., hétfő, Zalán
Magyar
 

Eseménynaptár

MáRC
12

SZÉKELY FERENC: ARANYPÉNZ – KÖNYVBEMUTATÓ

Felhívjuk az érdeklődők figyelmét, hogy március 12-én, csütörtökön a SZÉKELY FERENC: ARANYPÉNZ – KÖNYVBEMUTATÓ ELMARAD! Szíves megértésüket köszönjük!

A néprajzos, újságíró, helytörténész Székely Ferenc Aranypénz című, legújabb beszélgetőkötetében tíz erdélyi személyiség életútja és pályaképe bontakozik ki az olvasó előtt. A kötetet a szerző ismerteti március 12-én, csütörtökön délután 5 órakor a Kájoni János Megyei Könyvtárban. Jelen lesz három beszélgetőtársa is, Kilyén Ilka színművész, Balázs Lajos néprajzkutató és Kristó Tibor költő, nyugalmazott. szerkesztő. Az est moderátora Sarány István, a Hargita Népe főszerkesztője. 

Tovább ►

MáRC
09

SZÖVEGTEREK – nőnapi irodalmi találkozó Gáspár-Singer Annával, Hidas Judittal és Szeifert Natáliával

Szövegterek címmel várják irodalmi találkozóra a kortárs próza iránt érdeklődő közönséget a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe, 2020. március 9-én, hétfőn 17 órára. Vendégek Gáspár-Singer Anna, Hidas Judit és Szeifert Natália magyarországi írók, akikkel Murányi Sándor Olivér beszélget, a találkozót Hargita Megye Tanácsa és a budapesti Szépírók Társasága támogatásával szervezi a megyei könyvtár. Részletek: 

Tovább ►

MáRC
05

KI EZ A KÁJONI? - workshop karaván gyerekeknek

Ki ez a Kájoni? - workshop karaván gyerekeknek címmel programsorozat indul Kádár Kincső vezetésével. A program Kájoni János polihisztor személyiségén keresztül a csíksomlyói ferences szerzetesek jelentőségére, a csíksomlyói nyomda és könyvkötő műhely, valamint a régi könyvtár művelődéstörténeti értékeire kívánja felhívni a figyelmet.

A programsorozat a KALOT szervezésében, a Hargita Megyei Kulturális Központ Joannes Kájoni 390 emlékévhez kapcsolódva, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. A szomszédos országokban működő civil és egyházi szervezetek gyermekbarát tevékenységének támogatásával valósul meg.

A program csíkszeredai fogadóintézménye a Kájoni János Megyei Könyvtár. 2020. március 5-én délelőtt 10 órai kezdettel a Nagy Imre Általános Iskola harmadikos tanulói vesznek részt a foglalkozáson a könyvtár előadótermében. Részletek:

Tovább ►

MáRC
02

CSODÁLAT – Ferencz B. Imre (Imre atya) verseskötetének bemutatója

Ferencz B. Imre – Imre atya Csodálat című verseskötete 2019-ben jelent meg, Márton Áron 1939-es püspökké szentelésének napjára, február 12-re időzítve, a csíkszeredai Alutus nyomdában.

"A csodálatban találkozik az értelemmel az érzékelés, és ettől lesz olyan mélységesen szép (kívül-belül) a világ és az ember. Ha megfeledkezünk önmagunkról, csodálkozni is tudunk."

A szerzővel Koncsag László plébános beszélget a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében, a találkozóra 2020. március 2-án, hétfőn délután 17 órára szeretettel várnak minden érdeklődőt. Részletek:

 

Tovább ►

FEB
26

B. KOVÁCS ANDRÁS: 1989, TE CSILLAG! HARMINC ÉVE TÖRTÉNT – FEDELET A FEJÜNK FÖLÉ – kettős könyvbemutató

A csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban 2020. február 26-án, szerdán délután 17 órától B. Kovács András közíró legújabb köteteit mutatják be. Az 1989, te csillag! Harminc éve történt című kötetben (ARTprinter Kiadó, Sepsiszentgyörgy, 2019) többek közt a rendszerváltó események háromszéki és nem csak háromszéki koronatanúi vallanak arról, ahogyan ezeket az eseményeket megélték három évtizede. A Fedelet a fejünk fölé címet viselő másik, 2019-ben megjelent kötet egy kisebbségi politikus életpályáját mutatja be tényregény formájában. Részletek: 

Tovább ►

FEB
26

RENDHAGYÓ TÖRTÉNELEMÓRA - Innovatív, élményalapú tanulás a könyvtárban

Az Innovatív, élményalapú tanulás a könyvtárban címmel induló programunk csoportos könyvtári foglalkozások és rendhagyó órák szervezésére nyújt lehetőséget, IT-alapú eszköztár és modern oktatási szoftver révén. A program nyitóeseményére 2020. február 26-án, szerdán 11 órára várják az érdeklődőket a megyei könyvtárban. Benedek Csaba gyergyószentmiklósi történelem szakos tanár, a Vaskertes Általános Iskola aligazgatója tart interaktív történelemórát, amelyen az ókori Egyiptomról tanulhatnak a Nagy Imre Általános Iskola ötödik osztályos diákjai. A programnyitó eseményre várjuk az érdeklődő pedagógusokat! Részletek:

Tovább ►

FEB
25

Az ifjúsági olvasókör februári találkozója

A Kájoni János Megyei Könyvtárban  működő Lázadó Muglik nevet viselő ifjúsági olvasókör következő találkozójára 2020. február 25-én, kedden délután 15.30 órai kezdettel várják a kör tagjait és minden érdeklődő fiatalt. Ezúttal Angie Thomas A gyűlölet, amit adtál (The Hate U Give, 2017) című regényéről beszélgetnek. Részletek: 

 

Tovább ►

FEB
18

XII. NEMZETKÖZI FELOLVASÓMARATON: JÓZSEF ATTILA – 2020

Tizenkét éve indult útjára az a határokon átívelő felolvasás, amelyen tavaly több mint 33 000-en vettek részt tizenkét országból, 292 helységből! Benedek Elek, Orbán Balázs, Jókai Mór, Arany János, Gárdonyi Géza, Móricz Zsigmond, Kányádi Sándor, Tamási Áron, Szabó Magda, Petőfi Sándor és Radnóti Miklós művei után idén február 18-án József Attila (1905-1937) alkotásait szólaltatjuk meg, születésének 115. évfordulója alkalmából.
A 12. nemzetközi felolvasómaraton fő szervezője a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár, Hargita Megye Tanácsának támogatásával.
A felolvasás központi helyszíne hagyományosan a Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme, a korábbi évekhez hasonlóan a világ bármely pontjáról lehet csatlakozni a felolvasáshoz, bármikor a nap folyamán. 

A maraton idei felhívása

Tovább ►

FEB
17

AZ OLVASÓKÖR FEBRUÁRI TALÁLKOZÓJA: Amerika, Amerika – a szétfoszlott álom (Elia Kazan kisregénye filmbe öltözik)

A Kájoni János Megyei Könyvtárban működő csíkszeredai Olvasókör ötvenedik találkozójára kerül sor február 17-én, hétfőn, a szokásos 16.30 órai kezdettel.
Egy kiemelkedő filmremek alkotójának és létrejöttének állít emléket a találkozó. Ritkán kerül szóba, hogy a törökországi görög emigráns Elia Kazan, minden idők korszakalkotó amerikai filmteremtője egyúttal elmélyült prózaíró is, aki legtöbbször maga öntötte formába filmforgatókönyveit. Egyik így készült emblematikus alkotása – Amerika, Amerika – családja életéből ihletődött elemekből építkezik. Saját irodalmi (forgató)könyvét filmesíti meg ugyanazon a címen 1963-ban, a film nagy sikert arat, azóta is remekműként tartják számon. 

A forgatókönyv és a megtekintésre kerülő film összevetésére Székedi Ferenc vállalkozik az olvasókör ötvenedik találkozóján, minden érdeklődőt szívesen látunk! A találkozót a kör animátora, Cseke Gábor ajánlja figyelmünkbe az Olvasókör honlapján

Tovább ►

FEB
06

CODE KIDS évnyító 2020

2020. február 6-án, 14 órai kezdettel tartjuk a Code Kids projekt második évének nyitóeseményét.

Tovább ►

JAN
31

A GYERGYÓI ÖRMÉNYEK – könyvbemutató

A gyergyói örmények című kötet a gyergyói és tágabb értelemben az erdélyi örményeket próbálja bemutatni a történelmi emlékeken és az épített örökségen keresztül, betekintést nyújtva a mai örménység életébe is. A kiadvány bemutatójára szeretettel várnak minden érdeklődőt 2020. január 31-én, pénteken 17 órára, a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe. A rendezvény támogatója Hargita Megye Tanácsa. A könyv első kiadása 2014-ben jelent meg magyar nyelven, azóta megfogalmazódott az igény, hogy román nyelven is lehessen olvasni a gyergyói örményekről. Így született meg a második, bővített, kétnyelvű kiadás, amely Románia Kormánya – Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának pénzügyi támogatásával jelent meg 2019 novemberében. A kiadványt dr. Puskás Attila és Kulcsár László szerkesztette, a tanulmányok szerzői: Barabás Gyöngyvér, Gál Hunor és dr. Puskás Attila. Részletek: 

Tovább ►

JAN
22

A MAGYAR KULTÚRA NAPJA: A HALLGATAG VÁNDOR - KŐRÖSI CSOMA SÁNDOR AZ ÚJABB KUTATÁSOK TÜKRÉBEN

A Kájoni János Megyei Könyvtár rendszerint bekapcsolódik a Magyar kultúra napja megünneplésére a Hargita Megye Tanácsa által szervezett programsorozatba, amely alkalmat ad arra, hogy kultúránk kiemelkedő értékeire, személyiségeire, alkotásaira irányulhasson a figyelem.
2020. január 22-én, szerdán a jeles nap alkalmából a könyvtár előadótermében 17 órától kezdődő találkozón a Hargita Kiadó Székely Könyvtár sorozatának 76. kötetét mutatják be, amely Kőrösi Csoma Sándor életútját és munkásságát az újabb kutatások tükrében ismerteti. A könyvet bemutatja Molnár Vilmos szerkesztő, meghívott vendég Szász Tibor AndrásKőrösi Csoma Sándor az orientalisztika kimagasló képviselője, a legnagyobb magyar világvándor szellemi öröksége ma is népeket és kultúrákat köt össze. Rendkívüli életútja és tudományos teljesítménye iránti érdeklődés ma sem csökken. Részletek: 

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ - PÉNTEK:  

8 - 18

 SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

MáRC
25

215 éve

1805. március 25. Csíktaplocán született Gegő Elek ferencrendi szerzetes, hitszónok, egyházi és történeti író. .

Tovább ►

MáRC
18

80 éve

1940. március 18. Budapesten hunyt el Majláth Gusztáv Károly, gr. Erdély püspöke.

Tovább ►

MáRC
15

140 éve

1880. március 15. Székelyudvarhelyen született Rápolthy Lajos szobrász, éremművész. 

Tovább ►

<< < 2020 MÁRCIUS > >>
H K SZ CS P SZ V
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost