Keres
2024. április  19., péntek, Emma
Magyar
 

KÖNYVTÁRI NAPOK – a Kájoni János Megyei Könyvtár rendezvénysorozata 2013. április 18-26. – változatos programok minden korosztálynak

2013 ÁPR
18

A Kájoni János Megyei Könyvtár hagyományossá vált áprilisi  rendezvénysorozata a Könyvtári Napok, 2006 óta   minden évben ebben a hónapban szervezik meg a programsorozatot – április 23. a Könyv és a  szerzői jogok világnapja, Romániában a könyvtárosok napját is ezen a napon ünneplik meg. A különböző igényekre figyelő, változatos, gazdag programkínálattal várják ebben az időszakban a közönséget.  A rendezvénysorozat fő támogatója és partnere Hargita Megye Tanácsa. A programok közt szerepelnek író-olvasó találkozók, könyvbemutatók, előadások, tematikus környezetvédelmi  nap a Föld Napján. A kisiskolások környezetvédelmi témájú könyvtári órán, vagy játékos könytárismereti fogalkozáson vehetnek részt, a legkisebbek bábelőadást nézhetnek meg, a fiatalok a könyvtári filmklubban találkozhatnak.  Minden korosztály és érdeklődési kör  megtalálhatja a számára leginkább tetsző, tartalmas szabadidős tevékenységet.   A szervezők célja a minőségi kultúrafogyasztás ösztönzése, az olvasáskultúra fejlesztése, kulturális értékeink iránti érdeklődés felkeltése. Az iskolások, óvodások számára meghirdetett foglalkozásokra a nagyobb csoportokat előzetes bejelentkezés alapján fogadják.

 Ez az időszak hagyományosan a Megbocsátás Időszaka,  a  könytár elengedi a késedelmi díjat a kikölcsönzött dokumentumok visszaszolgáltatásával megkésett olvasóknak.  

A rendezvények helyszíne a Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme. Az egyes programok ismertetői, és képes beszámolók a könyvtár Facebook oldalán tekinthetők meg (Facebook: Kájoni János Megyei Könyvtár).

 

A rendezvénysorozat programja: 

 

Április 18., csütörtök: HONISMERETI ESTÉK 

 

18.00 Az Erdélyi Gyopár, az Erdélyi Kárpát-Egyesület (EKE) folyóirata és kiadója mutatkozik be. Beszélgetőpartnerek: Balázs Katalin felelős szerkesztő, Dezső László, az EKE országos szervezetének elnöke, Macalik Ernő biológus.

 

 

Április 22., hétfő: A FÖLD NAPJA A KÖNYVTÁRBAN

 

17.00 Környezeti ökotoxikológia (tényezők, matematikai modellek és alkalmazásaik) – Dr. Gombos Sándor egyetemi adjunktus (Sapientia – EMTE) előadása.

 

 

Április 25., csütörtök: KÖNYV-FILM-KLUB

 

18.00 Árnyékok, nők, kalapok, fegyverek – A Raymond Chandler Hosszú álom című könyve alapján készült The Big Sleep (rendező: Howard Hawks) című film megtekintése és  megbeszélése Makai Beáta filmesztéta vezetésével.

 

 

Április 26., péntek: ÍRÓ-OLVASÓ TALÁLKOZÓK

 

13.00 Varró Dániel (Budapest, 1977) költő, műfordító, a Túl a Maszat-hegyen (2003) és a Szívdesszert (2007) című kötetek népszerű szerzője találkozik olvasóival. Beszélgetőtárs:  Lövétei Lázár László költő, műfordító. (a Szépírók Társasága támogatásával, A könyv utóélete program keretében).

 

18.00 Dr. Nicolae Bucur műkritikus, egyetemi tanár és  Dr. Constantin Catrina zenetudós, népzenekutató „Tezaur de etnografie şi folclor  în judeţele Covasna şi Harghita”  című néprajzi  tanulmánykötetét bemutatja Dr. Constantin Secară zenetudós és Dr. Balázs Lajos kutató, egyetemi tanár.

Dr. Nicolae Bucur „Ademenirea Timpului (Editura Eurocarpatica, 2012) című, válogatott publicisztikai írásait tartalmazó kötetét Stelian Busuioc tanár, publicista mutatja be. A rendezvényen részt vesz dr. Ioan Lăcătuşu, az Eurocarpatica kiadó igazgatója.

 

 

ELŐZETES BEJELENTKEZÉST IGÉNYLŐ PROGRAMOK GYERMEKCSOPORTOK SZÁMÁRA

(telefon: 075-3073489, kapcsolattartó személy: Török Edit)

 

Április 22, hétfő, 9.00 óra: Békés találkozás a medvével – Szabó Szilárd természetvédelmi szakértő (Hargita            Megyei            Környezetvédelmi Ügynökség) rendhagyó környezetvédelmi órája kisiskolások számára, a LIFEURSUS pályázat keretében.

 

Április 24., szerda, 13.00:  Farkaskoma: a könyvtár Fakalinka bábtársulatának előadása.

 

Április 25., csütörtök, 10.00–12.00: Kincses szigetek – Játékos könyvtári foglalkozás    gyerekcsoportoknak.

 

Április 26., péntek, 10.00: Farkaskoma: A könyvtár Fakalinka bábtársulatának előadása.

                                                          

Április 1826. között: A MEGBOCSÁTÁS IDŐSZAKA: A könyvtár elengedi a késedelmi díjat a kikölcsönzött dokumentumok visszaszolgáltatásával megkésett olvasóknak.

 



Az Erdélyi Gyopár és kiadója, az Erdélyi Kárpát-Egyesület (EKE) mutakozik be a könyvtárban

2013 ÁPR
18

A Könyvtári Napok nyitórendezvényeként kerül sor a Honismereti esték harmadik találkozójára április 18-án, csütörtökön 18 órától, a Kájoni János Megyei Könyvtár elóadótermében.

 Az Erdélyi Gyopár – az Erdélyi Kárpát-Egyesület (EKE) folyóirata és kiadója mutatkozik be a könyvtárban a természetjárás, honismeret és környezetvédelem iránt érdeklődő csíkszeredai közönségnek. Meghívottak, beszélgetőpartnerek:  Balázs Katalin felelős szerkesztő, Dezső László, az EKE országos szervezetének elnöke, Macalik Ernő és Jánosi Csaba, a lap munkatársai. Szeretettel várnak minden érdeklődőt.

 



 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

ÁPR
22

130 éve

1894. április 22-én Nagyszebenben meghalt Simon Péter Jukundián zenetanár, zenei szakíró, tanítóképző intézeti igazgató, Ferenc-rendi házfőnök.

Tovább ►

<< < 2024 ÁPRILIS > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost