Keres
2024. április  25., csütörtök, Márk
Magyar
 

KAMBODZSAI PILLANATKÉPEK – Moldován Zsolt festőművész fotókiállítása

2013 OKT
24

Kiállításmegnyitó a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében, október 24-én, csütörtökön 18.00 órakor.  Megnyitja: Bács Béla János. Minden érdeklődőt szeretettel várunk! 

A kiállítás fotói a Távol-Keletet hozzák közelebb hozzánk. Bács Béla János ajánló sorai: 

"A csíki közönség elsősorban festményei révén ismeri Moldován Zsoltot, ezúttal azonban fotóival mutatkozik be az érdeklődőknek. Eszerint joggal számíthatnánk arra, hogy valami újat látunk tőle, de ez a feltételezés csak a kifejező eszközre érvényes, hiszen a bemutatott anyag tematikájában olyan úton tesz lépéseket, melyet már megszokhattunk Moldován Zsolttól, ugyanis a Távol-Keletet hozza közelebb hozzánk. India és Vietnám után, a 2013-as év elhozta számára a kambodzsai utat is, ahová szűk baráti társaságban látogatott el. Első két útján szerzett tapasztalatairól, benyomásairól festményei révén szerezhettünk tudomást, a kambodzsai látogatást már a fotók útján teszi számunkra hozzáférhetőbbé. A két korábbi festészeti kiállítás és jelen fotókiállítás közös eleme, hogy elsősorban az utcán megragadott pillanatképeket és portrékat láthatunk. Moldován természetesen a képzőművészeti kifejezőeszközök között mozog otthonosabban, de a fotógráfia esetében is felismerhető a lencse mögött figyelő festő-grafikus, hiszen kompozíciói, legtöbb esetben, a képzőművésztől elvárható pontossággal vannak megkomponálva. Ha a festmények elkészítésénél a művésznek lehetősége van arra, hogy a szemlélt világból elemeket hagyjon ki, vagy további nem láthatókat vigyen fel a felületre, ezzel a lehetőséggel nem él Moldován Zsolt a fotók esetében, úgymond „nyersen" tálalja a rögzített témát. Alkotó és szervező azáltal teszik élménydúsabbá a kiállítás-megnyitót, hogy a háttérben fotókat vetítenek ki és a kirándulás alkalmával készült rövid filmeket mutatnak be."

Életrajzi adatok:
Moldován Zsolt 1968-ban született Csíkszeredában. Képzőművészeti ismereteit önképzés útján, valamint a csíkszeredai Művészeti Népiskolában szerezte. Alapító tagja a gyimesfelsőloki Lépések Színekben és Formákban a Művészetért Alapítványnak. Alkotásai nagyrészt műtermi, valamint hazai és külföldi alkotótáborokban plein-air és egyéb stílusban születnek.
"A Kelet világa – első lépésben – közvetítők által és az irodalom révén jutott el hozzám. Később alkalmam nyílt több alkalommal is ellátogatni Távol-Keletre. Az ott megtapasztalt élmények, a társadalmi-vallási sokszínűség, a forgatagos hétköznapok és a búja természet látványa azóta alkotásaimban is visszaköszönnek. " – vallja Moldován Zsolt.



 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

ÁPR
22

130 éve

1894. április 22-én Nagyszebenben meghalt Simon Péter Jukundián zenetanár, zenei szakíró, tanítóképző intézeti igazgató, Ferenc-rendi házfőnök.

Tovább ►

<< < 2024 ÁPRILIS > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost