Keres
2024. április  23., kedd, Béla
Magyar
 

AZ OLVASÓKÖR FEBRUÁRI TALÁLKOZÓJA

2016 FEB
15

A Kájoni János Megyei Könyvtárban működő Olvasókör tagjai február 15-én, hétfőn, a szokásos időpontban, 16.30 órakor találkoznak a könyvtárban. Az idei év egyik kiemelt témája az 1956-os forradalom 60. évfordulója apropóján 1956 eseményei az irodalomban. A februári találkozó programjában két téma szerepel: Cseke Gábor bemutatásában Csete Örs: 1956. Budapest. Arcok és sorsok című ötvenhatos portrégyűjteményét ismerhetik meg a találkozó résztvevői. Kedvenc olvasmányom címmel a találkozó második részében a kör egyik tagja mutatja be friss olvasmányélményét.

Ízelítőként Csete Örs portrégyűjteményéről és a szerzőről:
Csete Örs 1966-ban született Budapesten, magyar szakos tanári, könyvtárosi és etnográfus diplomával rendelkezik. Fiatal korától szenvedélyesen fotózik, fotográfusként is elismert. Ötvenhatos portrégyűjteménye, amelyhez valamennyi alany forradalmi élettörténetét is összegyűjtötte, egyedülálló a műfajban. Ő volt az Apáczai Közalapítvány alapító igazgatója. 2001-ben, a Magyar Napló kiadásában megjelent monumentális, magyar és angol nyelvű albumának (1956. Budapest. Arcok és sorsok) az elején elmondja:
„Egy októberi délután, ezerkilencszázkilencvenkettőben, a forradalom egykori helyszínén, a budapesti Corvin közben álldogáltam. Körülöttem nagyrészt nálam idősebb emberek, a mozi lépcsőjén rögtönzött színpad. A szeles idő ellenére folyamatosan érkeztek újabbak a Körút felől, s a tömeg egyre növekedett. A mikrofonba egy asszony az életéről beszélt, hajdani reményeiről, jelen csalódottságáról. Az összegyűlt sokaság minduntalan félbeszakította, kiabáltak, tapsoltak, tovább hallgatták. Mintha a szónok és közönsége valami különös párbeszédet folytatott volna egymással. Ők volnának az egykori forradalmárok? - villant át rajtam. Azóta vagyok kíváncsi rájuk, a XX. századvég öregedő, hétköznapi forradalmáraira...
...Nem volt célom egzakt történelmi ismeretek közvetítése. Inkább arra törekedtem, hogy a további oldalakon elbeszélt történetek segítségével mind sokszínűbben, érzelemmel és személyességgel telítve mutatkozzanak meg az események..." 

A találkozók háttéranyagait, a javasolt témákat, és számos böngészésre, olvasásra csábító érdekességet tesz elérhetővé Cseke Gábor író, a kör animátora a Csíkszeredai Olvasó Kör honlapján.

Az olvasóköri találkozók továbbra is nyitottak minden érdeklődő számára, bármikor lehet csatlakozni a kör tagjaihoz.




 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

ÁPR
22

130 éve

1894. április 22-én Nagyszebenben meghalt Simon Péter Jukundián zenetanár, zenei szakíró, tanítóképző intézeti igazgató, Ferenc-rendi házfőnök.

Tovább ►

<< < 2024 ÁPRILIS > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost