Keres
2024. április  25., csütörtök, Márk
Magyar
 

Domokos Pál Péterre emlékezve halálának 25. évfordulója alkalmából – A magyar kultúra napja

2017 JAN
23

A magyar kultúra napja tiszteletére szervezett rendezvények sorában 2017. január 23-án, hétfőn délután 17 órai kezdettel Domokos Pál Péterre emlékezünk a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében. A Csíksomlyón született neves néprajzkutató, a csángók történetének, kultúrájának fáradhatatlan kutatója halálának 25. évfordulója ad alkalmat a megemlékezésre, amelyre a szervezők, a Kájoni János Megyei Könyvtár, valamint Hargita Megye Tanácsa szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Domokos Pál Péterre emlékezve címmel Halász Péter néprajzkutató tart előadást, a neves elődhöz kapcsolódó személyes élményeit is felidéve. A megemlékezést teljesebbé teszi a néprajzkutató életét és műveit felidéző fotó- és dokumentumkiállítás, valamint egy róla készült dokumentumfilm vetítése. Timár Carina, a Csángó Továbbtanulók Közösségének tagja előadásában moldvai csángó népdalok hangzanak fel.

Bővebben: 

Domokos Pál Péter (1901- 1992) „valóságos vándorapostol módjára járta be a moldvai falvakat, és gyűjtötte az ottan élő magyarságra vonatkozó társadalmi és néprajzi anyagot (...)" – írta róla a kortárs tudós, Szabó T. Attila.

Csángó népzenei gyűjtésének kiadása mellett munkássága jelentős a magyar zenetörténet számára is, a 18. századi magyar zenei emlékek, kéziratos források felkutatása és feldolgozása terén. Szerteágazó tudományos munkásságának egyik jelentős eredménye az " ...édes hazámnak akartam szolgálni" című kötet (Bp., 1979), amelyben dallamokkal kiegészítve adta ki újra Kájoni János Cantionale Catholicum című híres egyházi énekeskönyvét, és Petrás Incze János Tudósítások című munkáját. Rendületlenül címmel könyvet írt Márton Áron püspökről. Nem feledkezhetünk meg a székely népet a saját értékeire ráébresztő tevékenységéről, Csíksomlyóhoz és Csíkhoz kapcsolódó munkásságáról, a helyi népviselet és hagyományok felélesztésében vállalt szerepéről sem. A tennivalókban mindig azt kereste, amivel szűkebb és tágabb hazájának leginkább használni tud.



 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

ÁPR
22

130 éve

1894. április 22-én Nagyszebenben meghalt Simon Péter Jukundián zenetanár, zenei szakíró, tanítóképző intézeti igazgató, Ferenc-rendi házfőnök.

Tovább ►

<< < 2024 ÁPRILIS > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost