Keres
2024. április  16., kedd, Csongor
Magyar
 

PUSKÁS ATTILA: UTAK ÉS ÖSVÉNYEK – ERDÉLYI MAGYAR SORS – könyvbemutató

2017 SZEPT
27

Puskás Attila Utak és ösvények – Erdélyi magyar sors című könyve idén jelent meg Sepsiszentgyörgyön, a Hármas Alapítvány kiadásában, a Kaláka Könyvek sorozatban. A kötet csíkszerdai bemutatójára a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe várják az érdeklődő közönséget 2017. szeptember 27-én 17 órára.
Puskás Attila legújabb kötete személyes hangú visszaemlékezéseiből állt össze. Bővebben a kötetről:  

A szerző így vall a kötet létrejöttéről:
„A könyv két része folytatásokban jelent meg a kovászna-megyei Háromszék napilapban az elmúlt évek során. Könyvként megjelentetését – bővített változatban – az olvasottsága és az a kinyilvánított óhaj tette szükségessé, hogy a sorozat kedvelői összefüggéseiben, egybefogottan is olvashassák el családunk boldog – szomorú történetét. Mert tulajdonképpen a két rész (Kolozsvári emléktöredékek és Egy megfigyelt család) a valós történelmi és társadalmi helyzetet, azaz a kicsi magyar világ boldog négy évét és a negyvenöt év nemzeti-kommunista diktatúráját mutatja be a Puskás család, majd román szekuritáté vonatkozásában. A népes Puskás család a polgári középosztály anyagi és szellemi értékeinek közegében bontakozik ki, tárja fel a szeretetben és kölcsönös segítség szellemében eltöltött éveit, és megpróbáltatását a román politikai rendőrség, a szekuritáté gyanakvó üldözésével szinte valamennyi családtag irányába, a család mind a négy férfitagja évekig tartó megfigyelésével, és hármójuk bebörtönzésével.
A könyvet a család (és részben kölcsönzött) fényképtára, valamint a szekuritáté irattárából származó négy vaskos dosszié anyagai teszik színesebbé és dokumentum-jellegűvé.
A szerző igyekezett valósághűen, leplezetlenül bemutatni családjukat, mind a boldog években, mind üldöztetésük idején. Talán ez teszi színes és elfogulatlan történetté az „erdélyi magyar sorsot".
Ferencz Csaba újságíró, a kötet szerkesztője megállapítása szerint „a család életén keresztül egy olyan korszak elevenedik meg, melyben koholt vádak alapján ítéltek el embereket, tettek tönkre családokat és lehetetlenítették el az életet. Egy rémes kor volt, melynek feltárása a fiatal történészek feladata."

A Sepsiszentgyörgyön élő Puskás Attila nyugalmazott biológus, Kolozsváron született 1931-ben. 1954-ben diplomázott a Babeş-Bolyai Tudományegyetem természetrajz karán. Az ötvenes években akkori Csík rajon iskoláiban tanított. 1959-ben öt tanártársával és öt végzős diákkal együtt, politikai perben elítélték, 1964-ben szabadult. 1971–1989 között a Kovászna Megyei Növényvédelmi felügyelőség biológusaként dolgozott. A hetvenes évektől kezdődően több biológiai vonatkozású könyve jelent meg. A Magyar Köztársaság elnöke 2008-ban a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével, Sepsiszentgyörgy Város Tanácsa pedig 2010-ben Pro Urbe-díjjal ismerte el társadalmi tevékenységét.



 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

ÁPR
22

130 éve

1894. április 22-én Nagyszebenben meghalt Simon Péter Jukundián zenetanár, zenei szakíró, tanítóképző intézeti igazgató, Ferenc-rendi házfőnök.

Tovább ►

<< < 2024 ÁPRILIS > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost