Keres
2024. április  26., péntek, Ervin
Magyar
 

AZ OLVASÓKÖR JANUÁRI TALÁLKOZÓJA - ZSIGMOND ENIKŐ: IZLAND, AHOL AZ IDŐ SZÜLETIK

2018 JAN
29

A Kájoni János Megyei Könyvtárban működő Olvasókör tagjai 2018. január 29-én, hétfőn, a szokásos időpontban, 16.30 órakor tartják az idei év első találkozóját. Az elmúlt év köri találkozóin nagyrészt az írói napló, a naplóirodalom műfajába tartozó munkák megismerésére helyeztük a hangsúlyt. A sorozat az idei első találkozóval zárul, meghívottunk a csíkszeredai Zsigmond Enikő, akivel Izland, ahol az idő születik című útinaplójáról Cseke Gábor író, a kör animátora beszélget. Részletek: 


"'A 151 oldalas, helyszíni felvételekkel gazdagon illusztrált könyv 2017-ben jelent meg a baróti Tortoma Könyvkiadónál, a Világjáró Erdélyiek című könyvsorozat részeként. A könyv közvetlen előzménye, hogy Zsigmond Enikő és barátai – hozzá legközelebb álló, a világ különböző tájain élő egykori geológus kollégái – 2010 nyarán 9 napot töltöttek azon az európai szigeten, amely kis számú népessége ellenére, századok viszontagságos körülményei közt is valóságos turistaparadicsommá tudott válni. Igaz, nem délszaki kényelméről híresült el, ám zord időjárási körülményei ellenére is, a világ minden tájáról csak úgy vonzza a lelkes odalátogatókat. Nem véletlen, hogy könyve elé szerzőnk az alábbi szívből jövő ajánlást illesztette:
„Egyesek szerint nem lehet szeretni Izlandot. Én nem így vagyok vele, első pillanattól beleszerettem, amikor megláttam. Egyszerre szelíd és durva arca teljesen elvarázsolt, s ha fiatal volnék, odaköltöznék és idegenvezető lennék. Szabadidőmben üldögélnék egy-egy bazaltsziklán, bámulnám a mesebeli tájat, és gondolatban trollokkal, elfekkel társalognék. Saját vízesésem volna, amiből tiszta vizet innék, fáradságomat csak a nekem ajándékozott meleg forrásban üdíteném, és minden izlandi póninak piros bojtot kötnék a füle mögé. Volna egy cicám és egy kutyusom, de a törött lábú sirályt sem kergetném el. És még sok mindent csinálnék, de így csak marad a nyitott szemmel való álmodozás."
Miért írta meg kilenc nap naplóbejegyzéseibe csoportosítva útjuk eseményeit a szerző? Miképpen jelölték ki a bejárandó útvonalat, tudván, hogy nem lesz idejük az egész sziget bejárására? Mekkora előmunkálatot jelentett az útra való felkészülés? Mivel táplálkoztak Izlandon? Milyen sajátos életmódbeli szokások figyelhetők meg az izlandi hétköznapokban? Mennyire vannak tudatában az izlandiak annak, hogy szigetországuk rendhagyó jelentőségű természeti értékekkel rendelkezik? Miként fogadja Izland a mindenre kíváncsi turistákat? Milyen a turisztika komfortkínálata? Milyen helyet foglal el a vulkánkitörések veszélye az izlandi hétköznapokban? Stb.
Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük közösen a választ a csíkszeredai Olvasókör idei első találkozóján"  -olvashatjuk  Cseke Gábor ismertetőjében a Csíkszeredai Olvasó Kör honlapján
Az olvasókör találkozói továbbra is nyitottak minden érdeklődő számára, bármikor lehet csatlakozni a kör tagjaihoz. A találkozók háttéranyagait, a javasolt témákat, és számos böngészésre, olvasásra csábító érdekességet tesz elérhetővé Cseke Gábor író, a kör animátora a kör honlapján.



 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

ÁPR
22

130 éve

1894. április 22-én Nagyszebenben meghalt Simon Péter Jukundián zenetanár, zenei szakíró, tanítóképző intézeti igazgató, Ferenc-rendi házfőnök.

Tovább ►

<< < 2024 ÁPRILIS > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost