Keres
2024. április  18., csütörtök, Andrea
Magyar
 

ARANY-BUSZ - a Petőfi Irodalmi Múzeum mozgókiállítása

2018 MáJ
14

Arany János születésének 200. évfordulójára a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) 2017 májusában létrehozta a költő életműve előtt tisztelgő Önarckép álarcokban című kiállításának az iskolai oktatást kiegészítő, utazó változatát. Az e célra átalakított „Arany 200 busz” tavaly júliusban indult útjára. Két napig Csíkszeredában is megtekinthető lesz az egyedi látványvilágú mozgókiállítás. 2018. május 14-15. között a könyvtár parkolójában állomásozó 12 méter hosszú, 13 tonna súlyú jármű, belterében  az Arany János életművét, életét, költészetének máig ható eleven erejét bemutató versek, képek, relikviamásolatok, hang- és filmfelvételek segítségével imerkedhetünk Arany János életművével. Részletek: 

A kiállítás ingyenesen megtekinthető, a Petőfi Irodalmi Múzeum szakemberei kísérik a buszt, akik szakszerű tárlatvezetést nyújtanak a csoportoknak előzetes bejelentkezés alapján. A nagyobb diákcsoportokat, osztályokat a kísérő pedagógusok előzetes bejelentkezése alapján várják az Arany 200 busz kiállításának megtekintésére. Jelentkezni és időpontot egyeztetni a Kájoni János Megyei Könyvtárban lehet, személyesen vagy telefonon. Kapcsolattartó személy: Török Edit könyvtáros, telefon: 0753073489.
A kiállításról részletek  a PIM honlapján.



AZ OLVASÓKÖR MÁJUSI TALÁLKOZÓJA: FREDERIK POHL CSERNOBILJA

2018 MáJ
14

Frederik Pohl, az amerikai science fiction idős klasszikusa 1988-ban váratlanul megdöbbentő dokumentumregénnyel lépett olvasói elé. A csernobili atomerőműben történt 1986-os robbanás esetét írta meg. Frederik Pohl könyvének ismertetésére Péterffy Csaba-Ákos vállalkozott az olvasókör 2018. május 14-i találkozóján, melyet a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében tartanak a szokott időben, 16.30-kor. Minden érdeklődőt szívesen látunk!

Bekövetkezett az, amire a science fiction írók számos könyvben figyelmeztették az emberiséget. A valóság túllépett a legmerészebb képzeleten... Pohl a szovjet hatóságok és irodalmi szervek segítségével elolvashatta a dokumentumokat, szemtanúkkal, résztvevőkkel beszélgetett, s a tényekből kiindulva, óriási írói tapasztalatát felhasználva, páratlanul izgalmas és fordulatos, felelősséggel teljes regényt alkotott.

A regény utószavában a következőket írta művéről, amelynek dokumentálása végett utazást is tett a Szovjetunióban:

„A Csernobil tényeken alapuló regény. Első pillantásra nehéz különválasztani, mi benne a tény és mi a regényíró fantáziájának műve.

Mindjárt az elején leszögezhetjük, hogy a regény minden szereplője kitalált figura. A szereplők részben azt teszik, amit a valóságos emberek tettek; ez a helyzet például azzal a három férfival, akik könnyűbúvárruhában hatoltak be a reaktor alatti, elárasztott folyosókra, hogy kinyissák a leeresztő szelepeket – a valódi hősöket Alekszej Ananyenkónak, Valerij Bezpalovnak és Borisz Baranovnak hívják. A regény szereplői számára azonban nem szolgáltak modellként.

A robbanás természete, az események időrendje és következményei a lehető legpontosabban követik a valóságot; az időzítésnél azonban megengedtem magamnak némi kisebb szabadosságot. A kapcsolódó események alapjául is hiteles tények szolgáltak, bár néhány esetben legalábbis vitatható, hogy mit nevezhetünk hitelesnek. Ennek sajátos esete a „tizenhét oldalas dokumentum”. Az irat létezik. Jól átgondolt manifesztumról van szó, mely egészen drasztikus reformok mellett száll síkra a szólásszabadság, iparicél-rangsorok és politikai folyamatok terén. Tény, hogy a dokumentumot titokban kézről kézre adták a Szovjetunióban, és Csernobil után még külföldön is. Kérdéses viszont, hogy valóban magas beosztású tisztségviselőktől származik-e, ahogy benne olvasható, vagy pedig nyugaton élő szovjet emigránsok koholmánya. Másfelől viszont kézzelfogható bizonyítékok mutatják, hogy a dokumentum által javasolt, meglehetősen forradalmi nézetek jelentős részét komolyan fontolgatják egyes vezető tisztviselők – más magas beosztású személyek pedig élénken ellenzik őket...”

Érdekes, ahogy a fantázia világa által foglalkoztatott író lehorgonyzott a számára merőben szokatlan irodalmi módszer mellett – a valóság elemeiből építve fel művét. Munkáját segítette tudományos-fantasztikus irodalmi gyakorlata: képzelete könnyen kitöltötte a begyűjthető valóságelemek összeillesztésében jelentkező ténybeli űröket.

A téma különben azóta sem szűnt meg népszerűnek és időszerűnek lenni: az emberiség joggal tart egy második, Csernobil méretű és következményű nukleáris katasztrófától, illetve attól, hogy a jelenkori emberi társadalmi berendezkedések alkalmatlanok arra, hogy biztonságosan és megfelelően kezeljék azt a reális fenyegetést, amit a nukleáris technológia elterjedése világszerte jelent.

A tárggyal foglalkozó irodalmi alkotások közül kiemelkedik Szvetlana Alekszijevics Nobel-díjas írónő Csernobili ima. A jövő krónikája című riportkönyve, amely átélőkkel és szemtanúkkal készült interjúkban térképezi fel mindazt, ami az ukrajnai atomvárosban történt, illetve annak kihatásait.

További részletek a kötetről: 

Cseke Gábor, Csíkszeredai Olvasó Kör 




 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

ÁPR
22

130 éve

1894. április 22-én Nagyszebenben meghalt Simon Péter Jukundián zenetanár, zenei szakíró, tanítóképző intézeti igazgató, Ferenc-rendi házfőnök.

Tovább ►

<< < 2024 ÁPRILIS > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost