Keres
2024. április  26., péntek, Ervin
Magyar
 

AZ OLVASÓKÖR SZEPTEMBERI TALÁLKOZÓJA: KÉT OLASZ REMEKMŰRŐL

2018 SZEPT
17

A Kájoni János Megyei Könyvtárban működő olvasókör szeptember 17-én indítja őszi idényét, a szokásos időpontban, hétfőn délután, 16.30 órakor kezdődő találkozón folytatódik a valóságirodalom műfajához sorolható művek bemutatása. Carlo Levi és Gavino Ledda műveinek keletkezéstörténetét Cseke Gábor ismerteti, illetve jellegzetes részletek hangzanak majd el mindkét könyvből. Bővebben: 

„Kockázatos a vakóságirodalom műfajában – az olasz irodalom viszonylatában – remekműveket említeni, bár az olaszok nem szűkölködnek jó kortárs alkotásokban akkor sem, ha „csupán" társadalmi valóságuknak, a városi és a falusi létforma közötti kiáltó ellentmondások, szakadék ábrázolását tűzik ki célul. Az egyik, Carlo Levi Ahol a madár se jár (eredeti címén: Krisztus megállt Eboliban) című szociografikus könyve, a szerző politikai internálásának történetét és körülményeit foglalja egységes történetbe, amelyet akár regénynek is nevezhetnénk, ha nem tapadna szorosan a riport és az esszé műfajához. Lévi nem csupán tehetséges festő, szakmáját tekintve pedig orvos, de baloldali érzelmű író is, aki mindvégig nyitott szemmel rögzíti száműzetésének környezetét, mindennapjait, próbálja megfejteni az isten háta mögötti vidék népének életrendjét, szokás- és hiedelemvilágát. Együttérez velük, s bár már évek óta nem gyakorolta az orvosi hivatást, a társadalmi elkötelezettség lépésről lépésre visszavezeti őt az együttérzés útján a szolidaritás felé: felvállalja kényszerből kijelölt déli faluja (a könyvben Gaglianó néven szerepel, a valóságban Alianónak hívják) sorsát, festi a tájat és az embereket, a vidék (be)fogadott fiává válik. Tart attól, hogy segítségadása felér a szentségtöréssel, mert a mély anyagi-szellemi nyomorban tengődő falusi olasz népnek megváltóra lenne szüksége, az együttérző gesztusok már nem oldanak meg semmit. Egyúttal a városi értelmiségi tragikus sorsát is felvillantja, aki megérti ugyan a segítségre szorulókat, de nem tud tartósan melléjük állni. S bár Levi időről időre visszalátogat fogságának színhelyére, csak az emlékeivel és őszinte élménybeszámolójával képes „megváltani" elhagyott sorstársait.
Hasonló ellentmondásos helyzetből próbál kitörni a szárd nemzetiségű nyelvész és író, Gavino Ledda, aki húsz éves korában még analfabéta volt. Szülei hosszú évekig kötelezték rá, hogy a család juhai mellett, teljes elszigeteltségben, a hegyek között töltse gyerek- és ifjúkorát. A tehetséges, jóravaló fiatalember kénytelen-kelletlen vérbeli természeti emberré vált, aki a környezet legapróbb jelei közt is otthonosan mozgott, de nem részesülhetett az általános műveltség és az írásbeliség áldásaiban. Személyes ambíciója hajtja előre, magánszorgalomból megtanul olaszul, majd írni-olvasni, s apjával szembeszállva kitörésének egyetlen útjára lép: a katonaság keretében igyekszik szellemileg kiteljesedni, majd szakmailag érvényesülni. Életének szenzációs története szinte önmagától kívánkozott könyvbe, s Gavino Ledda félretéve minden büszkeségét, őszintén papírra vetette emberré válásának igaz történetét. A könyv azóta is közkedvelt olvasmány.
Nem véletlen, hogy mind Levi könyve, mint Ledda önéletrajza nagyszerű lehetőséget kínált a legjobb olasz filmeseknek (Francesco Rosi, illetve a Taviani-testvérek), hogy az alapműhöz hasonló kiváló alkotásokban örökítsék meg a szerzők valóságábrázoló tisztességét."



 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

ÁPR
22

130 éve

1894. április 22-én Nagyszebenben meghalt Simon Péter Jukundián zenetanár, zenei szakíró, tanítóképző intézeti igazgató, Ferenc-rendi házfőnök.

Tovább ►

<< < 2024 ÁPRILIS > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost