Keres
2024. április  26., péntek, Ervin
Magyar
 

AZ OLVASÓKÖR OKTÓBERI TALÁLKOZÓJA

2018 OKT
08

A Kájoni János Megyei Könyvtárban működő Olvasókör októberi találkozójára a hónap második hétfőjén, a szokásos 16.30 órai kezdettel kerül sor. A valóságirodalom műfajához sorolható alkotások bemutatását folytatva, Gabriel García Márquez: Titokban Chilében című könyvéről beszélgetnek, amelyet Cseke Gábor író, a kör honalpján ajánl figyelmünkbe. Részletek alább:  

 

 

Aki azt hiszi (mert mások megpróbálják elhitetni vele), hogy a jó irodalomnak nem kell érdekesnek és olvasmányosnak lennie, az mélységesen téved. Szerencsére, a Nobel-díjasok között is vannak olyanok, akik esküsznek arra, hogy csak akkor jó az író, ha érdekfeszítően mesél, és bármilyen tárgyhoz is nyúl, abban mindig a közérdekűt, a jelentőset ragadja meg.

Gabriel García Márquez ilyen író. És ezt szerencsére tudják a könyvkereskedők, de tudják az olvasók is. Vékonyka füzete (Titokban Chilében. Riport egy filmforgatásról. Kossuth Kiadó, 1987) ezért válik fontos olvasmánnyá. A történet amúgy nem az íróé, mármint olyan értelemben, hogy mindvégig “hozott” anyagból dolgozik: Miguel Littin világhírű chilei filmrendező, aki a katonai puccs idején feketelistára került és elmenekült hazájából, 12 év száműzetés után vállalja, hogy elváltoztatott fizimiskával és személyiséggel, hamis iratokkal titokban hazatér, hogy leleplező filmet készítsen – egy vezetése alatt, illegalitásban dolgozó stábbal – a katonai diktatúra valóságáról.

A főhős által egyes szám első személyben előadott valós történet mindenek előtt azért rendkívül izgalmas, mert nem a külső, hanem a belső történésekre helyezi a hangsúlyt: azt bizonyítja be, hogy amíg nem találkozik a valósággal, a szorongó, a rossz tapasztalatokkal túlterhelt ember mindig hajlamos arra, hogy sötétebb színben lássa a világot, mint az egyáltalán indokolt lenne. Még az árnyékától is megijed. A filmrendező főszereplőnek rendre rá kell ébrednie, hogy az általa elhagyott haza a puccs terrorja után is képes volt arra, hogy lélekben talpra álljon: az emberek tovább élték saját életüket, “az élet ment tovább”, ahogy azt mondani szokás, és neki mindig akkor és attól lett igen meleg a helyzete, valahányszor elkezdett félni és rejtőzni, amikor túllicitálta az inkognitó szabályait. Kezdve azzal, hogy hamis útlevéllel és álfeleséggel érkezik Chilébe, odáig menően, hogy uruguayinak adja ki magát – ennek fejében magára kell erőltetnie az onnan érkezettek sajátos akcentusát, amiről lépten-nyomon megfeledkezik -, továbbá messze elkerüli szülőfaluját és korábbi ismerőseit, nehogy a legkisebb meggondolatlan gesztus is lebuktassa.

A dokumentumfilm, ha kalandok között is, de sikeresen készül, a rendező egyre inkább nekibátorodik, s végül azt is megkockáztatja, hogy meglátogassa saját édesanyját, aki mit sem tud gyermeke sorsáról, hazatértéről.

Nevetséges, ugyanakkor torokszorító az a jelenet, amikor a főszereplő váratlanul közeli nőismerősével szalad össze az utcán, akiről gyanítja, hogy minden álcázás ellenére könnyen felismerheti. Nem így történik: egyszerűen elmennek egymás mellett, mintha sose látták volna egymást. Fölösleges lenne hát a túlzott aggodalom? Tény, hogy édesanyja is értetlenül áll az “idegen” előtt, aki váratlanul az ajtaján kopogtat.

A könyv a már-már túlhajtott rejtezés, a bujkálás, a személyiségcsere állandó stresszes kalandjának sajátos, különös belső, végső soron igaz történetét meséli el, rajta keresztül pedig hiteles híradást kapunk mindarról, ami egy elbukott társadalommegújítási kísérlet után Chilében bekövetkezett. Maga a rendező később így vélekedett a sikeres forgatásról és titokzatos útjáról: “Nem ez a leghősibb tette életemnek, de a leginkább emberhez méltó.“

A könyv ismertetése mellett részletek hangzanak majd el az olvasóköri találkozón Márquez izgalmas szövegéből.

Az Olvasókör honlapja



VAKRANDI EGY KÖNYVVEL

2018 OKT
08

Vakrandi egy könyvvel címmel indul 2018. október 8-án a Kájoni János Megyei Könyvtár új rendhagyó olvasásnépszerűsítő akciója. A meglepetéseket kedvelő olvasók előre becsomagolt könyvek közül vakon választhatnak kedvükre valót.
A közelmúltban sok friss, érdekes kiadvánnyal gazdagodott a könyvtár, amelyek októbertől már kikölcsönözhetők. A most induló könyves játék lényege, hogy a könyvtár felnőtt kölcsönző részlegén elhelyezett, becsomagolt könyvek közül bárki választhat magának egyet, anélkül, hogy tudná mit visz haza.

Az olvasók nem láthatják a könyv borítóját, és nem fogják tudni a könyv címét, és szerzőjét sem. A választásban csupán a könyv tartalmára, műfajára utaló információ segíti majd őket. A könyvet természetesen csak kikölcsönzés után illik kicsomagolni, lehetőleg otthon, így igazi meglepetés lesz majd az olvasó számára. Reméljük, hogy sok érdekes olvasmány talál gazdára, és igazán kellemes élményekkel gazdagodnak majd a „vakrandízók".
Szeretettel várunk mindenkit a könyvtárban!



 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

ÁPR
22

130 éve

1894. április 22-én Nagyszebenben meghalt Simon Péter Jukundián zenetanár, zenei szakíró, tanítóképző intézeti igazgató, Ferenc-rendi házfőnök.

Tovább ►

<< < 2024 ÁPRILIS > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost