Keres
2024. április  16., kedd, Csongor
Magyar
 

VÁRADI PÉTER PÁL ÉS LŐWEY LILLA KETTŐS ALBUMBEMUTATÓJA

2018 NOV
16

Váradi Péter Pál és Lőwey Lilla, az ismert veszprémi szerzőpáros új erdélyi témájú albumait hozza el Csíkszeredába. A Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében szervezett találkozón, 2018. november 16-án, pénteken délután ismerhetik meg az érdeklődők a két új kötetet:  a Bihar-hegység - A Király-hágótól a Bihar-hágóig  és Erdély - Kemény János - A marosvécsi mecénás - Az Erdélyi Helikon alapítója című fotóalbumokat. 

Részletek:


Bihar-hegység - A Király-hágótól a Bihar-hágóig címmel megjelent új albumukról írják a szerzők: „Adósságot kívánunk csökkenteni jelen honismereti fotóalbumunkkal, az Erdélyi-Szigethegység gyönyörű tájainak varázsával: a Sebes-Körös és a Fekete-Körös közé ékelődött hegyek, völgyek, települések csodáinak a bemutatásával. A Bihar hegység tágabb értelmezés szerint magába foglalja a Bihar mellett a Vigyázó (Kalota-havas vagy Vlegyásza) vidékét és a Királyerdőt is.
Sehol nem található ennyi lenyűgöző karsztjelenség mindössze néhány kilométerre egymástól, mint itt, a Czárán Gyula által feltárt, de még mindig nem eléggé ismert turistaparadicsomban. Ő volt a hegység legjobb ismerője, megszállottan kutatta a Bihari-hegyeket, barlangokat tárt fel, turistautakat épített, könyveket írt, túrákat vezetett, így sok-sok emberrel ismertette meg ezt a gyönyörű vidéket.
A hegységek leírását követően a szórványban élő maradék magyarság múltját és jelenét mutatjuk be: a Fekete-Körös és a Sebes-Kőrös vonzáskörébe tartozó települések történeti leírásával."
A neves szerzőpáros másik új albuma Erdély - Kemény János - A marosvécsi mecénás - Az Erdélyi Helikon alapítója. A fotókkal gazdagon illusztrált kiadvány a mecénás báró Kemény János emlékének adózik, miközben bemutatja a marosvécsi kemény-várkastélyt, valamint az Erdélyi Helikon történetét is.
„Nagy adósság törlesztésének teszünk eleget, mivel Kemény Jánosról írott és nevével fémjelzett könyv mind ez idáig Magyarországon még nem látott napvilágot. Kemény János életét, érdemeit és irodalmi értékeit feltétlenül meg kell ismernie a hazai irodalomszakértő közönségnek, kedves alakja, irodalom és színházpártoló tevékenysége egyedülálló a magyar irodalomtörténetben. Ismeretterjesztő irodalmi fotóalbumunk a színház- és irodalompártoló életét és munkásságát mutatja be, kiemelve az erdélyi tájakhoz, emberekhez, Erdély irodalmához és történelméhez fűződő kapcsolatait, érzelmeit. Mindemellett kiemeljk elbeszélő művészetét, szelíd és bölcs humorát, moralizáló, ízes stílusát. Szándékunk alaposan megismertetni a marosvécsi kemény-kastély történetét, valamint Kemény János szerepét az Erdélyi Helikon létrejöttében. A fotóalbum beilleszkedik a kiemelkedő erdélyi egyéniségeket bemutató könyveink sorába. Bár Kemény János Pittsburghben született, mégis erdélyi származású, ezer szállal kötődött a tájhoz, mely érzelmeiről mind levelei mind alkotásai bőven tanúskodnak."
A Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében a szerzőpáros vetítéssel kísérve mutatja be a köteteket. Váradi Péter Pál fotográfus saját fotóit vetíti, előadó Lőwey Lilla irodalomkutató, szövegíró. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a találkozóra a szerzők, valamint a Kájoni János Megyei Könyvtár.
Váradi Péter Pál – Lőwey Lilla, a Veszprémben élő házaspár-szerzőpáros gyökerei Erdélybe nyúlnak: Váradi Péter Pál (Pro Comitatu-, Magyar Örökség-díjas és a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje tulajdonosa) Nagyváradon, Lőwey Lilla Szovátán született. Mindketten Tamási Áron és Gizella-díjasok. Erdély – Székelyföld című honismereti fotóalbum-sorozatuk gondozása céljából hozták létre a kétszemélyes Péter Pál Könyvkiadót.



 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

ÁPR
22

130 éve

1894. április 22-én Nagyszebenben meghalt Simon Péter Jukundián zenetanár, zenei szakíró, tanítóképző intézeti igazgató, Ferenc-rendi házfőnök.

Tovább ►

<< < 2024 ÁPRILIS > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost