Keres
2019. április  24., szerda, György
Magyar
 

AZ OLVASÓKÖR DECEMBERI TALÁLKOZÓJA – Lehet-e olvasmány egy képzőművészeti album?

2018 DEC
10

Az olvasókör decemberi találkozójára, 2018. december 10-én, hétfő délután 16.30-kor a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe várjuk az érdeklődőket. Cseke Gábor író ajánlja figyelmünkbe a témát a kör honlapján:
„Rendhagyó találkozóra invitál bennünket decemberben, évzáró találkozónk alkalmával Zsigmond Márton barátunk; arra vállalkozott, hogy hétpróbás olvasóként megosztja velünk szakmai tapasztalatait, hasznos tanácsokat adva a címben feltett kérdésre. Egy album elmélyült, a szépirodalmi művekéhez hasonló olvasása oly ritka pillanat életünkben, hogy az legtöbbször inkább a véletlennek köszönhető. Hogyan vegyünk kezünkbe olvasóként egy albumot? Mihez kezdjünk a benne található szöveges információval? Hogyan tekintsünk az egészre úgy, mint időűző foglalatosságra? Mint az olvasásra?" Bővebben: 

"E kérdésekre csakis konkrét példákkal érdemes hiteles válaszokat adni. Ezért tűzzük most napirendre azt a monografikus művészalbumot, mely kései restitúcióként, ám a lehető legnagyobb alapossággal világít rá a bánsági Bánlakról származó Szőnyi István – aki mindvégig Stefan Szőnyiként használta nevét – életére és úttörő munkásságára. (Igy aztán nem is tévesztendő össze a magyarországi grafika kimagasló személyiségével, Szőnyi Istvánnal, aki a mi tájainkról származó Szász Endre mentora volt...)
A tanulmányai során párizsi és budapesti művészeti képzésben is részesülő Stefan Szőnyi nem véletlenül kerül figyelmünk célkeresztjébe. Nincs olyan komolyan vehető szakmai forrás, aki ne őt tartaná a romániai monumentális művészet atyjának és következetes pártolójának, az e téren meghonosodott szakképzés élharcosának, aki a huszadik század elején született, 54 évre terjedő életét pedig a szocialista realizmus alkotói módszerének jegyében töltötte. Alkotásaival, művészetpedagógusi tevékenységével emlékezetes iskolát teremtett, amelyet utána leghűségesebb tanítványai vittek tovább. A monumentális művészet hivatalossá tétele vezette Zsigmond Mártont is oda, hogy e szakterületen mélyedjen el és tovább vigyen egy művészi álmot, amelynek korábban Bukarestben élő, magyar képviselője teremtett országosan otthont és formát. Mai kritikusai a romániai realista festészet atyjának nevezik Szőnyit, a szocialista korszakban társadalmi elismerésnek örvendő monumentális munkái zömmel szakmailag ma is érvényesek, vállalhatók.
2017-ben, a Román Kulturális Intézet égisze alatt nagy formátumú művészalbum és monográfia jelent meg (román és francia nyelven) Stefan Szőnyi címmel Párizsban élő kisebbik lánya, Anca Szőnyi Thomas közreműködésével. Az albumot idén májusban mutatták be, ünnepi külsőségek között Temesváron, az esemény ürügyén Monumental címmel retrospektív kiállítás is nyílt a jeles festő életművéből. Temesváron különben ma is megcsodálható a Temesvári Egyetem egyik oldalsó falán megvalósított Szőnyi-féle mozaik, amelynek elkészülte jellegzetes romániai történet; a művész 1966-ban kapta meg a rendelést, hogy az emberiség nagy személyiségeit ábrázoló monumentális alkotást készítsen. Eredeti elképzelése szerint Prométeusz Einstein, Dante, Marie Curie, Shakespeare néhány hőse is szerepelt volna a faliképen, de a cenzúra különféle kifogásokkal rendre lefaragta terveit: miért áll fejjel lefelé Prométheusz? Miért nincs egy román se a 18 tervezett személyiség között? Végül Eminescut egyetlen románként Dante mellé illesztette, de ez sem volt elég a szigorú cenzoroknak – a faliképen, elkészültekor már csak Eminescu és Balcescu maradhatott. Az emberiség többi „hőse" lemaradt...
Az olvasókör decemberi találkozóján Zsigmond Márton tart számunkra érdekes időutazást a Szőnyi album és életmű világába. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!"

Forrás: Cseke Gábor - Csíkszeredai Olvasó Kör 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ - PÉNTEK: 

  8 - 18

SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

ÁPR
22

125 éve

1894. április 22. Nagyszebenben meghalt Simon Péter Jukundián zenetanár, zenei szakíró, tanítóképző intézeti igazgató,

Tovább ►

<< < 2019 ÁPRILIS > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost