Keres
2024. április  25., csütörtök, Márk
Magyar
 

XANTUS GÉZA-ALBUM BEMUTATÓJA ÉS SZÜLETÉSNAPI TÁRLATA

2018 DEC
17

60 évet tölt december 17-én Xantus Géza képzőművész. A Csíksomlyón élő alkotó születésnapját rögtönzött tárlattal ünnepli. Ez alkalommal ismerheti meg a csíkszeredai közönség is az egri után a művész munkásságának keresztmetszetét bemutató A végtelen vonzásában című művészalbumot. 
2018. december 17-én, a művész születésnapján Sarány István, a Hargita Népe főszerkesztője mutatja be az albumot a Kájoni János Megyei Könyvtárban 17 órakor kezdődő találkozón. Részletek:  

 Az igényes kivitelezésű kötet a Hargita Népe műhelyében készült. Xantus Géza munkásságát a budapesti Magyar Nemzeti Galéria tudományos főigazgató-helyettese, Szücs György művészettörténész, a közelmúlt és a kortárs erdélyi képzőművészet egyik legavatottabb ismerője méltatja, hazai, magyar és nemzetközi összefüggésbe helyezve a művész legújabb alkotásait, támpontot adva értelmezésükhöz.

A háromdimenziósnak tapasztalt világunkon túlmutatóan egy további, „transzcendens dimenziót" szeretnék ábrázolni. Megfogalmazásom érdekében gondolati síkon a feltámadt Krisztus misztériumát veszem alapul, aki tanítványait a bezárt ajtókon keresztül látogatja meg, kitapintja sebhelyeit, hús-vér emberként mutatkozik, és anélkül, hogy felismerhetősége változna, áthalad a szilárd formákon. Ezáltal elénk tárja annak tényét, hogy létezik egy olyan dimenzionális világ, amelyet a ma embere még nem ismer. Ennek a felsejlő valóságnak a vizuális bemutatására a képzőművészet adta lehetőségen belül a kifejezési formát."
(Xantus Géza: Ars poetica)
"Xantus Géza művészetének kulcsszava a transzcendencia. Ugyanakkor képeiről, szobrairól sugárzik a szépség mint a jóság megjelenítése. Alkotásai azonban nem metafizikusak, ugyanis a mozgást, annak különböző fázisait ragadják meg, anélkül, hogy kimerevítenék azokat, csupán a haladási irányt jelölik, érzékeltetik.
Újszerű látásmódja, innovatív technikája révén Xantus újra megteremtette a magyar – s azon belül az erdélyi magyar – képzőművészet és az európai művészet egységét, személyes példája, életpályája és alkotásai révén újrafonta az ideológiák és impériumok által elvágott szálakat. Ezt bizonyítja a régiónk határain túl is jegyzett és számon tartott munkássága, alkotói jelenléte.
Fontosnak tartjuk, hogy e példaértékű, folyamatosan kibontakozó, gazdagodó, de változatosságában is az egyéni alkotójegyeket magán viselő, korántsem lezárt életmű jelentős állomásait bemutassuk az Olvasónak. Azt az utat, amelyen a művész elindult a végtelen felé. Ugyanakkor ezzel az albummal köszöntjük az idén 60. életévét töltő művészt, kívánva neki, hogy még sokáig közvetítse a művészetszerető közönség felé a szép jóságát és a jó szépségét." – írja Sarány István, az album szerkesztője.
Xantus Géza 1958. december 17-én született Csíkszeredában. 1982–1986 között kezdte el művészeti tanulmányait, mestere Beczásy Antal. 1995-ben fejezte be teológiai tanulmányait, a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán szerzett diplomát. 1999–2003 között római ösztöndíjas, 2003-ban a római Accademia di Belle Arti Festészeti Karán végzett, mestere prof. Nunzio Solendo. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének (MAOE), a Romániai Képzőművészek Szövetségének (UAPR) és a Barabás Miklós Céhnek (BMC). A csíkszeredai Studio 9 művészcsoportosulás egyik alapító tagja.


Díjai: 1993 – Dicsérő Oklevél – Varsó, „Varsaviana" Nemzetközi Ex-libris pályázat; II. díj – Mohács, „Mohács 900 éves Magyar Művelődési és Közoktatási Minisztérium díja – Gyula, Erkel az ex librisen; 1995 – I. díj – Budapest, Ferencvárosi Képzőművészek Pályázata; 1996 – III. díj – Budapest, Magyar Kultúra Alapítvány, „Rege a csodaszarvasról" meseillusztráció; Premio Internazionale Beato Angelico – Sermonetaé2016 – II. díj – Esztergom, Magyar – Szent – Kép.



 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

ÁPR
22

130 éve

1894. április 22-én Nagyszebenben meghalt Simon Péter Jukundián zenetanár, zenei szakíró, tanítóképző intézeti igazgató, Ferenc-rendi házfőnök.

Tovább ►

<< < 2024 ÁPRILIS > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost