Keres
2024. április  19., péntek, Emma
Magyar
 

A Román Kultúra Napja

2019 JAN
21

A Román Kultúra Napját idén január 21-én ünnepeljük Gyergyóvárhegyen és Csíkszeredában. Részletek:  

A Román Kultúra Napját a kortárs román ifjúsági irodalom kreatív ismertetésével, népszerűsítésével ünnepeljük. A két esemény keretében a CLIPLIT Carte in 7 Arte projekt csapata bemutatja a 2018-ban indult nagysikerű projektet, megtekintjük a projekt keretében készült videoclippeket. Ezt követően kerül sor az Olvasás, pro és contra elnevezésű vitára. A legmegyőzőbb hozzászólásokat közönségszavazat alapján díjazzuk a CLIPLIT projektben résztvevő irodalmi művek példányaival és odaítéljük a CLIPUL/CLIPA DE LITERATURA nagydíjat.



AZ OLVASÓKÖR JANUÁRI TALÁLKOZÓJA – HOGYAN KÉSZÜLT A NAGY ÖDÖN EMLÉKKÖNYV?

2019 JAN
21

A Kájoni János Megyei Könyvtár olvasókörének 2019-es első összejövetelén Székedi Ferenc arról az általa megírt, megjelenés előtt álló, Nagy Ödönről szóló monográfiáról beszél, amelynek Botár László és Ádám Gyula jelenleg a reprodukciós mellékletén dolgoznak. A készülő könyvben ugyanis a szövegnek dokumentációs szerepe van – a tényleges „olvasmányt" a könyv képanyaga jelenti; annak nyomdai minőségének a kifogástalan felé kell közelítenie. Szeretettel várunk minden, érdeklődőt 2019. január 21-én, délután 16. 30-ra, a Kájoni János Megyei Könyvtár földszintjén,  a Helyismereti és különgyűjtemények  (dokumentációs) részlegén. Bővebben: 

Nagy Ödön 1957. december 1.-jén született a Maros megyei Nagyercsén, majd a szászrégeni általános iskolában tanárai, látván rajzkészségét, a Marosvásárhelyi Művészeti Középiskolába irányították, ahol 1977-ben érettségizett. A kolozsvári képzőművészeti főiskola üveg és kerámia szakát 1984-ben fejezte be, a medgyesi Vitrometan üveggyárba helyezték ki, majd 1985-ben költözött Csíkszeredába, ahol művészi pályája kiteljesedett és sokoldalúvá vált. 2017 nyarán bekövetkezett hirtelen haláláig grafikusként, festőként, szobrászként bizonyította kirobbanó tehetségét, ugyanakkor a Művészeti Középiskolában nemzedékek sorát vezette a szobrászati megelőző modellezés rejtelmeibe. Nagy Ödön nem csupán Csíkszeredában és Csíkban, hanem a magyarországi Zala megyében, sőt Horvátországban is kiváló szobrokat és térplasztikákat alkotott, a romániai rendszerváltás után testvére meghívására rövidebb ideig Kanadában is dolgozott, majd csakhamar visszatért a városba, ahol rendszeresen részt vett Hargita megye képzőművészeinek közös kiállításain is. Székedi Ferenc, a monográfia szerzője az eltelt hat évtizeded társadalmi hátterébe, annak változásaiba ágyazza be Nagy Ödön munkásságát és beszámol a monográfia elkészítésének korántsem egyszerű munkájáról. A megjelenő kötet csupán kezdete lesz annak, hogy a művész oly szerteágazó munkásságát, művészi hagyatékét a jövőben még pontosabban fel lehessen mérni.

A művész portréfotóját Balási Csaba készítette. Az ajánló szövegét Cseke Gábor írta, elérhető az Olvasókör honlapján.


 



 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

ÁPR
22

130 éve

1894. április 22-én Nagyszebenben meghalt Simon Péter Jukundián zenetanár, zenei szakíró, tanítóképző intézeti igazgató, Ferenc-rendi házfőnök.

Tovább ►

<< < 2024 ÁPRILIS > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost