Keres
2024. április  26., péntek, Ervin
Magyar
 

A SZÖVEG CSENDJE – BESZÉLGETÉS-SOROZAT BODOR ÁDÁM KOSSUTH-DÍJAS ÍRÓVAL

2019 MáRC
28

Kortárs magyar irodalmunk különleges szerzői világot felépítő prózaírójával, Bodor Ádám Kossuth-díjas íróval találkozhatnak ismét csíkszeredai olvasói a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében, 2019. március 27-én, szerdán 17 órakor kezdődő irodalmi esten.
A szöveg csendje címet viselő találkozó házigazdája ezúttal is Murányi Sándor Olivér székelyudvarhelyi író lesz, immár a nyolcadik alkalomhoz érkezett a Bodor Ádámmal éves megszakításokkal történő beszélgetés-sorozata.  A csíkszeredai találkozón Margócsy István irodalomtörténész kérdezi kortárs irodalmunk állócsillagát, akinek páratlan irodalmi életművét olyan regények fémjelzik, mint a Sinistra körzet, Az érsek látogatása, vagy a Verhovina Madarai. 

Idén áprilisban új kötettel jelentkezik: A Sehol csavarokban és fordulatokban gazdag olvasmány, újabb felejthetetlen történetekkel a véletlenek erejéről.

Az író székelyföldi körútjának állomásai: Sepsiszentgörgy, Csíkszereda, valamint Székelyudvarhely. Részletek: 

Tárgyilagos, távolságtartó környezetleírás, szűkszavú dialógusok, néhány életmozzanatra korlátozódó cselekvéssor, a rejtély, a titokzatosság légköre és nagyon finom humor jellemzi műveit, amelyekből több filmfeldolgozás is készült.”(http://cultura.hu/kultura/bodor-adam-80/)

Bodor Ádám József Attila-díjas, Kossuth-díjas, Prima Primissima-díjas erdélyi magyar író, 1936. február 22-én született Kolozsvárott. 1952-ben a kolozsvári Református Kollégium diákjaként, kommunistaellenes röpcédulák terjesztéséért letartóztatták, két évig a szamosújvári börtönben ült. Egy évig gyári munkásként dolgozott, majd elvégezte a református teológiát. Az egyházkerületi levéltárban dolgozott, ezután pedig egy másoló-fordító irodában. Karcolatokat és novellákat 1965-től kezdett publikálni az Utunkban, első novelláskötete A tanú címmel 1969-ben jelent meg a Forrás-könyvsorozatban. 1974-ben a Kriterion kiadta második kötetét (Plusz-mínusz egy nap), majd 1978-ban a Megérkezés északra című kötetét is. A Magvetőnél jelent meg 1980-ban első magyarországi könyve, a Milyen is egy hágó? Utolsó Romániában megjelent magyar nyelvű kötete A Zangezur hegység (1981). 1982-ben Magyarországra települt. 1984-1988 között a Magvető Könyvkiadóban lektorként dolgozott, majd ugyanitt szerkesztő lett, a Holmi folyóirat szerkesztőbizottsági tagja volt. A Magvető kiadó gondozásában jelentek meg 1992-ben a Sinistra körzet, 1999-ben Az érsek látogatása, majd 2011-ben A Verhovina madarai. Változatok végnapokra című könyvei. 2001-ben Balla Zsófia rádióinterjúja nyomán jelent meg A börtön szaga című beszélgetőkötete.

Művei közül többet is híres magyar rendezők filmesítettek meg. Pályája során számos rangos irodalmi díjat, elismerést kapott. 2003 márciusában vehette át a Kossuth-díjat „a közép-kelet-európai történelem meghatározó léthelyzeteit modelláló, egyetemes érvényű zárt szisztémák irodalmi megjelenítéséért, ember és természet kiszolgáltatottságának nagy erejű ábrázolásáért.”

Bodor Ádám írói oldala a Digitális Irodalmi Akadémián (életrajzzal, kritikai referenciákkal, digitálisan olvasható művekkel) érhető el.

A rendezvény támogatói a Szépírók Társasága, a Magvető Kiadó, a G. Kulturális Egyesület, a Gondűző Étterem és Szálloda, a Vigadó Művelődési Ház, a Kájoni János Megyei Könyvtár, valamint Hargita Megye Tanácsa.



 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

ÁPR
22

130 éve

1894. április 22-én Nagyszebenben meghalt Simon Péter Jukundián zenetanár, zenei szakíró, tanítóképző intézeti igazgató, Ferenc-rendi házfőnök.

Tovább ►

<< < 2024 ÁPRILIS > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost