Keres
2019. június  24., hétfő, Iván
Magyar
 

KÖNYVTÁRI NAPOK 2019 – a Kájoni János Megyei Könyvtár programsorozata

2019 ÁPR
24

Április 24-26. között várják idén az érdeklődő közönséget a Kájoni János Megyei Könyvtár hagyományos programsorozata, a Könyvtári Napok eseményeire. A programsorozatot Hargita Megye Tanácsának támogatásával szervezi az intézmény, rendszerint a Könyv és a szerzői jogok világnapjához (április 23., Romániában a Könyvtárosok napját is ezen a napon ünneplik), kapcsolódva. Hagyományosan ebben az időszakban tartja a könyvtár a Megbocsátás hetét is, 2019. április 24-26. között elengedik a késedelmi díjat a kikölcsönzött dokumentumok visszaszolgáltatásával megkésett olvasóknak. 2019 hivatalosan a Könyv Éve Romániában, ugyancsak ebben az évben a könyvtár névadója, Kájoni János születésének 390 éves évfordulója tiszteletére Hargita megyében Kájoni János Emlékév kezdődött. E napokban tematikus kvízjáték várja azokat azolvasókat, akik szeretnék kipróbálni tudásukat, mennyire ismerik a nagy tudású polihisztor ferences szerzetes munkásságát. A kvízeket kitölthetik és leadhatják a könyvtár részlegein, de online is kitölthetik április 26-ig. A helyes válaszok beküldői közt ajándékcsomagokat sorsolnak ki a Könyvtári Napok utolsó napján, április 26-án délután. Részletek: 

E napokban a könyvtár igyekszik tartalmas kikapcsolódást nyújtani felnőtteknek, fiataloknak és időseknek egyaránt, megszólítani a különböző érdeklődésű és életkorú csoportokat. A kínálatban ezúttal is szerepel közönségtalálkozó és könyvbemutatók április 25-én és 26-án. A Képpoézis című pályázatra beérkezett alkotások kiállításának megnyitójára várják az érdeklődőket április 24-én.  Pénteken, április 26-án délután 15 órától Kájoni János öröksége címmel Kájoni halálának évfordulójára emlékezve, a könyvtár előadótermében dokumentumfilmeket tekinthetnek meg az érdeklődők.
Naponta csoportos könyvtárlátogatás, meseolvasás, papírszínház és arcfestés is szerepel a programkínálatban. A tevékenységek egyrészt játékos módon nyújtanak lehetőséget az információszerzésre és tájékozódásra, ugyanakkor céljuk az érdeklődés felkeltése a könyvek világa, az olvasás iránt is. A nagyobb csoportokat előzetes bejelentkezés és időpont egyeztetés alaján várják a könyvtárban. Jelentkezni és további tájékoztatást kérni a foglalkozásokról a következő telefonszámon lehet: 0740 132590.
Minden érdeklődőt szeretettel várnak az idei Könyvtári Napok rendezvényeire!

Az egyes  programokról részletes ismertetők a Kájoni János Megyei Könyvtár honlapján, az eseménynaptárban valamint a könyvtár Facebook oldalán.KÉPPOÉZIS – képzőművészeti kiállítás

2019 ÁPR
24

A gyergyószentmiklósi Pro Terra Alapítvány KÉPPOÉZIS címmel képzőművészeti-irodalmi pályázatot hirdetett, melyben társszervező és kiemelt támogató az Erdélyi Tehetségsegítő Tanács. A pályázatra beérkező alkotásokból kiállítás készül, az idei Könyvtári Napok keretében nyitják meg a tárlatot a Kájoni János Megyei Könyvtár alagsori kiállítótermében.

A 2019. április 24-én, szerdán délután 17 órakor kezdődő megnyitón a vendégeket Szőcs Zsuzsánna, a Pro Terra Alapítvány elnöke köszönti, majd sor kerül a legjobb pályamunkák díjazására. A zsűri tagjai: Lövétei Lázár László költő, a Székelyföld folyóirat főszerkesztője, Siklódy Ferenc, Váncsa Mónika és Lutz Levente képzőművészek értékelik az alkotásokat.

Nyolc diákot és három felnőttet részesítenek a társszervező és támogató Erdélyi Tehetségsegítő Tanács, és a Kata Iroma Könyves és Művészellátó Bolt által biztosított, értékes ajándékutalványokból. 

A pályázat célja alkotásra szólítani az irodalom és a költészet kedvelőit, ráirányítani a figyelmet az irodalom és képzőművészet összhangjának egyedi módszerére, új szereppel felruházni a félredobott, enyészetre ítélt könyveket, megszólítani a különböző képzőművészeti területen alkotó művészeket, megkedveltetni a fiatalokkal és felnőttekkel a KÉPPOÉZIS technikáját.
A képpoézis bármilyen irodalmi szöveg kisatírozását jelenti, mely során az alkotó célja a szöveg egy részének elrejtésén vagy kiemelésén keresztül új tartalmak felszínre hozása. A végeredmény így lehet egy egyszerű fekete-fehér satírozott kép, melyben kirajzolódik egy üzenet, vagy létrejöhet akár egy művészeti alkotás is. A pályamunkákat 2019. április 6-ig lehet leadni. A pályázat részletes felhívása az alábbi linken érhető el: KÉPPOÉZIS  
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ - PÉNTEK: 

  8 - 18

SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

JúN
27

125 éve

1894. június 27. Kolozsváron született Lévai Lajos író, pedagógus.

Tovább ►

JúN
09

100 éve

1919. június 9. Rákosdon született Écsy László János, OFM ferenc-rendi szerzetes, csíksomlyói házfőnök, tartományfőnök.

Tovább ►

<< < 2019 JÚNIUS > >>
H K SZ CS P SZ V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost