Keres
2019. június  24., hétfő, Iván
Magyar
 

„NYUGTALANÍTÓ NYOMOZÁSOK” – CAIUS DOBRESCU REGÉNYSOROZATÁNAK BEMUTATÓJA

2019 ÁPR
25

Caius Dobrescu költő és prózaíró, a Bukaresti Egyetem tanára lesz a vendége a Kájoni János Megyei Könyvtárnak áprilisban, a Könyvtári Napok keretében. A 2019. április 25-én, 17 órakor kezdődő találkozó társszervezője a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara, Humántudományok Tanszéke. Caius Dobrescu detektívregényei a bűnügyi műfaj hazai kiadója, a Crime Scene Press gondozásában jelennek meg. Három regény látott napvilágot abban a sorozatban, amelynek fordulatos, szövevényes cselekményszálai a múlt század nyolcvanas éveinek Romániájába vezetnek. A regénysorozat részei: Praf în ochi (Porhintés, 2017); Moarte în ţinutul secuilor (Halál a székelyek földjén, 2017), Recviem pentru nimeni (Rekviem senkiért, 2019). A szerzővel Tapodi Zsuzsa és Tomonicska Ingrid, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara, Humántudományok Tanszékének oktatói beszélgetnek a találkozón.

A csíkszeredai közönségtalálkozó címét Balázs Imre József irodalomkritikustól kölcsönöztük, aki „tízmondatos kritikát” írt a sorozat nyitódarabjáról. Részletek:

Szaggatott és kanyargó az elbeszélésmód, de fokozatosan kirajzolódik annak az 1989 előtti és utáni Romániának a képe, amelyikből nem felejtették ki a szászokat és székelyeket, és ahonnan átjárás nyílik az NSZK-ba és a budapesti CEU felé is.

Caius Dobrescu költő és prózaíró, a Bukaresti Egyetem tanára egyfajta kései Umberto Ecóként olyan intellektuális detektívtörténetet írt, amelyik egy sorozat nyitódarabja, és egy brassói baráti kör tagjai szólalnak meg majd benne sorra, itt elsőként Egon, a szász/román származású, alkoholizmustól újra és újra megkísértett, emigrált majd Romániába visszatért bölcsész – a többiek egyelőre csak mellékszereplőkként bukkannak fel. () A jelenben járunk a regény sok jelenetében, lefékezünk a Mikes Kelemen Líceum előtt és egyéb ismerős helyszíneken – Caius Dobrescut mégis az érdekli, ahogy a néhány évtizedre visszanyúló múlt hatással van a jelenre, a kirajzolódó kép pedig nyugtalanító, tehát pontos.” (Tíz mondat nyugtalanító nyomozásokról. Forrás: Transindex. Ú jkönyvek

Egy másik magyar nyelvű kritikában olvashatjuk a regényről:

  „Caius Dobrescu nem szabványos, mégis fordulatos thrillerében a múlt tömegsírjai fondorlatos módon a jelenünk egy részét is rejtik, de anélkül, hogy igazából, mélyen, magunkban megadhattuk volna a végtisztességet, és elvégezhettük volna a megúszhatatlan gyászmunkát.” (Papp Attila Zsolt: A temetetlen jelen. Caius Dobrescu: Moarte în tinutul secuilor (Halál a székelyek földjén). Forrás: Látó, 2018. június.

 Caius Dobrescu, egyetemi tanár a Bukaresti Egyetem Filológia Karán, író, esszéíró és irodalomkritikus. Legfontosabb kutatási területei: a művészeti, irodalmi és értelmiségi avantgárd mozgalom és politikai hatása; a kelet-európai és balkáni nacionalizmus; politikai, intézményi és kulturális modernizáció Kelet-Európában és a Balkánon; a terrorizmus és a terrorista ideológiák eredete; az Európai Unió kulturális politikái; crime narratives. Legújabb publikációi: tanulmánykötet: Plăcerea de a gândi. Moştenirea intelectuală a criticii literare româneşti (1960‐1989), (A gondolkodás öröme. A román irodalomkritika gondolati öröksége (1960-1989). 2014); regények: Praf în ochi (Porhintés, 2017); Moarte în ţinutul secuilor (Halál Székelyföldön. 2017), Recviem pentru nimeni (Rekviem senkiért, 2019); verseskötet: Odă liberei întreprinderi (Óda a szabad vállalkozáshoz 2009). 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ - PÉNTEK: 

  8 - 18

SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

JúN
27

125 éve

1894. június 27. Kolozsváron született Lévai Lajos író, pedagógus.

Tovább ►

JúN
09

100 éve

1919. június 9. Rákosdon született Écsy László János, OFM ferenc-rendi szerzetes, csíksomlyói házfőnök, tartományfőnök.

Tovább ►

<< < 2019 JÚNIUS > >>
H K SZ CS P SZ V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost