Keres
2024. április  24., szerda, György
Magyar
 

L. I. LÁZÁR: REJTŐZŐ KAVICSOK – író-olvasó találkozó Kolozsi Lázár Ildikóval

2019 MáJ
16

Kolozsi Lázár Ildikó, írói nevén L. I. Lázár, a Rejtőző kavicsok című ifjúsági regény szerzője lesz a Kájoni János Megyei Könyvtár vendége 2019. május 16-án, délelőtt 10 órától és 13 órától is találkozhatnak a szerzővel olvasói.

A gyergyószentmiklósi születésű, Budapesten élő író, Nívó-díjas és Ezüsttoll-díjas újságíró, első ifjúsági regénye a Rejtőző kavicsok 2012-ben jelent meg a Móra Könyvkiadó gondozásában. Részletek:

 

A regény ízig-vérig mai történet: egy budapesti középiskola 17 éves diákjainak életét mutatja be, de a tanárok és a szülők karakterei is élnek, lüktetnek, üzennek. Buli, lógás, pia, drog, szerelem, szex, internet, harc, bosszú, versengés – a szeretetéhes, de tanárgyilkos bandát az új magyartanárnő, Janik Anna szelídíti meg, nem kevés könnycsepp – és egyéb bonyodalmak – árán. Lille, Praetor, Betti, Krisz, Atács, Leó, Lore, Bandi bá’, Kálnoki tanár úr és Anna az első oldaltól olyanok, mintha közeli ismerőseink volnának, így a 250 oldalas könyv sodrása a tiniket és a korosabb olvasókat is azonnal magával ragadja... Amellett, hogy a történet tökéletesen huszonegyedik századi, van valami, ami időtlenné teszi: ezek pedig a vad, zabolátlan ösztönök és vágyak… és igen, a szeretet, ami mindezzel párhuzamosan átviláglik a sorok között... .”

(Forrás: https://barokeszter.hu/2012/12/16/rejtozo-kavicsok-kamaszkonyvnek-alcazott-szeretetcsomag/)

“Egy kavics is tud csillogni az ember életében. Nevezzük hát kavicsnak a felbecsülhetetlen értékű embereket. Ha eljut hozzánk valaki, akit ôszintén és tisztán szerettünk, akkor ne „díszítsük fel”, mert utána még mi fogjuk vádolni, miért nem az, aminek elképzeltük. Hogy rejtőznek, az arra is utal, maguk sem tudják, hogy ők kavicsok, nem gondolják, hogy milyen értékesek lehetnek valaki számára. A könyv elején olvasható, hogy senki sem az, akinek gondolja magát, vagy akinek látszik. Mert csak a végére kezdenek ráébredni, kik is ők valójában.” vallotta Kolozsi Lázár Ildikó egy 2012-ben készült interjúban könyvéről.

Azóta már újabb kiadása is napvilágot látott a "kavicsok" történetének, és megjelent a folyatása is, a Könyv Guru gondozásában. A szerző a Rejtőző kavicsok második részében is csak tálalja a történetet, a többit ránk és a fantáziánkra bízza.

L. I. Lázár vagyis Kolozsi Lázár Ildikó a Rejtőző kavicsok ifjúsági regény szerzője Gyergyószentmiklóson született, ám 30 éve él Budapesten. Nívó-díjas és minisztériumi Ezüsttoll-díjas újságíró, többszörösen díjazott pedagógus és író. Minden vágya, hogy az ifjúságnak olyan apró morzsáknak látszó muníciókat tudjon átadni, amelyeknek köszönhetően nem tévednek el az élet „sűrű erdejében”. A következőket tartja magáról: „Szerencsés vagyok, mert… - kiskoromtól fogva egy erős szálakból font hálóban élem az életem. A szeretet és a megbecsülés hálójában. Én is ezt adom tovább. Szerencsés vagyok, mert… - mindig az utamba sodort a sors egy olyan embert, aki fényt gyújtott, épített, tollakat tűzdelt a szárnyaimba. Hálából néha sas vagyok, néha sirály, vagy a fán daloló füzike. Szerencsés vagyok, mert… - időben felismertem, hogy mindezt azért kapom, hogy adhassak belőle. Szóban, írásban, gondolatokkal, tettekkel.”

Kolozsi Lázár Ildikóról: https://hu.wikipedia.org/wiki/Kolozsi_Ildik%C3%B3



 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

ÁPR
22

130 éve

1894. április 22-én Nagyszebenben meghalt Simon Péter Jukundián zenetanár, zenei szakíró, tanítóképző intézeti igazgató, Ferenc-rendi házfőnök.

Tovább ►

<< < 2024 ÁPRILIS > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost