Keres
2020. január  17., péntek, Antal
Magyar
 

AZ OLVASÓKÖR SZEPTEMBERI TALÁLKOZÓJA: Irodalmi művek filmen

2019 SZEPT
16

A Kájoni János Megyei Könyvtárban működő Olvasókör évadnyitó találkozójára szeretettel várnak minden érdeklődőt, szeptember 16-án, hétfőn délután, 16.30 órai kezdettel. Az új évadban az irodalom és a filmművészet kapcsolata lesz a téma, a találkozók során kiemelkedő irodalmi művek és azok filmes adaptációja közti összefüggéseket, tanulságokat járunk körül. A szeptemberi témát Cseke Gábor író, a kör animátora ajánlja figyelmünkbe:

"A huszadik században megerősödő és villámgyorsan felfutó filmművészet új helyzetet teremtett a művészetek viszonylatában. A filmtörténetek írói mind gyakrabban nyúltak – előbb csak ihletért, később ötletekért vagy egész cselekményszálakért – már bevált irodalmi művekhez, meghonosítva a megfilmesítés műfaját. Ez az eljárás ma már gyakorlat. Egyre több az olyan kiemelkedő irodalmi mű, melynek létezik filmbeli feldolgozása, adaptációja. E művelet szakmai-etikai szabályrendszere és gyakorlata az idők folyamán alakult ki és szűrődött le.
Ezzel kapcsolatban az olvasókör szeptember 16-i, évadnyitó találkozóján a megyei könyvtár üléstermében ismertetjük a neves esszéíró és könyvkiadó, Illés Endre véleményét egy visszhangos irodalmi megfilmesítésről, Friedrich Dürrenmatt Az öreg hölgy látogatása című színdarabjának amerikai, francia és olasz koprodukcióban készült adaptációjáról. A szerző Dürrenmatt című rövid írásában a filmre reagálva azt kifogásolja, hogy a színdarabban ábrázoltakhoz viszonyítva a film által sugallt tanulság hamis, nincs összhangban a szerző eredeti erkölcsi elvárásaival. Illés Endre írásának szövege digitálisan elérhető az Olvasókör honlapjáról. 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ - PÉNTEK:  

8 - 18

 SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

<< < 2020 JANUÁR > >>
H K SZ CS P SZ V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost