Keres
2020. január  17., péntek, Antal
Magyar
 

Koszta István: Trianon árnyékában – Erdély követei Párizsban – könyvbemutató

2019 SZEPT
18

A Csíkszeredában élő újságíró és hadtörténész, Koszta István több hadtörténeti munka szerzője, új kötettel jelentkezett. Trianon árnyékában – Erdély követei Párizsban című könyvét 2019. szeptember 18-án, szerdán 17 órától a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében ismerhetik meg az érdeklődők. A könyvet Cseke Gábor író, költő, publicista és Székedi Ferenc publicista mutatja be és beszélget a témáról a szerzővel.

A 2019 nyarán megjelent kötet alapszövege a Nem (csak) Erdély volt a tét – kései tudósítás a párizsi konferenciáról címmel, 2010-ben kiadott könyv. A jelenlegi kiadás annak bővített, átdolgozott, átszerkesztett változata. Borítóján a Trianon palotát és a Trianon sous Bois-t összekötő átjáró, ahol a magyar küldöttség aláírta a békeszerződést.
Koszta István az első világháborút lezáró párizsi konferencián résztvevő román küldöttség erdélyi munkacsoportjának a vezetőjét Alexandru Vaida-Voevodot (Vajda Sándort) állítja a kötet középpontjába.
„Vagyis nem tévedek, ha azt írom, hogy Erdély ott volt a párizsi békekonferencián. Ugyan pár napot késve érkezett meg, de ott volt. A végére úgy is, hogy még a sátorbontás előtt Vaida-Voevod átvette a román királyság képviseletének a vezetését" – írja a kötet bevezetőjében a szerző.
Arra is utal az előszóban, hogy az erdélyi jelenlétnek mostanig alig van irodalma, sem a magyar, sem a román történetírás nem tárgyalta jelentőségéhez mérten: „A magyar történetírás számára zsenáns az, hogy sikere lehetett az erdélyi különjárásnak a párizsi konferencián, a román történelemírás pedig Ionel Brătianu királyi miniszterelnök és a liberális kormányzat briliáns teljesítményeként könyvelte el, és ez azóta sem változott."
Koszta István könyve lényegében tehát ennek az erdélyi jelenlétnek az eltitkolt története. A könyv megírásához különböző országok levéltáraiban, könyvtáraiban hatalmas forrásanyagot nézett át. Levelek, naplórészletek és számos korabeli, eddig nem publikált dokumentum közlése révén nyerhet betekintést az olvasó a korabeli történésekbe.

Koszta István Gyulafehérváron született (1945). Bölcsész (Kolozsvári BBTE, 1968), újságíró. Tagja az Európai Szociológiai Egyesületnek (ESA). A Budapest Fórum Egyesület (Európai Regionális Tanulmányok Hálózata – Alpok–Duna–Adria régió) alapító tagja. Hadtörténelmi, történelmi tárgyú tanulmányai a Hadtörténelmi Közleményekben (1917/2), a Trianoni Szemlében, a Székelyföld folyóiratban, a sepsiszentgyörgyi múzeum Acta Siculica évkönyvében, a Marosvásárhely, illetve a Maros megye történetéből 1–4. c. Tanulmánykötetekben, stb. jelentek meg. A szerző hasonló tárgyú, megjelent könyvei: Huszártörténet (2008) – A marosvásárhelyi 9. hv. huszárezred története; Nem (csak) Erdély volt a tét I. (2010) – Kései tudósítás a párizsi konferenciáról; Nem (csak) Erdély volt a tét II. (2011) – Mária román királyné párizsi követsége;
„A sors kereke a végzetre forog?" (2014) – I. Könyv. 1914 – Sodrásban.
Erdély a Nagy Háborúban. 1914-1916 augusztus (2017). 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ - PÉNTEK:  

8 - 18

 SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

<< < 2020 JANUÁR > >>
H K SZ CS P SZ V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost