Keres
2024. április  26., péntek, Ervin
Magyar
 

ÜVEGARCOK – KŐRÖSI SÁNDOR ZOLTÁN MŰVÉSZETI KIÁLLÍTÁSA

2019 OKT
03

A Budapesten élő, jelenleg Csíkszeredában tartozkodó díszlet-és jelmeztervező, festőművész és fotós, Kőrösi Sándor Zoltán művészeti kiállításának megnyitójára várják az érdeklődőket a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe, 2019. október 3-án, csütörtökön, 17 órára. A kiállítást Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának főkonzulja nyitja meg, majd Laczkó Gyula, a Nagy István Művészeti Líceum zenetanára szaxofon-játékát hallgathatják meg a jelenlevők. Részletek: 

A budapesti festőművész, Kőrösi Sándor erdélyi származású, 2018 novembere óta él Csíkszeredában. Önmagáról írt soraiból: „A feleségem itt kapott lehetőséget, hogy a Csíkszeredai Főkonzulátuson dolgozzon. Én, mint nyugdíjas festőművész nagy örömmel jöttem vele, annál is inkább, mert távoli soha nem látott rokonaim élnek itt. Édesapám ide nősült először, így visszakerülhettem a gyökereimhez. A festő barátom is itt él és alkot, név szerint Botár László, aki az indulásban és beilleszkedésben nagy segítségemre volt.
Barátságot kötöttem a Csíki Kamarazenekarral és lehetőségem nyílt a koncertjeiken fotózni. Barátomnak tudhatom Artur Kaganovskiy karmestert és hegedű-művészt is, akiről nagyon sok szép portrét készíthettem. Jó volt újra látni a lenyűgöző szépségű erdélyi tájakat, patakokat, hegyeket, forrásokat. Nagyon nagy hatással van rám, ahogy az emberek itt befogadtak és segítenek, ha kell, szinte mindenben. Meghívtak a csíkszeredai Őszi Szalonra, – amit nagy megtiszteltetésnek érzek – két képpel mutatkozhatok be a Megyeháza Galériában."
(...) „Rajzaimon és festményeimen rengeteg szimbólumot és jelképet használok, amit a magyar népművészetből is merítek (például életfa). Bánatnak, örömnek, érzelmi viharoknak külön jelrendszere van nálam, így könnyebben ki tudom fejezni a gondolataimat és érzelmeimet. Szeretem a verseket és ezek érzelmi világát, amit szintén felhasználok a képeim megalkotásában. Lenyűgöz a színek tarka világa és kifejező ereje, a képeimben ez talán kifejezésre is jut."

Kőrösi Sándor Zoltán (1948) Erdélyi, Bihar megyei születésű képzőművész, 1955-ben települt át családjával Budapestre. 1966-an végezte el a budapesti Képző- és Iparművészeti Gimnázium grafika- és Díszítőfestő szakát. Dolgozott reklámgrafikusként, formatervezőként majd díszműüvegesként részt vett a Mátyás templom és az ország több temploma üvegablakainak restaurálásában. A budapesti Földtani Intézet üvegablakainak restaurálását és pótlását irányította. 1967-ben volt első egyéni festészeti kiállítása Budapesten. 1972-ben kezdte meg állami ösztöndíjjal tanulmányait a szentpétervári Színház-Zene- és Filmművészeti Egyetem díszlet-, jelmez- és bábtervező szakán. 1976-ban diplomázott, diplomamunkáját a budapesti Állami Bábszínházban mutatta be. 1978–1981 között a debreceni Csokonai Színház díszlet- és jelmeztervezője volt, dolgozott az Állami Bábszínházban, a Magyar Állami Operaházban is. Vendégtervezőként párhuzamosan dolgozott az ország számos színházában. A szakma számos rangos külföldi és hazai kiállításán szerepelhetett terveivel, makettjeivel. Színházban töltött évei alatt szoros kapcsolatba került a fotózással. Rendszeresen résztvesz egyéni és csoportos kiállításokon Magyarországon és külföldön egyaránt, festményeivel, fotóival, tűzzománc- és kerámia munkáival, díszlettervekkel.
Forrás: Kőrösi SándorZoltán weboldala



 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

ÁPR
22

130 éve

1894. április 22-én Nagyszebenben meghalt Simon Péter Jukundián zenetanár, zenei szakíró, tanítóképző intézeti igazgató, Ferenc-rendi házfőnök.

Tovább ►

<< < 2024 ÁPRILIS > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost