Keres
2024. április  19., péntek, Emma
Magyar
 

CSENDER LEVENTE: A különleges Meditittimó kalandjai- könyvbemutató

2019 OKT
23

Csender Levente, székely származású, de jelenleg Magyarországon élő József Attila-díjas prózaíró A különleges Meditittimó kalandjai című könyve még nincs egy éve, hogy először megjelent, de készül már belőle a harmadik kiadás is, ami könyvsikernek mondható.
A könyv egy autista kisfiúról szól, hogyan teszi első lépéseit a világban, hogy viszonyulnak furcsaságához az emberek, hogy látja ő a világot? Nem elvont elméleti kérdések ezek Csender Levente könyvében, saját kisfia esetén keresztül volt alkalma valójában is szembesülni velük. A könyvbemutatóra 2019. október 23-án, szerdán 17 órától a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban kerül sor, a könyvet bemutatja és a szerzővel beszélget: Molnár Vilmos. A rendezvényt Hargita Megye Tanácsa támogatja.

Részletek:

De tágabban értelmezve, egymás furcsaságainak elfogadásáról, megértéséről, megszeretéséről is szól, meg hogy a világ milyen csodálatos tud lenni, ha egy előítéletektől és konvencióktól mentes kisfiú szemén keresztül nézzük. Az autizmust többnyire betegségnek tartják, ami különösen a kommunikáció beszűkülésében nyilvánul meg. De olyant is olvastam róla, hogy tulajdonképpen nem is betegség, hanem a létezés egy módja, és ha sikerülne eltörölni, megszüntetni, úgymond meggyógyítani, akkor elveszne az emberi agyberendezés sokféleségének egy darabja. Az autisták néha olyan dolgokat vesznek észre, jegyeznem meg, amit az átlagember nem. Sok neves autista művészről, tudósról is tudunk. Sajnos, az autizmusnak lehetségesek súlyosabb megnyilvánulási formái is, amikor az abban szenvedő állandó felügyeletet igényel.

A kisfiú (meg családjának) története két szálon fut, egyik mesei, másik valóságos, a kettő érdekes összefonódása a mágikus realizmus nagyjait idézi.



 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

ÁPR
22

130 éve

1894. április 22-én Nagyszebenben meghalt Simon Péter Jukundián zenetanár, zenei szakíró, tanítóképző intézeti igazgató, Ferenc-rendi házfőnök.

Tovább ►

<< < 2024 ÁPRILIS > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost