Keres
2020. február  28., péntek, Elemér
Magyar
 

CSEKE GÁBOR OLVASÓNAPLÓI: Sorsok könyve – Hadiösvények tegnap és ma – könyvbemutató

2019 DEC
16

Újabb könyvvel jelentkezett idén Cseke Gábor költő, író, publicista, szerkesztő. Hadiösvények tegnap és ma címmel a Hargita Népe Kiadó gondozásában jelent meg közel ötszáz oldalas prózakötete. A könyv mintegy folytatása a 2016-ban megjelent Sorsok könyve címmel megjelent „irodalmi ripotokból és olvasónaplókba oltott esszékből álló dokumentumpróza-kötetének."
A Kájoni János Megyei Könyvtárban, 2019. december 16-án, hétfőn délután 17 órai kezdettel  mutatják be a köteteket, a szerzővel Sarány István újságíró, a Hargita Népe napilap főszerkesztője beszélget. Szeretettel várunk minden érdeklődőt a találkozóra, amelynek támogatója Hargita Megye Tanácsa. Részletek

Sorsok könyve, amint a címe is mutatja, emberi sorsokat, de alkotások sorsát is bemutatja, tartalmilag három nagyobb részre tagolódik. Az első a csíksomlyói árvaházban felnőtt gyermekek sorsát mutatja be, a második részben egyéb területeken is kiemelkedő orvosok sorsát mutatja be. A harmadik rész székelyföldi történeket tartalmaz, meghatározó személyiségek életén, munkásságán át mutat be változatos életutakat. Tanulságos olvasmány a csíkszeredai mozi homlokzatán található, Zsigmond Márton képzőművész által alkotott óriásmozaik viszontagságos története is.
„A könyvet alkotó olvasónaplóknak, esszéknek és riportoknak önálló keletkezéstörténetük van, egymástól függetlenül jöttek létre az elmúlt években, összehangoltságukban viszont arról árulkodnak, hogy érdeklődésem újabban előszeretettel fordult a könyv, az olvasás, az engem foglalkoztató nagy alkotók, pályatársak, művészi jelenségek, művek emberi, társadalmi háttere felé." – vallotta Cseke Gábor egy 2017-ben megjelent beszélgetésben. (Eirodalom.ro
A 2019-ben megjelent Hadiösvények tegnap és ma alcíme szerint újabb olvasónaplókat tartalmaz. Az esszégyűjtményben helyet kapott huszonkét írás több időszerű gondolat és téma köré építkezik. Olvashatunk benne esszét a 1848-1849-es forradalom és szabadságharc nagy személyiségeinek közéleti-irodalomtörténeti megközelítéséről. Az első világháború irodalmi ábrázolásával vagy az 1956-os magyar forradalom eseményeivel foglalkozó irdodalmi művek elemzése is tanulságos olvasnivalót kínál, ugyanúgy mint a 20. századi emigráció és migráció alakulása és közéleti-irodalmi percepciója. Több esszé témája a XIX. század végi és XX. század eleji Erdély belső ellentmondásainak, konfliktusainak irodalmi megjelenítése.

Hadiösvények tegnap és ma az irodalmi értékek pillanaton túlmutató eszmei üzenetének megfogalmazásában elkötelezett esszégyűjtemény és erőteljesen gyökerezik a középeurópai társadalmi átalakulások hétköznapjaiban. Mint ilyen, publicisztikai hatása megkerülhetetlen.”  fogalmazta meg a köteteket szerkesztő Sarány István.

Cseke Gábor 1941-ben született Kolozsváron. Középiskolai tanulmányait a helybeli Brassai Sámuel Középiskolában végezte el 1957-ben, majd 1962-ben diplomázott a Babeş-Bolyai Tudományegyetem bölcsészkarán, magyar nyelv és irodalom szakon. 1962 és 1979 között az Ifjúmunkás vidéki tudósítója, majd főszerkesztő-helyettese, 1968-tól pedig főszerkesztője volt. Egy évtizedig volt az Előre főmunkatársa, majd a rendszerváltás után – egészen 2003-as nyugdíjazásáig – a Romániai Magyar Szó szerkesztője és szerkesztőségi főtitkára. Mintegy félszáz kötete jelent meg, próza, vers, riport és műfordítások. Jelenleg Csíkszeredában él, aktívan részt vesz a város művelődési életében, verseivel, írásaival folyamatosan jelen van a magyar nyelvű kulturális sajtóban, könyveket és honlapot szerkeszt, vezeti a könyvtári olvasókört. 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ - PÉNTEK:  

8 - 18

 SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

FEB
26

100 éve

1920. február 26. Somogyszentpálon született Kovács Dénes néprajzi író, festő, grafikus, muzeológus. Álneve Csíki Dániel. 

Tovább ►

FEB
23

125 éve

1895. február 23. Székelyudvarhelyen született Csanády György költő, hangjátékíró, rádiórendező.

Tovább ►

FEB
11

135 éve

1885. február 11. Bereckben született Jénáki Ferenc bölcsészdoktor, főgimnáziumi tanár és igazgató, pápai kamarás.

Tovább ►

FEB
10

40 éve

1980. február 10. Budapesten meghalt Soó Rezső, dr. biológus, botanikus, egyetemi tanár, az MTA tagja, kétszeres Kossuth-díjas tudós. 

Tovább ►

FEB
01

165 éve

1855. február 1. Homoródszentmártonban született Kelemenné Zathureczky Berta író, zeneszerző.

Tovább ►

<< < 2020 FEBRUÁR > >>
H K SZ CS P SZ V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost