Keres
2021. május  13., csütörtök, Szervác
Magyar
 

BUTA-VINCZE CSABA: KREATIVITÁS/KREATÍVITTAS – albumbemutató és kiállításmegnyitó

2021 MáJ
17

A XVII. Hargitai Megyenapok programjainak sorában kiállítással egybekötött könyvbemutató helyszíne lesz a Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme. 2021. május 17-én, hétfőn délután 17 órára szeretettel várják mindazokat, akik érdeklődnek a kreatív, újszerű művészeti megoldások és technikák iránt. Buta-Vincze Csaba Kreativitás/Kreatívittas című albumát valamint kiállítását Balázs József festőművész méltatja, zenei műsorral közreműködik Ferencz Roland. 2020-ban jelent meg a gyergyószentmiklósi F&F International kiadásában a fiatal művész albuma, az előszóban Buta-Vincze Csaba így vall alkotásairól: 

"Életem egy olyan időszakában kezdtem el az albumban szereplő képeket kidolgozni, amikor nagyon kerestem ideológiákat, ötleteket és ezt még megtoldottam azzal, hogy figyeltem korunk nagy társadalmi kérdéseit is. Ebből kifolyólag az alkotásaim egyfajta kettősségből születtek meg: egyrészt saját élettapasztalataim, gondolataim, látásmódom van bennük, másrészt modern társadalmi problémákat céloznak meg. Vonzónak találom a kreatív tevékenységeket, a fantázia jelenlétét világunkban, az ábrándozást, álmodozást, meséket. A művészet leginkább érzelmi síkon ragad magával, és mindig ideológiai, látásmódbeli alapot képvisel számomra, kell legyen mondanivalója, mely előtt az ember megáll egy pillanatra a hétköznapok sürgés-forgása közben, és azt mondogatja magában: Ezen érdemes volna elgondolkozni! Ez az időszak egyben egy fordulópontot is jelentett életemben, valami olyasmit kezdtem el, amivel addig még sohasem foglalkoztam ilyen formában. A munkáim újszerű összefüggéseket közvetítenek az emberek felé azáltal, ahogyan egymáshoz kapcsolódnak a színek, elemek, alakok, formák.
A Kreativitás/Kreatívittas című album elsősorban azoknak szól, akik szeretnek elmélkedni, gondolkodni az életről, és nem bánják, ha a képek elkalauzólják őket egy kicsit másabb, olykor gondolatilag mélyebb világba, és szembesítik őket az érzelmeikkel. A könyvben szereplő rajzok két kategóriára oszlanak: Az első kategórián belül az absztrakt rajzok hódítanak teret, melyeknek egyszerűsége nagyrészt formákból, vonalakból, színkavalkádok táncából áll össze többnyire egy adott téma körül. A második kategóriába tartozó fantáziaképeim megtervezésekor inspirációként a fényképezés világából indultam ki. A legtöbb képemet fekete alapra rajzoltam meg. Szó szerint megpróbáltam kiemelni az adott témákat, ötleteket, tárgyakat, személyeket, formákat a „sötétségből", ez pedig abban segített nekem, hogy megérthessem, hogyan lehet jobban árnyékolni, kidolgozni, illetve megvilágítani alakokat. Utolsó gondolatként azt mondanám, hogy szándékosan nem írtam történeteket, megjegyzéseket a munkáimhoz, csupán elneveztem őket, mert azt szeretném, ha mindenki megírná a saját elméletét, gondolatát hozzá a személyesen sajátos látásmódja szerint." 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 12.30        13.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

MáJ
26

55 éve

1966. május 26. Budapesten elhunyt Tamási Áron elbeszélő, regény- és drámaíró, publicista. A XX. századi magyar próza egyik legeredetibb elbeszélője, a székelység nagy írója. 

Tovább ►

MáJ
17

195 éve

1826. május 17. Csíksomlyón meghalt Losteiner Leonard ferencrendi szerzetes, a rend történetírója.

Tovább ►

MáJ
13

50 éve

1971. május 13-án Székelyudvarhelyen halt meg Bányai János geológiai szakíró, szerkesztő, tanár, a Székelység című folyóirat alapítója és szerkesztője.

Tovább ►

<< < 2021 MÁJUS > >>
H K SZ CS P SZ V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost