Keres
2019. április  22., hétfő, Csilla
Magyar
 
HÍREK, FELHÍVÁSOK
[ 2019. Április 18., 09:31:41 ]
OLVASÓINK FIGYELMÉBE - ÜNNEPI NYITVATARTÁS

Tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy a következő napokon a könyvtár zárva tart:

2019. április 19., péntek

2019. április 22., hétfő

2019. április 23., kedd

Megértésüket köszönjük!

Tovább ►
[ 2019. Április 18., 09:22:31 ]
KÁJONI 390 KVÍZ - Játsszon velünk!

Kájoni János születésének 390 éves évfordulója tiszteletére Hargita megyében Kájoni János Emlékév kezdődöttKönyvtárunk névadójára emlékezünk az idei Könyvtári Napok eseményeinek sorában is. Játékra hívjuk olvasóinkat a következő két hétben, április 25-ig.

ONLINE KVÍZJÁTÉKUNKKAL tesztelheti, mennyire ismeri a 17. századi tudós ferences szerzetes  sokoldalú munkásságát, polihisztori személyiségét.

A helyesen válaszolók ajándékcsomagot nyerhetnek! Játékunk nyerteseit 2019. április 26-án 15 órakor sorsoljuk ki a Kájoni János Megyei Könyvtárban. KÁJONI KVÍZ: 

Tovább ►
[ 2019. Április 18., 08:44:46 ]
Ballai László Mátyás királyról szóló regényét mutatták be

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége, az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza, valamint a Kájoni János Megyei Könyvtár közös szervezésében került sor Ballai László Megfelelt a Napnak című történelmi regényének bemutatójára. A budapesti Hungarovox Kiadó gondozásában megjelent,Mátyás királyról szóló könyvről Köllő Zsófia irodalomtörténész beszélgetett a szerzővel. Ballai László felajánlott egy-egy példányt minden erdélyi iskola számára.

Tovább ►
  További Híreink  
Eseményajánló
[ 2019. Április 26., 00:00:00 ]
KÁJONI JÁNOS ÖRÖKSÉGE

A Könyvtári Napok utolsó napján, 2019. április 26-án, Kájoni Jánosra, könyvtárunk névadójára emlékezünk. A Joannes Kájoni 390 emlékév rendezvényeihez csatlakozva, a megyei könyvtár törekvése az idei év programjai, tevékenységei révén hozzájárulni Kájoni János örökségének megismeréséhez, a személyisége által hordozott egyetemes kulturális értékek szolgálatához.

Kájoni halálának évfordulójára emlékezve, 2019. április 26-án, pénteken délután dokumentumfilmeket tekinthetnek meg az érdeklődők a könyvtár előadótermében. Csíksomlyó egyházi műemlékeinek történetéből kaphat ízelítőt a néző, valamint a ferenc-rendi szerzetesek művelődéstörténeti szerepéről, Kájoni gazdag zenei örökségének továbbéléséről a moldvai csángók körében és Székelyföldön.

Részletek:

Tovább ►
[ 2019. Április 25., 00:00:00 ]
„NYUGTALANÍTÓ NYOMOZÁSOK” – CAIUS DOBRESCU REGÉNYSOROZATÁNAK BEMUTATÓJA

Caius Dobrescu költő és prózaíró, a Bukaresti Egyetem tanára lesz a vendége a Kájoni János Megyei Könyvtárnak áprilisban, a Könyvtári Napok keretében. A 2019. április 25-én, 17 órakor kezdődő találkozó társszervezője a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara, Humántudományok Tanszéke. Caius Dobrescu detektívregényei a bűnügyi műfaj hazai kiadója, a Crime Scene Press gondozásában jelennek meg. Három regény látott napvilágot abban a sorozatban, amelynek fordulatos, szövevényes cselekményszálai a múlt század nyolcvanas éveinek Romániájába vezetnek. A regénysorozat részei: Praf în ochi (Porhintés, 2017); Moarte în ţinutul secuilor (Halál a székelyek földjén, 2017), Recviem pentru nimeni (Rekviem senkiért, 2019). A szerzővel Tapodi Zsuzsa és Tomonicska Ingrid, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara, Humántudományok Tanszékének oktatói beszélgetnek a találkozón.

A csíkszeredai közönségtalálkozó címét Balázs Imre József irodalomkritikustól kölcsönöztük, aki „tízmondatos kritikát” írt a sorozat nyitódarabjáról. Részletek:

Tovább ►
[ 2019. Április 24., 00:00:00 ]
KÖNYVTÁRI NAPOK 2019 – a Kájoni János Megyei Könyvtár programsorozata

Április 24-26. között várják idén az érdeklődő közönséget a Kájoni János Megyei Könyvtár hagyományos programsorozata, a Könyvtári Napok eseményeire. A programsorozatot Hargita Megye Tanácsának támogatásával szervezi az intézmény, rendszerint a Könyv és a szerzői jogok világnapjához (április 23., Romániában a Könyvtárosok napját is ezen a napon ünneplik), kapcsolódva. Hagyományosan ebben az időszakban tartja a könyvtár a Megbocsátás hetét is, 2019. április 24-26. között elengedik a késedelmi díjat a kikölcsönzött dokumentumok visszaszolgáltatásával megkésett olvasóknak. 2019 hivatalosan a Könyv Éve Romániában, ugyancsak ebben az évben a könyvtár névadója, Kájoni János születésének 390 éves évfordulója tiszteletére Hargita megyében Kájoni János Emlékév kezdődött. E napokban tematikus kvízjáték várja azokat azolvasókat, akik szeretnék kipróbálni tudásukat, mennyire ismerik a nagy tudású polihisztor ferences szerzetes munkásságát. A kvízeket kitölthetik és leadhatják a könyvtár részlegein, de online is kitölthetik április 26-ig. A helyes válaszok beküldői közt ajándékcsomagokat sorsolnak ki a Könyvtári Napok utolsó napján, április 26-án délután. Részletek: 

Tovább ►
  További Saját Események  
  Ajánlott Események  

Joannes Kájoni 390 emlékév 


Kájoni János születésének 390. évfordulója alkalmából egy olyan emlékév kezdődik, melynek célja fokozottabb figyelmet irányítani Kájoni munkásságára. Az emlékév kezdeményezője a Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita megyei kulturális intézmények, egyesületek, csoportok és önkormányzatok közösen vesznek részt az emlékév programjainak szervezésében.

 

 

A megyei könyvtár 2008 óta viseli Kájoni János, a nagy tudású 17.századi tudós ferences szerzetes nevét. Fontosnak tartjuk, hogy születésnek 390 évfordulóján méltóképpen emlékezzünk meg intézményünk névadójáról. Az Emlékév keretében tervezett programjai révén a könyvtár Kájoni igazi polihisztori személyiségét, sokoldalú életművét, az általa képviselt szellemi értékeket igyekszik előtérbe állítani.

Az év folyamán tervezett könyvtári programokról tájékoztatunk honlapunkon és az emlékév Facebook oldalán.

  

 

Könyvtárunkról

A Kájoni János Megyei Könyvtár megyénk legnagyobb állománnyal rendelkező közművelődési könyvtára. Kájoni János nevének felvételével könyvtárunk jelezni kívánja azonosulását azzal a kulturális eszménnyel, amelyet a XVII. századi tudós ferences személyisége képvisel, az egyetemes kulturális és emberi értékek szolgálatával. Intézményünk elődjeként 1948-1950 között hozták létre a Csík rajoni könyvtárat, amely Csíkszereda megye-székhellyé válása után (1968) az akkor új Városi Művelődési Ház épületében kapott helyet, és megyei könyvtárként működött, de a csíki könyvtárak története jóval korábban kezdõdött. Könyvtárunk mintegy 200 000 dokumentummal áll a használók rendelkezésére, amelyek nagy részét könyvek jelentik, jelenleg 108 folyóiratot rendelünk meg, továbbá az audiovizuális dokumentumok és az elektronikus dokumentumok gyűjteményét is gazdagítjuk.

Tovább ►
Szolgáltatásaink

INGYENES SZOLGÁLTATÁSOK:

 • Könyvtári információszolgáltatás
 • A könyvtári dokumentumok helyben használata
 • Kölcsönzés
 • Házhoz szállítás
 • Hangoskönyvek kölcsönzése nemlátók és gyengénlátók számára
 • Audiovizuális dokumentumok kölcsönzése
 • Internethasználat


FIZETETT SZOLGÁLTATÁSOK:

 • Olvasójegy elkészítése/érvényesítése évente
 • DVD-k kölcsönzése
 • Szövegek nyomtatása az Internetről; Fénymásolás
 • Fényképezés a könyvtári dokumentumokból
 • Könyvkötés; Szakdolgozatok bekötése
 • Könyvészet összeállítása
Tovább ►
 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ - PÉNTEK: 

  8 - 18

SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

ÁPR
22

125 éve

1894. április 22. Nagyszebenben meghalt Simon Péter Jukundián zenetanár, zenei szakíró, tanítóképző intézeti igazgató,

Tovább ►

<< < 2019 ÁPRILIS > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost