Keres
2017. március  28., kedd, Gedeon
Magyar
 
HÍREK, FELHÍVÁSOK

MáRC
24

ISKOLA MÁSKÉNT 2017: Csíki műemléktemplomok - helyismereti foglalkozás csíkszeredai és egri diákokkal

A csíkszeredai Joannes Kájoni Szakközépiskola tizedikes diákjai és Egerből érkezett diákok, az Andrássy György Közgazdasági Szakgimnázium és Gimnázium diákjai vettek részt a könyvtárunkban szervezett helyismereti témájú foglalkozáson az Iskola másként program keretében 2017. március 24-én. Csíkszereda és Csík műemléktemplomaival, helyi épített örökségünk művészettörténeti értékeivel ismerkedtek a diákok a foglalkozáson, a Határtalanul pályázat keretében szervezett iskolai tevékenységekre készülve. 

Tovább ►

MáRC
24

Fogarasi havasok - Székely Árpád könyvbemutatója és előadása

Fogarasi-havasok – Erdély teteje címmel Székely Árpád vetítéssel kísért túrakönyv-bemutatójára került sor a Csíkszéki Erdélyi Kárpát Egyesület (CsEKE)  előadás-sorozatában a Kájoni János Megyei Könyvtárban 2017. március 23-án.
Székely Árpád földrajzatanár és természtjáró a Déli-Kárpátok jelentős hegyvonulatait bemutató könyvsorozatában jelent meg a Fogarasi-havasok monumentális hegyláncát bemutató képes túrakönyv.

Tovább ►

MáRC
21

A 17. századi Erdély török szemmel – Evlia Cselebi török utazó naplóját Kozma Mária író ismertette az Olvasókör 23. találkozóján

Nagy érdeklődés övezte az Olvasókör márciusi, 23. találkozóját, egy igen érdekes 17. századi útinapló került terítékre ezúttal. Evlia Cselebi török utazó naplójáról Kozma Mária írónő elemző ismertetőjét hallgathatták meg a jelenlevők. A korabeli Magyarország és Erdély viszonyait a hódító oszmán birodalom szempontjából láttatja a 17. század török utazója, az 1611-ben Isztambulban született Evlia Cselebi, aki 10 kötetes műben örökitette meg életének utazásait, azok színhelyét. A magyar történelmi földrajz szempontjából is fontos és érdekes török nyelvű útinapló magyar vonatkozású részeit a 20. század elején fordították magyarra.

Tovább ►

MáRC
20

A MAGYAR KÖLTÉSZET NAPJA - Az Agora Alapítvány felhívása

Az Agora Alapítvány a KÖLTÉSZET NAPJA alkalmából SZAVALÓVERSENYT hirdet. A verseny időpontja: 2017. április 11., kedd, 12 óra. Helyszín: Csíkszereda, a Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme.

2017-ben több jelentős költőre emlékezünk születésük vagy haláluk évfordulója kapcsán. A szavalóversenyre egy szabadon választott verssel lehet jelentkezni, az alábbi költők műveiből:   

ADY ENDRE, ARANY JÁNOS, ÁPRILY LAJOS, FÜST MILÁN, JÓZSEF ATTILA, JUHÁSZ GYULA, LÁSZLÓFFY ALADÁR, SZABÓ LŐRINC, TOMPA MIHÁLY. Részletek: 

Tovább ►

MáRC
20

Beszélgetés Bedő Melinda könyvtárossal - Könyvtárközi könyvkölcsönzés

"A Kájoni János Megyei Könyvtár Csíkszereda és térsége egyik meghatározó művelődési intézményévé vált. Pár településen szintén a közösség kovásza szerepét tölti be a könyves intézmény, néhol azonban a fenntartó települési önkormányzatok érdektelensége miatt a könyvtár nem működik – legalábbis nem az elvárások szintjén."

Hargita megye közkönyvtárainak helyzetéről Bedő Melinda osztályvezető számolt be Sarány Istvánnak, a Hargita Népe napilap főszerkesztőjének kérdéseire válaszolva.
A teljes beszélgetés a Hargita Népe 2017. március 20-i számában olvasható.

Tovább ►

MáRC
17

Női árnyalatok - kiállítás és könyvbemutató

A Kájoni János Hargita Megyei Könyvtár adott otthont a Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóság, valamint a Pro-Femina Egyesület Női Árnyalatok című, könyvbemutatóval egybekötött kiállítás-megnyitójának 2017. március 16-án délután. A rendezvényt Kuna Ibolya könyvtáros nyitotta meg, Gál Katalin, a Hargita Megyei Gyerekvédelem munkatársa mondott köszöntőbeszédet. Bucur Nicolae művészettörténész méltatta A Nő a képzőművészetben című pályázatra beérkezett alkotásokat, ezt követően Jack Holland brit újságíró Nőgyűlölet című kötetét Székedi Ferenc szerkesztő és műfordító mutatta be a népes érdeklődő közönségnek.

Tovább ►

MáRC
15

Ükanyámtól Petőfiig - Nagy Gyöngyvér előadása Március 15. alkalmából

Március 15. alkalmából Ükanyámtól Petőfiig – családtörténeti gondolatok Mezei József festőművészről címmel tartott vetítéssel kísért előadást Nagy Gyöngyvér március 14-én délután, a Kájoni János Megyei Könyvtárban.

Az előadó csíkszeredai fotográfus, a Csíki Székely Múzeum munkatársa, aki  néhány éve családtörténeti kutatásokba kezdett. A fotókkal és dokumentumokkal illusztrált előadásából kiderült, hogy ükanyja testvérét, Mezei József (1823-1882) festőművészt baráti szálak fűzték Petőfi Sándorhoz, a szabadságharc költőjéhez. A kutatásról, Petőfi és a festőművész megismerkedéséről és barátságáról is beszélt az előadó, felidézve az 1848-as forradalom és szabadságharc eseményeit, valamint Mezei József Orbán Balázshoz kötődő fényképész tevékenységét is. Részletek: 

Tovább ►

MáRC
10

Miklós István (Indián) törénetei a tetoválásról - könyvbemutató kiállítással

Tattoo sztorik címmel jelent meg Miklós István Indián könyve, amelyben hatvan, tetoválással kapcsolatos történet szerepel. A kiállítással egybekötött könyvbemutatón 2017. március 9-én délután Bács Béla János beszélgetett a szerzővel a Kájoni János Megyei Könyvtárban. A rendezvény kellemes hangulatához Krizbai Imre gitárjátéka  is hozzájárult. 

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ - PÉNTEK: 

 8 - 18

SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

MáRC
29

5 éve

2012. március 29. Kolozsváron meghalt Fodor Sándor író, műfordító.

Tovább ►

MáRC
23

135 éve

1882. március 23. Gyulafehérváron meghalt Fogarassy Mihály római katolikus püspök, egyházi író.

Tovább ►

MáRC
16

45 éve

1972. március 16. Kolozsváron meghalt Venczel József társadalomkutató, egyetemi tanár, közíró.

Tovább ►

MáRC
03

85 éve

1932. március 3. Csíkzsögödön született Salló István szobrász, író.

Tovább ►

MáRC
02

35 éve

1982. március 02. Csíkszeredában meghalt Nagy András György orvos, szakíró.

Tovább ►

<< < 2017 MÁRCIUS > >>
H K SZ CS P SZ V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost