Keres
2020. március  30., hétfő, Zalán
Magyar
 
HÍREK, FELHÍVÁSOK

MáRC
27

HELYISMERETI ADATBÁZISAINK ÚJ SZÓCIKKEKKEL BŐVÜLNEK

Könyvtárunkban a zárvatartás ideje alatt folyamatosan dolgozunk azon, hogy még több online tartalmat, információt tegyünk távolról, otthonról is bármikor elérhetővé honlapunkon, adatbázisainkban. 

A Kájoni János Megyei Könyvtár gazdag, értékes helytörténeti – helyismereti forrásanyaggal rendelkezik, amelynek kiaknázása lehetőség, ugyanakkor kötelesség is.  Helyismereti, regionális vonatkozású adatbázisainkat azzal a céllal hoztuk létre és tesszük online elérhetővé, hogy közösségi tudástárként szolgáljanak, elsősorban  a megye és  Székelyföld lakói, kulturális intézményei számára.

Regionális, helyismereti adatbázisaink a könyvtár honlapján látható jobboldali sávban a megfelelő címre kattintva könnyen elérhetők.

Mindkét adatbázisban betűrend szerint és tematikusan, több szempont szempont szerint, a szócikkek teljes szövegében is  lehet keresni: 

 Hargita megyei  személyiségek adatbázisa legújabb  szócikke Kányádi Sándor költőről készült,

ugyanankkkor folyamatosan bővítjük új szócikkekkel a Hargita megyei helyismereti adatbázisát  is 

 

 

Tovább ►

MáRC
26

OLVASMÁNYAJÁNLÓK KÖNYVTÁRUNK BLOGJÁN

Kedves Olvasóink!

 A járványügyi helyzet mindannyiunk életében váratlanul felbukkant, hosszan tartó stresszforrást jelent.  Nagyon fontos, hogy használni tudjuk a stressz csökkentésnek olyan módjait, amelyek nem igényelnek túl sok pénzt, teret, időt vagy társakat. Az olvasás tipikusan egy ilyen tevékenység. Számos kutatás is bizonyítja az olvasás jótékony hatásait.  

Könyvtárunk is próbál segítséget nyújtani abban, hogy mindenki találjon magának érdeklődésének, korának megfelelő olvasmányt. Szeretettel ajánljuk figyelmükbe a Kájoni János Megyei Könyvtár Blogját   Újra elindítottuk a blogon rendszeres KÖNYVAJÁNLÓINKAT, elsőként egy kortárs orosz írónő, Guzel Jahina  regényét ajánljuk, a Zulejka kinyitja a szemét című regény lenyűgöző, szívszorító olvasmány.

Blogunkban onilne elérhető olvasnivalót és gyerekeknek szóló, internetes  tartalmakat is ajánlunk:

Ingyenesen elérhető Magyarország legnagyobb digitális mesetára

Ingyen letölthető Nógrádi Gábor könyvek

A versek kedvelőinek Poézis-tár rovatunkat ajánljuk, elsőként Rupi Kaur indiai-kanadai költő versét osztottuk meg.

Kellemes böngészést, jó olvasást mindenkinek!

Tovább ►

MáRC
18

Könyvtári tevékenység járvány idején – erősítjük online szolgáltatásainkat

A Kájoni János Megyei Könyvtár a 2020. március 12-étől kezdődően zárva tart a további intézkedésekig. A zárva tartás alatt a könyvtárosok továbbra is dolgoznak.

Mivel foglalkoznak a munkatársak az átmeneti időszakban? Részletek alább: 

 

 

   

Tovább ►

MáRC
18

Magyar irodalom @ világhálón – ingyenes e-könyvek magyarul

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Könyvtár- és Információtudományi Intézetének két oktatója, Kerekes Pál és Kiszl Péter Magyar irodalom @ világhálón című, 2018-ban megjelent könyvükben körképet adnak a szabadon elérhető magyar nyelvű irodalom webkönyvtárairól és szöveggyűjteményeiről, az azokban megtalálható elektronikus könyvekről, szövegekről.
„A magyar irodalom alapintézményein keresztül érhető el a jelenlegi két legnagyobb ingyenes irodalmi szövegbázis. Ahogy már említettük, az Országos Széchényi Könyvtár a gazdája a Magyar Elektronikus Könyvtárnak, a Petőfi Irodalmi Múzeum pedig a Digitális Irodalmi Akadémiának. Ízlésbiztonság, értékintenzivitás szavatolt ezekben a húsz-huszonöt éves múlttal rendelkező kulturális projektekben. E két kiemelt példa alapján aligha állítható, hogy az ingyenes online könyv a puszta kísérletezgetés állapotában lenne, vagy pedig nem más, mint múló divat, így nem való a könyvtári rendszer szolgáltatási regisztereibe. Kötetünknek éppen az a célja, hogy felhívja a figyelmet a könyvingyenesség digitális változataira – annak érdekében, hogy a könyvtárak szolgáltatási palettája kibővüljön a korlátozás nélkül elérhető irodalmi művek bemutatásával, használatba vételével."

Az idézet a kötetből való, amely ingyenesen letölthető ITT

 

Tovább ►

MáRC
17

OTTHONRÓL IS ELÉRHETŐ ONLINE ADATBÁZISOK, TANULÁST SEGÍTŐ OLDALAK - LINKGYŰJTEMÉNY

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott országos intézkedések miatt zárva tartanak a hazai könyvtárak is. A Kájoni János Megyei Könyvtár munkatársai is zárt ajtók mögött folytatják a munkát. Könyvtárunk online szolgáltatásai továbbra is elérhetők. Különösen fontosnak tartjuk ezt az elkövetkező időszakban, amikor sokan kényszerülnek arra, hogy otthon maradjanak, onnan próbálják megoldani a tanítást és a tanulást, a munkát, a kikapcsolódást.
A távolról elérhető online adatbázisok, digitalizált könyvtári gyűjtemények nagy szerepet kapnak abban, hogy otthonról is hozzáférjünk számos dokumentumhoz, könyvekhez, periodikus kiadványokhoz, archívumokhoz.
Válogatott linkgyűjteményünk ehhez nyújt segítséget:
ONLINE ADATBÁZISOK – a honlapunk jobb felső sarkában látható ablakra kattintva érhető el.

Gyűtjeményünket frissítjük.

Tovább ►

MáRC
12

A KÁJONI JÁNOS MEGYEI KÖNYVTÁR KÖZLEMÉNYE A KORONAVÍRUS terjedésének megelőzésével kapcsolatos intézkedésről

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-i bejelentése szerint világjárvány szintjére lépett a koronavírus-fertőzés. A járványhelyzet miatti Romániai, országos intézkedésekre, a Sürgősségi Helyzetek Országos Bizottságának (Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă) határozatára, valamint Hargita Megye Prefektusi Hivatalának a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedéseire hivatkozva, a Kájoni János Megyei Könyvtár 2020. március 12 - március 31. között felfüggeszti minden rendezvényét és beszünteti a közönségszolgálatot.

A könyvtár zárva tart a közönség számára. A zárva tartás ideje meghosszabbítható a kialalult helyzettől függően. A további intézkedésekig a könyvtár nem kölcsönöz ki és nem vesz vissza kikölcsönzött dokumentumokat.

Figyelem! A zárva tartás idejére késedelmi kamatot nem számolunk.

Továbbra is elérhetők lesznek online szolgáltatásaink, illetve a 0266 371 988 telefonszámon és e-mailen elérhetők leszünk, naponta 8-15 óra között.

E-mail címünk: secretariat.bibliohr@gmail.com

A hivatalos közlemény: letölthető PDF

Tovább ►

MáRC
10

OLVASÓINK FIGYELMÉBE

Felhívjuk a könyvtárhasználók és érdeklődők figyelmét, hogy a márciusra meghirdetett könyvbemutatók elmaradnak.

A koronavírussal kapcsolatos országos intézkedésekre való tekintettel, 2020. március 10-től március 22-ig szünetel az oktatás az óvodákban és iskolákban, a könyvtár felfüggeszti az erre az időszakra tervezett csoportos programokat. 

A könyvtári szolgáltatások a szokásos program szerint működnek továbbra is.

Szíves megértésüket köszönjük!

Tovább ►

MáRC
10

SZÖVEGTEREK - nőnapi beszélgetés Szeifert Natáliával és Gáspár-Singer Annával

Szövegterek címmel szerveztek irodalmi találkozót 2020.március 9-én könyvtárunkban, a kortárs próza két magyarországi képviselője,  Gáspár-Singer Anna és Szeifert Natália  írók voltak a  meghívott vendégek, akikkel Murányi Sándor Olivér beszélgetett A találkozót Hargita Megye Tanácsa és a budapesti Szépírók Társasága támogatásával szervezte a megyei könyvtár.

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ - PÉNTEK:  

8 - 18

 SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

MáRC
25

215 éve

1805. március 25. Csíktaplocán született Gegő Elek ferencrendi szerzetes, hitszónok, egyházi és történeti író. .

Tovább ►

MáRC
18

80 éve

1940. március 18. Budapesten hunyt el Majláth Gusztáv Károly, gr. Erdély püspöke.

Tovább ►

MáRC
15

140 éve

1880. március 15. Székelyudvarhelyen született Rápolthy Lajos szobrász, éremművész. 

Tovább ►

<< < 2020 MÁRCIUS > >>
H K SZ CS P SZ V
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost