Keres
2017. október  17., kedd, Hedvig
Magyar
 
HÍREK, FELHÍVÁSOK

OKT
12

Kistelepülési könyvtárfejlesztő program indítása Gyímesfelsőlokon

2017. október 11-én, 14.00 – 16.00 óra között került sor a Kistelepülési könyvtárfejlesztő program gyímesfelsőloki nyitórendezvényére, a községi könyvtárban.

Tovább ►

OKT
10

A könyvtár, mint tartalomszolgáltató – a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesületének XII. Vándorgyűlése

 A Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesülete Kájoni János Megyei Könyvtárral karöltve 2017. október 19-20. között  Parajdon szervezi meg a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesületének XII. Vándorgyűlését. A szakmai találkozót a VIII. Székelyföld Napok programjainak sorában szervezik meg.

A könyvtár, mint tartalomszolgáltató címmel szervezett kétnapos szakmai-tudományos konferencia témája a könyvtárak jelenlegi szerepének, feladatainak átalakulása, a könyvtári tartalomszolgáltatás új lehetőségei a digitális társadalom korában. A rendezvény fő támogatói: Bethlen Gábor Alap, Hargita Megye Tanácsa,  Monguz KFT (Szeged).

A konferencia részletes programja:

Tovább ►

OKT
03

HIRDETÉS

Hargita Megye Tanácsa pályázatot hirdet a Kájoni János Megyei Könyvtár menedzseri tisztségének betöltésére

A versenyvizsgára Hargita Megye Tanácsa székhelyén, Csíkszereda, Szabadság tér 5.szám alatt kerül sor.
A jelentkezők a pályázati anyagot, a Kájoni János Megyei Könyvtár tevékenységének menedzsmenttervét (konkrét megoldásokkal, várt eredményekkel és az elvárások teljesítéséhez szükséges források becslésével), nyomtatva és elektronikusan (adathordozón), 2017.  október 25-én, 16.00 óráig nyújthatják be zárt borítékban (aláírás nélkül) Hargita Megye Tanácsa menedzsment vezérigazgatóságának Humánerőforrás részlegére, a megyeháza 132-es irodájában. Részletek: 

Tovább ►

OKT
03

Szent László nyomában Székelyföldön - bögözi és agyagfalvi iskolások a játékos foglalkozáson

A Kájoni János Megyei Könyvtár által Szent László nyomában Székelyföldön címmel indított történelmi-helytörténeti témájú foglalkozásokon résztvevő diákcsoportok játékos formában ismerkedhetnek a Szent Lászlóhoz kapcsolódó székelyföldi kulturális- és történelmi örökséggel, legendákkal, hagyományokkal, építészeti és művészettörténeti emlékekkel. 2017. szeptember 29-én a bögözi és az agyagfalvi általános iskolák 24 kisdiákja vehetett részt a megyei könyvtár munkatársai által szervezett játékos foglalkozáson. A Bögözi Általános Iskola adott otthont a foglalkozásnak, a szervezésben közreműködött a Bögözi Községi Könyvtár könyvtárosa. A település az idei évben a megyei könyvtár által 2015-ben elindított Kistelepülési könyvtárfejlesztő program kedvezményezettje, a foglalkozásra a program keretében került sor.

Tovább ►

OKT
03

VIII. SZÉKELYFÖLD NAPOK - 2017. 13-23. október

Hargita, Kovászna és Maros Megye Tanácsa, kulturális intézményei közreműködésével, továbbá helyi közösségekkel és civilszervezetekkel közösen, idén nyolcadik alkalommal szervezi meg a Székelyföld Napokat október 13–22. között. A Kájoni János Megyei Könyvtár idén is bekapcsolódik programjaival az eseménysorozat szervezésébe.
A Székelyföld Napok eseményeinek sorrában tervezett rendezvények célja, hogy térségünk sajátos értékeire, kulturális örökségünkre, természeti értékeinkre, hagyományainkra irányítsák tágabb közösségünk figyelmét, erősítve a Székelyföldhöz való kötődést.
Programjainkról folyamatosan tájékozódhatnak majd az érdeklődők a Kájoni János Megyei Könyvtár honlapján, Facebook oldalunkon, illetve a Székelyföld Napok rendezvénysorozat Facebook oldalán is.

Tovább ►

OKT
03

Köszöntöttük a szépkorúakat az Idősek napján

A Kájoni János Megyei Könyvtárban idén is köszöntöttük a szépkorúakat az idősek Világnapja alkalmából. Hétfőn, október 2-án délben a könyvtár előadótermében  összegyűlt időseket André Katalin könyvtáros köszöntötte. Majd meghívott előadónk, Kisné Portik Irén néprajzkutató Napmadár című, vetített képekkel illusztrált előadását követhették figyelemmel a jelenlevők. Az előadás után  az ünnepi találkozó résztvevői egy csésze tea és sütemény mellett beszélgethettek.

Tovább ►

SZEPT
29

Medvenéző - Murányi Sándor Olivér új könyvének bemutatója

Öt év szünet után jelentkezett új kötettel a székelyudvarhelyi író, Murányi Sándor Olivér.  Medvenéző címmel megjelent kötetét mutatták be szeptember 29-én, pénteken 17 órától a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban. Az író beszélgetőtársa Dr. Margócsy István budapesti irodalomtörténész, kritikus volt.

Tovább ►

SZEPT
29

Mesével és játékkal ünnepeltük a Népmese napját

A Magyar Olvasástársaság (HUNRA) kezdeményezésére 2005 óta ünnepeljük A magyar népmese napját szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján. Könyvtárunk 2006-ban csatlakozott első ízben a mozgalomhoz. Ennek a napnak fontos üzenete,  hogy együtt felidézve népmeséinket, megőrízzük és továbbadjuk a bennük élő bölcsességet, ősi tudást, tapasztalatot. 2017-ben A magyar népmese napja alkalmából kilépve az intézmény falai közül, különleges szabadtéri programokkal készült a Kájoni János Megyei Könyvtár. Szeptember 28-án, csütörtökön delelőtt 11 órától a csíkszeredai Szabadság-téren vártuk a gyermekeket és minden meseszerető felnőttet egy játékos-interaktív mesés könyvtári napra. A rendezvényt  Hargita Megye Tanácsának támogatásával szervezte meg a könyvtár. Szép számban érkeztek óvodai és iskolai gyerekcsoportok, de szülőkkel, nagyszülőkkel is jöttek gyerekek, több mint háromszáz résztvevője volt az idei népmese napi programjainknak. Bővebben: 

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ -PÉNTEK:

   8 - 18 

SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

OKT
24

110 éve

1907. október 24. Madéfalván született Fuchs Simon történész, közíró.

Tovább ►

OKT
15

165 éve

1852. október 15. Kolozsváron meghalt Kováts Miklós erdélyi római katolikus püspök.

Tovább ►

OKT
03

110 éve

1907. október 03. Székelyszentléleken született P. Benedek Fidél ferences szerzetes, történész.

Tovább ►

<< < 2017 OKTÓBER > >>
H K SZ CS P SZ V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost