Keres
2019. október  17., csütörtök, Hedvig
Magyar
 
HÍREK, FELHÍVÁSOK

OKT
08

Játsszunk együtt! - Családbarát klubtevékenységet indított a könyvtár

A Játsszunk együtt családbarát klubtevékenység nyitó rendezvénye 2019. október 4-én vidám hangulatban zajlott a könyvtárban.

A Kájoni János Megyei Könyvtár a Pro Libris Könyvtári Egyesülettel közös szervezésben indította el  új családbarát programját 2019 őszétől. A program főtámogatói a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány, az esményt támogatta Hargita Megye Tanácsa.

A klubtevékenység célja kulturált környezetet biztosítani olyan családi programoknak, ahol a helyi közösség tagjainak lehetőségük van a szabdidő minőségi eltöltésére. Az első klubtevékenységen 24 személy vett részt, akik szabadon választhattak a különböző stratégiai, ügyességi, logikai játékok közül. A szokásokon, népi mesterségeken alapuló társasjátékok segítségével ismerkedhettek a térségben található értékekkel, hagyományokkal is. Részletek:

Tovább ►

OKT
06

MUTASSUK MEG ÉRTÉKEINKET! – Virtuális séták Hargita megye településein

2019-ben indította el a Kájoni János Megyei Könyvtár a Virtuális séták Hargita megye településein című projektjét, Hargita Megye Tanácsának anyagi támogatával. A megyei könyvtár által koordonált projekt célja a az interaktív tudás- és kultúraközvetítés, a megye településeinek bevonása a helyi értékek megőrzésébe és széles körű megismertetésébe. A program első évében a Kájoni János Megyei Könyvtár mellett 9 Hargita megyei település könyvtára kapcsolódott be: Csíkszentmárton, Csíkszentsimon, Csíkpálfalva, Gyergyóremete, Gyergyószárhegy, Gyimesközéplok, Lövéte, Siménfalva, Szentegyháza. X. Székelyföld Napok programsorozatának részeként mutatják be az első évben elért eredményeket, a programba bekapcsolódó 10 településen, Hargita megye három régiójában. A megyei könyvtár és a helyi közkönyvtárak szervezésében kerül sor rendezvényekre, bevonva a helyi közösségek tagjait is. Részletek:

Tovább ►

OKT
04

ÜVEGARCOK - Kőrösi Sándor Zoltán képzőművész kiállítását nyitották meg

A Budapesten élő, jelenleg Csíkszeredában tartozkodó díszlet-és jelmeztervező, festőművész és fotós, Kőrösi Sándor Zoltán művészeti kiállításának megnyitójára sokan gyűltek össze a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe 2019. október 3-án. A művészt és alkotásait Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának főkonzulja méltatta, majd Laczkó Gyula, a Nagy István Művészeti Líceum zenetanára szaxofon-játékát hallgatták a jelenlevők a kiállított alkotások megtekintése közben. A budapesti festőművész 2018 novembere óta él Csíkszeredában, városunkban először mutatkozott be alkotásaival.

Tovább ►

OKT
02

Sándor Edit: Asszonyélet Csíkszentdomokoson a 20. század elején - Sándor Edit előadása az Idősek Napján:

Az Idősek Világnapján, október 1-én a Kájoni János Megyei Könyvtárban hagyományosan köszöntjük  idős olvasóinkat. Idén a rendezvény meghívottjaként Sándor Edit,  csíkszentdomokosi könyvtáros vetítéssel kísért előadásán vehettek részt a szépkorúak. Sándor Edit a helyi idős embereitől hallott és lejegyzett élettörténetekből és régi fotográfiákból összeállított, vetítéssel kísért előadásában ízes beszéddel elevenítette fel a nehéz huszadik századi falusi asszonysors hétköznapjait és ünnepeit, egy-egy élettörténet megrázó vagy derűs momentumait. Részletek:

Tovább ►

OKT
02

„JOANNES KÁJONI 390” – EX LIBRIS PÁLYÁZAT HOSSZABBÍTOTT PÁLYÁZATI HATÁRIDŐ

 HOSSZABBÍTOTT PÁLYÁZATI HATÁRIDŐ

Kájoni János születésének 390. évfordulója tiszteletére 2019-2020-ban, a Joannes Kájoni 390 emlékév keretében kiemelt figyelmet szentelünk Kájoni személyének és munkásságának Hargita megyében. Ugyanakkor 2019 a Könyv Éve  Romániában.

 
Kájoni János (Jegenye, 1629 v. 1630 – Gyergyószárhegy, 1687. április 25) tudós ferenc-rendi szerzetes, építész, orgonista, orgonakészítő, zeneszerző, nyomdász, történetíró, botanikus. Sokoldalú tudományos, irodalmi, zenei és építő munkásságával, felekezeti türelmességével az erdélyi kultúra jelképes személyiségévé vált. Az általa hordozott értékek olyan életpéldát jelenthetnek, amellyel képesek azonosulni a mai fiatalok is. A Kájoni János Megyei Könyvtár névadója előtt tisztelegve, Kájoni János sokoldalú életművét, igazi polihisztori személyiségét, az általa képviselt szellemi értékeket igyekszik előtérbe állítani az emlékév programjai révén.

Hargita Megye Tanácsának támogatásával „JOANNES KÁJONI 390" címmel ex libris pályázatot hirdet a Kájoni János Megyei Könyvtár azzal a céllal, hogy a térségünkben élő fiatalok jobban megismerjék Kájoni János értékes, ma is időszerű életművét. A pályázatra középiskolás diákok (14-18 éves korosztály) alkotásait várják, az ex libris elvárásainak megfelelő képzőművészeti alkotásokkal lehet jelentkezni.

Részletek:

Tovább ►

OKT
01

Régi mesék új színekben – a Népmese Napján díjaztuk a pályázat nyerteseit

A Régi mesék új színekben című alkotói pályázat díjainak átadásával és a nyertes pályaművek bemutatásával ünnepeltüka Magyar Népmese Napját szeptember 30-án délután a Kájoni János Megyei Könyvtárban. A pályázatot Hargita Megye Tanácsa, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány támogatta. A Magyar Olvasótársaság (HUNRA)felhívása nyomán 2005 óta minden évben a nagy székely mesélő, Benedek Elek születésének napján tartják a Magyar Népmese Napját. A Kájoni János Megyei Könyvtár 2006-ban csatlakozott a határokon átívelő mozgalomhoz. Idén, Benedek Elek születésének 160. évfordulója alkalmából a Pro Libris Könyvtári Egyesülettel közösen  hirdetett pályázatot Régi mesék új színekben címmel. Részletek: 

Tovább ►

SZEPT
27

Játsszunk együtt a könyvtárban! - Családbarát klubtevékenység indul

 

Ha szeretnéd hasznosan, kulturált környezetben tölteni a szabadidődet, jó hangulatú közösségben társasjátékozni, akkor gyere el a Kájoni János Megyei Könyvtárba! Magaddal hozhatod testvéredet, szüleidet, nagyszüleidet, rokonaidat, barátaidat.
A Kájoni János Megyei Könyvtár a Pro Libris Könyvtári Egyesülettel közös szervezésben családbarát klubot indít 2019 őszétől. A klubtevékenység rendszeres időközökben, igény szerint alakul. Főtámogatók: Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a 
Communitas Alapítvány.  Részletek: 

Tovább ►

SZEPT
27

Oláh Gál Róbert Arany János és erdélyi barátai című könyvét mutatták be

Népes közönség gyűlt össze könyvtárunk előadótermében szeptember 26-án délután, dr. Oláh Gál Róbert új könyvének bemutatóján. A neves Bolyai-kutató, matematikus és tudománytörténész új könyve Arany János és Erdély kapcsolatát, a költő erdélyi barártait, levelezőtársait idézi fel, ezzel tiszteleg a költőóriás előtt. Arany János és erdélyi barátai címmel jelent meg a kötet, a Pro Print Kiadó gondozásában. A szerzővel Lövétei Lázár László költő, esszéíró, Arany-kutató beszélgetett. Részletek:    

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ - PÉNTEK:  

8 - 18

 SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

OKT
15

135 éve

1884. október 15. Csíksomlyón született, Földes Zoltán elbeszélő, költő, tankönyvíró.

Tovább ►

OKT
10

170 éve

1849. okóber 10. Nagygalambfalván született László Polikárp Miklós, OFM, Ferenc-rendi paptanár, az erdélyi ferencesek tartományfőnöke.

Tovább ►

OKT
09

175 éve

1844. október 9. Pozsonyban meghalt Gegő Elek ferencrendi szerzetes, hitszónok, egyházi és történeti író.

Tovább ►

<< < 2019 OKTÓBER > >>
H K SZ CS P SZ V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost