Keres
2018. december 10., hétfő, Judit
Magyar
 
HÍREK, FELHÍVÁSOK

DEC
05

Kortárs román történetírás magyarul - találkozó Lucian Boia történész műveinek magyar fordítójával

A Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében 2018. december 4-én megtartott találkozón a neves kortárs román történész,  Lucian Boia műveit magyar nyelvre fordító Rostás-Péter Istvánnal Gyarma­ti Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója beszélgetett. Részletek:

Tovább ►

DEC
03

TALÁLKOZZ A NÉPMESÉVEL! – ünnepváró mesehallgatás a Tekergő Meseösvény Egyesülettel

A karácsonyi ünnepkörrel és decemberi jeles napokkal kapcsolatos népmesék az élő szó erejével

2018. december 3-6. között a Tekergő Meseösvény Egyesület lesz a Kájoni János Megyei Könyvtár vendége, a karácsonyi ünnepkör és a decemberi jeles napok témája köré felfűzött népmesecsokorral, interaktív foglalkozással készülünk az ünnepre. 

Találkozz a népmesével! elnevezésű program keretében Hargita Megye Tanácsának támogatásával a megye nyolc településére viszik el a népmeséket, hogy örömet szerezzenek a gyerekeknek és felnőtteknek. Részletek: 

Tovább ►

DEC
01

NYOMKERESŐK - Irodalmi est Gyukics Gáborral, Jász Attilával és Murányi Sándor Olivérrel

A Nyomkeresők című irodalmi esten Gyukics Gáborral, Jász Attilával és Murányi Sándor Olivérrel találkozthattak az érdeklődők a Kájoni János Megyei Könyvtárban, 2018. november 28-án, szerdán délután.

Tovább ►

NOV
25

Csillagösvény és göröngyös út - Telt ház előtt mutatták be Hermann Gusztáv Mihály És Orbán Zsolt új könyvét

Nagy érdeklődés övezte Hermann Gusztáv Mihály és Orbán Zsolt történészek új könyvének bemutatóját könyvtárunkban 2018. november 23-án. A Csillagösvény és göröngyös út. Mítosz és történelem a székelység tudatában címmel az Erdélyi Múzem-Egyesület kiadásában megjelent közel ötszáz oldalas kötetet Gagyi József társadalomkutató mutatta be és beszélgetett a szerzőkkel.

Tovább ►

NOV
23

Borsodi L. László Szétszórt némaság című új verseskötetét mutatták be

Telt ház előtt mutatták be Borsodi L. László költő, irodalomtörténész legújabb  prózaverskötetét tegnap délután, 2018. november 22-én a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében. A Szétszórt némaság című kötet az Erdélyi Híradó Kiadó és a Fiatal Írók Szövetsége gondozásában jelent meg, Ráduly Margit képzőművész illusztrálta.
Fekete Vince József Attila-díjas költő beszélgetett a szerzővel. Köszöntőjében elmondta: a hiány és az emlékezés dominálja a könyv hangulatát, az alkotást akár regényként is olvashatjuk.                    

Tovább ►

NOV
22

Füstös Magdolna: Férfi a nőben című könyvének bemutatója

Füstös Magdolna Férfi a nőben című kötetét ismerhették meg az érdeklődők november 21-én délután a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében. A kötetet bemutatta és a szerzővel beszélgetett Daczó Katalin újságíró. A könyv a szerző második kötete, amelynek az eladásából befolyó összeget Flora Beáta támogatására ajánlotta fel. 

Tovább ►

NOV
20

Tudománytörténeti kiállítás és könyvbemutató a Tusnádfürdői Városi Könyvtár szervezésében

Hétfőn, november 19-én délután a Tusnádfürdői Városi Könyvtárban nyitották meg a Magyar géniuszok címet viselő tudománytörténeti vándorkiállítást. A nyolcvan poszterből álló tárlat a Magyarországon született tudósokat és eredményeiket mutatja be. A megnyitó után került sor Mag József Örömkaland című könyvének bemutatójára. Részletek:

Tovább ►

NOV
18

A Magyar Nyelv Napja alkalmából idén hárman vehették át a Kájoni János-díjat

Magyar Nyelv Napja alkalmából szervezett ünnepi rendezvényen, pénteken november 16-án a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében adták át a 2018-as Kájoni János-díjakat. A Hargita Megye Tanácsa által alapított díjat idén három csíkszeredai személyiség vehette át: Balázs Lajos néprajzkutató, Mirk László nyugalmazott tanár és Cseke Gábor író részesült a kitüntetésben. A díjazottak a magyar nyelv ápolása, szokásaink megismerése és azok átadása érdekében rendkívüli munkát végeztek – mondta köszöntőjében Borboly Csaba, a megyei önkormányzat elnöke. Bővebben:

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ - PÉNTEK: 

  8 - 18

SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

DEC
26

110 éve

1908. december 26.  Kászonjakabfalván született Pataki József történész, egyetemi tanár, a történelemtudományok doktora, a MTA tagja. 

Tovább ►

DEC
20

85 éve

 1933. december 20. Csíkrákoson született Kosz Szilveszter, id. táncmester, koreográfus.

Tovább ►

DEC
04

135 éve

1883. december 4. Betfalván született Tompa László költő, műfordító, lapszerkesztő.

Tovább ►

<< < 2018 DECEMBER > >>
H K SZ CS P SZ V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost