Keres
2019. október  17., csütörtök, Hedvig
Magyar
 

Eseménynaptár

OKT
24

LAKATOS MIHÁLY: SÚLYOS ÜGYEK – könyvbemutató

Lakatos Mihály legújabb könyve, az író összegyűjtött tárcáit tartalmazó Súlyos ügyek című kötet az Előretolt Helyőrség Íróakadémia gondozásában nemrégiben látott napvilágot. A tárcák zöme a Magyar Idők és a Magyar Nemzet című napilapokban jelent meg. A Kájoni János Megyei Könyvtár, a Székelyföld folyóirat szerkesztősége és a Hargita Kiadóhivatal közös szervezésében mutatják be a kötetet október 24-én, csütörtökön, 18 órai kezdettel. A megyei könyvtár előadótermében Fekete Vince költő, a Székelyföld folyóirat szerkesztője beszélget a szerzővel. Részletek: 

Tovább ►

OKT
23

CSENDER LEVENTE: A különleges Meditittimó kalandjai- könyvbemutató

Csender Levente, székely származású, de jelenleg Magyarországon élő József Attila-díjas prózaíró A különleges Meditittimó kalandjai című könyve még nincs egy éve, hogy először megjelent, de készül már belőle a harmadik kiadás is, ami könyvsikernek mondható.
A könyv egy autista kisfiúról szól, hogyan teszi első lépéseit a világban, hogy viszonyulnak furcsaságához az emberek, hogy látja ő a világot? Nem elvont elméleti kérdések ezek Csender Levente könyvében, saját kisfia esetén keresztül volt alkalma valójában is szembesülni velük. A könyvbemutatóra 2019. október 23-án, szerdán 17 órától a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban kerül sor, a könyvet bemutatja és a szerzővel beszélget: Molnár Vilmos. A rendezvényt Hargita Megye Tanácsa támogatja.

Részletek:

Tovább ►

OKT
21

Korszerű könyvtári szolgáltatások és digitális átalakulás - könyvtáros szakmai konferencia Csíkszeredában

A Romániai Közkönyvtári Egyesület (Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România – ANBPR) és a Kájoni János Megyei Könyvtár közös szervezésében kerül sor Csíkszeredában, a Jakab Antal Tanulmányi Házban, október 21-22 között az év legjelentősebb könyvtári szakmai rendezvényére, a Korszerű könyvtári szolgáltatások és digitális átalakulás című konferenciára.

Tovább ►

OKT
21

Dr. Bucur Nicolae: Folclorul - Obiect de studiu şi sursă de inspiraţie în opera umanistului Pater Ioan Căianu/ Joannes Kajoni - előadás és vetélkedő

A Kájoni emlékév keretében, dr. Nicolae Bucur a Kájoni János Megyei Könyvtár felkérésére román nyelvű előadást tart a Jakab Antal Tanulmányi Házban, hétfőn, október 21-én, 17.00 órai kezdettel. Az előadást vetélkedő és díjazás követi. 

Az eseményt Hargita Megye Tanácsa anyagilag támogatja.

Tovább ►

OKT
21

SZÓ, ZENE, KÉP

A művészet kedvelőit a Szó, zene, kép című beszélgetésre várja a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár október 21-én, hétfőn 17 órától. Meghívott: Szkárosi Endre költő, művészeti író, műfordító, kritikus, irodalomtörténész, a Szépírók Társaságának elnöke. A szerző beszélgetőtársa Murányi Sándor Olivér író. A rendezvény támogatói a Szépírók Társasága, a Kájoni János Megyei Könyvtár és Hargita Megye TanácsaTovább ►

OKT
18

Kisné Portik Irén: Öltések üzenete - könyvbemutató

Öltések üzenete címet viseli Kisné Portik Irén gyergyószentmiklósi néprajzkutató új könyve, amelynek bemutatójára szeretettel várunk minden érdeklődőt a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe, 2018. október 18-án, 17 órára, a X. Székelyföld Napok eseményeinek sorában. Részletek:

Tovább ►

OKT
17

VIRTUÁLIS SÉTÁK HARGITA MEGYE TELEPÜLÉSEIN: Őrzők a keleti gyepűn – András Ignác vetítéssel kísért előadása

2019-ben indította el a Kájoni János Megyei Könyvtár a Virtuális séták Hargita megye településein című projektjét, Hargita Megye Tanácsának anyagi támogatával. A megyei könyvtár által koordonált projekt célja a megye településeinek bevonása a helyi értékek megőrzésébe és széles körű megismertetésébe. A X. Székelyföld Napok keretében a megyei könyvtárban és a programban résztvevő települési könyvtárakban meghívott előadók, szakemberek tartanek előadásokat, akik saját településeik értékeit, hagyományait mutatják be. András Ignác kászoni helytörténész és néprajzi író tart vetítéssel kísért előadást október 17-én, délután 17 órai kezdettel a megyei könyvtár előadótermében Őrzők a keleti gyepűn címmel.


Tovább ►

OKT
14

AZ OLVASÓKÖR OKTÓBERI TALÁLKOZÓJA: Irodalmi művek filmen

A Kájoni János Megyei Könyvtárban működő Olvasókör soron következő találkozóját 2019. október 14-én, 16.30 órai kezdettel tartják. Közkívánatra ismét megtekinthetik az érdeklődők az Impresszionisták című BBC-dokumentumfilmet, vissszanyúlva az Irodalom és képzőművészet témájában indított tavalyi vita-sorozathoz.

Tovább ►

OKT
13

NÉGYKERÉK - Slam Poetry est a könyvtárban

A slam poetry műfajának kedvelőit várjuk a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe 2019. október 13-án, vasárnap 17 órára. A NÉGYKERÉK címmel szervezett esten a magyar slam poetry kiváló képviselői, Bárány Bence, Mészáros Péter és Galló Bence lépnek fel, moderátor: Murányi Sándor Olivér író.

Tovább ►

OKT
11

EGY MARÉKNYI VÍZ – Tzveta Sofronieva berlini bolgár költő estje

A fenti címmel Tzveta Sofronieva berlini bolgár költővel beszélget Murányi Sándor Olivér író 2019. október 11-én, pénteken 17 órától a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban.

Tovább ►

OKT
03

ÜVEGARCOK – KŐRÖSI SÁNDOR ZOLTÁN MŰVÉSZETI KIÁLLÍTÁSA

A Budapesten élő, jelenleg Csíkszeredában tartozkodó díszlet-és jelmeztervező, festőművész és fotós, Kőrösi Sándor Zoltán művészeti kiállításának megnyitójára várják az érdeklődőket a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe, 2019. október 3-án, csütörtökön, 17 órára. A kiállítást Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának főkonzulja nyitja meg, majd Laczkó Gyula, a Nagy István Művészeti Líceum zenetanára szaxofon-játékát hallgathatják meg a jelenlevők. Részletek: 

Tovább ►

OKT
01

ASSZONYÉLET CSÍKSZENTDOMOKOSON A XX. SZÁZAD ELEJÉN – Sándor Edit vetítéssel kísért előadása az Idősek Napja alkalmából

Október 1-én ünnepeljük az Idősek Világnapját, a Kájoni János Megyei Könyvtárban hagyományosan ezen a napon köszöntjük az idősebb olvasókat. Az idei évben a rendezvény meghívott előadója Sándor Edit, a csíkszentdomokosi községi könyvtár könyvtárosa, aki vetítéssel kísért előadást tart 12 órai kezdettel. Részletek: 

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ - PÉNTEK:  

8 - 18

 SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

OKT
15

135 éve

1884. október 15. Csíksomlyón született, Földes Zoltán elbeszélő, költő, tankönyvíró.

Tovább ►

OKT
10

170 éve

1849. okóber 10. Nagygalambfalván született László Polikárp Miklós, OFM, Ferenc-rendi paptanár, az erdélyi ferencesek tartományfőnöke.

Tovább ►

OKT
09

175 éve

1844. október 9. Pozsonyban meghalt Gegő Elek ferencrendi szerzetes, hitszónok, egyházi és történeti író.

Tovább ►

<< < 2019 OKTÓBER > >>
H K SZ CS P SZ V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost