Keres
2020. január  21., kedd, Ágnes
Magyar
 

Eseménynaptár

JAN
31

A GYERGYÓI ÖRMÉNYEK – könyvbemutató

A gyergyói örmények című kötet a gyergyói és tágabb értelemben az erdélyi örményeket próbálja bemutatni a történelmi emlékeken és az épített örökségen keresztül, betekintést nyújtva a mai örménység életébe is. A kiadvány bemutatójára szeretettel várnak minden érdeklődőt 2020. január 31-én, pénteken 17 órára, a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe. A rendezvény támogatója Hargita Megye Tanácsa. A könyv első kiadása 2014-ben jelent meg magyar nyelven, azóta megfogalmazódott az igény, hogy román nyelven is lehessen olvasni a gyergyói örményekről. Így született meg a második, bővített, kétnyelvű kiadás, amely Románia Kormánya – Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának pénzügyi támogatásával jelent meg 2019 novemberében. A kiadványt dr. Puskás Attila és Kulcsár László szerkesztette, a tanulmányok szerzői: Barabás Gyöngyvér, Gál Hunor és dr. Puskás Attila. Részletek: 

Tovább ►

JAN
22

A MAGYAR KULTÚRA NAPJA: A HALLGATAG VÁNDOR - KŐRÖSI CSOMA SÁNDOR AZ ÚJABB KUTATÁSOK TÜKRÉBEN

A Kájoni János Megyei Könyvtár rendszerint bekapcsolódik a Magyar kultúra napja megünneplésére a Hargita Megye Tanácsa által szervezett programsorozatba, amely alkalmat ad arra, hogy kultúránk kiemelkedő értékeire, személyiségeire, alkotásaira irányulhasson a figyelem.
2020. január 22-én, szerdán a jeles nap alkalmából a könyvtár előadótermében 17 órától kezdődő találkozón a Hargita Kiadó Székely Könyvtár sorozatának 76. kötetét mutatják be, amely Kőrösi Csoma Sándor életútját és munkásságát az újabb kutatások tükrében ismerteti. A könyvet bemutatja Molnár Vilmos szerkesztő, meghívott vendég Szász Tibor AndrásKőrösi Csoma Sándor az orientalisztika kimagasló képviselője, a legnagyobb magyar világvándor szellemi öröksége ma is népeket és kultúrákat köt össze. Rendkívüli életútja és tudományos teljesítménye iránti érdeklődés ma sem csökken. Részletek: 

Tovább ►

JAN
17

Román Kultúra Napja 2020

2020 január 17-én, 17.00 órai kezdettel kerül sor a Román Kultúra Napja alkalmából szervezett közönségtalálkozóra a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban.

Tovább ►

JAN
13

AZ OLVASÓKÖR JANUÁRI TALÁLKOZÓJA: Az örmény népirtásról – filmen és irodalomban

A Kájoni János Megyei Könyvtárban működő Olvasókör öt éves múltra tekinthet vissza 2020 januárjában. Cseke Gábor író mentorálásával, irányításával havonta tartott találkozói nyitottak minden érdeklődő számára. Január második hétfőjén a 49. találkozóra kerül sor, a szokásos 16.30 órai kezdettel a könyvtár előadótermében. Folytatódik a tavaly elindított témakör, az irodalmi művek és filmes adaptációk szembesítése. A januári találkozón az örmény népirtás irodalmi és filmes feldolgozásának összevetése lesz a téma, az örmény származású Antonia Arslan Pacsirtavár című regénye és az olasz Taviani-fivérek La Masseria delle allodole (Pacsirtavár) című játékfilmje alapján. Cseke Gábor ajánlóját alább olvashatjuk: 

 


Tovább ►

DEC
17

VERSEK KÖZÖTT – irodalmi évzáró Jász Attilával, Kovács András Ferenccel és Markó Bélával

Az idei év utolsó irodalmi estjére várják az érdeklődő közönséget a Kájoni János Megyei Könyvtárba, 2019. december 17-én, kedden, 17 órára. A Versek között címmel meghirdetett irodalmi évzáró vendégei Jász Attila, Kovács András Ferenc és Markó Béla költők, akikkel Murányi Sándor Olivér író beszélget a könyvtár előadótermében. A rendezvény támogatói a Szépírók Társasága és Hargita Megye Tanácsa. Részletek: 

Tovább ►

DEC
16

CSEKE GÁBOR OLVASÓNAPLÓI: Sorsok könyve – Hadiösvények tegnap és ma – könyvbemutató

Újabb könyvvel jelentkezett idén Cseke Gábor költő, író, publicista, szerkesztő. Hadiösvények tegnap és ma címmel a Hargita Népe Kiadó gondozásában jelent meg közel ötszáz oldalas prózakötete. A könyv mintegy folytatása a 2016-ban megjelent Sorsok könyve címmel megjelent „irodalmi ripotokból és olvasónaplókba oltott esszékből álló dokumentumpróza-kötetének."
A Kájoni János Megyei Könyvtárban, 2019. december 16-án, hétfőn délután 17 órai kezdettel  mutatják be a köteteket, a szerzővel Sarány István újságíró, a Hargita Népe napilap főszerkesztője beszélget. Szeretettel várunk minden érdeklődőt a találkozóra, amelynek támogatója Hargita Megye Tanácsa. Részletek

Tovább ►

DEC
13

FEKETE VINCE: VARGAVÁROS – könyvbemutató

Fekete Vince József Attila-díjas költő Vargaváros című új verseskötetét mutatják be 2019. december 13-án délután 17 órától a Hargita Megye Tanácsának alárendelt művelődési intézményeként működő Kájoni János Megyei Könyvtárban szervezett közönségtalálkozón. A szerzővel Lövétei Lázár László költő beszélget, közreműködik Kozma Attila színművész. Részletek:

Tovább ►

DEC
06

Kettős könyvbemutató: TAMÁS DÉNES: AZ ÉLŐ HÁZ – MIKLÓSSI SZABÓ ISTVÁN: TESTFÜGGŐSÉG

Kettős könyvbemutatóra kerül sor 2019. december 6-án, pénteken délután a könyvtár előadótermében: Tamás Dénes Az élő ház, és Miklóssi Szabó István Testfüggőség című könyve kerül bemutatásra. A rendezvényt Hargita Megye Tanácsa Támogatja. Részletek: 

Tovább ►

DEC
05

CODE KIDS évzáró 2019

2019. december 5-én 14 órától kerül sor a Code Kids projekt első évének záróünnepségére

Tovább ►

DEC
04

Albert Ildikó: Korképek és kórképek - könyvbemutató

Korképek és kórképek címmel jelent meg a Hargita Népe Kiadó gondozásában Albert Ildikó legújabb kötete. A szerzővel Sarány István újságíró, a Hargita Népe napilap főszerkesztője beszélget, a Kájoni János Megyei Könyvtárban 2019. december 4-én 18 órakor kezdődő találkozón. A rendezvényt Hargita Megye Tanácsa Támogatja. Közreműködnek: Szabó Enikő színművész és Varga Nándor gitárművész

Tovább ►

DEC
03

JOANNES KÁJONI 390 – Ex libris pályázat díjazása és kiállítás

A Joannes Kájoni 390 emlékév és a Könyv éve jegyében, Hargita Megye Tanácsának támogatásával hirdetett képzőművészeti pályázatot diákok számára a Kájoni János Megyei Könyvtár, Joannes Kájoni 390 címmel. A pályázatra beeérkezett alkotásokból készülő kiállítás megnyitóra 2019. december 3-án, kedden 17 órára várjuk a pályázó diákok és tanáraik mellett az érdeklődő közönséget a könyvtár előadótermébe.
A megnyitó alkalmával adják át a díjakat a szakmai zsűri által legjobbnak ítélt alkotások készítőinek. Hargita Megye Tanácsának anyagi támogatásával a pályamunkákat két kategóriában díjazzák, a 14-15 évesek és a 16-18 évesek korcsoportjában. Részletek:

Tovább ►

DEC
02

A Könyv Éve Romániában - új könyvek a könyvtárlátogatóknak

A Kájoni János Megyei Könyvtár is csatlakozott Hargita Megye Tanácsa anyagi támogatásával a 357/2018-as törvény kezdeményezéséhez, miszerint 2019 országszerte a Könyv Éve

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ - PÉNTEK:  

8 - 18

 SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

<< < 2020 JANUÁR > >>
H K SZ CS P SZ V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost