Keres
2017. március  28., kedd, Gedeon
Magyar
 

Eseménynaptár

MáRC
29

HOSSZÚTÁVÚ ELŐREJELZÉS – BESZÉLGETÉS-SOROZAT BODOR ÁDÁM KOSSUTH-DÍJAS ÍRÓVAL

A kortárs magyar próza kiemelkedő alkotója, Bodor Ádám Kossuth-díjas író ismét Székelyföldre látogat márciusban, ezúttal is Murányi Sándor Olivér székelyudvarhelyi író vendégeként. Murányi a kortárs irodalom nagy neveit hozza el rendszerint székelyföldi irodalmi találkozókra, Bodor Ádámmal éves megszakításokkal szervezett beszélgetés-sorozatukat folytatják, amely a hatodik alkalomhoz érkezett. A csíkszerdai literatúrakedvelők a Kájoni János Megyei Könyvtárban 2017. március 29-én, 17órakor kezdődő irodalmi esten találkozhatnak az íróval.

Tovább ►

MáRC
23

SZÉKELY ÁRPÁD: FOGARASI-HAVASOK – ERDÉLY TETEJE – vetítéssel kísért túrakönyv-bemutató

Fogarasi-havasok – Erdély teteje címmel Székely Árpád vetítéssel és élménybeszámolóval kísért túrakönyv-bemutatójára kerül sor a Csíkszéki Erdélyi Kárpát Egyesület (CsEKE)  szervezésében. A fotókkal gazdagon illusztrált kiadványt a Kájoni János Megyei Könyvtárban ismerheti meg az érdeklődő közönség, 2017. március 23-án, csütörtökön 17 órától.

Székely Árpád földrajztanár és természetjáró Székelyudvarhelyn él, 2012 óta jelennek meg a Déli-Kárpátok jelentős hegyvonulatait bemutató túrakönyvei. A Déli-Kárpátok gazdag glaciális formakincsű, uralkodó vonulatait bemutató sorozata a Retyezátot és a Páringot követően a Fogarasi-havasok ismertetésével folytatódik. E monumentális hegylánc méltán érdemelte ki az Erdélyi-Alpok elnevezést.

Tovább ►

MáRC
20

AZ OLVASÓKÖR MÁRCIUSI TALÁLKOZÓJA: Evlija Cselebi naplója – török utazó a 17. századi Magyarországról

A Kájoni János Megyei Könyvtár mellett működő Csíkszeredai Olvasókör 2017. március 20-án, hétfő délután 16.30-kor tartja következő találkozóját – az év eleji elképzeléseknek megfelelően – folytatódik a kalandozás a naplók világában. Egy igen értékes, a magyar történelmi földrajz szempontjából rendkívül fontossággal bíró útinaplóról és legendás életű szerzőjéről, Evlija Cselebiről Kozma Mária írónő elemző ismertetését hallgathatják meg az érdeklődők.
A Csíkszeredai Olvasó Kör honlapján Cseke Gábor író tesz közzé az aktuális témákhoz kapcsolódó érdekes, böngészére csábító olvasnivalókat. Evlija Cselebi a török irodalomban is kivételes helyet elfoglaló monumentális – 10 kötetes – műben örökitette meg életének utazásait, azok színhelyét; ezen belül több kötetet a török kori Magyarország viszonyainak szentelt. Részletek: 

Tovább ►

MáRC
16

NŐI ÁRNYALATOK – könyvbemutatóval egybekötött képzőművészeti kiállítás

A Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság, a Pro-Femina Egyesület és a Bookart kiadó 2017. március 16-án 17 órától nyitja meg a Női árnyalatok című, könyvbemutatóval egybekötött képzőművészeti kiállítást a Kájoni János Megyei Könyvtárban.  A Pro Femina Egyesület a Bethlen Gábor Alap támogatásával A Nő a képzőművészetben című pályázat keretében fiatal képzőművészeknek nyújtott lehetőséget, hogy alkotásaikat kiállításokon mutathassák meg, és ezáltal ismertebbé váljanak. 

A tárlatot Bucur Nicolae művészettörténész méltatja, Jack Holland brit újságíró Nőgyűlölet című kötetét pedig Székedi Ferenc újságíró, szerkesztő és műfordító mutatja be. Az esemény zenei aláfestéséről a Sunshine együttes gondoskodik. Részletek: 

Tovább ►

MáRC
14

NAGY GYÖNGYVÉR: Ükanyámtól Petőfiig – családtörténeti gondolatok Mezei József festőművészről – vetítéssel kísért előadás

Március 15 előestéjén, március 14-én, kedden 17 órára vetítéssel kísért előadásra várják az érdeklődő közönséget a Kájoni János Megyei Könyvtárba. Nagy Gyöngyvér előadásának címe Ükanyámtól Petőfiig – családtörténeti gondolatok Mezei József festőművészről. A csíkszeredai fotográfus néhány éve családfa-kutatásokba kezdett, ennek során derítette ki, hogy ükanyja testvérét, Mezei József (1823-1882) festőművészt baráti szálak fűzték Petőfi Sándorhoz, a szabadságharc költőjéhez. A kutatásról, Petőfi és a festőművész megismerkedéséről és barátságáról többet tudhatnak meg az érdeklődők az előadáson, amely az 1848-as forradalom és szabadságharc eseményeit, valamint Mezei József Orbán Balázshoz kötődő fényképész tevékenységét is felidézi.

Tovább ►

MáRC
09

MIKLÓS ISTVÁN (INDIÁN): TATTOO SZTORIK – könyvbemutató és illusztráció-kiállítás

Miklós István (Indián) festő-és tetoválóművész könyvbemutatóval egybekötött illusztráció-kiállításának megnyitójára várják az érdeklődőket 2017. március 9-én, csütörtökön délután 17 órára, a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe. A Csíkszeredában élő, székelyudvarhelyi származású Miklós István szabadidejében fest és fotózik, főállásban tetoválóművészként dolgozik. Tattoo sztorik címmel megjelent kötetében 27 éves munkássága alatt megtörtént, tetováláshoz kapcsolódó érdekes vagy humoros történeteit jegyezte le. Bács Béla János mutatja be a kötetet és nyitja meg a könyvben szereplő illusztrációkat bemutató tárlatot. A rendezvényen közreműködik: Krizbai Imre (akusztikus gitár).

Tovább ►

MáRC
02

KOZMA MÁRIA: A FEHÉR-PATAK ÚTJA. Interaktív regény – könyvbemutató

Kozma Mária író új regénye, A fehér patak útja tavaly ősszel jelent meg a csíkszeredai Pallas-Akadémia Kiadó gondozásában. Alcíme szerint „interaktív regény", önéletrajzi elemekkel átitatott eseménysor Székelyföld történetébe ágyazva. A regény kerettörténete szerint az első személyben mesélő csíki narrátor-könyvtárosnak a gyergyói unokatestvére, a papírmérnök családregényt írt. Ezt a családregényt olvassa – rokonként és könyvtárosként – és magyarázza „az olvasó", akinek ennek során neki magának is felelevenednek a családi szálak, kötelékek és nem utolsósorban saját emlékei.

A regényről a szerzővel Sarány István újságíró, szerkesztő beszélget a Kájoni János Megyei Könyvtárban szervezett könyvbemutatón és közönségtalálkozón 2017. március 2-án, csütörtökön délután 17 órától. Bővebben:

Tovább ►

MáRC
02

Idén is lesz Kistelepülési könyvtárfejlesztő program Hargita megyében

2017. március 2.-án, 12.00 órai kezdettel kerül sor a Kájoni János Megyei Könyvtárban a Kistelepülési könyvtárfejlesztő program idei nyitórendezvényére. A rendezvény témája a román nyelvoktatás támogatása Hargita megyében.

Szeretettel várjuk az érdeklődő könyvtárosokat és pedagógusokat!

Tovább ►

FEB
21

SZABÓ MAGDA FELOLVASÓMARATON - IX. nemzetközi felolvasó maraton 2017

Kilencedik alkalommal szervezzük meg 2017-ben a nemzetközi méretűvé nőtt felolvasó maratont, az esemény fő szervezője 2014 óta a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár, Hargita Megye Tanácsának támogatásával. A IX. nemzetközi felolvasómaraton időpontja: 2017. február 21., kedd. A Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében reggel 10 órától 18 óráig várjuk a felolvasókat. A világ bármely pontjáról lehet ismét csatlakozni a felolvasáshoz, bármikor a nap folyamán, akár otthon egyedül, vagy családi programként is. Évről évre magyar irodalmunk egy-egy kiemelkedő alkotójának életművére irányítja a figyelmet országhatárainkon innen és túl a közös felolvasás,  2017-ben Szabó Magda (1917 – 2007) írásait szólaltatjuk meg, születésének századik évfordulóján.  A közös felolvasásra idén is várunk mindenkit, aki szeretné megosztani az olvasás örömét másokkal! 

Tovább ►

FEB
20

KALANDOZÁS A NAPLÓK VILÁGÁBAN – Az olvasókör februári találkozója

A Kájoni János Megyei Könyvtár mellett működő csíkszeredai Olvasókör 2017-re a Naplók világának megismerését tűzte ki célul, az idei esztendőben is 10, havonta megrendezett találkozóval számol, a nyári hónapok (július, augusztus) "vakációt" jelentenek a kör számára. A februári találkozó időpontja 2017. február 20., hétfő, 16.30, a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében. A találkozón Zsombori Vilmos ismerteti Norman Lewis: Nápoly, 1944. (Európa, 1989) című írói naplóját, amelynek helyszíné a második világháborús Nápoly, ahová a jeles angol író háborús önkéntesként, a szövetséges (brit) partraszállókkal együtt érkezett. 

A találkozók háttéranyagait, a javasolt témákat és böngészésre, olvasásra csábító érdekességeket tesz közzé Cseke Gábor író, a kör animátora a Csíkszeredai Olvasó Kör honlapján. Az idei témakörről a Naplók világa cím alatt olvashatunk. Részletek alább: 

Tovább ►

FEB
15

Dr. Birtalan Katalin: Lelki egészség és betegség Erdélyben - Mit tehetünk lelki egészégünkért Csíkszeredában? - előadás és könyvbemutatója

Minden érdeklődőt szeretettel várunk a Kájoni János Megyei Könyvtárba, 2017. február 15-én, délután 16 órára könyvbemutatóval egybekötött előadásra.

Dr. Birtalan Katalin elmegyógyász szakorvos Lelki betegség és egészség Erdélyben – Mit tehetünk lelki egészségünkért Csíkszeredában? címmel prevenciós és egészségmegőrző előadást tart. Az előadás keretén belül sor kerül Lélekmunka című könyvének bemutatására.

Tovább ►

FEB
10

ERDÉLYI ÖRMÉNY ÖRÖKSÉG - könyv-és folyóirat-bemutató

Az erdélyi magyarörmények közösségeiről szóló kötet és folyóirat bemutatójára 2017. február 10-én, pénteken 17 órára várunk minden érdeklődőt a Kájoni János Megyei Könyvtárba.
A szépvízi örmények című kötet az Erdélyi Magyarörmények Szövetsége kiadásában, 2016-ban jelent meg, és a magyarörmény közösségeket bemutató sorozat második könyve. A szépvízi örménykatolikus templom felújítása után kiadott kötet betekintést nyújt a szépvízi örmény közösség történetébe, hajadani és mai életébe. Az írások szerzői: Bogos Mária, Gál Hunor, dr. Pál Emese, dr. Puskás Attila és Bíró Melinda. A közönségtalálkozón a kötetet Sarány István újságíró, a Hargita Népe napilap felelős szerkesztője mutatja be. 

Magyarörmény Élő Örökség címmel 2016 decemberében indította útjára folyóiratát az Erdélyi Magyarörmények Szövetsége, a negyedévenként megjelenő lap főszerkesztője dr. Puskás Attila, felelős szerkesztője Bakó Zoltán. A lap első számát csíkszeredai munkatársa, Nagy Gyöngyvér fogja ismertetni a közönségtalálkozón.

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ - PÉNTEK: 

 8 - 18

SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

MáRC
29

5 éve

2012. március 29. Kolozsváron meghalt Fodor Sándor író, műfordító.

Tovább ►

MáRC
23

135 éve

1882. március 23. Gyulafehérváron meghalt Fogarassy Mihály római katolikus püspök, egyházi író.

Tovább ►

MáRC
16

45 éve

1972. március 16. Kolozsváron meghalt Venczel József társadalomkutató, egyetemi tanár, közíró.

Tovább ►

MáRC
03

85 éve

1932. március 3. Csíkzsögödön született Salló István szobrász, író.

Tovább ►

MáRC
02

35 éve

1982. március 02. Csíkszeredában meghalt Nagy András György orvos, szakíró.

Tovább ►

<< < 2017 MÁRCIUS > >>
H K SZ CS P SZ V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost