Keres
2018. október  16., kedd, Gál
Magyar
 

Eseménynaptár

OKT
18

ISMERJÜK MEG ÉRTÉKEINKET! – honismereti kvíz-vetélkedők diákoknak

Székelyföld gazdag, sokszínű kulturális és természeti értékeire büszkék lehetünk, és másoknak is megmutathatjuk értékeinket. Ha kíváncsi vagy, és szeretnél te is még többet tudni régiónk változatos természeti kincseiről, kulturális örökségünkről, nagyjainkról, gyere el a könyvtárba és mérd össze tudásodat másokkal egy játékos online kvíz-vetélkedőn. A részvételhez nem kell más, csak okostelefon!

A IX. Székelyföld Napok eseményeinek sorában 2018. október 18-án három Hargita megyei helyszínen szervezünk kvíz-vetélkedőt fiataloknak: délelőtt 10 órától Tusnádfürdőn a városi könyvtárban, 13 órai kezdettel Csíkszeredában, a Kájoni János Megyei Könyvtárban. Valamint Csíkdánfalván a település könyvtárában.

Tovább ►

OKT
17

Asszonyélet Csíkszentdomokoson a XX. század elején

A csíkszentdomokosi községi könyvtár könyvtárosa, Sándor Edit fontosnak tartja, hogy meséltessük az idős embereket, és továbbadjuk az általuk őrzött tudást, hogy megőrizzük értékeinket a jövő számára. A település idős embereitől hallott és lejegyzett élettörténetekből és régi fotográfiákból összeállított, vetítéssel kísért előadásában rendkívül ízesen mesél az idős csíkszentdomokosiak „mesévé szépült élettörténeteiből". A képek segítségével eleveníti fel a nehéz huszadik századi falusi asszonysors hétköznapjait és ünnepeit, egy-egy élettörténet megrázó vagy derűs momentumait. A IX. Székelyföld Napok programjainak sorában október 17-én, szerdán 17 órakor kezdődő előadásra szeretettel várnak minden érdeklődőt a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe. Ugyancsak október 17-én, csütörtökön 13 órától Gyergyóújfalu könyvtára ad otthont az előadásnak.

Tovább ►

OKT
16

Györffi Kálmán: Válogatott novellák – a Székely Könyvtár sorozat 60. kötetének bemutatója

A Hargita Kiadóhivatal száz kötetesre tervezett Székely Könyvtár-sorozatának 60. köteteként jelent meg Györffi Kálmán Válogatott novellák című kötete. A kötet hét Györffi-novellát tartalmaz Lövétei Lázár László válogatásában. A IX. Székelyföld Napok programjainak sorában, a Kájoni János Megyei Könyvtárban 2018. október 16-án, délután 17 órától kezdődő közönségtalálkozón ismerheti meg a csíkszeredai közönség a kötetet. A Marosvásrhelyen élő szerző beszélgetőtársa Lövétei Lázár László költő, esszéíró, a Székelyföld folyóirat főszerkesztője lesz.
A kötetről a Székely Könyvtár sorozat honlapján olvashatjuk a szerkesző-válogató ajánló sorait:

Tovább ►

OKT
15

KÉPEKBE ZÁRT TÖRTÉNELEM – MOLNÁR ATTILA FOTÓKIÁLLÍTÁSA

A kulturális örökség európai évében az idei, IX. Székelyföld Napok programsorozat mottója: „Örökségünk: a múlt és a jövő találkozása" – e tematikához igazodva, a Kájoni János Megyei Könyvtár térségünk kulturális örökségére, hagyományaira, természeti értékeire igyekszik ráirányítani a figyelmet. Programjaink sorában, a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében 2018. október 15-én, hétfőn 17 órára várjuk az érdeklődő közönséget Dr. Molnár Attila fotótörténész vetítéssel egybekötött fotókiállításának megnyitójára. Az Erdélyi Fotográfia Múzeumért Egyesület székelyföldi vonatkozású fotóritkaságait tekinthetik meg az érdeklődők, a székelyföldi hagyományos falukép, szokásvilág és életmód, hagyományok képi világa tárul fel a kiállított régi fotódokumentumok reprodukciói révén. Részletek:

Tovább ►

OKT
08

AZ OLVASÓKÖR OKTÓBERI TALÁLKOZÓJA

A Kájoni János Megyei Könyvtárban működő Olvasókör októberi találkozójára a hónap második hétfőjén, a szokásos 16.30 órai kezdettel kerül sor. A valóságirodalom műfajához sorolható alkotások bemutatását folytatva, Gabriel García Márquez: Titokban Chilében című könyvéről beszélgetnek, amelyet Cseke Gábor író, a kör honalpján ajánl figyelmünkbe. Részletek alább:  

 

 

Tovább ►

OKT
08

VAKRANDI EGY KÖNYVVEL

Vakrandi egy könyvvel címmel indul 2018. október 8-án a Kájoni János Megyei Könyvtár új rendhagyó olvasásnépszerűsítő akciója. A meglepetéseket kedvelő olvasók előre becsomagolt könyvek közül vakon választhatnak kedvükre valót.
A közelmúltban sok friss, érdekes kiadvánnyal gazdagodott a könyvtár, amelyek októbertől már kikölcsönözhetők. A most induló könyves játék lényege, hogy a könyvtár felnőtt kölcsönző részlegén elhelyezett, becsomagolt könyvek közül bárki választhat magának egyet, anélkül, hogy tudná mit visz haza.

Tovább ►

OKT
01

IDŐSEK NAPJA

Az Idősek Világnapján, 2018. október 1-én, 12 órakor köszöntjük a könyvtár számítógépkezelői tanfolyamán résztvett nyugdíjasokat. Meghívott előadónk Szathmári Ferenc, a Romániai Magyar Népművészek Egyesületének elnöke a  népművészetről tart előadást. Szeretettel várunk minden érdeklődőt rendezvényünkre! 

Tovább ►

SZEPT
28

A MESE ÖLELÉSE – A NÉPMESE NAPJA

A mese átölel engem s én átölelem a mesés világot”.

2018. szeptember 28-án, pénteken délután 5 órára a Kájoni János Megyei Könyvtárban Csernik Pál Szende székely mesemondó a szegény ember és a farkasról majd a kásahegyről fogja meséltetni lábujjas bábjait oly módon, hogy a közönség tagjai is a mese részévé, szereplőivé válnak. Részletek:

Tovább ►

SZEPT
20

MESÉK A LÉLEKNEK - meseterápiás könyvtári foglalkozás felnőtteknek

Meseterápiás könyvtári foglalkozás felnőtteknek román nyelven. 2018 szeptember 20-án, 17 órától, a könyvtár előadótermében. 

Tovább ►

SZEPT
17

AZ OLVASÓKÖR SZEPTEMBERI TALÁLKOZÓJA: KÉT OLASZ REMEKMŰRŐL

A Kájoni János Megyei Könyvtárban működő olvasókör szeptember 17-én indítja őszi idényét, a szokásos időpontban, hétfőn délután, 16.30 órakor kezdődő találkozón folytatódik a valóságirodalom műfajához sorolható művek bemutatása. Carlo Levi és Gavino Ledda műveinek keletkezéstörténetét Cseke Gábor ismerteti, illetve jellegzetes részletek hangzanak majd el mindkét könyvből. Bővebben: 

Tovább ►

SZEPT
13

„A SZENT, AZ OLVASÓ, A POSTÁS ÉS A KÖLTŐ”

2018. szeptember 13-án, csütörtökön délután 5 órától Luzsi Margó, az egri Bródy Sándor Könyvtár könyvtárosa, az E' mese vár olvasásnépszerűsítő program működtetője, a Mesélj nekem könyvsorozat szerkesztője, meseterapeuta mesél kicsiknek és nagyoknak a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében. A négy mese amit elmond, a világ négy tájáról való. A lélekfrissítő történetek négy, kevéssé ismert magyar mesés élettörténetéről szólnak. Gyermekeknek, felnőtteknek, családoknak ajánljuk. 

Tovább ►

SZEPT
12

Szabó R. Ádám Rozsé kalandjai című novelláskötetének bemutatója

A kortárs irodalom kedvelőit várjuk a Kájoni János Megyei Könyvtárba szerdán, 2018. szeptember 12-én, délután 18 órára. Szabó R. Ádám mutatkozik be a csíkszeredai olvasóközönségnek első novelláskötetével. A szerzővel Cseke Gábor író, közíró, szerkesztő beszélget Rozsé kalandjai című novelláskötetéről. A köny a Fiatal Írók Szövetségének gondozásában, a FISZ Könyvek sorozatban jelent meg 2018 nyarán.

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ - PÉNTEK: 

  8 - 18

SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

OKT
28

15 éve

2003. október 28. Gyergyószentmiklóson meghalt Karancsi Sándor képzőművész, grafikus, festő, tanár. 

Tovább ►

OKT
28

105 éve

 1913. október 28. Csíkkozmáson született Kelemen Béla nyelvész, szótáríró, a filológiai tudományok doktora. 

Tovább ►

OKT
26

150 éve

 1868. október 26. Csíkszeredában született Erőss József történész. 

Tovább ►

OKT
21

350 éve

1667 vagy 1668. október 21. Csíkrákoson született Cserei Mihály történetíró, az erdélyi memoárirodalom jeles képviselõje.

Tovább ►

OKT
21

50 éve

1968. október 21-én  Csíksomlyón meghalt Pál Gábor, bethlenfalvi,  közéleti személyiség, politikai közíró, szenátor.

Tovább ►

OKT
16

65 éve

 1953. október 16. Madridban meghalt Nyírő József író, közíró.

Tovább ►

OKT
14

65 éve

1953. október 14. Szegeden meghalt Szőkefalvi-Nagy Gyula matematikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja. A csíkszeredai gimnázium tanára volt 1910-12 között.

Tovább ►

OKT
11

135 éve

135 éve 1883. október 11. Csíkszentmártonban született Albert István újságíró, novellista. 

Tovább ►

OKT
09

135 éve

1883. október 9. Csíkrákoson született Kölönte Béla helytörténész, író

Tovább ►

OKT
01

150 éve

1868. október 1. Maroshévízen született Urmánczy Nándor, dr. jogász, közéleti személyiség. 

Tovább ►

<< < 2018 OKTÓBER > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost