Keres
2018. december 14., péntek, Szilárda
Magyar
 
HÍREK, FELHÍVÁSOK

DEC
12

Fekete Vince Szárnyvonal című verseskötetének bemutatója

A Kájoni János Megyei Könyvtárban az irodalombarátok Fekete Vince legújabb, Szárnyvonal című verseskötetét  ismerhették meg  2018. december 11-én délután. A jelenlévők Fekete Vince költői világába Borsodi L. László költő, irodalomtörténész bevezetője révén kaptak betekintést.  A Szárnyvonal a budapesti Magvető kiadó gondozásában jelent meg, a kötet verseiből Szabó Enikő színművész előadásában ismerhetett meg néhányat a közönség, a találkozó végén maga a költő olvasta fel Cété című költeményét. Részletek: 

Tovább ►

DEC
10

EGYEDI GYÖNGYÉKSZEREKBŐL NYÍLT KIÁLLÍTÁS A KÖNYVTÁRBAN

Karácsonyi gyöngyvarázs címmel negyedik alkalommal került sor a Gyöngyitisz gyöngyfűzőklub tagjai által készített modern, egyedi gyöngyékszerek kiállítására. A szemet gyönyörködtető ékszerkiállítást decemberben a könyvtár földszintjén tekinthetik meg a látogatók. Részletek: 

Tovább ►

DEC
07

Találkozz a népmesével! - nyolc településen több mint 600 fiatal részesült a mese örömében

Az adventi időszak kezdetén, december 3-6. között a Tekergő Meseösvény Egyesület volt a Kájoni János Megyei Könyvtár vendége, a karácsonyi ünnepkör és a decemberi jeles napok témája köré felfűzött népmesecsokorral, interaktív mesehallgatással, meséléssel készült több száz gyerek az ünnepre. A Találkozz a népmesével! elnevezésű program keretében Hargita Megye Tanácsának támogatásával a megye nyolc településére vitték el a népmeséket, hogy örömet szerezzenek a gyerekeknek és felnőtteknek. Lövétén, Szentegyházán, Máréfalván, Csíkrákoson, Madéfalván, Gyergyószárhegyen, Gyergyócsomafalván és végül Csíkszeredában összesen több mint hatszáz gyerek kapcsolódott be az élő szavas mesemondásba. Részletek: 

Tovább ►

DEC
05

Kortárs román történetírás magyarul - találkozó Lucian Boia történész műveinek magyar fordítójával

A Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében 2018. december 4-én megtartott találkozón a neves kortárs román történész,  Lucian Boia műveit magyar nyelvre fordító Rostás-Péter Istvánnal Gyarma­ti Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója beszélgetett. Részletek:

Tovább ►

DEC
03

TALÁLKOZZ A NÉPMESÉVEL! – ünnepváró mesehallgatás a Tekergő Meseösvény Egyesülettel

A karácsonyi ünnepkörrel és decemberi jeles napokkal kapcsolatos népmesék az élő szó erejével

2018. december 3-6. között a Tekergő Meseösvény Egyesület lesz a Kájoni János Megyei Könyvtár vendége, a karácsonyi ünnepkör és a decemberi jeles napok témája köré felfűzött népmesecsokorral, interaktív foglalkozással készülünk az ünnepre. 

Találkozz a népmesével! elnevezésű program keretében Hargita Megye Tanácsának támogatásával a megye nyolc településére viszik el a népmeséket, hogy örömet szerezzenek a gyerekeknek és felnőtteknek. Részletek: 

Tovább ►

DEC
01

NYOMKERESŐK - Irodalmi est Gyukics Gáborral, Jász Attilával és Murányi Sándor Olivérrel

A Nyomkeresők című irodalmi esten Gyukics Gáborral, Jász Attilával és Murányi Sándor Olivérrel találkozthattak az érdeklődők a Kájoni János Megyei Könyvtárban, 2018. november 28-án, szerdán délután.

Tovább ►

NOV
25

Csillagösvény és göröngyös út - Telt ház előtt mutatták be Hermann Gusztáv Mihály És Orbán Zsolt új könyvét

Nagy érdeklődés övezte Hermann Gusztáv Mihály és Orbán Zsolt történészek új könyvének bemutatóját könyvtárunkban 2018. november 23-án. A Csillagösvény és göröngyös út. Mítosz és történelem a székelység tudatában címmel az Erdélyi Múzem-Egyesület kiadásában megjelent közel ötszáz oldalas kötetet Gagyi József társadalomkutató mutatta be és beszélgetett a szerzőkkel.

Tovább ►

NOV
23

Borsodi L. László Szétszórt némaság című új verseskötetét mutatták be

Telt ház előtt mutatták be Borsodi L. László költő, irodalomtörténész legújabb  prózaverskötetét tegnap délután, 2018. november 22-én a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében. A Szétszórt némaság című kötet az Erdélyi Híradó Kiadó és a Fiatal Írók Szövetsége gondozásában jelent meg, Ráduly Margit képzőművész illusztrálta.
Fekete Vince József Attila-díjas költő beszélgetett a szerzővel. Köszöntőjében elmondta: a hiány és az emlékezés dominálja a könyv hangulatát, az alkotást akár regényként is olvashatjuk.                    

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ - PÉNTEK: 

  8 - 18

SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

DEC
26

110 éve

1908. december 26.  Kászonjakabfalván született Pataki József történész, egyetemi tanár, a történelemtudományok doktora, a MTA tagja. 

Tovább ►

DEC
20

85 éve

 1933. december 20. Csíkrákoson született Kosz Szilveszter, id. táncmester, koreográfus.

Tovább ►

DEC
04

135 éve

1883. december 4. Betfalván született Tompa László költő, műfordító, lapszerkesztő.

Tovább ►

<< < 2018 DECEMBER > >>
H K SZ CS P SZ V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost