Keres
2019. április  22., hétfő, Csilla
Magyar
 
HÍREK, FELHÍVÁSOK

ÁPR
18

OLVASÓINK FIGYELMÉBE - ÜNNEPI NYITVATARTÁS

Tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy a következő napokon a könyvtár zárva tart:

2019. április 19., péntek

2019. április 22., hétfő

2019. április 23., kedd

Megértésüket köszönjük!

Tovább ►

ÁPR
18

KÁJONI 390 KVÍZ - Játsszon velünk!

Kájoni János születésének 390 éves évfordulója tiszteletére Hargita megyében Kájoni János Emlékév kezdődöttKönyvtárunk névadójára emlékezünk az idei Könyvtári Napok eseményeinek sorában is. Játékra hívjuk olvasóinkat a következő két hétben, április 25-ig.

ONLINE KVÍZJÁTÉKUNKKAL tesztelheti, mennyire ismeri a 17. századi tudós ferences szerzetes  sokoldalú munkásságát, polihisztori személyiségét.

A helyesen válaszolók ajándékcsomagot nyerhetnek! Játékunk nyerteseit 2019. április 26-án 15 órakor sorsoljuk ki a Kájoni János Megyei Könyvtárban. KÁJONI KVÍZ: 

Tovább ►

ÁPR
18

Ballai László Mátyás királyról szóló regényét mutatták be

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége, az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza, valamint a Kájoni János Megyei Könyvtár közös szervezésében került sor Ballai László Megfelelt a Napnak című történelmi regényének bemutatójára. A budapesti Hungarovox Kiadó gondozásában megjelent,Mátyás királyról szóló könyvről Köllő Zsófia irodalomtörténész beszélgetett a szerzővel. Ballai László felajánlott egy-egy példányt minden erdélyi iskola számára.

Tovább ►

ÁPR
11

KÖLTÉSZET NAPJA - SZAVALÓVERSENY 2019

Idén is a Kájoni János Megyei Könyvtár a házigazdája a Költészet Napja alkalmából az Agora Alapítvány által meghirdetett hagyományos szavalóversenynek,  április 11-én, József Attila születésnapján.

Délelőtt 9 órától a az 5-8 osztályos diákok, 15 órától a középiskolások, 16 órától a felnőtt versmondók versenyeznek kedvenc verseikkel. Mint az előző években is, évfordulós költők versei közül választhattak a szavalók. A délelőtt lezajlott 5-8 osztályosok versmondását már díjazta  a zsűri, íme a verseny idei legjobbjai:


Tovább ►

ÁPR
02

MESEPONT A KÖNYVTÁRBAN - a Kájoni János Megyei Könyvtár pályázati felhívása intézmények, szervezetek részére

A Kájoni János Megyei Könyvtár pályázatot ír ki intézményeknek, iskoláknak, szervezeteknek, amelyek fiatalok képzőművészeti oktatásával foglalkoznak.

A pályázat témája: a Kájoni János Megyei Könyvtár székhelyén Népmesepont létrehozása céljából falfelület dekorálása, 3-5 tagból álló fiatalok csoportja által, szakember irányításával. A dekoráció témája: magyar népmesék, népmesei motívumok.

Részletek: 

Tovább ►

ÁPR
01

„JOANNES KÁJONI 390” – Ex libris pályázat

Kájoni János születésének 390. évfordulója tiszteletére 2019-2020-ban, a Joannes Kájoni 390 emlékév keretében kiemelt figyelmet szentelünk Kájoni személyének és munkásságának Hargita megyében.
Kájoni János (Jegenye, 1629 v. 1630 – Gyergyószárhegy, 1687. április 25) tudós ferenc-rendi szerzetes, építész, orgonista, orgonakészítő, zeneszerző, nyomdász, történetíró, botanikus. Sokoldalú tudományos, irodalmi, zenei és építő munkásságával, felekezeti türelmességével az erdélyi kultúra jelképes személyiségévé vált. Az általa hordozott értékek olyan életpéldát jelenthetnek, amellyel képesek azonosulni a mai fiatalok is. A Kájoni János Megyei Könyvtár névadója előtt tisztelegve, Kájoni János sokoldalú életművét, igazi polihisztori személyiségét, az általa képviselt szellemi értékeket igyekszik előtérbe állítani az emlékév programjai révén.
„JOANNES KÁJONI 390" címmel ex libris pályázatot hirdet a Kájoni János Megyei Könyvtár azzal a céllal, hogy a térségünkben élő fiatalok jobban megismerjék Kájoni János értékes, ma is időszerű életművét. A pályázatra középiskolás diákok (14-18 éves korosztály) alkotásait várják, az ex libris elvárásainak megfelelő képzőművészeti alkotásokkal lehet jelentkezni.

Részletek:

Tovább ►

MáRC
28

A SZÖVEG CSENDJE – Bodor Ádám Kossuth-díjas író volt könyvtárunk vendége

Bodor Ádám Kossuth-díjas író volt könyvtárunk vendége tegnap, március 28-án délután. Az éves megszakításokkal történő beszélgetés-sorozat idei körútján, immár negyedik alkalommal találkozhatott a csíkszeredai közönség a Sinistra körzet és a Verhovina madarai legendásan szűkszavú szerzőjével. A szöveg csendje címet viselő találkozó házigazdája Murányi Sándor Olivér volt - az ő meghívására érkezik az író évente székelyföldi körútra. A beszélgetésen egészégi okok miatt nem lehetett jelen Margócsy István irodalomtörténész, Murányi Sándor Olivér és Fekete Vince költő beszélgetett Bodor Ádámmal. A találkozó vendégeként gitárjátékkal közreműködött Virányi Attila, a legendás Metropol Group frontembere.

Tovább ►

MáRC
27

GYÖNGYFŰZŐ TANFOLYAM INDUL A KÖNYVTÁRBAN

A Kájoni János Megyei Könyvtárban áprilisban induló kézműves tanfolyamon a modern gyöngyfűzés alapjait sajátíthatják el a résztvevők. 2019. április 25-étől kezdődően, nyolc héten át minden csütörtök délután 18-20 óra között kerül sor a foglalkozásokra. Oktatók: Berényi Zsófia és Zsók Éva. Jelentkezni lehet a 0727848048, 0740132590 telefonszámon, vagy személyesen a könyvtár gyermek részlegén Zsók Éva könyvtárosnál.

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ - PÉNTEK: 

  8 - 18

SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

ÁPR
22

125 éve

1894. április 22. Nagyszebenben meghalt Simon Péter Jukundián zenetanár, zenei szakíró, tanítóképző intézeti igazgató,

Tovább ►

<< < 2019 ÁPRILIS > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost