Keres
2017. június  23., péntek, Zoltán
Magyar
 
HÍREK, FELHÍVÁSOK

MáJ
15

Könyvtárosképző tanfolyam Csíkszeredában

A csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár és a Romániai Közkönyvtárak Egyesülete (ANBPR) közép- és felsőfokú könyvtárosképző tanfolyamot indít Csíkszeredában.

Tovább ►

MáJ
12

A Dózsa-konferencia előadásait tartalmazó kötetet mutatták be

Történelmünk egyik legismertebb személyisége, Dózsa György emlékére szerveztek konferenciát 2014--ben Csíkszeredában, a nagy parasztvezér halálának 500. évfordulóján. A rendezvény kezdeményezője az Erdélyi Múzeum-Egyesület Csíkszeredai Fiókegyesülete volt. A konferencia előadásaiból dr. Balázs Lajos szerkesztésében, a Hargita Népe Kiadó  gondozásában megjelent Dózsa című kötetet mutatták be könyvtárunkban. 

Tovább ►

MáJ
11

SZENT LÁSZLÓ NYOMÁBAN SZÉKELYFÖLDÖN – játékos könyvtári foglalkozások a Szent László-év jegyében

Helyszín: Kájoni János Megyei Könyvtár. A foglalkozások időpontja: 2017. május 22-től kezdődően az iskolai év végéig, illetve szeptembertől a következő tanév kezdetétől az egész év folyamán.  Ajánlott iskolai csoportok, osztályok számára, a 10 - 17 éves korosztályoknak. Részvételi feltétel: előzetes jelentkezés.

Szent László király alakját legendák idézik, hősiessége a székelyföldi templomokban a középkorból fennmaradt freskókon is megjelenik. Tiszteletére szentelt templomok és kápolnák, szobrok és helynevek őrzik a nagy király székelyföldi kultuszát, emlékét. A Kájoni János Megyei Könyvtár Szent László nyomában Székelyföldön címmel szervez interaktív játékos foglalkozásokat diákok számára, a lovagkirály trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából meghirdetett Szent László-emlékévhez csatlakozva.
Jelentkezni és tájékoztatást kérni a programról a könyvtár helyismereti részlegén lehet. Kapcsolattartó: Kelemen Katalin és Máthé Izabella, telefon: 0720 544 093. Részletek a programról alább:

Tovább ►

MáJ
11

TESTBEN ÉLÜNK - a Verbum Kiadó tanulmánykötetét mutatták be a könyvtárban

Tegnap, május 10-én délután könyvtárunkban mutatták be Bodó Márta szerkesztő és Szőcs Csaba, a Verbum Kiadó vezetője jelenlétében a Testben élünk című tanulmánykötetet, amely a Keresztény Szó könyvek sorozat 6. kötete. Sárközi Sándor piarista szerzetestanár, a csíkszeredai Piarista Tanulmányi Ház vezetője a rendezvény házigazdájaként és moderátoraként ismertette a 36 szerző tanulmányát tartalmazó négy fejezetre tagolódó kötetet. A bemutatón Bodó Márta irodalomtörténész mesélt a könyv megszületéséről és célkitűzéséről, a tanulmányok szerzői közül Borsodi L. László és Bakó  Mária Hajnalka vett részt a beszélgetésen. Bővebben:

Tovább ►

MáJ
11

EURÓPA NAP ÉS IFJÚSÁGI NAP – kiállítás nyílt kortárs európai szerzők műveiből

Május 9-én középiskolás diákokkal együtt ünnepeltük meg a könyvtárban az Európa Napot és az Ífjúsági Napot. Délután 16 órától kortárs európai szerzők művei szólaltak meg a könyvtár ifjúsági olvasókörének tagjainak tolmácsolásában a könyvtár előadótermében, ahol kortárs európai írók műveiből készült könyvkiállítás nyújt betekintést a jelenkori európai országok irodalmának világába.

Tovább ►

MáJ
09

Kistelepülési könyvtártámogató program Gyergyósalamáson

2017. május 9-én, a könyvtári szolgáltatásokkal kapcsolatosan véleményt nyilvánítani kívánó olvasóközönség jelenlétében, elkezdődött a Gyergyósalamási Községi Könyvtárban a Kistelepülési könyvtártámogató program. 

Tovább ►

MáJ
08

ZÖLDKUCKÓ – A környezetvédelem éve jegyében szervezett program indítása

Az idei év A környezetvédelem éve a Kájoni János Megyei Könyvtárban – a Könyvtári napok programjai közt is nagyobb hangsúlyt kap a környezetévédelem, a környezettudatosságra nevelés témája. A 2017.május 12-én induló ZÖLDKUCKÓ nevet viselő programunk célja tudatosítani környezetünk, sajátos természeti értékeink védelmének fontosságát minden korosztály körében.

Tovább ►

MáJ
04

Krisztus király tiszteletére - András Ignác új könyvét mutatták be a nagykászoni templom történetéről

András Ignác helytörténész, néprajzi író volt könyvtárunk vendége, 2017. május 3-án mutatták be Krisztus Király tiszteletére címmel megjelent kötetét, amely a nagykászoni római katolikus templom történetét mutatja be. A könyv idén jelent meg a kolozsvári Verbum Kiadó gondozásában. A Krisztus Király tiszteletére felszentelt templom bemutatásával a szerző tisztelegni kíván a megalkotó és fenntartó ősök emléke előtt, a múlt üzeneteit tolmácsolva, a jövőt remélve. Vetítéssel kísért előadásában András Ignác betekintést nyújtott a jelenlevő közönség számára is a templom és a hozzá kapcsolódó események, emberi sorsok történetébe. A bemutatón jelen volt a Verbum Kiadó vezetője, Gál György Attila, aki a kiadó tevékenységéről beszélt.

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

NYÁRI PROGRAM:

JÚNIUS 19 - SZEPTEMBER 15. 

 HÉTFŐ:   12 - 20 

KEDD:   8 - 16 

SZERDA:  8 - 16

CSÜTÖRTÖK:  8 - 16

 PÉNTEK:  8 - 13

SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

JúN
25

120 éve

1897. június 25. Szentábrahámon született Fekete Lajos, író, költő. 

Tovább ►

JúN
25

90 éve

1927. június 25. Kászonújfaluban született Róka Antal sportoló, atléta, távgyalogló.

Tovább ►

JúN
14

170 éve

1847. június 14. Csíkszentléleken született Bándi Vazul történész, a csíksomlyói főgimnázium tanára, igazgatója.

Tovább ►

<< < 2017 JÚNIUS > >>
H K SZ CS P SZ V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost