Keres
2018. április  20., péntek, Tivadar
Magyar
 
HÍREK, FELHÍVÁSOK

MáRC
02

ENYHÍTŐ KÖRÜLMÉNYEK - találkozó Patak Márta íróval

Patak Márta magyarországi íróval Wirth Imre irodalomkritikus beszélgetett a Kájoni János Megyei Könyvtárban szervezett közönségtalálkozón, március 1-én délután. Murányi Sándor Olivér székelyudvarhelyi író volt a rendezvény házigazdája.  Wirth Imre szerint az írónő kuriózumnak számít a kortárs magyar prózában, sokáig műfordíróként dolgozott, mielőtt saját műveit írni kezdte volna. Patak Márta Enyhítő körülmények című novelláskötete a Scolar kiadó gondozásában jelent meg tavaly. 

Tovább ►

FEB
28

HORGOLÁS TANFOLYAM INDUL: HÚSVÉTI DEKORÁCIÓK KÉSZÍTÉSE

A Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében új kézműves tanfolyam indul, amelyen a horgolás alapjait sajátíthatják el a résztvevők Berényi Regina oktató irányításával. A tanfolyam 2018. március 9-én indul, 4 alkalommal kerül sor a két órás foglalkozásokra. A részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges. 

"A tanfolyamot ajánlom kezdőknek valamint olyan személyeknek, akik már tudnak horgolni, viszont fel szeretnék frissíteni a tudásukat. Húsvétra fogunk készülni, húsvéti dekorációt horgolva tanuljuk meg az alapokat."

Berényi Regina oktató. Elérhetőség: 0746481819

Tovább ►

FEB
27

A TÉNYIRODALOM ÉVE: Az olvasókör februári találkozója

Cseke Gábor író, újságíró szervező-animátori munkájának köszönhetően immár a harminckettedik olvasóköri találkozóra került sor könyvtárunkban idén február 26-án délután. „Olvasókörünkben 2018-at a modern időkhöz köthető tényirodalom jellegzetes magyar és világirodalmi alkotásainak szenteljük" - ismertette Cseke Gábor az idei évre tervezett témajavaslatokat a kör honlapján. Az orosz szamizdat irodalom egyik izgalmas alkotását ismerhettük meg hétfőn délután, Zsoresz Medvegyev: A levelezés titkosságát a törvény garantálja című kötetét Zsombori Vilmos mutatta be.

Tovább ►

FEB
23

HARGITÁS SZERZŐK KÖNYVBEMUTATÓJA - 50 éves a megye lapja

Az 1968-as megyésítés ötven éves évfordulóján félszáz esztendejét ünnepli Hargita megye, valamint napilapja, a Hargita Népe. A Hargita Népe Kiadó gondozásában legutóbb megjelent kötetek bemutatójával és a szerzőkkel való beszélgetéssel folyatódott február 22-én a jubileumi rendezvénysorozat. A megyei könyvtár előadótermében Sarány István főszerkesztő vezette a beszélgetést. A meghívott hargitás szerzők közt a napilap egykori és jelenlegi, külső és belső munkatársai voltak jelen: Ádám Gyula, Balázs Lajos, Cseke Gábor, Daczó Katalin, Ferencz Imre, Kovács Hont Imre, Kozma Mária, Kristó Tibor és Sarány István.  Részletek: 

Tovább ►

FEB
23

A PETŐFI SÁNDOR FELOLVASÓMARATON MÉDIAVISSZAHANGJA

Tudósítások, cikkek, videók a 10. nemzetközi felolvasómaratonról 

Rekordot döntött a felolvasómaratonhoz csatlakozottak száma idén, február 20-án, kedden minden eddiginél többen, az előzetes bejelentkezés alapján közel negyvenezren olvasták Petőfi Sándor verseit a Kájoni János Megyei Könyvtár által megszervezett 10. Nemzetközi Felolvasómaratonon.  A határokon átívelő maratoni felolvasás hangulatát és méreteit videofelvételek, képes beszámolók, a média helyszíni tudósításai is tükrözik. Köszönjük a sajtó munkatársainak a jelenlétet, a tájékoztatást és támogatást, a Hargita Népe napilap szerkesztőségének köszönjük az együttolvasás élményét is!
A Kájoni János Megyei Könyvtárban szervezett ünnepi megnyitóról és a felolvasásról, valamint a maraton más helyszínein készült online is elérhető tudósítások, riportok, interjúk, videofelvételek:

A Petőfi Sándor felolvasómaraton központi helyszínén készült video-tudósítás az Erdély TV 2018. február 20-i híradójában. 

Tovább ►

FEB
20

Közel negyvenezren szólaltatjuk meg Petőfi Sándor műveit - elkezdődött a 10. nemzetközi felolvasómaraton

A tizedik évfordulójához érkezett nemzetközi felelolvasómaraton évről-évre irodalmunk egy-egy kiemelkedő alkotójának életműve szólal meg. A maraton fő szervezője ötödik éve a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár, Hargita Megye Tanácsának támogatásával. Ma, 2018. február 20-án a 195 éve született Petőfi Sándor műveiből olvasunk fel, hat ország közel 200 településén, határokon innen és túl közel 40.000 felolvasó szólaltatja meg nagy költőnk műveit, Az apostol megírásának és az 1848-as forradalomnak a 170 éves évfordulójánAz előzetes összesítések alapján a felolvasásra jelentkezők száma meghaladja a 38.400-at, összesen 198 településről, hat országból csatlakoztak az idei felolvasához. Az idei felolvasók közel negyvenezres létszáma, az évről évre nagyobb érdeklődés bizonyítja, hogy az olvasás, az irodalom egyetemes értékeket közvetít. Az országhatárokon átívelő felolvasás összefogja közösségeinket, megszólít gyerekeket, fiatalokat és időseket egyaránt. A központi helyszínen, a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében délelőtt tíz órakor kezdődött a 10. Nemzetközi felolvasómaraton ünnepi megnyitója, ahol Petőfi Sándor életművét felidéző könyvkiállítás fogadja a felolvasókat.

Bővebben:

Tovább ►

FEB
20

Zsidó Ferenc Huszonnégy című regényét ismerhettük meg a magyar széppróza napján

A Magyar széppróza napját ünnepeljük február 18-án, Jókai Mór születésnapján, csatlakozva az idén első ízben megszervezett rendezvénysorozathoz, a Kájoni János Megyei Könyvtárban szervezett találkozón Zsidó Ferenc Huszonnégy című "blokkregényét" ismerhettük meg tegnap 2018. február 19-én. A szerzővel Cseke Gábor költő, újságíró beszélgetetett új regényéről.

Tovább ►

FEB
19

Petőfi Sándor műveit szólaltatjuk meg a tizedik nemzetközi felolvasómaratonon - mintegy 38.200 felolvasó hat ország közel 200 településén

Tizedik évfordulójához érkezett idén a nemzetközi felelolvasómaraton, amelyen évről-évre irodalmunk egy-egy kiemelkedő alkotójának életműve szólal meg. 2018. február 20-án a 195 éve született Petőfi Sándor műveit szólaltatjuk meg, ez az év egyúttal Az apostol megírásának és az 1848-as forradalomnak a 170 éves évfordulója.
A 2009-ben Székelyudvarhelyen útjára indított maraton fő szervezője már ötödik éve a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár, Hargita Megye Tanácsának támogatásával. A maratoni felolvasás központi helyszínén, a megyei könyvtár előadótermében délelőtt tíz órakor kezdődik a hivatalos megnyitó ünnepség.
Az előzetes összesítések alapján, február 19-én a felolvasásra jelentkezők száma mintegy 38.200, összesen 198 településről. Mostanig hat országból csatlakoztak az idei felolvasához. Idén Romániából a tavalyihoz hasonlóan az ország 16 megyéjéből csatlakoztak, viszont sokkal nagyobb a résztvevő települések és a felovasók száma: az ország 167 településén több mint 33.000-an jelentkeztek felolvasásra, több mint 200 intézmény, szervezet vesz részt a közös felolvasáson, Erdély és Székelyföld számos településén, a távoli szórványvidékig és Bukarestig. Részletek:

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ -PÉNTEK:

   8 - 18 

SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

ÁPR
29

205 éve

1813. április 29. Csíkszentkirályon született Simon Péter Jukundián zenetanár, zenei szakíró, tanítóképző intézeti igazgató, Ferenc-rendi házfőnök.

Tovább ►

ÁPR
12

105 éve

1913. április 12. Székelyudvarhelyen született Jodál Gábor zeneszerző, zenepedagógus.

Tovább ►

ÁPR
02

80 éve

1938. április 2. Korondon született Páll Lajos képzőművész és költő.

Tovább ►

<< < 2018 ÁPRILIS > >>
H K SZ CS P SZ V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost