Keres
2020. február  28., péntek, Elemér
Magyar
 
HÍREK, FELHÍVÁSOK

JAN
29

Játsszunk együtt a könyvtárban! - családbarát klubtevékenység

A Kájoni János Megyei Könyvtár a Pro Libris Könyvtári Egyesülettel közös szervezésben 2019 őszén indította el új családbarát programját. A résztvevők egy közös játék során kipróbálhatják a könyvtárban a különböző stratégiai, ügyességi, logikai játékokat, fejlesztve ezáltal kreativitásukat, kommunikációs, problémamegoldó és döntéshozó készségüket. A rendszerint minden második péntek délután szevezett klubtevékenységre továbbra is várjuk a könyvtárban a közös játékra jelentkezőket. 2020. január 31-én, pénteken délután kerül sor a következő játékos klubdélutánra. A program főtámogatói Hargita Megye Tanácsa, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány. Részletek: 

Tovább ►

JAN
27

A hallgatag vándor - a Magyar Kultúra Napján mutatták be a Kőrösi Csoma Sándor az újabb kutatások tükrében című kötetet

A Kájoni János Megyei Könyvtár évről-évre olyan rendezvényekkel készül a Magyar Kultúra Napja megünneplésére, amelyek kultúránk kiemelkedő értékeire, nem utolsósorban neves személyiségeink életművére irányítják a figyelmet. Hargita Megye Tanácsának Hon a hazában című rendezvénysorozata részeként, a könyvtár előadótermében összegyűlt népes érdeklődő közönség előtt Kőrösi Csoma Sándor, a hallgatag vándor rendkívüli életútját, munkásságát idéztük fel a jeles nap alkalmából. Kőrösi Csoma élete, keleti útja és tudományos teljesítménye iránti érdeklődés ma sem csökkent. Az életmű kutatói új adatokat, dokumentumokat hoznak napvilágra, amelyek sokszor régi tévhiteket cáfolnak meg, és egyben új kérdéseket vetnek fel. A Hargita Kiadóhivatal Székely Könyvtár sorozatának 76. kötete ezekenek az új kutatásoknak tükrében mutatja be Kőrösi Csoma Sándor életútját és munkásságát. A tanulmánykötet szerkesztője Molnár Vilmos Márai- és József Attila-díjas író mutatta be a kötetet, meghívott vendége, Szász Tibor András, a kötetben szereplő  Csoma-tanulmányáról beszélt a bemutatón. Részletek: 

Tovább ►

JAN
23

OLVASÓINK FIGYELMÉBE

Tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy pénteken, 2020. január 24-én a könyvtár zárva tart.

Megértésüket köszönjük!

Tovább ►

JAN
20

A Román Kultúra Napja 2020

Az elmúlt évek román nyelvű kulturális eseményei felidézésével ünnepeltük 2020. január 17-én a Román Kultúra Napját. Részletek: 

Tovább ►

DEC
23

ÜNNEPI PROGRAM

A Kájoni János Megyei Könyvtár munkaközössége áldott, békés karácsonyt, eredményekben, kultúrában és jókban gazdag, boldog új esztendőt kíván minden kedves olvasójának és együttműködő partnereinek! 

Ünnepi program a könyvtárban: 

December 24 - 27. (kedd - péntek) a könyvtár zárva tart.

December 30., hétfő: nyitva 8-18 óra között.

December 31., kedd: nyitva 8-12 óra között. 

Január 1 -  január 3. (szerda - péntek) a könyvtár zárva tart.


Tovább ►

DEC
18

VERSEK KÖZÖTT - irodalmi találkozóval zártuk az évet a Kájoni János Megyei Könyvtárban

Versek között címmel irodalmi találkozóval zárta a 2019-es év rendezvényeinek sorát a Kájoni János Megyei Könyvtár. A rendezvényt a budapesti Szépírók Társasága valamint Hargita Megye Tanácsa támogatta. December 17-én délután a könyvtár előadótermébe népes közönség gyűlt össze az irodalmi évzáróra, amelynek három kortárs költő volt a vendége: a magyarországi Jász Attila mellett Kovács András Ferenc és Markó Béla. Murányi Sándor Olivér székelyudvarhelyi író elsőként arról kérdezte a költőket, hogy mit tekintenek sikernek. Részletek:

Tovább ►

DEC
17

Cseke Gábor olvasónaplóit mutatták be a könyvtárban

Cseke Gábor író, költő és szerkesztő volt a könyvtár vendége, 2019. december 16-án délután, akivel a Sorsok könyve (2016) és a Hadiösvények tegnap és ma (2019) címmel megjelent "olvasónaplóiról"  Sarány István, a Hargita Népe napilap főszerkesztője beszélgetett. Részletek:

Tovább ►

DEC
16

Fekete Vince Vargaváros című kötetét mutatták be

Vargaváros címmel jelent meg Fekete Vince új verseskötete a Magvető kiadónál. 2019. december 13-án, pénteken délután mutatták be a kötetet könyvtárunkban. A szerzővel Lövétei Lázár László költő beszélgetett. Kozma Attila színművész előadásában hallgathatott meg a közönség néhányat a kötet verseiből. Részletek: 

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ - PÉNTEK:  

8 - 18

 SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

FEB
26

100 éve

1920. február 26. Somogyszentpálon született Kovács Dénes néprajzi író, festő, grafikus, muzeológus. Álneve Csíki Dániel. 

Tovább ►

FEB
23

125 éve

1895. február 23. Székelyudvarhelyen született Csanády György költő, hangjátékíró, rádiórendező.

Tovább ►

FEB
11

135 éve

1885. február 11. Bereckben született Jénáki Ferenc bölcsészdoktor, főgimnáziumi tanár és igazgató, pápai kamarás.

Tovább ►

FEB
10

40 éve

1980. február 10. Budapesten meghalt Soó Rezső, dr. biológus, botanikus, egyetemi tanár, az MTA tagja, kétszeres Kossuth-díjas tudós. 

Tovább ►

FEB
01

165 éve

1855. február 1. Homoródszentmártonban született Kelemenné Zathureczky Berta író, zeneszerző.

Tovább ►

<< < 2020 FEBRUÁR > >>
H K SZ CS P SZ V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost