Keres
2017. október  21., szombat, Orsolya
Magyar
 
HÍREK, FELHÍVÁSOK

SZEPT
20

A MAGYAR NÉPMESE NAPJA – játékos, mesés könyvtári nap ZALKA CSENGE VIRÁG nemzetközi mesemondó fellépésével

Játékos, mesés könyvtári nap ZALKA CSENGE VIRÁG nemzetközi mesemondó  fellépésével 

2017. szeptember 28., csütörtök, 11-16 óra, Helyszín: Csíkszereda, Szabadság-tér*

A Magyar Népmese Napja egy évtizede kiemelkedő eseménye az esztendőnek a Kájoni János Megyei Könyvtárban. Az intézmény 2006-ban csatlakozott a Magyar Olvasástársaság (HUNRA) által útjára indított, határokon átívelő mozgalomhoz, hogy Benedek Elek születésnapján, szeptember 30-án minden évben együtt ünnepeljük a népmesét.
Idén a jeles nap alkalmából különleges eseménnyel készülnek a könyvtár munkatársai, Hargita Megye Tanácsának támogatásával. Szeptember 28-án, delelőtt 11 órától a csíkszeredai Szabadság-téren várjuk a gyermekeket és minden meseszerető felnőttet egy játékos-interaktív mesés könyvtári napra, hogy együtt idézzük fel népmeséinket.

Kiemelt meghívottként fellép Zalka Csenge Virág nemzetközi mesemondó, aki Budapestről érkekezik Csíkszeredába, hogy a népmesék varázslatos világába röpítse hallgatóságát. A könyvtár Fakalinka bábcsoportjának előadásával, népmese-kvízzel, logikai- és ügyességi játékokkal, kézműves foglalkozással, arcfestéssel és meglepetésekkel várják a szervezők ezen a napon a gyerekeket, családokat, mesekedvelő felnőtteket. Részletek alább: 

Tovább ►

SZEPT
20

Kőrösi Csoma Sándor nagy kalandja és munkássága apokrif naplója tükrében - az Olvasókör szeptemberi találkozóján

A Kájoni János Megyei Könyvtárban működő Olvasókör idei őszi idényének első találkozóját 2017. szeptember 18-án, hétfő délután tartottuk a könyvtár előadótermében. Az irodalmi értékű naplók megismerését folytatva, Kőrösi Csoma Sándor nagy kalandja és munkássága apokrif naplója tükrében címmel Cseke Gábor író tartotta a felvezetőt. 

Bernard Le Calloc'h, a neves francia Kőrösi kutató a szerzője annak az apokrif naplónak amelyet Cseke Gábor mutatott be a találkozón, a kétkötetes napló révén közelebb kerülhetünk a nagy utazó szellemiségének megértéséhez.   

Tovább ►

SZEPT
19

Az őrző hajnala - Kaponay Réka, a világutazó 16 éves lány mutatta be regényét a könyvtárban

A világutazó fiatal lány, Kaponay Réka mindössze 12 éves volt, amikor első regényét, Az őrző hajnalát megírta. Az ifjú szerzővel a csíkszeredai olvasók is találkozhattak a Kájoni János Megyei Könyvtárban szeptember 19-én délelőtt. A Nagy Imre Általános Iskola diákjai megtöltötték a könyvtár előadótermét, de felnőttek is érkeztek a találkozóra. Az ausztráliai magyar lány családjával 6 éve járja a világot, öt kontinens több mint 35 országában járt már. Különleges könyvének megírásáról és utazási élményeiről is mesélt a diákoknak, majd a hallgatóság soraiból tettek fel neki kérdéseket, a találkozó végén pedig dedikálta könyvét, amely magyarul tavaly jelent meg a Kolibri Kiadónál.

Tovább ►

SZEPT
18

ISMERJÜK MEG TERMÉSZETI ÉRTÉKEINKET! - Pályázati felhívás diákok számára

Ismerjünk meg természeti értékeinket! címmel diákok számára hirdet pályázatot a Kájoni János Megyei Könyvtár, a Környezetvédelem éve jegyében zajló programok sorában, Hargita Megye Tanácsának támogatásával. A pályamunkákat a 2017-es Székelyföld Napok programjainak sorában mutatják be a pályázók a Kájoni János Megyei Könyvtárban. 

A pályázat témája régiónk természeti értékeinek bemutatása. A kezdeményezés célja felhívni a figyelmet Székelyföld természeti értékeire, tudatosítani sajátos természeti értékeink védelmének fontosságát a fiatal korosztályok körében. 14-18 éves általános iskolás- és középiskolás diákok jelentkezését várják a pályázatra. A pályázók feladata: mutassák be saját környezetük, településük, vagy annak a közelében található valamely természeti értéket, Power Point vagy Prezi összeállításban. 

Részletek alább:  

Tovább ►

SZEPT
13

Magyar állami kitüntetésben részesült KISS JENŐ, az RMKE alapítója és tiszteletbeli elnöke

Az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából tizenegy erdélyinek adományozott állami kitüntetést Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, elismerve a közösségért, nemzetért tett fáradozásaikat és tevékenységüket. A díjakat a kitüntetettek 2017. szeptember 12-én, kedden vehették át, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusán, a Lázár-ház eskütermében.
Igazi örömhír a hazai magyar könyvtáros szakma számára, hogy KISS JENŐ, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár volt igazgatója, a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesületének alapítója és tiszteletbeli elnöke a háromszéki magyar kulturális élet és közművelődés területén végzett sokrétű értékőrző munkája elismeréseként a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át.
A Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesülete valamint könyvtárunk munkaközössége nevében szeretettel gratulálunk KISS JENŐ-nek kitüntetéséhez, jó egészséget, további lankadatlan munkabírást kívánunk!

Hírforrások az erdélyi kitüntetettekről:

Erdélyi személyiségek részesültek magyar állami kitüntetésben. Maszol.ro

Tizenegy erdélyinek adományozott állami kitüntetést Áder János, Magyarország elnöke. Székelyhon

Tovább ►

SZEPT
05

Beszélgetés Peer Krisztián költővel emberi kapcsolatokról, gyászról, alkotásról

Peer Krisztián magyarországi költővel találkozhattak a csíkszeredai olvasók 2017. szeptember 1-én délután könyvtárunkban. A költő a sepsiszentgyörgyi pulzArt fesztivál idei kiadásának meghívottjaként érkezett hozzánk. A portrébeszélgetés alkalmával Tamás Dénes sepsiszentgyörgyi író, egyetemi tanár kérdezte a költőt.
Tizenöt évnyi hallgatást megtörve jelent meg Peer Kriszrián 42 címet viselő kötete, barátnőjének, a 25 éves korában elhunyt Mocsár Zsófia látványtervezőnek a halála után. A kötet versei részben a lány halála előtt születtek, részben a gyászt követően.

Tovább ►

AUG
11

Olvasóink figyelmébe

Tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy a könyvtár 2017. augusztus 14-én és 15-én zárva tart.

Az ebben a periódusban esedékes kölcsönzési határidők két nappal hosszabbodnak.

Mindnyájuknak kellemes hétvéget kívánunk!

Tovább ►

JúN
29

AZ IRODALOM UTAZÓ KÖVETEI - kortárs magyarországi irodalmi lapok szerkesztői Csíkszeredában

A kortárs magyar irodalomról, az irodalmi lapok szerkesztésének kulisszatitkairól hallhatott a csíkszeredai irodalomkedvelő közönség a tegnap (2017. június 28-án) délutáni közönségtalálkozón a Kájoni János Megyei Könyvtárban. A találkozó meghívott vendégei rangos kortárs magyarországi irodalmi lapok szerkesztői voltak: Csuhai István (ÉS), Kabai Lóránt (MŰÚT), Keresztesi József (JELENKOR),  Orcsik Roland (TISZATÁJ), Tóbiás Krisztián (TEMPEVÖLGY),beszélgetőpartnerként Erdei L. Tamás és Murányi Sándor Olivér írók vettek részt a találkozón. 

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ -PÉNTEK:

   8 - 18 

SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

OKT
24

110 éve

1907. október 24. Madéfalván született Fuchs Simon történész, közíró.

Tovább ►

OKT
15

165 éve

1852. október 15. Kolozsváron meghalt Kováts Miklós erdélyi római katolikus püspök.

Tovább ►

OKT
03

110 éve

1907. október 03. Székelyszentléleken született P. Benedek Fidél ferences szerzetes, történész.

Tovább ►

<< < 2017 OKTÓBER > >>
H K SZ CS P SZ V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost