Keres
2019. április  22., hétfő, Csilla
Magyar
 
HÍREK, FELHÍVÁSOK

FEB
27

VERSENYVIZSGA VÉGEREDMÉNYEI FELSŐFOKÚ KÖNYVTÁROSI ÁLLÁSOKRA

A Kájoni János Megyei Könyvtár által felsőfokú, kezdő könyvtárosi állásra (SII fokozat) és felsőfokú I/A könyvtárosi állásra meghirdetett versenyvizsga végeredményei, 2019. február 27.

Az eredmények megtekinthetők PDF formátumban:

Kezdő könyvtárosi állás (S II fokozat)

Felsőfokú I/A könyvtárosi állás

Tovább ►

FEB
26

33 123 FELOLVASÓ A VILÁG 12 ORSZÁGÁBAN – a Radnóti Miklós felolvasómaratonról számokban

Összesített adatok a 2019. február 19-én lezajlott 11. nemzetközi felolvasómaratonról

A világ 12 országában 33 123 felolvasó vett részt idén a 11. Nemzetközi felolvasómaratonon, amelyen Radnóti Miklós (1909-1945) életművét szólaltattuk meg szerte a világban, születésének 110. ,halálának 75.évfordulóján. Idén is a Kájoni János Megyei Könyvtár szervezésében zajlott a maratoni felolvasás, Hargita Megye Tanácsának támogatásával.
Elkészült az idei maraton mérlege, összesített számadataink szerint itthon, Romániában 29 598-an olvastunk fel, 15 megye 246 településén. Számos intézmény, iskola és könyvtár szervezett felolvasást Erdély számos településén, a szórványtól Bukaresten át Székelyföldig, sokan olvastak otthon és családban is.

12 országban szólaltak meg Radnóti művei, nemcsak magyar nyelven, hanem angolul és románul is.

Köszönjük minden felolvasónak, aki bárhol a világon csatlakozott az idei felolvasáshoz! Külön köszönet mindazoknak, akik megosztották velünk élményeiket a közös olvasásról! Idén is érkezett rengeteg lelkes beszámoló a felolvasás éléményéről Facebook oldalunkra.  Köszönjük a média, a sajtó munkatársainak, akik tudósítottak a különböző helyszíneken zajló felovasásról.

Idén is táblázatokban összesítettük a maraton résztevőinek létszámát, helyszíneit. Bővebben:

Tovább ►

FEB
26

KÉPPOÉZIS - a Pro Terra Alapítvány képzőművészeti-irodalmi pályázati felhívása

A gyergyószentmiklósi Pro Terra Alapítvány KÉPPOÉZIS címmel képzőművészeti-irodalmi pályázatot hirdet, melyben társszervező és kiemelt támogató az Erdélyi Tehetségsegítő Tanács.

A képpoézis meghatározása: a képpoézis bármilyen irodalmi szöveg kisatírozását jelenti, mely során az alkotó célja a szöveg egy részének elrejtésén vagy kiemelésén keresztül új tartalmak felszínre hozása. A végeredmény így lehet egy egyszerű fekete-fehér satírozott kép, melyben kirajzolódik egy üzenet, vagy létrejöhet akár egy művészeti alkotás is.

A pályázatra beérkezett alkotásokból kiállítás is készül, a Kájoni János Megyei Könyvtár kiállítótermében 2019. április 24-én, a Könyvtári Napok keretében nyitják meg a tárlatot.

Részletek: 

Tovább ►

FEB
25

VERSENYVIZSGA FELSŐFOKÚ KÖNYVTÁROSI ÁLLÁSOKRA – az interjú eredménye

A Kájoni János Megyei Könyvtár által felsőfokú, kezdő könyvtárosi állásra (SII fokozat) és felsőfokú I/A könyvtárosi állásra meghirdetett versenyvizsga interjú eredményei, 2019. február 25.

Az eredmények megtekinthetők PDF formátumban:

Kezdő könyvtárosi állás (S II fokozat)

Felsőfokú I/A könyvtárosi állásTovább ►

FEB
22

MI, SZÉKELYEK ÉS ROMÁN BARÁTAINK – Simó Márton interjúkötetét mutatták be

Mi, székelyek és román barátaink. Interjúk, dokumentumok és vallomások az együttélésről (Budapest ‒ Székelyudvarhely, Erdélyi Műhely Könyvek, 2018) címmel jelent meg Simó Márton író, költő, szerkesztő interjúkötete, amelyet a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében 2019. február 21-én, tegnap délután mutattak be népes érdeklődő közönség jelenlétben. A szerzővel Molnár Vilmos író, a Székelyföld folyóirat szerkesztője beszélgetett.

Tovább ►

FEB
21

VERSENYVIZSGA FELSŐFOKÚ KÖNYVTÁROSI ÁLLÁSOKRA – az írásbeli próba eredménye

A Kájoni János Megyei Könyvtár által felsőfokú, kezdő könyvtárosi állásra (SII fokozat) és felsőfokú I/A könyvtárosi állásra meghirdetett versenyvizsga írásbeli próbájának eredményei, 2019. február 21.

Az eredmények megtekinthetők PDF formátumban:

Kezdő könyvtárosi állás (S II fokozat)

Felsőfokú I/A könyvtárosi állás

Tovább ►

FEB
20

A KÖZÖS OLVASÁS ÉLMÉNYE - Tizenegy országban több mint 33 ezer felolvasó a Radnóti Miklós felolvasómaratonon

Tizenegy ország többb mint 33 ezer felolvasója kapcsolódott be a 11. Nemzetközi Felolvasómaratonba tegnap 2019. február 19-én. Idén Radnóti Miklós alkotásait szólaltattuk meg a költő születésének 110., halálának 75. évfordulója alkalmából. A határokon átívelő rendezvény méretei, a felolvasók száma idén is bizonyították, hogy az olvasás, az irodalom egyetemes értékeket közvetít. A maraton fő szervezője 2014 óta a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár, Hargita Megye Tanácsával együttműködésben. Idén itthon, országhatárainkon belül közel 29 000 felolvasó szólaltatta meg Radnóti műveit, bekapcsolódtak a felolvasásba iskolák, könyvtárak, intézmények, egyesületek, de sokan olvastak otthon családi körben. A rendezvény, amely 2009-ben indult útjára Székelyudvarhelyen, évről évre megmozgat számos közösséget, felnőtteket és gyerekeket egyaránt.
Köszönjük minden felolvasónak, aki bárhol a nagyvilágban csatlakozott a felolvasáshoz! Külön köszönet mindazoknak, akik megosztják velünk élményeiket a közös olvasásról! A sajtó munkatársainak, akik a maraton különböző helyszínein zajló felolvasásról tájékoztattak, ezáltal is képet kapunk a rendezvény hangulatáról, méreteiről.

A Radnóti Miklós felolvasómaraton összesített adatait nemsokára közzétesszük honlapunkon. Részletek:  

Tovább ►

FEB
19

VERSENYVIZSGA KÖNYVTÁROSI ÁLLÁSOKRA – az IT ismeretek tesztelésének eredményei

A Kájoni János Megyei Könyvtár által felsőfokú, kezdő könyvtárosi állásra (SII fokozat) és felsőfokú I/A könyvtárosi állásra meghirdetett versenyvizsga, IT ismeretek próbájának eredményei, 2019. február 19.

 Az eredmények megtekinthetők PDF formátumban:

Kezdő könyvtárosi állás (S II fokozat)

Felsőfokú I/A könyvtárosi állás 

A könyvtár Kájoni igazi polohisztori személyiségét igyekszik előtérbe állítani az emlékév keretében, az év folyamán szervezett programok révén, egyrészt a könyvtár gyűjteményei révén is, dokumentumok, kiadványok, képek segítségével.

Úgy gondoljuk, fontos, hogy méltóképpen emlékezzünk meg azintézmény névadójáról

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ - PÉNTEK: 

  8 - 18

SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

ÁPR
22

125 éve

1894. április 22. Nagyszebenben meghalt Simon Péter Jukundián zenetanár, zenei szakíró, tanítóképző intézeti igazgató,

Tovább ►

<< < 2019 ÁPRILIS > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost