Keres
2017. augusztus  23., szerda, Bence
Magyar
 
HÍREK, FELHÍVÁSOK

MáJ
22

Befejeződtek az idei Könyvtári Napok – középpontban a környezetvédelem

A környezetvédelem témája állt a Kájoni János Megyei Könyvtár által szervezett Könyvtári napok középpontjában – kapcsolódva a könyvtár idei tematikus évéhez. A 2017. május 19-ig tartó, kéthetes rendezvénysorozattal minden korosztályt igyekeztünk megszólítani, hogy a változatos programkínálatban mindenki találjon számára megfelelő programot. A környezetvédelem témaköréhez kapcsolódott a május 8-án kezdődött Könyvtári napok programjai közül kettő is.  Bővebben:

Tovább ►

MáJ
17

ZÖLDBUSZ - több mint 1400 gyerek vesz részt a környezetvédelmi oktató programban

Utazó tanteremként berendezett ZÖLDBUSZ áll a Kájoni János Megyei Könyvtár parkolójában öt napon át, 2017. május 15-19 között. Az idei Könyvtári Napok középpontjában a környezetvédelem témája áll, a programsorozat részeként több mint 1400 óvodás, általános és középiskolás diák vesz részt a Zöldbuszban tartott interektív környezetvédelmi témájú foglalkozásokon. Természetismeretre, a természet szeretetére, védelmére oktatják a gyerekeket és fiatalokat két civil szevezet munkatársai. A program az óvodástól a középiskolás korig minden korosztálynak szól, hiszen a környezettudatosságra való nevelés nagyon fontos. A projekt működtetője a The European Nature Trust Alapítvány, a Zöldbusz a könyvtár meghívására érkezett Csíkszeredába, a programot Hargita Megye Tanácsa támogatja. Bővebben:

Tovább ►

MáJ
16

BIRTOKBA VETTÉK A GYEREKEK A ZÖLDKUCKÓT

Az idei Könyvtári napok programjai közt kiemelt szerepet kap a környezetvédelem témája, a 2017. május 12-én Hargita Megye Tanácsának támogatásával elindított ZÖLDKUCKÓ nevű programunk célja is az, hogy felhívjuk a figyelmet környezetünk értékeire, tudatosítsuk sajátos természeti értékeink védelmének fontosságát  minden korosztály körében.
A gyerekcsoportok már birtokba vették a Zöldkuckót, amely nem más, mint a könyvtár előterében berendezett vonzó és otthonos tematikus sarok, ahol környezetvédelmi témájú kiadványokból készült kiállítás várja az érdeklődőket.

Tovább ►

MáJ
15

Könyvtárosképző tanfolyam Csíkszeredában

A csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár és a Romániai Közkönyvtárak Egyesülete (ANBPR) közép- és felsőfokú könyvtárosképző tanfolyamot indít Csíkszeredában.

Tovább ►

MáJ
12

A Dózsa-konferencia előadásait tartalmazó kötetet mutatták be

Történelmünk egyik legismertebb személyisége, Dózsa György emlékére szerveztek konferenciát 2014--ben Csíkszeredában, a nagy parasztvezér halálának 500. évfordulóján. A rendezvény kezdeményezője az Erdélyi Múzeum-Egyesület Csíkszeredai Fiókegyesülete volt. A konferencia előadásaiból dr. Balázs Lajos szerkesztésében, a Hargita Népe Kiadó  gondozásában megjelent Dózsa című kötetet mutatták be könyvtárunkban. 

Tovább ►

MáJ
11

SZENT LÁSZLÓ NYOMÁBAN SZÉKELYFÖLDÖN – játékos könyvtári foglalkozások a Szent László-év jegyében

Helyszín: Kájoni János Megyei Könyvtár. A foglalkozások időpontja: 2017. május 22-től kezdődően az iskolai év végéig, illetve szeptembertől a következő tanév kezdetétől az egész év folyamán.  Ajánlott iskolai csoportok, osztályok számára, a 10 - 17 éves korosztályoknak. Részvételi feltétel: előzetes jelentkezés.

Szent László király alakját legendák idézik, hősiessége a székelyföldi templomokban a középkorból fennmaradt freskókon is megjelenik. Tiszteletére szentelt templomok és kápolnák, szobrok és helynevek őrzik a nagy király székelyföldi kultuszát, emlékét. A Kájoni János Megyei Könyvtár Szent László nyomában Székelyföldön címmel szervez interaktív játékos foglalkozásokat diákok számára, a lovagkirály trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából meghirdetett Szent László-emlékévhez csatlakozva.
Jelentkezni és tájékoztatást kérni a programról a könyvtár helyismereti részlegén lehet. Kapcsolattartó: Kelemen Katalin és Máthé Izabella, telefon: 0720 544 093. Részletek a programról alább:

Tovább ►

MáJ
11

TESTBEN ÉLÜNK - a Verbum Kiadó tanulmánykötetét mutatták be a könyvtárban

Tegnap, május 10-én délután könyvtárunkban mutatták be Bodó Márta szerkesztő és Szőcs Csaba, a Verbum Kiadó vezetője jelenlétében a Testben élünk című tanulmánykötetet, amely a Keresztény Szó könyvek sorozat 6. kötete. Sárközi Sándor piarista szerzetestanár, a csíkszeredai Piarista Tanulmányi Ház vezetője a rendezvény házigazdájaként és moderátoraként ismertette a 36 szerző tanulmányát tartalmazó négy fejezetre tagolódó kötetet. A bemutatón Bodó Márta irodalomtörténész mesélt a könyv megszületéséről és célkitűzéséről, a tanulmányok szerzői közül Borsodi L. László és Bakó  Mária Hajnalka vett részt a beszélgetésen. Bővebben:

Tovább ►

MáJ
11

EURÓPA NAP ÉS IFJÚSÁGI NAP – kiállítás nyílt kortárs európai szerzők műveiből

Május 9-én középiskolás diákokkal együtt ünnepeltük meg a könyvtárban az Európa Napot és az Ífjúsági Napot. Délután 16 órától kortárs európai szerzők művei szólaltak meg a könyvtár ifjúsági olvasókörének tagjainak tolmácsolásában a könyvtár előadótermében, ahol kortárs európai írók műveiből készült könyvkiállítás nyújt betekintést a jelenkori európai országok irodalmának világába.

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

NYÁRI PROGRAM:

JÚNIUS 19 - SZEPTEMBER 15. 

 HÉTFŐ:   12 - 20 

KEDD:   8 - 16 

SZERDA:  8 - 16

CSÜTÖRTÖK:  8 - 16

 PÉNTEK:  8 - 13

SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

AUG
27

120 éve

1897. augusztus 27. Székelyudvarhelyen született Tomcsa Sándor író, karikaturista.

Tovább ►

AUG
08

100 éve

1917 augusztus 08. Gyergyószentmiklóson született Kormos Gyula, családi nevén Székely, újságíró, szerkesztő, író.

Tovább ►

AUG
06

50 éve

1967. augusztus 06. Budapesten meghalt Áprily Lajos költő, műfordító.

Tovább ►

AUG
05

125 éve

1892. augusztus 05. Gyergyócsomafalván született Csíky János orvos, szakíró.

Tovább ►

AUG
02

145 éve

1872. augusztus 02. Székelyudvarhelyen született Endes Miklós történész.

Tovább ►

<< < 2017 AUGUSZTUS > >>
H K SZ CS P SZ V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost