Keres
2019. augusztus  22., csütörtök, Menyhért
Magyar
 
HÍREK, FELHÍVÁSOK

ÁPR
27

KÖNYVTÁRI NAPOK SZÍNES KAVALKÁDJA

Idén április 24-26. között szervezte meg a Kájoni János Megyei Könyvtár hagyományos rendezvénysorozatát, a Könyvtári Napokat. A három nap alatt minden korosztály számára igyekeztünk tartalmas programot, kikapcsolódási lehetőséget nyújtani. Részletek alább: 

Tovább ►

ÁPR
27

OLVASÓINK FIGYELMÉBE - ÜNNEPI NYITVATARTÁS

Tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy a következő napokon a könyvtár zárva tart:

2019. április 29., hétfő

2019. április 30., kedd

2019. május 1., szerda

Megértésüket köszönjük!

Tovább ►

ÁPR
27

KÁJONI JÁNOS ÖRÖKSÉGE - emlékezés a könyvtár névadójára

A Könyvtári Napok utolsó rendezvényeként dokumentumfilmek vetítésével idéztük fel könyvtárunk névadója, Kájoni János emlékezetét. A filmvetítés előtt sorsoltuk ki a Kájoni-kvízjáték nyerteseit.

A nagy tudású 17. századi ferencrendi szerzetes  1687. április 25-én, a gyergyószárhegyi ferencrendi kolostorban halt meg, életének 57-ik évében, halálának évfordulójára is emlékeztünk. 

Kájoni születésének 390 évfordulója tiszteletére 2019 márciusában vette kezdetét a Joannes Kájoni emlékév, amelynek kezdeményezője a Hargita Megyei Kulturális Központ. A Kájoni János nevét viselő megyei könyvtár csatlakozva az emlékévhez, nagyobb figyelmet szentel az év folyamán olyan rendezvényeknek, programoknak, amelyek a köztudatba próbálják jobban beépíteni Kájoni rendkívüli, polihisztori életművét, illetve az általa képviselt szellemi értékeket. Részletek:

Tovább ►

ÁPR
26

Nyugtalanító nyomozások – közönségtalálkozó Caius Dobrescu íróval

Caius Dobrescu költő és prózaíró, a Bukaresti Egyetem tanára volt a vendége a Kájoni János Megyei Könyvtárnak az idei Könyvtári Napok rendezvényeinek sorában,  2019. április 25-én délután. A közönségtalálkozó társszervezője a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara, Humántudományok Tanszéke volt. Caius Dobrescu detektívregényei a bűnügyi műfaj hazai kiadója, a Crime Scene Press gondozásában jelennek meg. A szerzővel Tapodi Zsuzsa és Tomonicska Ingrid, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara, Humántudományok Tanszékének oktatói beszélgettek a találkozón. Részletek: 

Tovább ►

ÁPR
25

KÉPPOÉZIS - a kiállítás megnyitója és a legjobb alkotások díjazása

Irodalom és a képzőművészet találkozásának sajátos, nálunk kevésbé ismert műfaját, a képpoézist népszerűsíti a gyergyószentmiklósi Pro Terra Alapítvány különleges kiállítása, amely a  Kájoni János Könyvtár előadótermében nyílt meg 2019. április 24-én, a Könyvtári Napok keretében. A KÉPPOÉZIS bármilyen irodalmi szöveg egy részének elrejtését vagy kiemelését jelenti, amellyel az alkotó új tartalmakat hoz a felszínre. Ilyen irodalmi-képzőművészeti alkotásokat várt pályázatára a Pro Terra Alapítvány, a beérkezett alkotásokból készült  vándorkiállítás elsőként könyvtárunkban látható. A beérkezett 333 alkotásból a kiállításon a zsűri által  kiválasztott 40 legjobb munka látható. Erdély több településéről, de  külföldről is érkeztek pályamunkák. A megnyitó alkalmával díjazták a szakmai zsűri által legjobbnak ítélt alkotásokat. A vendégeket Szőcs Zsuzsánna, a Pro Terra Alapítvány elnöke köszöntötte, ezt követően díjazták a legjobb pályamunkákat. A zsűri tagjai Siklódy Ferencz grafikus, Váncsa Mónika festőművész, Lövétei Lázár László költő, szerkesztő voltak. Bővebben: 

Tovább ►

ÁPR
18

OLVASÓINK FIGYELMÉBE - ÜNNEPI NYITVATARTÁS

Tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy a következő napokon a könyvtár zárva tart:

2019. április 19., péntek

2019. április 22., hétfő

2019. április 23., kedd

Megértésüket köszönjük!

Tovább ►

ÁPR
18

KÁJONI 390 KVÍZ - Játsszon velünk!

Kájoni János születésének 390 éves évfordulója tiszteletére Hargita megyében Kájoni János Emlékév kezdődöttKönyvtárunk névadójára emlékezünk az idei Könyvtári Napok eseményeinek sorában is. Játékra hívjuk olvasóinkat a következő két hétben, április 25-ig.

ONLINE KVÍZJÁTÉKUNKKAL tesztelheti, mennyire ismeri a 17. századi tudós ferences szerzetes  sokoldalú munkásságát, polihisztori személyiségét.

A helyesen válaszolók ajándékcsomagot nyerhetnek! Játékunk nyerteseit 2019. április 26-án 15 órakor sorsoljuk ki a Kájoni János Megyei Könyvtárban. KÁJONI KVÍZ: 

Tovább ►

ÁPR
18

Ballai László Mátyás királyról szóló regényét mutatták be

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége, az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza, valamint a Kájoni János Megyei Könyvtár közös szervezésében került sor Ballai László Megfelelt a Napnak című történelmi regényének bemutatójára. A budapesti Hungarovox Kiadó gondozásában megjelent, Mátyás királyról szóló könyvről Köllő Zsófia irodalomtörténész beszélgetett a szerzővel. Ballai László felajánlott egy-egy példányt minden erdélyi iskola számára.

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ: 

12 - 18

  KEDD - CSÜTÖRTÖK:   

8 - 16

PÉNTEK: 

8 - 14

SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

AUG
21

130 éve

1889. augusztus 21. Gyergyóditróban született Gaál Alajos orvos, szerkesztő, közíró.

Tovább ►

AUG
02

115 éve

1904. augusztus 2. Csíkszeredában született Nagy Borbála regény- és színműíró, műfordító.

Tovább ►

<< < 2019 AUGUSZTUS > >>
H K SZ CS P SZ V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost