Keres
2018. december 14., péntek, Szilárda
Magyar
 
HÍREK, FELHÍVÁSOK

OKT
23

Csete Örs 1956 személyesen című albumát mutatták be

2018. október 22-én délután 1956  hőseiről emlékeztünk meg könyvtárunk előadótermében. Csete Örs 1956 személyesen címmel megjelent új albumát ismerhették meg a  jelenlevők. A szerzőről és a kötet létrejöttéről Cseke Gábor író beszélt, majd Csete Örs mutatta be az 1956-os hősökkel, a forradalom résztvevőivel és segítőikkel készült interjúkat  és portrékat tartalmazó albumot.        

Tovább ►

OKT
19

Ismerjük meg értékeinket- honismereti online kvíz-vetélkedő diákoknak

„Örökségünk: a múlt és a jövő találkozása" – a IX. Székelyföld Napok programsorozatának mottója. E tematikához igazodva, a Kájoni János Megyei Könyvtár által szervezett online kvíz-vetélkedőkön honismereti témákban mérhették össze tudásukat a Hargita megyei iskolák diákjai. A vetélkedő révén valóban múlt és jövő találkozott, a kvíz-játék résztvevői játékos és innovatív módon ismerhették meg térségünk kulturális, természeti értékeit, hagyományait, neves személyiségeink munkásságát. Az interaktív kvíz-játák során okostelefonos applikáció segítségével válaszoltak a feltett kérdésekre. Kiss László, sepsiszentgyörgyi könyvtárostanár vezetésével zajlott a vetélkedő. 2018. október 18-án három Hargita megyei helyszínen szerveztük meg a kvíz-vetélkedőt: délelőtt 10 órától Tusnádfürdőn a városi könyvtárban, 13 órai kezdettel Csíkszeredában, a Kájoni János Megyei Könyvtárban. Valamint Csíkdánfalván a település könyvtárában.

Tovább ►

OKT
18

Sándor Edit a 20. századi falusi asszonysors hétköznapjairól és ünnepeiről mesélt

A IX. Székelyföld Napok programjainak sorában október 17-én két helyszínen került sor könyvtárunk szervezésében Sándor Edit Asszonyélet Csíkszentdomokoson a 20. század elején című előadására. a Gyergyóújfalusi művelődési házban, valamint Csíkszeredában,  a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében.  A csíkszentdomokosi községi könyvtár könyvtárosa, Sándor Edit a település idős embereitől hallott és lejegyzett élettörténetekből és régi fotográfiákból összeállított, vetítéssel kísért előadásában az idős csíkszentdomokosiak „mesévé szépült élettörténeteitl" elvenítette fel.

Tovább ►

OKT
17

Györffi Kálmán novellái a Székely Könyvtár sorozatban - könyvbemutató

Könyvtárunk előadótermében Györffi Kálmán íróval találkozhattak olvasói a 2018. október 16-án délután szervezett könyvbemutatón. A Gyergyószentmiklóson élő író Válogatott novellák című kötete apropóján Lövétei Lázár László költő, a Székelyföld folyóirat főszerkesztője, a kötetben megjelent novella-szövegek válogató-szerkesztője beszélgetett. A hét novellát tartalmazó kötet a Hargita Kiadóhivatal Székely Könyvtár sorozatának 60. kötete. 

Tovább ►

OKT
16

KÉPEKBE ZÁRT TÖRTÉNELEM: Székelyföldi fotóritkaságokból nyílt kiállítás

Képekbe zárt történelem címmel nyílt kiállítás az Erdélyi Fotográfia Múzeumért Egyesület értékes, székelyföldi témájú fotóritkadágaiból, 2018 október 15-én délután könyvtárunkban. A dr. Molnár Attila fotótörténész értékes gyűjteményéből válogatott fotók reprodukciói révén  a hagyományos székely falu képe, szokásvilága, életmódja, hagyományainak képi világa tárul fel a kiállítás látogatói előtt. A fotótörténész vetítéssel kísért előadásban mutatta be a dokumentumértékű fotókat. 

Tovább ►

OKT
13

Névadó ünnepség a Borszéki Városi Könyvtárban

Kamenitzky Antal borszéki költő (1947-2015) nevét vette fel a Borszéki Városi Könyvtár

Tovább ►

OKT
12

Iskolai könyvtárosok módszertani találkozója

2018. október 12-én intézményünk képviseltette magát a Hargita megyei iskolai könyvtárosok módszertani találkozóján.

 


Tovább ►

OKT
04

IX. SZÉKELYFÖLD NAPOK – 2018. október 12–21.

Örökségünk: a múlt és a jövő találkozása
A címben is megjelenő mottóval szervezi meg idén a három székelyföldi megye önkormányzata az immár hagyományossá vált Székelyföld Napokat. A szervezők szándéka csatlakozni a Kulturális örökség európai éve átfogó rendezvénysorozatához, azzal a reménnyel, hogy Európa mielőbb ráeszmél az identitását meghatározó kulturális öröksége megőrzésének fontosságára – beleértve keresztény gyökerei, hagyományai ápolásának szükségességét is. A témaválasztással, no meg a mottóval ismételten szeretnénk ráirányítani a figyelmet gazdag múltunkra, annak jelenünk alakításában és a jövőnk megalapozásában betöltött szerepére.

Az októberi barangolások megtervezéséhez érdemes a Székelyföld Napok műsorfüzetét használni.

A IX. Székelyföld Napok műsorfüzete 

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ - PÉNTEK: 

  8 - 18

SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

DEC
26

110 éve

1908. december 26.  Kászonjakabfalván született Pataki József történész, egyetemi tanár, a történelemtudományok doktora, a MTA tagja. 

Tovább ►

DEC
20

85 éve

 1933. december 20. Csíkrákoson született Kosz Szilveszter, id. táncmester, koreográfus.

Tovább ►

DEC
04

135 éve

1883. december 4. Betfalván született Tompa László költő, műfordító, lapszerkesztő.

Tovább ►

<< < 2018 DECEMBER > >>
H K SZ CS P SZ V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost