Keres
2018. október  16., kedd, Gál
Magyar
 
HÍREK, FELHÍVÁSOK

JúN
29

Együttélési modellek a Kárpát-medencében - könyvbemutató

Együttélési modellek a Kárpát-medencében címmel jelent meg az Erdélyi Magyar Örmények Szövetsége (EMÖSZ) kiadásában a 2016-ban, Budapesten, az Országház felsőházi termében szervezett konferencia erdélyi vonatkozású előadásainak anyaga a székely-magyar, örmény, zsidó és szász együttélésről Erdélyben, illetve néhány magyarországi nemzetiség bemutatkozása. A kötet szerzői: dr. Puskás Attila, dr. Turgyán Tamás, dr. Zsidó Roland. Csíkszeredai bemutatójára 2018. június 28-án, csütörtökön délután került sor a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében. Dr. Puskás Attila, az EMÖSZ elnöke mutatta be a kötetet, az est házigazdájaként Sarány István újságíró, a Hargita Népe napilap főszerkesztője beszélgetett a szerkesztővel és szerzővel.

Tovább ►

JúN
28

A spanyolországi Valladolidban szervezett nemzetközi találkozón számoltunk be digitalizálási eredményeinkről, online adatbázisainkról

2018. június 19. és 22. között került sor a spanyolországi Valladolidban a CD-ETA – „Collaborative Digitization of Natural and Cultural Heritage" európai uniós projekt keretében az ötödik tematikus szemináriumra. A projektben Hargita Megye Tanácsa partnerként vesz részt. A spanyolországi szakmai egyeztetés tematikáját a könyvtárak és levéltárak digitalizációja képezte, házigazdája pedig ezúttal a spanyolországi partner, a Santa María la Real Alapítvány projektcsapata volt.

A találkozón Hargita Megye Tanácsának képviseletében Zonda Erika projektmenedzser, a Programok, projektet és közbeszerzések vezérigazgatóságának vezetője és Iochom Zsolt, a projekt marketingfelelőse vett részt. Munkatársunk, Máthé Izabella könyvtáros mutatta be a megyei tanács alintézményeként működő Kájoni János Megyei Könyvtár digitalizációs tevékenységét, illetve az intézmény törekvéseit regionális  online tartalmak, a Hargita megyei regionális adatbázisok közzététele terén.

Tovább ►

JúN
04

Gyermeknap meglepetésekkel - a könyvtárhasználói játék díjazása

Könyvtárunk gyermeknapi rendezvénye 2018. május 31-én délután a könyvtárosok Fakalinka bábcsoportjának előadásával indult. A róka és a nyuszikák című bábjátékot mutatta be a bábcsapat a gyerekek nagy örömére, majd közös éneklés közvetkezett a gyerkekkel. Ez alkalommal sorsoltuk ki az Olvass, színezz, játssz és nyerj! címmel hirdetett könyvtárhasználói játékunk nyerteseit is azok közül a gyerekolvasók közül, akik az elmúlt hetekben szorgalmasan jártak a könyvtárba, olvastak, összegyűjtötték és kiszínezték a hat különböző könyvjelzőt. A kiszínezett könyvjelzőkből kiállítás is készült.

Tovább ►

MáJ
29

GYERMEKNAP A KÖNYVTÁRBAN

Szeretettel várunk minden gyereket szüleivel, családjával együtt május 31-én, csütörtökön délután 16.30 órától a könyvtárban szervezett gyereknapi programjainkra.  

Rendezvényünkön kisorsoljuk a nyerteseket azok közül, aki részt vettek az Olvass, színezz, játssz és nyerj! címmel hirdetett könyvtárhasználói játékban, kiszínezték és leadták időben a könyvjezőket a gyermekkönyvtárban. A könyvtárosok Fakalinka bábcsoportja A róka és a nyuszikák című bábjátékot mutatja be, lesz arcfestés és sok érdekes meglepetés. 

Könyvtárunk gyereknapi rendezvénye a Hargita Megye Tanácsa által szervezett Hargita megyei családok és gyermekek hagyományőrző napjának programjaiba illeszkedik.

Tovább ►

MáJ
29

Több mint kétezren vettek részt ifjúsági és gyerekprogramjainkon áprilisban és májusban

Idén áprilisban és májusban is naponta több alkalommal keresték fel könyvtárunkat az iskolák és óvodák csoportjai, ebben az időszakban szervezte meg ugyanis számos tanintézmény az Iskola másként programot, ugyanakkor május 7-14 között zajlottak az Ifjúság Hete programjai, Hargita Megye Tanácsa és alintézményei szervezésében. Könyvtárunk is változatos rendezvényekkel kapcsolódott be a programsorozatba. Május 14-15-én  az idei, XIV. Hargita Megyenapok keretében ugyancsak az ifjúság volt rendezvényeink legfőbb célcsoportja. Több mint 2000-en vettek részt április-május folyamán különböző könyvtári foglalkozásainkon. Magyar és román nyelvű csoportos ifjúsági programok egyaránt szerepeltek a foglalkozások közt. Programjaink fő támogatója: Hargita Megye Tanácsa. Részletek:

Tovább ►

MáJ
24

OLVASÓINK FIGYELMÉBE

Tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy a könyvtár 2018. május 28-án, hétfőn zárva tart. Megértésüket köszönjük!

Tovább ►

MáJ
23

Olvass, színezz, játssz és nyerj gyereknapra! - közeledik könyvtárhasználói jétékunk vége

Kedves gyerekek!

Végéhez közeledik könyvtárhasználói nyereményjátékunk, amelyet Olvass, színezz, játssz és nyerj gyereknapra! címmel márciusban hirdettünk meg.
Ha sikerült összegyűjteni és kiszínezni mind a hat könyvjelzőt, ezen a héten még leadhatjátok a Kájoni János Megyei Könyvtár gyermekkönyvtárában (május 25-én, pénteken délután 18 óráig). 

2018. május 31-én gyermeknapi rendezvényünkön sorsoljuk ki a nyerteseket azok közül, aki részt vettek a könyvtárhasználói játékban, kiszínezték és leadták időben a könyvjezőket a gyermekkönyvtárban.

Érdekes programokkal, meglepetésekkel várunk minden gyereket szüleivel, családjával együtt május 31-én, csütörtökön délután 16.30 órától a könyvtárban!

Tovább ►

MáJ
22

Elődeinkről, nagyjainkról - Hargita megyei fotóritkaságok kiállítása és jeles személyiségek portréi könyvjelzőkön

A XIV. Hargita Megyenapok rendezvényeinek sorában május 18-án délután Dr. Molnár Attila fotótörténész Hargita megyei tájak, emberek az idő tükrében című fotókiállításának megnyitóján Hargita megyei vonatkozású fotóritkaságokat mutatott be vetítéssel kísért előadásában. Könyvtárunk kiadványát, a harminc neves Hargita megyei személyiség portréját tartalmazó Nagyjaink című könyvjelző-sorozatot Kelemen Katalin ismertette az érdeklődő közönségnek. Részletek: 

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ - PÉNTEK: 

  8 - 18

SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

OKT
28

15 éve

2003. október 28. Gyergyószentmiklóson meghalt Karancsi Sándor képzőművész, grafikus, festő, tanár. 

Tovább ►

OKT
28

105 éve

 1913. október 28. Csíkkozmáson született Kelemen Béla nyelvész, szótáríró, a filológiai tudományok doktora. 

Tovább ►

OKT
26

150 éve

 1868. október 26. Csíkszeredában született Erőss József történész. 

Tovább ►

OKT
21

350 éve

1667 vagy 1668. október 21. Csíkrákoson született Cserei Mihály történetíró, az erdélyi memoárirodalom jeles képviselõje.

Tovább ►

OKT
21

50 éve

1968. október 21-én  Csíksomlyón meghalt Pál Gábor, bethlenfalvi,  közéleti személyiség, politikai közíró, szenátor.

Tovább ►

OKT
16

65 éve

 1953. október 16. Madridban meghalt Nyírő József író, közíró.

Tovább ►

OKT
14

65 éve

1953. október 14. Szegeden meghalt Szőkefalvi-Nagy Gyula matematikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja. A csíkszeredai gimnázium tanára volt 1910-12 között.

Tovább ►

OKT
11

135 éve

135 éve 1883. október 11. Csíkszentmártonban született Albert István újságíró, novellista. 

Tovább ►

OKT
09

135 éve

1883. október 9. Csíkrákoson született Kölönte Béla helytörténész, író

Tovább ►

OKT
01

150 éve

1868. október 1. Maroshévízen született Urmánczy Nándor, dr. jogász, közéleti személyiség. 

Tovább ►

<< < 2018 OKTÓBER > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost