Keres
2018. június  23., szombat, Zoltán
Magyar
 
HÍREK, FELHÍVÁSOK

MáRC
02

DEMETER ZSUZSA KINDE ANNAMÁRIA-KISMONOGRÁFIÁJÁNAK BEMUTATÓJA

Könyvtárunk előadótermében rendhagyó könyvbemutatón ismerhettük meg tagnap, március 1-én délután Demeter Zsuzsa irodalomkritikus Kinde Annamária költészetével foglalkozó, Szandra May a hóhullásban című kismonográfiáját (Lector Kiadó, 2017). Kinde Annamária dalszövegeire írt szerzemények csendültek fel Csutak István és a Garabonciás - Wandering Magicians előadásában. Házigazdaként Csutak István, a Garabonciás együttes frontembere vezette a beszélgetést, a meghívottak, akik személyesen ismerték a költőt, Sarány István, Molnár Vilmos és mások, emlékeiket osztották meg az érdeklődő közönséggel. 

Részletek: 

Tovább ►

MáRC
02

ENYHÍTŐ KÖRÜLMÉNYEK - találkozó Patak Márta íróval

Patak Márta magyarországi íróval Wirth Imre irodalomkritikus beszélgetett a Kájoni János Megyei Könyvtárban szervezett közönségtalálkozón, március 1-én délután. Murányi Sándor Olivér székelyudvarhelyi író volt a rendezvény házigazdája.  Wirth Imre szerint az írónő kuriózumnak számít a kortárs magyar prózában, sokáig műfordíróként dolgozott, mielőtt saját műveit írni kezdte volna. Patak Márta Enyhítő körülmények című novelláskötete a Scolar kiadó gondozásában jelent meg tavaly. 

Tovább ►

FEB
28

HORGOLÁS TANFOLYAM INDUL: HÚSVÉTI DEKORÁCIÓK KÉSZÍTÉSE

A Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében új kézműves tanfolyam indul, amelyen a horgolás alapjait sajátíthatják el a résztvevők Berényi Regina oktató irányításával. A tanfolyam 2018. március 9-én indul, 4 alkalommal kerül sor a két órás foglalkozásokra. A részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges. 

"A tanfolyamot ajánlom kezdőknek valamint olyan személyeknek, akik már tudnak horgolni, viszont fel szeretnék frissíteni a tudásukat. Húsvétra fogunk készülni, húsvéti dekorációt horgolva tanuljuk meg az alapokat."

Berényi Regina oktató. Elérhetőség: 0746481819

Tovább ►

FEB
27

A TÉNYIRODALOM ÉVE: Az olvasókör februári találkozója

Cseke Gábor író, újságíró szervező-animátori munkájának köszönhetően immár a harminckettedik olvasóköri találkozóra került sor könyvtárunkban idén február 26-án délután. „Olvasókörünkben 2018-at a modern időkhöz köthető tényirodalom jellegzetes magyar és világirodalmi alkotásainak szenteljük" - ismertette Cseke Gábor az idei évre tervezett témajavaslatokat a kör honlapján. Az orosz szamizdat irodalom egyik izgalmas alkotását ismerhettük meg hétfőn délután, Zsoresz Medvegyev: A levelezés titkosságát a törvény garantálja című kötetét Zsombori Vilmos mutatta be.

Tovább ►

FEB
23

HARGITÁS SZERZŐK KÖNYVBEMUTATÓJA - 50 éves a megye lapja

Az 1968-as megyésítés ötven éves évfordulóján félszáz esztendejét ünnepli Hargita megye, valamint napilapja, a Hargita Népe. A Hargita Népe Kiadó gondozásában legutóbb megjelent kötetek bemutatójával és a szerzőkkel való beszélgetéssel folyatódott február 22-én a jubileumi rendezvénysorozat. A megyei könyvtár előadótermében Sarány István főszerkesztő vezette a beszélgetést. A meghívott hargitás szerzők közt a napilap egykori és jelenlegi, külső és belső munkatársai voltak jelen: Ádám Gyula, Balázs Lajos, Cseke Gábor, Daczó Katalin, Ferencz Imre, Kovács Hont Imre, Kozma Mária, Kristó Tibor és Sarány István.  Részletek: 

Tovább ►

FEB
23

A PETŐFI SÁNDOR FELOLVASÓMARATON MÉDIAVISSZAHANGJA

Tudósítások, cikkek, videók a 10. nemzetközi felolvasómaratonról 

Rekordot döntött a felolvasómaratonhoz csatlakozottak száma idén, február 20-án, kedden minden eddiginél többen, az előzetes bejelentkezés alapján közel negyvenezren olvasták Petőfi Sándor verseit a Kájoni János Megyei Könyvtár által megszervezett 10. Nemzetközi Felolvasómaratonon.  A határokon átívelő maratoni felolvasás hangulatát és méreteit videofelvételek, képes beszámolók, a média helyszíni tudósításai is tükrözik. Köszönjük a sajtó munkatársainak a jelenlétet, a tájékoztatást és támogatást, a Hargita Népe napilap szerkesztőségének köszönjük az együttolvasás élményét is!
A Kájoni János Megyei Könyvtárban szervezett ünnepi megnyitóról és a felolvasásról, valamint a maraton más helyszínein készült online is elérhető tudósítások, riportok, interjúk, videofelvételek:

A Petőfi Sándor felolvasómaraton központi helyszínén készült video-tudósítás az Erdély TV 2018. február 20-i híradójában. 

Tovább ►

FEB
20

Közel negyvenezren szólaltatjuk meg Petőfi Sándor műveit - elkezdődött a 10. nemzetközi felolvasómaraton

A tizedik évfordulójához érkezett nemzetközi felelolvasómaraton évről-évre irodalmunk egy-egy kiemelkedő alkotójának életműve szólal meg. A maraton fő szervezője ötödik éve a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár, Hargita Megye Tanácsának támogatásával. Ma, 2018. február 20-án a 195 éve született Petőfi Sándor műveiből olvasunk fel, hat ország közel 200 településén, határokon innen és túl közel 40.000 felolvasó szólaltatja meg nagy költőnk műveit, Az apostol megírásának és az 1848-as forradalomnak a 170 éves évfordulójánAz előzetes összesítések alapján a felolvasásra jelentkezők száma meghaladja a 38.400-at, összesen 198 településről, hat országból csatlakoztak az idei felolvasához. Az idei felolvasók közel negyvenezres létszáma, az évről évre nagyobb érdeklődés bizonyítja, hogy az olvasás, az irodalom egyetemes értékeket közvetít. Az országhatárokon átívelő felolvasás összefogja közösségeinket, megszólít gyerekeket, fiatalokat és időseket egyaránt. A központi helyszínen, a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében délelőtt tíz órakor kezdődött a 10. Nemzetközi felolvasómaraton ünnepi megnyitója, ahol Petőfi Sándor életművét felidéző könyvkiállítás fogadja a felolvasókat.

Bővebben:

Tovább ►

FEB
20

Zsidó Ferenc Huszonnégy című regényét ismerhettük meg a magyar széppróza napján

A Magyar széppróza napját ünnepeljük február 18-án, Jókai Mór születésnapján, csatlakozva az idén első ízben megszervezett rendezvénysorozathoz, a Kájoni János Megyei Könyvtárban szervezett találkozón Zsidó Ferenc Huszonnégy című "blokkregényét" ismerhettük meg tegnap 2018. február 19-én. A szerzővel Cseke Gábor költő, újságíró beszélgetetett új regényéről.

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ -PÉNTEK:

   8 - 18 

SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

JúN
10

290 éve

1728. június 10. Gyulafehérváron meghalt Antalfi János /Antalffy/, Erdélyi római katolikus püspök 1724-1728 között.

Tovább ►

JúN
05

85 éve

1933. június 5. Gyergyószárhegyen meghalt Szini Lajos író, újságíró.

Tovább ►

JúN
05

50 éve

1968 június 5. Székelyudvarhelyen meghalt Jaklovszky Dénes, pedagógiai szakíró, műfordító. 

Tovább ►

JúN
02

125 éve

1893. jún. 2. Csíkszentimrén született Bálint Ákos népművelő, tankönyvíró, zeneszerző.  

Tovább ►

<< < 2018 JÚNIUS > >>
H K SZ CS P SZ V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost