Keres
2017. december 12., kedd, Gabriella
Magyar
 
HÍREK, FELHÍVÁSOK

OKT
03

VIII. SZÉKELYFÖLD NAPOK - 2017. 13-23. október

Hargita, Kovászna és Maros Megye Tanácsa, kulturális intézményei közreműködésével, továbbá helyi közösségekkel és civilszervezetekkel közösen, idén nyolcadik alkalommal szervezi meg a Székelyföld Napokat október 13–22. között. A Kájoni János Megyei Könyvtár idén is bekapcsolódik programjaival az eseménysorozat szervezésébe.
A Székelyföld Napok eseményeinek sorrában tervezett rendezvények célja, hogy térségünk sajátos értékeire, kulturális örökségünkre, természeti értékeinkre, hagyományainkra irányítsák tágabb közösségünk figyelmét, erősítve a Székelyföldhöz való kötődést.
Programjainkról folyamatosan tájékozódhatnak majd az érdeklődők a Kájoni János Megyei Könyvtár honlapján, Facebook oldalunkon, illetve a Székelyföld Napok rendezvénysorozat Facebook oldalán is.

Tovább ►

OKT
03

Köszöntöttük a szépkorúakat az Idősek napján

A Kájoni János Megyei Könyvtárban idén is köszöntöttük a szépkorúakat az idősek Világnapja alkalmából. Hétfőn, október 2-án délben a könyvtár előadótermében  összegyűlt időseket André Katalin könyvtáros köszöntötte. Majd meghívott előadónk, Kisné Portik Irén néprajzkutató Napmadár című, vetített képekkel illusztrált előadását követhették figyelemmel a jelenlevők. Az előadás után  az ünnepi találkozó résztvevői egy csésze tea és sütemény mellett beszélgethettek.

Tovább ►

SZEPT
29

Medvenéző - Murányi Sándor Olivér új könyvének bemutatója

Öt év szünet után jelentkezett új kötettel a székelyudvarhelyi író, Murányi Sándor Olivér.  Medvenéző címmel megjelent kötetét mutatták be szeptember 29-én, pénteken 17 órától a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban. Az író beszélgetőtársa Dr. Margócsy István budapesti irodalomtörténész, kritikus volt.

Tovább ►

SZEPT
29

Mesével és játékkal ünnepeltük a Népmese napját

A Magyar Olvasástársaság (HUNRA) kezdeményezésére 2005 óta ünnepeljük A magyar népmese napját szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján. Könyvtárunk 2006-ban csatlakozott első ízben a mozgalomhoz. Ennek a napnak fontos üzenete,  hogy együtt felidézve népmeséinket, megőrízzük és továbbadjuk a bennük élő bölcsességet, ősi tudást, tapasztalatot. 2017-ben A magyar népmese napja alkalmából kilépve az intézmény falai közül, különleges szabadtéri programokkal készült a Kájoni János Megyei Könyvtár. Szeptember 28-án, csütörtökön delelőtt 11 órától a csíkszeredai Szabadság-téren vártuk a gyermekeket és minden meseszerető felnőttet egy játékos-interaktív mesés könyvtári napra. A rendezvényt  Hargita Megye Tanácsának támogatásával szervezte meg a könyvtár. Szép számban érkeztek óvodai és iskolai gyerekcsoportok, de szülőkkel, nagyszülőkkel is jöttek gyerekek, több mint háromszáz résztvevője volt az idei népmese napi programjainknak. Bővebben: 

Tovább ►

SZEPT
27

Puskás Attila: Utak és ösvények - Erdélyi magyar sors

Puskás Attila Utak és ösvények – Erdélyi magyar sors című könyve idén jelent meg Sepsiszentgyörgyön, a Hármas Alapítvány kiadásában, a Kaláka Könyvek sorozatban. A szerző új kötete személyes hangú visszaemlékezéseiből állt össze. A könyvet a csíkszerdai közönség a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében tartott közönségtalálkozón ismerhette meg, ahol Ferencz Csaba újságíró, a könyv szerkesztője beszélgetett a szerzővel.

Tovább ►

SZEPT
26

OLVASÓINK FIGYELMÉBE

2017. szeptember 28-án, csütörtökön a könyvtár zárva tart. 

Szeretettel várunk minden érdeklődőt a Magyar Népmese Napja alkalmából szervezett rendezvényeinkre a Szabadság téren 11.00 - 16.00 óra között. Népmese napi programjaink  

Tovább ►

SZEPT
26

A Vidám Királyfi és a Lánghajú Lány - Zalka Csenge Virág nemzetközi mesemondó előadása

Népmese napi rendezvényeink sorában szeptember 28-án, csütörtökön 12 órától ZALKA CSENGE VIRÁG nemzetközi mesemondó A Vidám Királyfi és a Lánghajú Lány című előadására szeretettel várjuk az érdeklődőket, gyerekeket és felnőtteket a csíkszeredai Szabadság térre. Részletek:

Tovább ►

SZEPT
23

SZENT LÁSZLÓ NYOMÁBAN SZÉKELYFÖLDÖN - Játékos könyvtári foglalkozások a Szent László-év jegyében

Ajánlott iskolai csoportok, osztályok számára, a 10 - 17 éves korosztálynak.

Foglalkozások időpontja:  a 2017-2018-as iskolai év ideje alatt, a csoportok előzetes jelentkezése alapján.  Helyszín: Kájoni János Megyei Könyvtár

A Kájoni János Megyei Könyvtár Szent László nyomában Székelyföldön címmel szervez játékos foglalkozásokat diákcsoportok számára. A 2017-es Szent László-emlékév jegyében szervezett könyvtári foglalkozások résztvevői játékos formában ismerkedhetnek a Szent László alakjához kapcsolódó székelyföldi kulturális- és történelmi örökséggel, legendákkal, hagyományokkal, építészeti és művészettörténeti emlékekkel. A programot Hargita Megye Tanácsának támogatásával szervezi meg a megyei könyvtár.

Az idei Székelyföld Napok eseményeinek sorában, három helyszínen: Csíkszeredában, Csíkszépvízen és Gyimesfelsőlokon is szervezünk egy-egy foglalkozást 2017. október 16-17 között. Felhívjuk a pedagógusok figyelmét, hogy a foglalkozásokra jelentkezni lehet az egész iskolai év ideje alatt. Részletek alább:


Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ -PÉNTEK:

   8 - 18 

SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

DEC
08

35 éve

1982. december 08. Kolozsváron meghalt Kelemen Béla nyelvész, szótáríró, a filológiai tudományok doktora.

Tovább ►

DEC
07

90 éve

1927. december 07. Csíksomlyón született Fodor Sándor író, szerkesztő, műfordító

Tovább ►

<< < 2017 DECEMBER > >>
H K SZ CS P SZ V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost