Keres
2020. február  28., péntek, Elemér
Magyar
 
HÍREK, FELHÍVÁSOK

NOV
26

PARA István könyvbemutatója a könyvtárban

Nagy érdeklődés övezte Para István karikaturista új könyvének bemutatóját tegnap délután, 2019. november 25-én a könyvtár előadótermében. A PARA című kötet a Hargita Népe napilap és a karikaturista 25 éves együttműködésének eredményeként látott napvilágot. Para Istvánnal Muszka Sándor író és költő beszélgetett népes közönség jelenlétében. Részletek:

Tovább ►

NOV
26

ADY 100 – festészeti kiállítás nyílt a könyvtárban

A sepsiszentgyörgi Gyárfás Jenő Amatőr Képzőművészek Szövetsége tagjai Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából 30 festménnyel tisztelegnek a költőóriás előtt. A kiállított alkotásokat a költő versei és élete inspirálták. Tizennégy sepsiszentgyörgyi amatőr alkotó munkáját tekinthetjük meg a kiállításon, amely a Kájoni János Megyei Könyvtár kiállítótermében nyílt meg 2019. november 22-én. A tárlatot Lázár Prezsmer Endre, a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház menedzsere nyitotta meg, a kiállított alkotásokról Bács Béla János beszélt a megnyitón jelenlevő közönségnek. A kiállítás decemberben megtekinthető a könyvtár nyitvatartási ideje alatt. 

Tovább ►

NOV
20

A MESEPONT PÁLYÁZAT DÍJAZÁSA

2019. november 20-án került sor a Kájoni János Megyei Könyvtár Mesepont pályázatának díjazására, Hargita Megye Tanácsának anyagi támogatásával. Idén tavasszal hirdetett pályázatot intézményünk fiatalok képzőművészeti oktatásával foglalkozó iskolák, szervezetek számára, a könyvtár földszintjén kialakított Népmesepont falfelületeinek dekorálása céljából, magyar népmesei motívumok felhasználásával. A pályázatra a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola hét diákja küldött be látványterveket, Vorzsák Gyula tanár irányításával. Ezek közül választott ki a könyvtár közössége két munkát, amelyek a Mesepont falát díszítik. Szabó Nóra és Csata Kinga rajzai kerültek a falakra, a nagyméretű rajzokat ugyancsak a művészetis diákok készítették el októberben csapatamunkában, Sólyom Zsuzsanna tanár irányításával. Bővebben:

Tovább ►

NOV
20

Iochom Zsolt Csókszereda című verseskötetét mutatták be

Iochom Zsolt csíkszeredai kommunikációs szakember Csókszereda címmel megjelent első verseskötetével mutatkozott be a helyi közönségnek. A Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében tartott közönségtalálkozón 2019. november 19-én Cseke Gábor író beszélgetett a szerzővel. A könyvbemutatót a Fortepiano kvartett zenei műsora színesítette. Részletek: 

Tovább ►

NOV
18

VAKRANDI EGY KÖNYVVEL

A Vakrandi egy könyvvel a könyvtár legnépszerűbb, legtöbb embert megmozgató olvasásnépszerűsítő programja volt tavaly. Ennek nyomán idén sem marad el az akció.
A "randizni" vágyók a könyvtár kölcsönző részlegén találkozhatnak az előre becsomagolt könyvekkel, amelyeket a könyvtár az utóbbi időben vásárolt. A vadonatúj könyvek mindenkinek meglepetést jelentenek majd, hiszen csak otthon derül ki, hogy mit választott az olvasó.
Szeretettel várnak a könyvtárosok minden régi és új könyvtártagot egy igazi "vakrandira" november 20-ától kezdődően mindaddig, amíg el nem fogynak a randizókat váró könyvek.

Az új könyvek megvásárlását Hargita Megye Tanácsának anyagi támogatása tette lehetővé.

Tovább ►

NOV
16

Erdély - Székelyföld - Száz év Traianon árnyékában - új albummal jelentkezett Váradi Péter és Lőwey Lilla

Váradi Péter Pál és Lőwey Lilla, az ismert veszprémi szerzőpáros új albumát hozta el Csíkszeredába. A Kájoni János Megyei Könyvtárban, 2019. november 15-én, pénteken telt ház előtt mutatták be az Erdély – Székelyföld – Száz év Trianon árnyékában című kötetet. A könyvbemutató Hargita Megye Tanácsának támogatásával valósult meg. Lőwey Lilla irodalomkutató,  szövegíró beszélt a könyvről, amelyben Erdély és a Székelyföld elmúlt száz évének gondjaira, a békediktátum okozta sebekre tekintenek vissza a szerzők. A kötethez Raffay Ernő írt előszót. Bővebben: 

Tovább ►

NOV
14

Kájoni János öröksége - a Joannes Kájoni 390 emlékév keretében meghirdetett vetélkedő döntője

Kájoni János (1629/30 – 1687) születésének 390. évfordulója alkalmából – a Hargita Megyei Kulturális Központ kezdeményezésére – 2019-2020-ban a Joannes Kájoni 390 emlékévet ünnepeljük Hargita megyében. Az emlékév jegyében Kájoni János öröksége címmel hirdetett vetélkedőt középiskolások számára a Kájoni János Megyei Könyvtár és a „Pro Libris" Könyvtári Egyesület azzal a céllal, hogy közelebb hozza a fiatalokhoz Kájoni rendkívüli életművét. A vetélkedő első fordulóján  résztvevő 19 csapat közül a legjobban teljesítő hat csapat jutott tovább a döntőbe, akik a megye négy középiskoláját képviselhették a 2019. november 14-én szervezett megmérettetésen a Kájoni János Megyei Könyvtárban. A csapatok díjazását  Hargita Megye Tanácsa, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány támogatása tette lehetővé. Részletek:

Tovább ►

NOV
12

Nagy Lóránt: A nyakleves antológiája című kötetét mutatták be könyvtárban

Nagy Lóránt a hetvenes-nyolcvanas évek hangulatát megidéző történeket tartalmazó, A nyakleves antológiája című kötetének bemutatójára népes közönség gyűlt össze a könyvtár előadótermébe 2019. november 12-én. A csíkszeredai elsőkönyves szerzővel Nagy Péter beszélgetett. A kötetben 26 történet kapott helyet, és ezek mindenikében elcsattan minimum egy pofon – innen a cím. Bővebben: 

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ - PÉNTEK:  

8 - 18

 SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

FEB
26

100 éve

1920. február 26. Somogyszentpálon született Kovács Dénes néprajzi író, festő, grafikus, muzeológus. Álneve Csíki Dániel. 

Tovább ►

FEB
23

125 éve

1895. február 23. Székelyudvarhelyen született Csanády György költő, hangjátékíró, rádiórendező.

Tovább ►

FEB
11

135 éve

1885. február 11. Bereckben született Jénáki Ferenc bölcsészdoktor, főgimnáziumi tanár és igazgató, pápai kamarás.

Tovább ►

FEB
10

40 éve

1980. február 10. Budapesten meghalt Soó Rezső, dr. biológus, botanikus, egyetemi tanár, az MTA tagja, kétszeres Kossuth-díjas tudós. 

Tovább ►

FEB
01

165 éve

1855. február 1. Homoródszentmártonban született Kelemenné Zathureczky Berta író, zeneszerző.

Tovább ►

<< < 2020 FEBRUÁR > >>
H K SZ CS P SZ V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost