Keres
2017. augusztus  23., szerda, Bence
Magyar
 
HÍREK, FELHÍVÁSOK

ÁPR
13

ÜNNEPI PROGRAM

A Kájoni János Megyei Könyvtár áldott húsvéti ünnepet kíván minden kedves olvasójának, együttműködő partnerének!

Ünnepi program:

Április 14-én, pénteken 8 - 14 óra között tart nyitva a könyvtár.

Április 17-én, hétfőn a könyvtár zárva tart.

Tovább ►

ÁPR
12

KÖLTÉSZET NAPJA - SZAVALÓVERSENY 2017

Idén is nagy érdeklődés övezte az Agora Alapítvány által meghirdetett szavalóversenyt, amelyet a Költészet Napja alkalmából már hagyományosan megszerveznek április 11-én, József Attila születésnapján. A versmondók szép számban jelentkeztek a versenyre, ezért két helyszínen is zajlott a versmondás.  A Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében a középiskolások és felnőttek korsztálya versenyzett. Mint az előző években is, évfordulós költők versei közül választhattak a szavalók. Bővebben:

Tovább ►

ÁPR
12

ECO-FRIENDLY - kisiskolások angol nyelvű környezetvédelmi vetélkedője

A Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében újabb környezetvédelmi témájú, iskolásoknak szóló programra került sor 2017. április 11-én, kedden délelőtt. A kisiskolások angol nyelvű környezetvédelmi vetélkedőjét Westhaut Noémi angoltanár szervezte meg, a vetélkedőn háromtagú csapatok, a Nagy Imre Általános Iskola és a Csatószegi Általános Iskola kisdiákjai mérhették össze tudásukat, kreatívitásukat.

Tovább ►

ÁPR
11

ÖKO-TAVASZ – újrahasznosítható anyagokból készült alkotások a könyvtárban

A Környezetvédelem éve jegyében hirdetett tematikus évet idén a Kájoni János Megyei Könyvtár. Az óvodás-iskolás korosztálynak szánt könyvtári tevékenységek, foglalkozások 2017-es programkínálatában nagyobb szerep jut a környezetvédelmi témájú foglalkozásoknak. Április 10-én délelőtt Öko-tavasz címmel újrahasznosítható anyagokból kézzel készített tárgyak kiállítása nyílt a könyvtár előadótermében. A tárgyak készítői, a csíkszeredai Liviu Rebreanu Általános Iskola és a székelyudvarhelyi Marin Preda Elméleti Líceum tanulói is részt vettek a kiállítás megnyitóján. 

Tovább ►

ÁPR
10

KOPACZ KATALIN-MÁRIA VEHETTE ÁT A MONOKI ISTVÁN-DÍJAT - EMKE-DÍJAK 2017

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) éves közgyűlését rendhagyó helyszínen, a patinás Bánffy-palotában tartották Kolozsváron, 2017. április 8-án, szombaton. Délután átadták a hagyományos EMKE-díjakat, idén tíz kitüntetést vehettek át a közművelődés különböző területein példaértékű tevékenységet végző személyek. A kitüntetettek között van Kopacz Katalin-Mária, aki a hazai magyar könyvtárügy szolgálatában kifejtett érdekképviseleti, közösségépítő és szervezői tevékenységéért részesült Monoki István-díjban. 

Kopacz Katalin-Mária, a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöke, a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár igazgatója személyében olyan ember részesül a rangos elismerésben, a 2017-es Monoki István-díjban, aki könyvtárvezetői munkájával, és az egész hazai magyar könyvtárügy szolgálatában végzett példaértékű munkájával vívta ki kollégái megbecsülését, elismerését és szeretetét. A hazai magyar könyvtárosok egész közössége nevében elmondhatom, Kopacz Katalin-Mária közösségépítő, szervező tevékenysége értéket teremt, ennek a munkának látható, kézzel fogható eredménye egy folyamatosan erősödő, nyitott, új feladatokra ösztönző könyvtáros közösség." –  emelte ki  a díjazottról mondott  laudációban Kelemen Katalin. Részletek: 

Tovább ►

ÁPR
10

MAGYAR BUKAREST - Hencz Hilda könyvét mutatták be a bukaresti magyarság történetéről

A Magyar Bukarest című kötet, Hencz Hilda munkája a bukaresti magyarok történelmi útját mutatja be a kezdetektől napjainkig. A sepsiszentgyörgyi Hármas Alapítvány és a Magyar Napló Kaláka Könyvek sorozatában látott napvilágot a könyv 2016-ban. A szerző, Hencz Hilda könyvtárosként kezdett foglalkozni évekkel ezelőtt a bukaresti magyar élettel. Hosszas, kitartó kutatásainak betetőzése ez a kötet.  A  Kájoni János Megyei Könyvtárban tartott könyvbemutatón 2017. április 7-én a szerzővel Farkas Réka szerkesztő beszélgetett, dr. Szekeres Attila István méltatta a kötetet, és jelen volt a fordító, János András. Bővebben: 

Tovább ►

ÁPR
06

Sebestyén Péter Ezüstbeszéd című kötetét mutatták be a könyvtárban

Sebestyén Péter, a marosvásárhelyi Szent Imre egyházközség plébánosa huszonöt éves papi szolgálatáért ad hálát legújabb, Ezüstbeszéd címmel megjelent  jubileumi kötetével. Huszonöt év szónoki terméséből válogatott az ezüstmisés szerző, egyházi és civil alkalmakkor elhangzott beszédei, esszéi kaptak helyet a kötetben. A Kájoni János Megyei Könyvtárban szervezett könyvbemutatón Balog László, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Egyetem Könyvtárának igazgatója beszélgetett a szerzővel népes közönség jelenlétében 2017. április 5-én délután. 

Tovább ►

ÁPR
04

Elkezdődött az idei KÖNYVCSATA Csíkszeredában

Április 4.-én kezdődött a Kájoni János Megyei Könyvtárban a Bătălia cărţilor elnevezésű román nyelvű olvasóverseny idei csíkszeredai kiadása. 

A verseny 2017. április – október időszakban országszerte több könyvtárban zajlik, 11-13 éves gyerekek és 14-18 éves fiatalok részvételével; célja a gyerekek és fiatalok olvasási, szövegértési és értelmezési készségeinek fejlesztése.

Részvételi feltétel a könyvtári tagság, a döntőbe jutás feltétele a korcsoportonként javasolt 10-10 román nyelvű könyv elolvasása és a verseny előírásainak megfelelő olvasónaplók kitöltése. A Kájoni János Megyei Könyvtár negyedik alkalommal rendezi meg a versenyt, évente 6 hónapos időtartammal. A verseny román nyelven zajlik.

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

NYÁRI PROGRAM:

JÚNIUS 19 - SZEPTEMBER 15. 

 HÉTFŐ:   12 - 20 

KEDD:   8 - 16 

SZERDA:  8 - 16

CSÜTÖRTÖK:  8 - 16

 PÉNTEK:  8 - 13

SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

AUG
27

120 éve

1897. augusztus 27. Székelyudvarhelyen született Tomcsa Sándor író, karikaturista.

Tovább ►

AUG
08

100 éve

1917 augusztus 08. Gyergyószentmiklóson született Kormos Gyula, családi nevén Székely, újságíró, szerkesztő, író.

Tovább ►

AUG
06

50 éve

1967. augusztus 06. Budapesten meghalt Áprily Lajos költő, műfordító.

Tovább ►

AUG
05

125 éve

1892. augusztus 05. Gyergyócsomafalván született Csíky János orvos, szakíró.

Tovább ►

AUG
02

145 éve

1872. augusztus 02. Székelyudvarhelyen született Endes Miklós történész.

Tovább ►

<< < 2017 AUGUSZTUS > >>
H K SZ CS P SZ V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost