Keres
2019. augusztus  22., csütörtök, Menyhért
Magyar
 
HÍREK, FELHÍVÁSOK

ÁPR
11

KÖLTÉSZET NAPJA - SZAVALÓVERSENY 2019

Idén is a Kájoni János Megyei Könyvtár a házigazdája a Költészet Napja alkalmából az Agora Alapítvány által meghirdetett hagyományos szavalóversenynek,  április 11-én, József Attila születésnapján.

Délelőtt 9 órától a az 5-8 osztályos diákok, 15 órától a középiskolások, 16 órától a felnőtt versmondók versenyeznek kedvenc verseikkel. Mint az előző években is, évfordulós költők versei közül választhattak a szavalók. A délelőtt lezajlott 5-8 osztályosok versmondását már díjazta  a zsűri, íme a verseny idei legjobbjai:


Tovább ►

ÁPR
02

MESEPONT A KÖNYVTÁRBAN - a Kájoni János Megyei Könyvtár pályázati felhívása intézmények, szervezetek részére

A Kájoni János Megyei Könyvtár pályázatot ír ki intézményeknek, iskoláknak, szervezeteknek, amelyek fiatalok képzőművészeti oktatásával foglalkoznak.

A pályázat témája: a Kájoni János Megyei Könyvtár székhelyén Népmesepont létrehozása céljából falfelület dekorálása, 3-5 tagból álló fiatalok csoportja által, szakember irányításával. A dekoráció témája: magyar népmesék, népmesei motívumok.

Részletek: 

Tovább ►

ÁPR
01

„JOANNES KÁJONI 390” – Ex libris pályázat

Kájoni János születésének 390. évfordulója tiszteletére 2019-2020-ban, a Joannes Kájoni 390 emlékév keretében kiemelt figyelmet szentelünk Kájoni személyének és munkásságának Hargita megyében.
Kájoni János (Jegenye, 1629 v. 1630 – Gyergyószárhegy, 1687. április 25) tudós ferenc-rendi szerzetes, építész, orgonista, orgonakészítő, zeneszerző, nyomdász, történetíró, botanikus. Sokoldalú tudományos, irodalmi, zenei és építő munkásságával, felekezeti türelmességével az erdélyi kultúra jelképes személyiségévé vált. Az általa hordozott értékek olyan életpéldát jelenthetnek, amellyel képesek azonosulni a mai fiatalok is. A Kájoni János Megyei Könyvtár névadója előtt tisztelegve, Kájoni János sokoldalú életművét, igazi polihisztori személyiségét, az általa képviselt szellemi értékeket igyekszik előtérbe állítani az emlékév programjai révén.
„JOANNES KÁJONI 390" címmel ex libris pályázatot hirdet a Kájoni János Megyei Könyvtár azzal a céllal, hogy a térségünkben élő fiatalok jobban megismerjék Kájoni János értékes, ma is időszerű életművét. A pályázatra középiskolás diákok (14-18 éves korosztály) alkotásait várják, az ex libris elvárásainak megfelelő képzőművészeti alkotásokkal lehet jelentkezni.

Részletek:

Tovább ►

MáRC
28

A SZÖVEG CSENDJE – Bodor Ádám Kossuth-díjas író volt könyvtárunk vendége

Bodor Ádám Kossuth-díjas író volt könyvtárunk vendége tegnap, március 28-án délután. Az éves megszakításokkal történő beszélgetés-sorozat idei körútján, immár negyedik alkalommal találkozhatott a csíkszeredai közönség a Sinistra körzet és a Verhovina madarai legendásan szűkszavú szerzőjével. A szöveg csendje címet viselő találkozó házigazdája Murányi Sándor Olivér volt - az ő meghívására érkezik az író évente székelyföldi körútra. A beszélgetésen egészégi okok miatt nem lehetett jelen Margócsy István irodalomtörténész, Murányi Sándor Olivér és Fekete Vince költő beszélgetett Bodor Ádámmal. A találkozó vendégeként gitárjátékkal közreműködött Virányi Attila, a legendás Metropol Group frontembere.

Tovább ►

MáRC
27

GYÖNGYFŰZŐ TANFOLYAM INDUL A KÖNYVTÁRBAN

A Kájoni János Megyei Könyvtárban áprilisban induló kézműves tanfolyamon a modern gyöngyfűzés alapjait sajátíthatják el a résztvevők. 2019. április 25-étől kezdődően, nyolc héten át minden csütörtök délután 18-20 óra között kerül sor a foglalkozásokra. Oktatók: Berényi Zsófia és Zsók Éva. Jelentkezni lehet a 0727848048, 0740132590 telefonszámon, vagy személyesen a könyvtár gyermek részlegén Zsók Éva könyvtárosnál.

Tovább ►

MáRC
25

CODE KIDS Csíkszeredában

2019 március 22-én programozó táborral indult Hargita megyében a CODE KIDS (Copiii fac coding în bibliotecile publice) elnevezésű országos projekt, melynek lényege programozó gyerekklubok megalakítása és működtetése a Kájoni János Megyei Könyvtárban és a megye öt településén (Csíkkozmás, Csíkszentmárton, Csíkszentdomokos, Csíkszépvíz, Borszék).

Tovább ►

MáRC
19

Önkénteseket és gyakornokokat várunk idén is a Kájoni János Megyei Könyvtárba - felhívás

A Kájoni János Megyei Könyvtár 2019-ben is meghirdeti önkénteseknek szóló programját. 

2018 óta a könyvtár menedzsmentje fokozottan figyelmet fordít arra, hogy lehetőséget teremtsen az önkéntes könyvtári tevékenységre. Tavaly középiskolások és frissen diplomázott fiatalok is tevékenykedtek a könyvtárban, de akadt felnőtt is, aki kipróbálta az önkéntes munkát. Nyolc önkéntes vehette át a könyvtár elismerő oklevelét köszönetképpen munkájukért.

Várjuk idén is a könyvtárban az önkénteseket és a szakmai gyakorlatra jelentkező fiatalokat, akik a közösség szolgálatában hasznosan szeretnék eltölteni a rendelkezésükre álló szabadidőt, illetve szeretnék a gyakorlatban kamatoztatni az iskolában vagy egyetemen szerzett ismereteiket, tudásukat. Részletek: 

Tovább ►

MáRC
18

A MAGYAR KÖLTÉSZET NAPJA 2019 - FELHÍVÁS

Az Agora Alapítvány a MAGYAR KÖLTÉSZET NAPJA alkalmából SZAVALÓVERSENYT hirdet.

A verseny időpontja: 2019. április 11., csütörtök

Helyszíne: KÁJONI JÁNOS MEGYEI KÖNYVTÁR,
cím: Csíkszereda, Stadion utca 1/b

2019-ben is több jelentős magyar költőre emlékezünk születésük vagy haláluk évfordulója kapcsán. A szavalóversenyre egy szabadon választott verssel lehet nevezni, az alábbi magyar költők műveiből:
ADY ENDRE, LÁSZLÓFFY ALADÁR, RADNÓTI MIKLÓS, WEÖRES SÁNDOR

A vetélkedőt három kategóriában hirdetjük meg:
Nevezési kategóriák, korcsoportok:
I. – 5-8 osztályos diákok
II. – 9-12 osztályos diákok (középiskolások)
III. – 19 év fölöttiek (felnőttek)
Minden kategória legjobb versmondói értékes jutalomban részesülnek!
Jelentkezési határidő: 2019. április 4., csütörtök
Részletek:

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ: 

12 - 18

  KEDD - CSÜTÖRTÖK:   

8 - 16

PÉNTEK: 

8 - 14

SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

AUG
21

130 éve

1889. augusztus 21. Gyergyóditróban született Gaál Alajos orvos, szerkesztő, közíró.

Tovább ►

AUG
02

115 éve

1904. augusztus 2. Csíkszeredában született Nagy Borbála regény- és színműíró, műfordító.

Tovább ►

<< < 2019 AUGUSZTUS > >>
H K SZ CS P SZ V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost