Keres
2018. november  14., szerda, Aliz
Magyar
 
HÍREK, FELHÍVÁSOK

JúN
09

HOL VOLT HOL NEM VOLT… meseíró pályázatot hirdet a Kájoni János Megyei Könyvtár

A mese... a határtalan lehetőségek birodalma.

  (Boldizsár Ildikó)

A Népmese Napját hagyományosan Benedek Elek születésnapján, szeptember 30-án ünnpeljük. A Kájoni János Megyei Könyvtár idén már kilencedik alkalmmal ünnepli meg ezt a jeles napot, amely jó alkalom arra is, hogy ismét előcsalogassuk a gyermekekben rejlő tehetséget.

Ezúttal egy 5 szereplős tréfás állatmese megírására vállalkozhatnak 10-12 év közötti mesekedvelő gyermekek, mégpedig dramatizált formában, min.4, max. 5-6 gépelt oldal (12-es betűméret) terjedelemben.
Fontos, hogy a történetben fellelhetőek legyenek a népmese jellemzői: kezdő-, záróformula, szófordulatok, népi humor, népi motívumok, az eszes győz az erős vagy gonosz felett stb. Bővebben:

Tovább ►

JúN
07

Puzzle-vetélkedő a könyvtárban

Öt középiskolai csapat nevezett be a Nyerj egy térképet az iskolának! című puzzle-vetélkedőre, amelyet a Kájoni János Megyei Könyvtár hirdetett meg a csíkszeredai Topo Service és Carto Service cégek kezdeményezésére. 

A csíkszeredai Márton Áron Gimnázium két csapata, a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium csapata, és a Székely Károly Szakközépiskola egy-egy csapata vetélkedett 1000 darabos puzzle-térképek kirakásában. Székelyföld, Románia és Európa puzzle-térképeit a Carto Service készítette, a céget Lipeczky Erna-Andrea képviselte a rendezvényen.

Tovább ►

JúN
02

Oktatási segédletek iránti igények felmérése

Tisztelt pedagógusok! Az alábbi kérdőív kitöltésével Önök hozzájárulnak a Kájoni János Megyei Könyvtár formális oktatást támogató programja kivitelezéséhez. A programot Hargita Megye Tanácsa támogatja. Válaszaikat június 19-ig várjuk. Kapcsolattartó: Bedő Melinda, tel. 0720 544 013, e-mail: bedomelinda@gmail.com
Köszönjük az együttműködést!

Tovább ►

MáJ
28

ÉVKÖNYVEK AZ IDŐBEN : a Márton Áron Gimnázium névadásának 25. évfordulóján az iskola évkönyveinek kiállítása és bemutatása

A csíkszeredai Márton Áron Gimnázium immár huszonöt éve viseli egykori neves tanítványának, Erdély püspökének a nevét. A névadás 25. évfordulójára szervezett rendezvények sorában három évszázad iskolai évkönyveit mutatták be a Kájoni János Megyei Könyvtárban, Évkönyvek az időben címmel, 2015. május 27-én délután. A gimnázium és a megyei könyvtár közös rendezvénye alkalmat nyújtott az évkönyvek bemutatásán túl a visszatekintésre az iskola huszonöt éves történetére, de távolabbi múltjára is. A jelenlevők megtekinthették az évkönyvek retrospektív kiállítását is, amely a kezdetektől, az 1870-es évektől napjainkig mutatja be az iskolai évkönyvek közel teljes gyűjteményét.

Tovább ►

MáJ
21

Családok a könyvtárban: jó hangulat a főzőcske klubban

A Kájoni János Megyei Könyvtár a Hargitai Megyenapok keretében szervezte meg a Gyorsan jól, finomat elnevezésű főzőcske klubot hagyományteremtő szándékkal. 2015. május 20-án, délután 18 órakor került sor a klub találkozójára. A könyvtárlátogató fiatal családokat szólítottuk meg elsősorban ezzel a kezdeményezéssel. A főzőcske klub ötletgazdája és háziasszonya János Éva könyvtáros, meghívottunk György Ottilia csíkszeredai gasztroblogger volt, aki finom és könnyen elkészíthető saláták recepetjeit hozta magával, irányításával a családok négy csoportban készítették el a négyféle salátát, majd a jó hangulatú találkozó végén közösen fogyasztottuk el az elkészült, finom és vitamindús salátákat.

Tovább ►

MáJ
20

LEHET SZAVAZNI KEDVENC KÖNYVEINKRE: Az év olvasmánya programról a Hargita TV híreiben

Az év olvasmánya Hargita megyében című program nyitórendezvényéről a Hargita TV híreiben, lásd alább:

Tovább ►

MáJ
19

Az év olvasmánya Hargita megyében - a program nyitórendezvénye: elindult a szavazás

AZ ÉV OLVASMÁNYA HARGITA MEGYÉBEN címmel indítottuk el kétnyelvű megyei olvasás-népszerűsítési programunkat 2015. május 18-án délután. A XI. Hargitai Megyenapok rendezvénysorozata keretében megtartott nyitórendezvényen ismertettük a Kájoni János Megyei Könyvtár kezdeményezését.

Idén Az olvasás éve jegyében hirdettük meg programjainkat, célunk, hogy Hargita megye olvasóinak szavazatai alapján felmérést készítsünk az utóbbi évek legolvasottabb szépirodalmi műveiről, a megye olvasói körében. Május 18-ától elindult a szavazás, amely november 15-én zárul. Részletek alább:

Tovább ►

MáJ
16

Emlékek, nyomok, jelek - Csata Jenő festészeti kiállításának megnyitója

Csata Jenő újabb munkáiból Emlékek, nyomok, jelek címmel nyílt festészeti kállítás könyvtárunk előadótermében 2015. május 14-én. A tárlatot Bács Béla János nyitotta meg népes érdeklődő közönség jelenlétében.

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ - PÉNTEK: 

  8 - 18

SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

NOV
26

15 éve

2003. november 26. meghalt Miklós József  nyelvtanár, tolmács. Csíkszereda ismert személyisége, a Márton Áron Gimnázium és a Sapientia - EMTE tanára volt.

Tovább ►

NOV
20

125 éve

1893. november 20. Nagytusnádon született Ábrahám Ambrus biológus, az állatbonctan és élettan nemzetközileg elismert kutatója, ideghisztológus, Kossuth-díjas akadémikus. 

Tovább ►

NOV
04

105 éve

1913. november 4. Csíkszeredában született Venczel József társadalomkutató, egyetemi tanár, közíró. 

Tovább ►

<< < 2018 NOVEMBER > >>
H K SZ CS P SZ V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost