Keres
2017. november  21., kedd, Olivér
Magyar
 
HÍREK, FELHÍVÁSOK

SZEPT
16

ÉLETKÉPES KÖNYVTÁRAKÉRT – Romániai magyar könyvtárosok 9. vándorgyűlése

 2014. szeptember 19-20. között kilencedik alkalommal kerül sor a Romániai magyar könyvtárosok vándorgyűlésére, amelynek ezúttal a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár ad otthont.
 Életképes könyvtárakért címmel szervez kétnapos szakmai találkozót a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesülete (RMKE), a Bethlen Gábor Alap a Communitas Alapítvány, valamint a Kájoni János Megyei Könyvtár támogatásával.  A konferencia címében megfogalmazott célkitűzésnek megfelelően, a kétnapos szakmai tanácskozás fő témája a romániai magyar könyvtárak tevékenységének vizsgálata az aktuális fejlődési irányok, a hazai tapasztalatok, társadalmi elvárások összefüggésében, a könyvtárak fenntartható fejlesztésére irányuló új megoldások keresése, a romániai magyar könyvtárak és könyvtárosok szakmai érdekképviseletének erősítése, új életképes könyvtárak érdekében.

A részletes program alább olvasható. 

Tovább ►

SZEPT
15

LÁTHATATLAN CSÍKSZÉK – a kiállítás megnyitója

Különleges, rendhagyó kiállításnak ad otthont a Kájoni János Megyei Könyvtár.  "Egy kiállítás, amely lehetőséget ad a látássérülteknek is, hogy megismerjék Székelyföld épített értékeit!"    – ahogyan a kiállítás szórólapján is áll. (Erdélyi Utakon Egyesület)

Az érdeklődők Csíkszék nevezetes, reprezentatív épületeit, építészeti értékeit ismerhetik meg, sajátos módon bemutatva, speciálisan elkészített épületmakettek segítségével. A 2014. szeptember 15-én délután, mintegy 70 érdeklődő jelenlétében megnyitott kiállítás a Láthatatlan Székelyföld című kiállítássorozat részét képezi, amely régiónk épített értékeit mutatja be.  


Tovább ►

SZEPT
03

Mese, mese, móka - a Magyar Népmese Napja 2014. - felhívás

Mottó: „Erdő, mező, hegy völgy, falu... minden mesél itt. A mesék földje ez – csuda-e, ha szép csendesen mesemondóvá nő a gyermek?"  (Benedek Elek).

Mese, mese, móka 2014 . szeptember 30-án, a Népmese Napján

2014. szeptember 30. Benedek Elek születésének 155., halálának 85. évfordulója. Ez a nap 2005-ben a Magyar Olvasástársaság kezdeményezésére a Népmese Napjává vált. Ezt az alkalmat könyvtárunk 2006-tól ünnepli különböző rendezvényekkel. Idén a jeles nap tiszteletére Hargita Megye Tanácsa, a Pro Libris Könyvtári Egyesület és a Kájoni János Megyei Könyvtár közösen szervez vetélkedőt kisiskolások számára. 

Tovább ►

SZEPT
02

Felkészülés a használók olvasásfejlesztésére - szakmai tréningen vettek részt könyvtárunk munkatársai

2014. augusztus 28-30. között szakmai továbbképzésen és tréningen vettek részt a Kájoni János Megyei könyvtár munkatársai. Az OSZK Könyvtári Intézetének akkreditált képzésének célja, hogy a résztvevők megismerjék azokat a módszereket, amelyek különböző csoportok olvasásfejlesztésére irányulnak, s alkalmassá váljanak egyének, illetve kisebb közösségek körében ezek alkalmazására. 

Tovább ►

AUG
21

Felkészülés a különböző felhasználói célcsoportok olvasásfejlesztésére - szakmai tréning

2014. augusztus 28 - 30. között szakmai továbbképzésen és tréningen vesznek részt a Kájoni János Megyei könyvtár munkatársai. A program célja a különböző felhasználói célcsoportok olvasásfejlesztésére való felkészülés. Oktatók: Péterfi Rita és Vidra Szabó Ferenc, a budapesti Könyvtári Intézet szakemberei. A képzés támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.

logo

A képzés helyszíne Kászonaltíz, 2014. augusztus 28-29-én, csütörtökön és pénteken a könyvtár zárva tart.

Tovább ►

AUG
21

Székelyföldi Szerzők Napjai – Felhívás székelyföldi települések könyvtáraihoz tematikus napok szervezésére

Hargita és Kovászna megye tanácsa, Marosszéki önkormányzatokkal összefogva, kulturális intézményei közreműködésével, kulturális és civilszervezetekkel közösen, október 9–19. között szervezi meg az V. Székelyföld Napokat.
A Székelyföld Napok megszervezésével történelmi és kulturális térségünk sajátosságát, egyediségét juttatjuk kifejezésre. A rendezvénysorozat keretében, 2014. október 13 - 15 között első ízben kerül sor a Székelyföldi Szerzők Napjaira. A tematikus napok rendezvényeinek célja, hogy térségünk saját irodalmi értékeire, székelyföldi alkotóinkra, kiadványainkra irányítsák tágabb közösségünk figyelmét. E napok rendezvényei alkalmat teremthetnek arra is, hogy jobban megismerjük irodalmi jelenünket, köztünk élő, kortárs alkotóinkat.

Tovább ►

JúL
07

A Csíkszeredai Régizene Fesztivál történetét idéző kiállítás egész júliusban megtekinthető

Mától, 2014. július 7-től tekinthetik meg az érdeklődők a könyvtár előadótermében az ...Ami csak a miénk volt címmel nyílt kiállítást, amely a Csíkszeredai Régizene Fesztivál történetét idézi fel. Már az első nap délelőttjén folyamatosan érkeztek látogatók a könyvtárba, akik  a múltidéző kiállításra voltak kíváncsiak.

Tovább ►

JúL
03

...AMI CSAK A MIÉNK VOLT – Múltidéző kiállítás a Csíkszeredai Régizene Fesztivál történetéből

A harmincnégy évvel ezelőtt útjára indult, ma már rangos régizenei eseménnyé nőtt Csíkszeredai Régizene Fesztivál történetét eleveníti fel az ...AMI CSAK A MIÉNK VOLT című kiállítás.  A fesztivál több mint három évtizedes történetébe betekintést nyújtó kiállítás a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében – a Régizenei Nyári Egyetem megnyitásától kezdődően – 2014. július 7-étől lesz látogatható a könyvtár nyitvatartási ideje alatt.  Dokumentumok, régi műsorfüzetek, plakátok, szórólapok által idézi emlékezetünkbe az eltelt évtizedek fesztiváljainak eseményeit, képeit, hangulatait a kiállítás.

LAPOK A CSÍKSZEREDAI RÉGIZENE FESZTIVÁL TÖRTÉNETÉBŐL – a fesztivál a helyi sajtó tükrében 1979 – 2013 címmel a kiállításra érkező látogatók kivetítve - virtuális kiállításként - szemlélhetik azt a digitális összeállítást, amely a helyi, csíkszeredai sajtóban megjelent újságcikkek, méltatások, interjúk, fotográfiák tükrében nyújt izelítőt az eltelt évtizedek fesztiváltörténetéből.

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ -PÉNTEK:

   8 - 18 

SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

NOV
30

50 éve

1967. november. 30. Budapesten meghalt Gaál Alajos orvos, szerkesztő, közíró.

 

Tovább ►

NOV
29

90 éve

1927. november 29. Gyergyóditróban született Tarisznyás Márton helytörténész, néprajzkutató, muzeológus.

Tovább ►

NOV
19

50 éve

1967. november 19. Debrecenben meghalt Ferencz Béla újságíró.

Tovább ►

NOV
16

65 éve

1952. november 16. Budapesten meghalt Farcádi Sándor költő (családi nevén Sándor Áron).

Tovább ►

NOV
14

130 éve

1887. november 14. Brassóban született Áprily Lajos költő, műfordító.

Tovább ►

NOV
12

180 éve

180 éve 1837. november 12. Nagytusnádon született Imets Fülöp Jákó író, tanár, kanonok. 

Tovább ►

<< < 2017 NOVEMBER > >>
H K SZ CS P SZ V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost