Keres
2020. február  28., péntek, Elemér
Magyar
 
HÍREK, FELHÍVÁSOK

OKT
25

Opportunity Funds 2017 - Education USA program diákok számára

Az Education USA és az Amerikai Egyesült Államok Romániai Nagykövetsége által X-XI. osztályos romániai diákok számára hirdetett öszötöndíj-program. Részletek ITT 

Az Education USA weboldala

Tovább ►

OKT
25

András Tünde képzőművészeti kiállításának megnyitója

András Tünde képzőművész egyéni festészeti kiállításának megnyitóját 2016. október 24-én, hétfőn délután tartották a könyvtár előadótermében. A megnyitón népes közönség jelenlétében Turós Eszter művészettörténész méltatta az ifjú képzőművész munkáit. A kiállított munkák egy hónapig láthatók a könyvtár előadótermében.

Tovább ►

OKT
24

Gyerekek a könyvtárban - szakmai képzés könyvtárosoknak

A gyermekek könyvtári ellátásának módjairól, módszereiről, lehetőségeiről lesz szó azon a kétnapos szakmai képzésen, amelyet a Kájoni János Megyei Könyvtrár előadótermében tartanak 2016. október 25-26. között. Előadó Budavári Klára, a budapesti a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Lőrinci Nagykönyvtárának munkatársa, a Magyar Könyvtrárosok Egyesülete Gyermekkönyvtári Szekciójának elnöke. A szakmai képzés a Kájoni János Megyei Könyvtár és a budapesti Könyvtári Intézet együttműködése keretében valósul meg, a megyei könyvtár által 2016-ban szervezett szakmai-módszertani találkozók keretében. Bővebben alább: 

Tovább ►

OKT
20

Ismerjük meg értékeinket! - lezajlott a Hargita megyei honismereti vetélkedő döntője

Kiválóan szerepeltek honismeretből az Ismerjük meg értékeinket! című vetélkedő döntőjén résztvevő diákcsapatok. A VII. Székelyföld Napok keretében szervezett döntőre 2016. október 20-án délelőtt 11 órától került sor a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében. A vetélkedőn, amelyet a Honismeret éve tematikus év jegyében hirdetett meg könyvtárunk idén áprilisban, Hargita megyei iskolák háromtagú csapatai vehettek részt. A vetélkedő megszervezését, a résztvevő csapatok díjazását Hargita Megye Tanácsának támogatása tette lehetővé. A döntőre bejutott nyolc csapat hat iskolát képviselt a megyéből, a megmérettetésen legjobbnak a csíkszentimrei Kutakodók csapata bizonyult, ők vihették haza a verseny első díját.

Bővebben lásd alább: 

Tovább ►

OKT
20

A budapesti PONT Kiadó történetmondó estje

A budapesti PONT Kiadó friss kiadványaival mutatkozott be könyvtárunkban Kis és nagyregények hosszú téli estékre címmel. A történetmondó estén Szávai Ilona a kiadó vezetője, a székelyföldi származású, Budapesten élő Szávai Géza író és Szonda Szabolcs műfordító, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója voltak könyvtárunk vendégei szerdán, október 19-én este. Két frissen megjelent kiadványt mutattak be, a szerzőként jelenlevő Szávai Géza legújabb regényét, a Makámaszútrát, és Dan Lungu Tyúkok a mennyben című regényét Szonda Szabolcs fordításában.

Tovább ►

OKT
17

Halász Péter néprajzkutató moldvai magyarokról szóló új tanulmánykötetét mutatták be

„Cserefának füstje hozta ki könnyvemet..." címmel jelent meg Halász Péter néprajzkutató legújabb könyve 2015-ben, a Kriza János Néprajzi Társaság kiadásában. A moldvai magyarokról szóló néprajzi, tudománytörténeti írásokat tartalmazó, több mint 450 ooldalas tanulmánykötetet Dr. Balázs Lajos néprajzkutató mutatta be a szerző jelenlétében a Kájoni János Megyei Könyvtárban szervezett könyvbemutatón, 2016. október 13-án. A VII. Székelyföld Napok rendezvénysorozat részeként szervezett  eseményt a Csángó Továbbtanulók Közösségének tagjai tették színesebbé, négy pusztinai fiatal moldvai csángó népdalokat adott elő. 

Tovább ►

OKT
17

Kis- és nagyregények hosszú téli estékre - a PONT Kiadó estje

A VII. Székelyföld Napok keretében, Kis- és nagyregények hosszú téli estékre címmel kerül sor a budapesti PONT Kiadó „történetmondó” estjére 2016. október 19-én, szerdán 18 órától Csíkszeredában, a Kájoni János Megyei Könyvtárban. Az est résztvevői: Szávai Géza író és Szonda Szabolcs műfordító. Beszélgetőtársuk: Szávai Ilona kiadóvezető.

Tovább ►

OKT
11

A könyvtárak szerepe a helyismereti információszolgáltatásban - szakmai képzés

A Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesülete és a Kájoni János Megyei Könyvtár szervezésében 2016 október 7-8 között került sor a romániai magyar könyvtárosok helyismereti képzésére „A könyvtárak szerepe a helyismereti információszolgáltatásban" címmel. A képzés helyszínéül a Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme szolgált. A kétnapos tanfolyamot a Bethlen Gábor Alap és a Communitas Alapítvány támogatta. A képzésen 12 erdélyi könyvtáros vett részt, de az érintettek köre ennek több százszorosa, mivel a szoftvertermékkel feldolgozott és nyilvántartott helyismereti információk birtokosai a helyi közösségek. Bővebben lásd alább:

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ - PÉNTEK:  

8 - 18

 SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

FEB
26

100 éve

1920. február 26. Somogyszentpálon született Kovács Dénes néprajzi író, festő, grafikus, muzeológus. Álneve Csíki Dániel. 

Tovább ►

FEB
23

125 éve

1895. február 23. Székelyudvarhelyen született Csanády György költő, hangjátékíró, rádiórendező.

Tovább ►

FEB
11

135 éve

1885. február 11. Bereckben született Jénáki Ferenc bölcsészdoktor, főgimnáziumi tanár és igazgató, pápai kamarás.

Tovább ►

FEB
10

40 éve

1980. február 10. Budapesten meghalt Soó Rezső, dr. biológus, botanikus, egyetemi tanár, az MTA tagja, kétszeres Kossuth-díjas tudós. 

Tovább ►

FEB
01

165 éve

1855. február 1. Homoródszentmártonban született Kelemenné Zathureczky Berta író, zeneszerző.

Tovább ►

<< < 2020 FEBRUÁR > >>
H K SZ CS P SZ V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost