Keres
2018. február  21., szerda, Eleonóra
Magyar
 
HÍREK, FELHÍVÁSOK

DEC
13

BORSODI L. LÁSZLÓ: PARTON című új prózaverskötetét mutatták be

Borsodi L. László költő legújabb, hatodik verseskönyve, a Parton című prózaverskötet a Pallas-Akadémia Könyvkiadó gondozásában frissen jelent meg.  Több mint százan vettek részt a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében december 11-én, szerdán délután szervezett könyvbemutatón, ahol Sarány István, a könyv szerkesztője mutatta be a kötetet és beszélgetett a szerzővel.

 

 

Tovább ►

DEC
10

A SZÜLETÉS KÖNYVE… DR. BALÁZS LAJOS könyvének bemutatója

Dr.Balázs Lajos, a székely és magyar néprajz kiváló kutatója, a csíkszeredai Sapientia Egyetem nyugalmazott tanára volt könyvtárunk vendége 2013. december 9-én. A Pallas-Akadémia Könyvkiadó új könyvsorozatában Sorsfordulások rítusai a székely-magyaroknál címmel új, bővített kiadásban jelenteti meg Balázs Lajos csíkszentdomokosi szokásmonográfiáját, az emberi élet sorsfordulóinak szentelt hármaskönyvét. A Szeretet fogott el a gyermek iránt című első kötet a születés könyvének is nevezhető, a születés szokásvilágát mutatja be körüljárva a témát az egyén és a társadalom szempontjaiból is. A kötetet nagyszámú érdeklődő közönség előtt mutatták be könyvtárunk előadótermében. 

Tovább ►

DEC
09

SZÁVAI GÉZA ÍRÓ HARGITA MEGYEI KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓI

"Komédiák és tragédiák a világ közepén" – regényes estek Szávai Gézával.
 Most a gyerek megmutatja! – Szávai Géza találkozói gyerekekkel.

Szávai Géza erdélyi származású budapesti író decemberi közönségtalálkozó-körútján Hargita megyében több helyszínen is találkozik a felnőtt- és gyermekolvasókkal. A találkozó-sorozat szervezője a Kájoni János Megyei Könyvtár, Hargita Megye Tanácsának támogatásával. A találkozó-sorozat Hargita megyei programja:

Székelyudvarhelyen, a Városi Könyvtárban 2013. december 11-én, szerdán, 13 órakor – találkozó gyerekekkel.

Szentegyházán, a Gábor Áron Líceum dísztermében: 2013. december 11-én, szerdán 17 órakor – regényes est.

Csíkszeredában, a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében: 2013. december 12-én, csütörtökön délelőtt 11.30 órakor – találkozó a gyerekekkel, 2013. december 12-én, csütörtökön délután 18 órakor – regényes est, Szávai Gézával Ferenczes István költő beszélget.

Csíkdánfalván, a Petőfi Sándor Iskolaközpont dísztermében 2013. december 13-án, pénteken
11 órakor – találkozó gyerekekkel.

Gyergyószentmiklóson, a Városi Művelődési Központ Karancsi termében 2013. december 13-án, pénteken 18 órakor – regényes est, Szávai Gézával Bajna György újságíró beszélget.

Tovább ►

DEC
05

József Attilát idézi a Role új lemeze - nagysikerű lemezbemutató koncertek a könyvtárban

Nagy sikerrel mutatta be a csíkszeredai Role együttes Egyedül című új albumát könyvtárunk előadótermében. A József Attila megzenésített verseit tartalmazó CD-t a költő halálának évfordulója napján, december 3-án mutatták be először, majd a nagy érdeklődésre való tekintettel december 4-én megismételték a koncertet. A két alkalommal összesen kétszáznegyvenen hallhatták József Attila ismert és kevésbé ismert vesrseit a Role feldolgozásában és előadásában.

Tovább ►

NOV
28

E-KÖNYVEK A VILÁGHÁLÓN CSÍKSZEREDÁRÓL – bemutató a könyvtárban

Könyvtárunkban Cseke Gábor író kezdeményezésére 2011-ben szerveztük az első e-könyv bemutatót és beszélgetést a világhálón, a MEK-ben elérhető digitalizált kiadványokról és a digitalizálásról.  2013. november 27-én este az újabb e-könyv bemutatóra érkező közönség megtöltötte a könyvtár előadótermét.

Két Csíkszeredáról szóló kötet érhető el tavaly óta, aktualizált, bővített változatban a Magyar Elektronikus Könyvtárban (MEK). Daczó Katalin (Szabó Katalin): Visszajátszás (2000) című könyve, és a Sarány Istvánnal közösen szerkesztett Megyecsinálók (2001). Két örökké időszerű könyv Csíkszeredáról - ahogy Cseke Gábor, az e-könyvek szerkesztője fogalmazott, aki tegnap este a két szerzővel, Daczó Katalin és Sarány István újságírókkal közösen mutatta be a két e-könyvet.

Tovább ►

NOV
25

Zenés költői est Deák-Sárosi Lászlóval és meghívottaival

Könyvtárunk előadótermében Deák-Sárosi László, Magyarországon élő parajdi származású költő, filmesztéta, nyelvész, gitárművész és meghívott vendégei, Véghelyi Balázs költő, a százhalombattai Üveghegy Kiadó vezetője, B. Tóth Klára költő és festőművész-grafikus, valamint Kasó Tibor dalnok, gitáros-énekes mutatkoztak be zenés költői est keretében a csíkszeredai közönségnek 2013. november 22-én este.

Tovább ►

NOV
22

MESÉS ADVENTI KALENDÁRIUM és ZENÉS KARÁCSONY – ünnepvárás a gyermekkönyvtárban

Az adventi időszakban az ünnepre való hangolódáshoz kíván hozzájárulni a Kájoni János Megyei Könyvtár. Ünnepváró programokkal várjuk Hargita Megye Tanácsának karácsonyi rendezvénysorozata keretében a gyerekeket és felnőtteket, minden családot, hogy együtt készüljünk az ünnepre.

Mesés adventi kalendárium címmel meseolvasásra hívjuk a gyerekeket és minden meseszerető felnőttet is a gyermekkönyvtárba az adventi ünnepvárás időszakában. Minden kedden és csütörtökön délelőtt 10 órára várjuk az óvodásokat és kisiskolásokat a Zenés Karácsony című csoportos foglalkozásokra.

Tovább ►

NOV
21

KÖNYVKULTÚRA, OLVASÁSKULTÚRA – kerekasztal-beszélgetés a könyvtárban

Az olvasás és a könyvek társadalmi szerepének alakulásával kapcsolatos kérdésekről könyvkiadók és könyvterjesztők, szerkesztők, médiában dolgozó szakemberek, a nevelés szakmeberei, a művelődési élet szervezői és könyvtárosok beszélgettek a Kájoni János Megyei Könyvtárban 2013. november 18-án.

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ -PÉNTEK:

   8 - 18 

SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

FEB
27

75 éve

1943. február 27. Ukrajnában, Sztári Mihajlovka-ban meghalt Salamon Ernő költő. 

Tovább ►

FEB
26

130 éve

1888. február 26. Borszéken született Mátyás Mátyás orvosi szakíró.

Tovább ►

FEB
07

135 éve

1883. február 7-én Csíkvárdotfalván született, Pál Gábor, bethlenfalvi, közéleti személyiség, politikai közíró, szenátor. 

Tovább ►

FEB
06

125 éve

1893. február 6. Csíkkozmáson született Kovács Dénes tanár, gyerek- és ifjúsági író. 

Tovább ►

FEB
04

130 éve

1888. február 4. Gyergyóditróban született Csiby Andor szerkesztő, újságíró, helytörténész, közíró, a gyergyói művelődési élet szervezője. 

Tovább ►

FEB
01

145 éve

1873. február 1. Olaszországban, Meranoban meghalt Kiss Ferenc katonai szakíró, 1848-49-es szabadságharcos, egyetemi tanár. 

Tovább ►

<< < 2018 FEBRUÁR > >>
H K SZ CS P SZ V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost