Keres
2018. július  16., hétfő, Valter
Magyar
 
HÍREK, FELHÍVÁSOK

DEC
05

József Attilát idézi a Role új lemeze - nagysikerű lemezbemutató koncertek a könyvtárban

Nagy sikerrel mutatta be a csíkszeredai Role együttes Egyedül című új albumát könyvtárunk előadótermében. A József Attila megzenésített verseit tartalmazó CD-t a költő halálának évfordulója napján, december 3-án mutatták be először, majd a nagy érdeklődésre való tekintettel december 4-én megismételték a koncertet. A két alkalommal összesen kétszáznegyvenen hallhatták József Attila ismert és kevésbé ismert vesrseit a Role feldolgozásában és előadásában.

Tovább ►

NOV
28

E-KÖNYVEK A VILÁGHÁLÓN CSÍKSZEREDÁRÓL – bemutató a könyvtárban

Könyvtárunkban Cseke Gábor író kezdeményezésére 2011-ben szerveztük az első e-könyv bemutatót és beszélgetést a világhálón, a MEK-ben elérhető digitalizált kiadványokról és a digitalizálásról.  2013. november 27-én este az újabb e-könyv bemutatóra érkező közönség megtöltötte a könyvtár előadótermét.

Két Csíkszeredáról szóló kötet érhető el tavaly óta, aktualizált, bővített változatban a Magyar Elektronikus Könyvtárban (MEK). Daczó Katalin (Szabó Katalin): Visszajátszás (2000) című könyve, és a Sarány Istvánnal közösen szerkesztett Megyecsinálók (2001). Két örökké időszerű könyv Csíkszeredáról - ahogy Cseke Gábor, az e-könyvek szerkesztője fogalmazott, aki tegnap este a két szerzővel, Daczó Katalin és Sarány István újságírókkal közösen mutatta be a két e-könyvet.

Tovább ►

NOV
25

Zenés költői est Deák-Sárosi Lászlóval és meghívottaival

Könyvtárunk előadótermében Deák-Sárosi László, Magyarországon élő parajdi származású költő, filmesztéta, nyelvész, gitárművész és meghívott vendégei, Véghelyi Balázs költő, a százhalombattai Üveghegy Kiadó vezetője, B. Tóth Klára költő és festőművész-grafikus, valamint Kasó Tibor dalnok, gitáros-énekes mutatkoztak be zenés költői est keretében a csíkszeredai közönségnek 2013. november 22-én este.

Tovább ►

NOV
22

MESÉS ADVENTI KALENDÁRIUM és ZENÉS KARÁCSONY – ünnepvárás a gyermekkönyvtárban

Az adventi időszakban az ünnepre való hangolódáshoz kíván hozzájárulni a Kájoni János Megyei Könyvtár. Ünnepváró programokkal várjuk Hargita Megye Tanácsának karácsonyi rendezvénysorozata keretében a gyerekeket és felnőtteket, minden családot, hogy együtt készüljünk az ünnepre.

Mesés adventi kalendárium címmel meseolvasásra hívjuk a gyerekeket és minden meseszerető felnőttet is a gyermekkönyvtárba az adventi ünnepvárás időszakában. Minden kedden és csütörtökön délelőtt 10 órára várjuk az óvodásokat és kisiskolásokat a Zenés Karácsony című csoportos foglalkozásokra.

Tovább ►

NOV
21

KÖNYVKULTÚRA, OLVASÁSKULTÚRA – kerekasztal-beszélgetés a könyvtárban

Az olvasás és a könyvek társadalmi szerepének alakulásával kapcsolatos kérdésekről könyvkiadók és könyvterjesztők, szerkesztők, médiában dolgozó szakemberek, a nevelés szakmeberei, a művelődési élet szervezői és könyvtárosok beszélgettek a Kájoni János Megyei Könyvtárban 2013. november 18-án.

Tovább ►

NOV
15

Művész az alkotás folyamatában – Zsigmond Attila képzőművész hátrahagyott alkotásaiból nyilt kiállítás

Zsigmond Attila (1927-1999) marosvásárhelyi képzművész hátrahagyott alkotásaiból nyílt festészeti és grafikai kiállítás könyvtárunk előadótermében, 2013. november 14-én. A kiállítást Márton Árpád képzőművész nyitotta meg. A művész Csíkszeredában élő lánya, Zsigmond Éva, a Hargita Megyei Vöröskereszt igazgatója, néhány éve édesapja hátrahagyott vázlatrajzai és írásos szövegei alapján grafológiai tanulmányt jelentetett meg. A kiállításmegnyitón bemutatta tanulmányát a népes közönségnek.

Tovább ►

NOV
13

"Örökség és feladat" - a 70 éves Kiss Jenőt köszöntöttük az RMKE kászonaltízi találkozóján

A Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesülete (RMKE) Kászonaltízen szervezte meg 2013-as egyesületi találkozóját november 7-8. között. Az "Örökség és feladat" - erdélyi magyar könyvtáros életpályák, utak, sorsok címmel szervezett szakmai találkozó keretében az idén hetvenedik születésnapját ünneplő Kiss Jenőt, az egyesület alapító elnökét, jelenlegi tiszteletbeli elnökét, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár nyugalmazott igazgatóját köszöntöttük.

Tovább ►

NOV
12

Pávai István népzenekutató Az erdélyi magyar népi tánczene című kötetét mutatta be

Pávai István népzenekutató könyvbemutatója vonzotta a közönséget hétfőn, november 11-én este könyvtárunk előadótermébe. Zsúfolásig telt teremben -  százkét érdeklődő előtt - mutatta be a szerző Az erdélyi magyar népi tánczene című kötetét. A Györfi Erzsébet énekes előadásában, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes zenekara tagjainak kíséretében elhangzott népdalok a közönséget mintegy ráhangolták a témára. 

A székelyudvarhelyi születésű Pávai István az MTA BTK Zenetudományi Intézete tudományos főmunkatársa, a Hagyományok Háza Lajtha László Folklórdokumentációs Központja vezetője és egyben a Zeneakadémia tanára, a bemutatón röviden beszélt arról, hogyan lett népzenekutató, majd ismertette a kötetet.

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ: 

  12 - 18

KEDD - CSÜTÖRTÖK:

8 - 16

PÉNTEK:

8 - 14

SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

JúL
28

75 éve

1943. július 28. Csíkszeredában született Nagy P. Zoltán fotóművész, fotóriporter. 

Tovább ►

JúL
25

125 éve

1893. július 25. Csíkzsögödön született Zsögödi Nagy Imre, festő-és grafikusművész.

Tovább ►

JúL
24

60 éve

1958. júl. 24. Esztelneken meghalt Lukács István Manszvét, OFM, teológiatanár, hitszónok, Erdély népmisszionáriusa. 

Tovább ►

JúL
14

10 éve

2008. július 14. Székelyudvarhelyen meghalt Léstyán Ferenc vikárius, püspöki helynök.

Tovább ►

<< < 2018 JÚLIUS > >>
H K SZ CS P SZ V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost