Keres
2018. november  14., szerda, Aliz
Magyar
 
HÍREK, FELHÍVÁSOK

NOV
15

Művész az alkotás folyamatában – Zsigmond Attila képzőművész hátrahagyott alkotásaiból nyilt kiállítás

Zsigmond Attila (1927-1999) marosvásárhelyi képzművész hátrahagyott alkotásaiból nyílt festészeti és grafikai kiállítás könyvtárunk előadótermében, 2013. november 14-én. A kiállítást Márton Árpád képzőművész nyitotta meg. A művész Csíkszeredában élő lánya, Zsigmond Éva, a Hargita Megyei Vöröskereszt igazgatója, néhány éve édesapja hátrahagyott vázlatrajzai és írásos szövegei alapján grafológiai tanulmányt jelentetett meg. A kiállításmegnyitón bemutatta tanulmányát a népes közönségnek.

Tovább ►

NOV
13

"Örökség és feladat" - a 70 éves Kiss Jenőt köszöntöttük az RMKE kászonaltízi találkozóján

A Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesülete (RMKE) Kászonaltízen szervezte meg 2013-as egyesületi találkozóját november 7-8. között. Az "Örökség és feladat" - erdélyi magyar könyvtáros életpályák, utak, sorsok címmel szervezett szakmai találkozó keretében az idén hetvenedik születésnapját ünneplő Kiss Jenőt, az egyesület alapító elnökét, jelenlegi tiszteletbeli elnökét, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár nyugalmazott igazgatóját köszöntöttük.

Tovább ►

NOV
12

Pávai István népzenekutató Az erdélyi magyar népi tánczene című kötetét mutatta be

Pávai István népzenekutató könyvbemutatója vonzotta a közönséget hétfőn, november 11-én este könyvtárunk előadótermébe. Zsúfolásig telt teremben -  százkét érdeklődő előtt - mutatta be a szerző Az erdélyi magyar népi tánczene című kötetét. A Györfi Erzsébet énekes előadásában, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes zenekara tagjainak kíséretében elhangzott népdalok a közönséget mintegy ráhangolták a témára. 

A székelyudvarhelyi születésű Pávai István az MTA BTK Zenetudományi Intézete tudományos főmunkatársa, a Hagyományok Háza Lajtha László Folklórdokumentációs Központja vezetője és egyben a Zeneakadémia tanára, a bemutatón röviden beszélt arról, hogyan lett népzenekutató, majd ismertette a kötetet.

Tovább ►

NOV
11

Második világháborús hadtörténeti kutatásokat bemutató est

A Béke poraikra című dokumentum-emlékkönyvet mutatták be  könyvtárunkban november 8-án este.

Hetvenöten vettek részt a második világháborús hadtörténeti kutatásokat bemutató esten könyvtárunk előadótermében, a kötetek bemutatása mellett előadásra és vetítésre is sor került. A rendezvényt Hargita Megye Tanácsának támogatásával a Hargita Megyei Kulturális Központ és a Kájoni János Megyei Könyvtár közösen szervezte. Az est moderátora és házigazdája Nagy József gyergyóremetei történész, az ELTE Bölcsészettudományi Karának doktorandusz hallgatója volt, aki disszertációjának témájául a második világháború székelyföldi hadászati vonatkozásait választotta.

Tovább ►

OKT
29

Harangozó Imre néprajzkutató könyveit mutatták be könyvtárunkban

Harangozó Imre néprajzkutató szakrális néprajzzal foglalkozó, két újabb könyvét ismerhette meg könyvtárunk előadótermében a helyi közönség október 28-án este, mintegy hatvanöt érdeklődő érkezett a könyvbemutatóra. Harangozó Imre néprajzi munkásságát, a népi kultúránk archaikus elemeit őrző moldvai magyar közösségekben végzett kutatásainak eredményeként megjelent köteteit Halász Péter néprajzkutató, a Duna TV nyugalmazott főszerkesztője, a Honismeret folyóirat szerkesztője mutatta be. 

Tovább ►

OKT
29

Önkéntesség, szakmai gyakorlat a könyvtárban - fiatalok segítik könyvtárunk tevékenységét

A Kájoni János Megyei Könyvtárban már az előző évkben is tevékenykedtek önkéntesek. Az intézmény modern székhelye, megújult arculata még inkább vonzza a fiatalokat, akik a gyakorlatban is szeretnék kipróbálni, hasznosítani az egyetemen szerzett ismereteiket, tudásukat, ezért önkéntes munkára vagy szakmai gyakorlatra jelentkeznek  könyvtárunkban.

Tovább ►

OKT
28

Új könyvtári szolgáltatások alapjai - szakmai képzés

A BIBLIONET program részét képező szakami képzés zajlott a Kájoni János Megyei Könyvtárban

Tovább ►

OKT
24

Kambodzsai pillanatképek - Moldován Zsolt fotókiállításának megnyitója

Könyvtárunk előadótermében október 24-én délután Moldován Zsolt Kambodzsai pillanatképek című fotókiállítását  nyitottuk meg. Népes közönség, mintegy kilencven érdeklődő gyűlt össze a tárlatmegnyitóra. India és Vietnám után ezúttal Kambodzsába látogatott el Moldován Zsolt festőművész, aki két korábbi kiálltásán a festészet eszközeivel számolt be a Távol-Kelet egzotikus országaiba tett látogatásairól, benyomásairól, élményeiről.

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ - PÉNTEK: 

  8 - 18

SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

NOV
26

15 éve

2003. november 26. meghalt Miklós József  nyelvtanár, tolmács. Csíkszereda ismert személyisége, a Márton Áron Gimnázium és a Sapientia - EMTE tanára volt.

Tovább ►

NOV
20

125 éve

1893. november 20. Nagytusnádon született Ábrahám Ambrus biológus, az állatbonctan és élettan nemzetközileg elismert kutatója, ideghisztológus, Kossuth-díjas akadémikus. 

Tovább ►

NOV
04

105 éve

1913. november 4. Csíkszeredában született Venczel József társadalomkutató, egyetemi tanár, közíró. 

Tovább ►

<< < 2018 NOVEMBER > >>
H K SZ CS P SZ V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost