Keres
2019. február  16., szombat, Julianna
Magyar
 
HÍREK, FELHÍVÁSOK

JAN
23

A jövő könyvtára, ahogy a gyermekek látják

A Magyar Kultúra Napja alkalmából, Hargita Megye Tanácsának rendezvénysorozata keretében rajzversenyt szerveztünk

A jövő könyvtára címmel. A 2014. január 22-én 15 órakor kezdődő rajzversenyre az általános iskolák V-VIII. osztályos, alkotni, rajzolni szerető tanulóinak jelentkezését vártuk. A gyerekek szabadon alkothattak, Bakó Klára és Mezey Ildikó képzőművész tanárok szakmai irányításával zajlott a verseny a könyvtár előadótermében.

 

Tovább ►

JAN
22

Egy év könyvtárunk új székhelyén - beszámoló a Kájoni János Megyei Könyvtár 2013-as évi tevékenységéről

 A Kájoni János Megyei Könyvtár egy éve működik új székehelyén, 2013. november végén huszonöt százalékkal volt nagyobb a könyvtárhasználók száma, mint például 2010-ben.  Szívesen időznek a látogatók a kellemes, vonzó könyvtári terekben, sokkal több időt töltenek a könyvtárban, mint korábban. Egy év alatt  284 könyvtári rendezvénynek adtunk otthont, több mint tízezer résztvevővel. A pozitív változások látványosak az intézmény és az általa szolgált közzöség számára is.  Igazi közösségi tér, találkozó hely, változatos rendezvények színtere a könyvtár. A 2013. évi tevékenységi beszámolónkban képek, grafikonok, ábrák szemléltetik a legfontosabb könyvtári tevékenységi területeket, könyvtárhasználati adatokat, a könyvtári rendezvények, események számának növekedését.

A beszámoló  megtekinthető itt.

Tovább ►

JAN
21

X-ek a Bolyaiak életében – Oláh-Gál Róbert legújabb kötetét mutatták be könyvtárunkban

X-ek a Bolyaiak életében címmel jelent meg Oláh-Gál Róbert matematikatörténész, tanár, Bolyai-kutató legújabb kötete Kolozsváron, a Fehér Holló könyvsorozatban. A két Bolyai életútja és munkássága évtizedek óta foglalkoztatja a kutatót, aki a kötet művelődéstörténeti írásaiban újabb kutatásai tükrében mutatja be apa és fia mindennapjait, emberi kapcsolatait, szakmai vergődéseit. A kötet bemutatójára 2014. január 20-án több mint nyolcvan érdeklődő gyűlt össze könyvtárunk előadótermében.

Tovább ►

JAN
20

A Wikipédia enciklopédia bemutatása: szócikkek Csíksomlyó művelődési életéről - könyvtári foglalkozás

2014. január 17-én, pénteken a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében könyvtári foglalkozáson vettek részt a Nagy Imre Általános Iskola VIII. B osztályos diákjai.
Az európai műveltség latin alapjai rendezvénysorozat keretében a Wikipédia Enciklopédia bemutatására került sor.

A Csíksomlyó művelődési életét bemutató rendezvénnyel a könyvtár névadójára, Kájoni Jánosra emlékeztünk születésének 384. évfordulóján. Ugyanakkor a Magyar Kultúra Napja közeledtével a székely művelődés egyik fontos helyszínével ismerkedhettek meg a résztvevők.

Tovább ►

JAN
20

MÓRICZ ZSIGMOND FELOLVASÓ-MARATON – felhívás közös olvasásra

Olvasni önmagában is jó, egy jó könyv igazi élményt nyújthat, de másokkal is megosztani ezt az élményt még nagyobb öröm. A közös olvasásnak összekapcsoló ereje van. A felolvasó-maratont immár hatodik alkalommal szervezzük meg idén. Benedek Elek, Orbán Balázs, Jókai Mór, Arany János, Gárdonyi Géza után 2014-ben Móricz Zsigmond műveiből olvasunk fel.
A mára országhatárokat átívelő rendezvényt 2009-ben Székelyudvarhelyen indította útjára a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és a Cimbora Gyermekek Háza. A 2014-es évtől a maratoni felolvasás központi helyszíne Csíkszeredában lesz, fő szervezője a Kájoni János Megyei Könyvtár, Hargita Megye Tanácsának támogatásával. 2014. február 18-án reggel 9 órától este 7-ig gyermekeket és felnőtteket egyaránt várunk a rendezvényre a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe. De bárki bekapcsolódhat a felolvasásba ezen a napon otthoni helyszínen is.

Tovább ►

JAN
16

A Magyar Kultúra Napja

A Magyar Kultúra Napja alkalmából Hargita Megye Tanácsa és kulturális alintézményei többnapos eseménysorozatra hívják meg az érdeklődőket január 19–23. között Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson és Székelyudvarhelyen.

Tovább ►

JAN
15

A Román Kultúra Napja a Kájoni János Megyei Könyvtárban

Január 15., Mihai Eminescu születésnapja, 2010 óta a Román Kultúra Napja. 164 éve született és 125 éve hunyt el a neves román költő.

Tovább ►

JAN
15

A MÉDIA VILÁGA – előadások, beszélgetések a kortárs médiáról

A média világa címmel indult előadás-sorozat  2014. január 14-én a Kájoni János Megyei Könyvtárban. Május végéig kéthetente kerül sor a kortárs média kérdéseivel foglalkozó előadásokra, beszélgetésekre. Az előadó, Székedi Ferenc újságíró, közíró főleg fiatalok, elsősorban középiskolások számára szeretne kapaszkodókat nyújtani ahhoz, hogy a 21. századi média bonyolult világában képesek legyenek eligazodni. Az első előadásra érkező közönség közt voltak fiatalok, középiskolások és egyetemi hallgatók is, de szép számmal voltak jelen a téma iránt érdeklődő felnőttek is.

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ - PÉNTEK: 

  8 - 18

SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

FEB
28

90 éve

 1929. február 28. Csíkszeredában született Gál Elemér író, újságíró, szerkesztő, tanár, pedagógiai szakíró.

Tovább ►

FEB
15

85 éve

1934. február 15-én Győrben meghalt Kölönte Béla helytörténész, író.

 

Tovább ►

FEB
05

25 éve

1994. február 5. Kolozsváron meghalt Nagy Borbála regény- és színműíró, műfordító.

Tovább ►

FEB
03

190 éve

1829. február 3. Székelylengyelfalván született Orbán Balázs etnográfus, geográfus, történész, közíró és politikus.

Tovább ►

<< < 2019 FEBRUÁR > >>
H K SZ CS P SZ V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost