Keres
2018. augusztus  22., szerda, Menyhért
Magyar
 
HÍREK, FELHÍVÁSOK

ÁPR
22

Föld Napja a könyvtárban április 22-én a Könyvtári Napok keretében

Békés találkozás a medvével  200 gyerek vett részt a rendehagyó  órákon 

Könyvtári Napokon az iskolások, óvodások számára meghirdetett foglalkozásokra a nagyobb csoportokat előzetes bejelentkezés alapján fogadták. A Föld Napján, április 22-én környezetvédelmi tematikus napot szerveztek a könyvtárban.

Tovább ►

ÁPR
18

Az Erdélyi Gyopár és kiadója, az Erdélyi Kárpát-Egyesület (EKE) mutakozott be a Könyvtári Napok első napján

A Könyvtári Napok rendezvénysorozat első napján, április 18-án mutatkozott be a csíkszeredai közönségnek az Erdélyi Gyopár folyóirat és kiadója, az Erdélyi Kárpát-Egyesület (EKE). A könyvtár előadótermében – bár több rendezvény is zajlott azonos időpontban a városban –  szép számmal gyűltek össze érdeklődők ezúttal is, köztük a Csíkszéki EKE osztály tagjai.

Tovább ►

ÁPR
14

Nem csak a húszéveseké a...NET!

- ingyenes számítógépes oktatás a könyvtárban nyugdíjasok számára

A Kájoni János Megyei Könyvtár – lehetőséget adva az élethosszig tartó tanulásra – ingyenes képzést indít nyugdíjasok számára, alapfokú számítógépkezelői ismeretek elsajátítására.

 

Tovább ►

ÁPR
12

Mészáros Sándor: A pekingi követség című könyvtét mutatták be a könyvtárban

A 20 éves születésnapját ünneplő Pallas-Akadémia Könyvkiadó, Hargita Megye Tanácsa és a Kájoni János Megyei Könyvtár szervezésében április 12-én, pénteken 18 órakor mutatták be a könyvtár előadótermében Mészáros Sándor: A pekingi követség című kötetét.
A budapesti szerző, Mészáros Sándor hivatásos diplomata, Kínában végzett diplomáciai munkája során átélt élményeiből, történetekből született a könyv. A kiadó Utak, tájak, emberek sorozatában megjelent kötetet Kozma Mária főszerkesztő mutatta be a csíkszeredai közönségnek és beszélgetett a szerzővel. Kellemes hangulatban zajlott a Mészáros Sándor könyvének bemutatója, a szerző élményeiből, tapasztalataiból mesélt a kínai tájakról, kultúráról, az ott élő emberek szokásairól. A könyvbemutató végén a résztvevők kérdéseire válaszolt a szerző.

Forrás: http://kjmkhr.blogspot.ro/2013/04/meszaros-sandor-pekingi-kovetseg-cimu.html
Forrás: http://www.szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/kina-diplomata-szemmel

Tovább ►

ÁPR
09

A Verbum kiadó újdonságait mutatták be a könyvtárban

A Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermét ismét megtöltötte a közönség kedden, április 9-én délután, mintegy kilencvenen vettek részt a kettős könyvbemutatón, amelyen a kolozsvári  Verbum Keresztény Kulturális Egyesület kiadásában megjelent könyvújdonságokat mutatták be.  Elekes András publicista mutatta be Bács Béla János Magammal viszlek című könyvét.  A csíkszeredai szerző újabb verseit és rövidprózáit tartalmazza a kötet, fotói kíséretében. Elekes András szerint  a kötet egyfajta beavatás, belső utazás. „Az vihet magával bárkit, aki képes arra, hogy az élet értelmébe beavassa” –    hangzott el a bemutatón.  Bács Béla János gondolatait vizuális eszközökkel, a fotóművészet segítségével is tolmácsolja,  a könyvtár előadótermében április folyamán látható néhány alkotása.

Tovább ►

ÁPR
08

“Tudj többet, légy jobb!” – közel másfélezer résztvevője volt a 2013. április 2-5. között szervezett könyvtári programoknak

Bábelőadás, könyvtárhasználat játékosan, honismereti témájú foglalkozások  

A Tudj többet, légy jobb (tavalyi  Iskola másként)  elnevezésű országos iskolai programot április 2-5. között országszerte megszervezték az iskolák.  A program keretében városunk iskoláiból, óvodáiból és a környékbeli települések tanintézményeiből naponta számos csoport érkezett a könyvtárba, hogy részt vegyenek az általunk szervezett változatos témájú  könyvtári  fogalkozásokon. A hét folyamán közel másfélezren vettek részt a könyvtári programokon.  Ezekben a napokban benépesült az egész  könyvtár, gyerekek zsivajától vissszhangzott az épület, az előre bejelentkezett, foglalkozásokon résztvevő csoportokon kívül naponta érkeztek olyan osztályok és óvodás csoportok is, akik csak meglátogatták a könyvtárunk részlegeit, ismerkedtek a könyvtárral.

Tovább ►

ÁPR
07

A könyv útja utolsó állomása a Kájoni János Megyei Könyvtárban

Április 6-án, szombaton lezárult a Gutenberg nyomda által meghirdetett “A könyv útja” című program. A záróesemény helyszíne a Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme volt. Nem véletlenül, hisz a könyv útja a nyomdában kezdődik és a könyvesboltban, illetve könyvtárban fejeződik be. Míg a könyvesboltokból egy idő után eltűnik a könyv, a könyvtár megőrzi, ingyen és bérmentve rendelkezésre bocsájtja a megjelent könyveket. A könyvtár nagyszerűsége értékmegőrző, értékpromováló szerepéből adódik. Mintegy 260 gyermek, szülő, pedagógus vett részt a rendezvényen. Öröm volt látni, hogy miután a rendezvény befejeződött, a gyermekek birtokba vették a könyvtár részlegeit, különösen a gyermekrészleget, nézegették a gyönyörű új képeskönyveket, lerohanták a játszótermet, sok szülő gyermekével igénybe vette az intézményben működő Teaház szolgáltatásait. Otthonos, meleg hangulat uralkodott az új székhelyen. Egyre inkább tapasztaljuk, hogy a könyvtár népszerű, vonzó hely, igazi közösségi tér.

Képes beszámoló az eseményről könyvtárunk Facebook oldalán:
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.449038718504614.1073741838.261264613948693&type=1

Tovább ►

MáRC
22

Honismereti esték a könyvtárban: Botár István régész előadása

A Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében ismét teltházas előadásra került sor 2013. március 21-én este, a könyvtár Honismereti esték címmel szervezett találkozóinak keretében. Botár István régész Templom és falu, középkori egyházszervezet és településhálózat Csíkban címmel tartott előadást.

A rendezvénysorozat Hargita Megye Tanácsa támogatásával valósul meg, Ferencz S. Alpár,  megyei önkormányzati képviselő köszöntőjében kiemelte a könyvtár által kezdeményezett honismereti sorozat hasznosságát.  A könyvtár szándéka szerint a találkozók keretében elsősorban Székelyföldön, a térségre vonatkozó, itt végzett  regionális tudományos kutatások eredményeit mutatják be, nem csak szakemberek, hanem, a szélesebb közönség körében is.

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ: 

  12 - 18

KEDD - CSÜTÖRTÖK:

8 - 16

PÉNTEK:

8 - 14

SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

AUG
28

80 éve

1938. augusztus 28. Marosvásárhelyen született Beczásy Antal festőművész. 

Tovább ►

AUG
27

160 éve

1858. augusztus 27-én Gyergyószentmiklóson született Kassai Lajos gimnáziumi tanár, egyházi író, a Csíkszeredai Főgimnázium igazgatója. 

Tovább ►

AUG
23

125 éve

1893. augusztus 23. Csíkverebesen született Sándor Imre erdélyi püspöki helytartó, vértanú pap.

Tovább ►

AUG
18

15 éve

2003. augusztus 18. Várdán meghalt Szász Endre Munkácsy- díjas grafikus, könyvillusztrátor, festőművész.

Tovább ►

AUG
18

15 éve

2003. augusztus 18. Várdán meghalt Szász Endre Munkácsy- díjas grafikus, könyvillusztrátor, festőművész.

Tovább ►

AUG
12

135 éve

1883. augusztus 12. Szepesbélán (Felvidék, Spisská Belá, Zipser Bela) született Haáz Ferenc Rezső etnográfus, tanár, múzeumalapító, festő.

Tovább ►

AUG
01

115 éve

1903. augusztus 1. Székelyudvarhelyen született Soó Rezső biológus, botanikus, egyetemi tanár, az MTA tagja, kétszeres Kossuth-díjas tudós.

Tovább ►

<< < 2018 AUGUSZTUS > >>
H K SZ CS P SZ V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost