Keres
2019. április  22., hétfő, Csilla
Magyar
 
HÍREK, FELHÍVÁSOK

MáRC
25

CODE KIDS Csíkszeredában

2019 március 22-én programozó táborral indult Hargita megyében a CODE KIDS (Copiii fac coding în bibliotecile publice) elnevezésű országos projekt, melynek lényege programozó gyerekklubok megalakítása és működtetése a Kájoni János Megyei Könyvtárban és a megye öt településén (Csíkkozmás, Csíkszentmárton, Csíkszentdomokos, Csíkszépvíz, Borszék).

Tovább ►

MáRC
19

Önkénteseket és gyakornokokat várunk idén is a Kájoni János Megyei Könyvtárba - felhívás

A Kájoni János Megyei Könyvtár 2019-ben is meghirdeti önkénteseknek szóló programját. 

2018 óta a könyvtár menedzsmentje fokozottan figyelmet fordít arra, hogy lehetőséget teremtsen az önkéntes könyvtári tevékenységre. Tavaly középiskolások és frissen diplomázott fiatalok is tevékenykedtek a könyvtárban, de akadt felnőtt is, aki kipróbálta az önkéntes munkát. Nyolc önkéntes vehette át a könyvtár elismerő oklevelét köszönetképpen munkájukért.

Várjuk idén is a könyvtárban az önkénteseket és a szakmai gyakorlatra jelentkező fiatalokat, akik a közösség szolgálatában hasznosan szeretnék eltölteni a rendelkezésükre álló szabadidőt, illetve szeretnék a gyakorlatban kamatoztatni az iskolában vagy egyetemen szerzett ismereteiket, tudásukat. Részletek: 

Tovább ►

MáRC
18

A MAGYAR KÖLTÉSZET NAPJA 2019 - FELHÍVÁS

Az Agora Alapítvány a MAGYAR KÖLTÉSZET NAPJA alkalmából SZAVALÓVERSENYT hirdet.

A verseny időpontja: 2019. április 11., csütörtök

Helyszíne: KÁJONI JÁNOS MEGYEI KÖNYVTÁR,
cím: Csíkszereda, Stadion utca 1/b

2019-ben is több jelentős magyar költőre emlékezünk születésük vagy haláluk évfordulója kapcsán. A szavalóversenyre egy szabadon választott verssel lehet nevezni, az alábbi magyar költők műveiből:
ADY ENDRE, LÁSZLÓFFY ALADÁR, RADNÓTI MIKLÓS, WEÖRES SÁNDOR

A vetélkedőt három kategóriában hirdetjük meg:
Nevezési kategóriák, korcsoportok:
I. – 5-8 osztályos diákok
II. – 9-12 osztályos diákok (középiskolások)
III. – 19 év fölöttiek (felnőttek)
Minden kategória legjobb versmondói értékes jutalomban részesülnek!
Jelentkezési határidő: 2019. április 4., csütörtök
Részletek:

Tovább ►

MáRC
18

TRANSZILVÁNIA ROAD TRIP – Slammerek a könyvtárban

A magyar Slam Poetry három neves képviselője lépett fel könyvtárunkban 2019. március 15-én, pénteken. Bárány Bence, Pion István és Mészáros Péter nyújtott ízelítőt alkotásaiból az esten, akik ezúttal is Murányi Sándor Olivér meghívására érkeztek székelyföldi előadókörútra. A könyvtár előadótermében a főként fiatalokból, diákokból álló közönség lelkes tapssal jutalmazta a slammereket, akik felváltva mutatták be alkotásaikat. 

Tovább ►

MáRC
18

Március 15 - ünnepre hangoló foglalkozás a gyermekkönyvtárban

A Nagy István Művészeti Szakközépiskola harmadikos kisdiákjai ünnepre hangoló könyvtári fogalkozáson vettek részt a gyermekkönyvtárban március 15-én. A könyvtárosokkal felidézték a március 15-i eseményeket, az ünnep jelentőségét, majd minden gyermek kifestette, kivágta  és összehajtogatva elkészítette az 1848-as forradalom és szabadságharc korának viseletét idéző papírfigurákat.

Tovább ►

MáRC
16

KÉPPOÉZIS - Műhelymunka a könyvtárban

A gyergyószentmiklósi Pro Terra Alapítvány KÉPPOÉZIS címmel képzőművészeti-irodalmi pályázatot hirdetett, amelynek kapcsán a Kájoni János Megyei Könyvtárban műhelymunkára került sor 2019. március 13-án. Szőcs Zsuzsánna, az alapítvány vezetője rámutatott, egy korábbi képzés alkalmával ismerkedett meg a sajátos technikával, a pályázat célja pedig, hogy alkotásra szólítsa fel az irodalom és a költészet kedvelőit, mondván, fontos rávilágítani az irodalom és a képzőművészet összhangjára.

Tovább ►

MáRC
12

Mag József Örömkaland című kötetét mutatta be könyvtárunkban

Mag József oktatási tanácsadó 2018-ban megjelent Örömkaland című kötetét mutatta be tegnap,  2019. március 11-én könyvtárunkban az érdeklődőknek. A szerző közel húsz év alattt tanítóként  szerzett tapasztalatai alapján írta meg könyvét. Olyan problémákra keres válaszokat, amelyek napjaink tanügyi rendszerének aktuális kérdései. Könyvébe sokéves tapasztalatait, oktatási-nevelési módszereit, ötleteit, meglátásait foglalta bele.  Arra szeretne rámutatni, hogy miként lehet a tanulás öröm, hogyan lehet a gyermekekkel megszerettetni a tanulást. Mindezt számos humoros történet révén osztja meg olvasóival. A könyvbemutatót egy dallal indította, amelyet fiával, Mag Edével közösen írt és adott elő. Részletek:

Tovább ►

MáRC
01

NYITOTT ABLAK A VERSRE - Czilli Aranka első verses kötetét mutatták be

A Kájoni János Megyei Könyvtárban mutatták be tegnap, 2019. február 28-án  Czilli Aranka Nyitott ablak című verseskötetét. A Kovásznán élő költővel dr. Pieldner Judit, a Sapientia EMTE Humántudományok Tanszékének docense beszélgetett versírásról, költészetről, alkotásról és irodalomtanításról. Czilli Aranka versei több magyar és romániai irodalmi folyóiratban is megjelentek. A kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Iskolaközpontban tanít magyar irodalmat és nyelvtant. Tanárként és költőként is az egymásra való odafigyelést és elfogadást tartja fontosnak. Első verseskötete, a Nyitott ablak 2018-ban jelent meg a Széphalom Könyvműhely gondozásában.

A vers kapcsolódási lehetőség, ugyanakkor menekülés is egyben - hangzott el a beszélgetés elején. Részletek: 

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ - PÉNTEK: 

  8 - 18

SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

ÁPR
22

125 éve

1894. április 22. Nagyszebenben meghalt Simon Péter Jukundián zenetanár, zenei szakíró, tanítóképző intézeti igazgató,

Tovább ►

<< < 2019 ÁPRILIS > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost