Keres
2017. október  21., szombat, Orsolya
Magyar
 
HÍREK, FELHÍVÁSOK

SZEPT
29

Medvenéző - Murányi Sándor Olivér új könyvének bemutatója

Öt év szünet után jelentkezett új kötettel a székelyudvarhelyi író, Murányi Sándor Olivér.  Medvenéző címmel megjelent kötetét mutatták be szeptember 29-én, pénteken 17 órától a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban. Az író beszélgetőtársa Dr. Margócsy István budapesti irodalomtörténész, kritikus volt.

Tovább ►

SZEPT
29

Mesével és játékkal ünnepeltük a Népmese napját

A Magyar Olvasástársaság (HUNRA) kezdeményezésére 2005 óta ünnepeljük A magyar népmese napját szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján. Könyvtárunk 2006-ban csatlakozott első ízben a mozgalomhoz. Ennek a napnak fontos üzenete,  hogy együtt felidézve népmeséinket, megőrízzük és továbbadjuk a bennük élő bölcsességet, ősi tudást, tapasztalatot. 2017-ben A magyar népmese napja alkalmából kilépve az intézmény falai közül, különleges szabadtéri programokkal készült a Kájoni János Megyei Könyvtár. Szeptember 28-án, csütörtökön delelőtt 11 órától a csíkszeredai Szabadság-téren vártuk a gyermekeket és minden meseszerető felnőttet egy játékos-interaktív mesés könyvtári napra. A rendezvényt  Hargita Megye Tanácsának támogatásával szervezte meg a könyvtár. Szép számban érkeztek óvodai és iskolai gyerekcsoportok, de szülőkkel, nagyszülőkkel is jöttek gyerekek, több mint háromszáz résztvevője volt az idei népmese napi programjainknak. Bővebben: 

Tovább ►

SZEPT
27

Puskás Attila: Utak és ösvények - Erdélyi magyar sors

Puskás Attila Utak és ösvények – Erdélyi magyar sors című könyve idén jelent meg Sepsiszentgyörgyön, a Hármas Alapítvány kiadásában, a Kaláka Könyvek sorozatban. A szerző új kötete személyes hangú visszaemlékezéseiből állt össze. A könyvet a csíkszerdai közönség a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében tartott közönségtalálkozón ismerhette meg, ahol Ferencz Csaba újságíró, a könyv szerkesztője beszélgetett a szerzővel.

Tovább ►

SZEPT
26

OLVASÓINK FIGYELMÉBE

2017. szeptember 28-án, csütörtökön a könyvtár zárva tart. 

Szeretettel várunk minden érdeklődőt a Magyar Népmese Napja alkalmából szervezett rendezvényeinkre a Szabadság téren 11.00 - 16.00 óra között. Népmese napi programjaink  

Tovább ►

SZEPT
26

A Vidám Királyfi és a Lánghajú Lány - Zalka Csenge Virág nemzetközi mesemondó előadása

Népmese napi rendezvényeink sorában szeptember 28-án, csütörtökön 12 órától ZALKA CSENGE VIRÁG nemzetközi mesemondó A Vidám Királyfi és a Lánghajú Lány című előadására szeretettel várjuk az érdeklődőket, gyerekeket és felnőtteket a csíkszeredai Szabadság térre. Részletek:

Tovább ►

SZEPT
23

SZENT LÁSZLÓ NYOMÁBAN SZÉKELYFÖLDÖN - Játékos könyvtári foglalkozások a Szent László-év jegyében

Ajánlott iskolai csoportok, osztályok számára, a 10 - 17 éves korosztálynak.

Foglalkozások időpontja:  a 2017-2018-as iskolai év ideje alatt, a csoportok előzetes jelentkezése alapján.  Helyszín: Kájoni János Megyei Könyvtár

A Kájoni János Megyei Könyvtár Szent László nyomában Székelyföldön címmel szervez játékos foglalkozásokat diákcsoportok számára. A 2017-es Szent László-emlékév jegyében szervezett könyvtári foglalkozások résztvevői játékos formában ismerkedhetnek a Szent László alakjához kapcsolódó székelyföldi kulturális- és történelmi örökséggel, legendákkal, hagyományokkal, építészeti és művészettörténeti emlékekkel. A programot Hargita Megye Tanácsának támogatásával szervezi meg a megyei könyvtár.

Az idei Székelyföld Napok eseményeinek sorában, három helyszínen: Csíkszeredában, Csíkszépvízen és Gyimesfelsőlokon is szervezünk egy-egy foglalkozást 2017. október 16-17 között. Felhívjuk a pedagógusok figyelmét, hogy a foglalkozásokra jelentkezni lehet az egész iskolai év ideje alatt. Részletek alább:


Tovább ►

SZEPT
22

MESEBÖLCSŐ – Csernik Pál Szende székely mesemondó és bábos előadása a könyvtárban

„Hiszem, hogy a vándorszínházam visszaadja azt a lélekszót, amiben a székely ember oly rég otthon van s játszódik a lelke benne, a székely mesékben!" - vallja Csernik Szende székely mesemondó lábbábos. Mesebölcsőjével elvarázsolta  a közönséget tegnap délután a könyvtárban Szende, kicsik és nagyok elbűvölve hallgatták, mondták vele együtt a mondókát: "Csihány csipte csóré lábam". Ízes székely nyelven szólaltak meg a mesék, felnőtthöz és gyerekhez egyaránt szóltak. Az egérke, a béka és a kolbász együtt főzött a mesében, a közönség Szendével együtt énekelte a régi bölcsődalt, mondta a gyerekmondókákat. Csernik Szende meséi felnőtthöz és gyerekhez egyaránt szólnak, igazi lélekből szóló mesék, amelyek által megelevenednek elfelejtett értékeink, arra tanít meséivel, hogy ne feledjük el a nagymamáinktól tanult bölcsességet.

Tovább ►

SZEPT
22

Csempészáru a könyvtárban - Szakács István Péter novelláskötetét mutatták be

Szakács István Péter író Csempészáru című prózakötetét mutatták be a Kájoni János Megyei Könyvtárban 2017. szeptember 19-én, A Book Art kiadó gondozásában, Vida Gábor szerkesztésében megjelent kötetet Sarány István, a Hargita Népe főszerkesztője mutatta be és beszélgetett a szerzővel.

Szakács István Péter könyve lenyűgöző, úgy olvastam végig, mint egy skandináv krimit -  jelentette ki Sarány István az apokrifok alcímet viselő kötetről. A  három nagyobb tematikus egységre tagolódó novelláskötet első része, a Más mesék szövegeiben ott van a hatalom és a hatalom természete, a második rész bibliai átiratai átértelmezett, új megviláhgításba helyezett újszövetségi történetek, a harmadik egységben az utazás tematikája tér vissza, Szindbád napjainkban történő utazásait tartalmazza. 

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ -PÉNTEK:

   8 - 18 

SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

OKT
24

110 éve

1907. október 24. Madéfalván született Fuchs Simon történész, közíró.

Tovább ►

OKT
15

165 éve

1852. október 15. Kolozsváron meghalt Kováts Miklós erdélyi római katolikus püspök.

Tovább ►

OKT
03

110 éve

1907. október 03. Székelyszentléleken született P. Benedek Fidél ferences szerzetes, történész.

Tovább ►

<< < 2017 OKTÓBER > >>
H K SZ CS P SZ V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost