Keres
2020. február  28., péntek, Elemér
Magyar
 
HÍREK, FELHÍVÁSOK

FEB
27

1989, te csillag! Harminc éve történt - Fedelet a fejünk fölé - B. Kovács András új köteteit mutatták be

2020. február 26-án, szerdán délután B. Kovács András sepsiszentgyörgyi közíró legújabb köteteit mutatták be a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében. 1989, te csillag! Harminc éve történt című kötetében (ARTprinter Kiadó, Sepsiszentgyörgy, 2019) többek közt a rendszerváltó események háromszéki és nem csak háromszéki koronatanúi vallanak arról, ahogyan ezeket az eseményeket megélték három évtizede. A Fedelet a fejünk fölé címet viselő másik, 2019-ben megjelent kötet egy kisebbségi politikus életpályáját mutatja be tényregény formájában. A bemutatón a szerző beszélgetőtársa Bálint József építészmérnök, politikus, a Fedelet a fejünk fölé című kötet narrátora volt.  Bővebben: 

Tovább ►

FEB
26

Rendhagyó történelemóra: játékosan, interaktív módon tanultak a diákok az ókori Egyiptomról

Rendhagyó, interaktív történelemórára került sor ma, 2020. február 26-án a Kájoni János Megyei Könyvtárban, az Élményalapú, innovatív, tanulás a könyvtárban című program nyitóeseményeként. Benedek Csaba gyergyószentmiklósi történelem szakos tanár, a Vaskertes Általános Iskola aligazgatója az ókori Egyiptomról tartott interaktív történelemórát a Mozaweb oktatási szoftver használatával a Nagy Imre Általános Iskola ötödik osztályos diákjainak.

Gyulai Arthur könyvtárigazgató köszöntőjében tájékoztatta az esemény résztvevőit, arról, hogy újszerű könyvtári foglalkozások és rendhagyó órák szervezésére nyújt lehetőséget a könyvtár. A 2019-ben benyújtott sikeres pályázat révén a Pro Libris Könyvtári Egyesület elnyerte a Bethlen Gábor Alap támogatását, ugyanakkor a Hargita Megye Tanácsa által bizosított anyagi támogatás valamint szponzori támogatás révén modern, IT-alapú eszközöket, interaktív led táblát, modern számítógépet valamint korszerű oktatási szoftvert szerezhetett be az intézmény. Részletek:  

Tovább ►

FEB
25

Bővítjük programozó gyerekcsapatunkat, 10-12 éves gyerekek jelentkezését várjuk

Bemutató foglalkozásokon vehetnek részt március folyamán a számítógép és programozás iránt érdeklődő gyerekek.

Találkozzunk a könyvtárban csütörtökönként 14 órától! Március 31-ig eldöntheted, hogy kívánsz-e csatlakozni az immár egy éve tevékenykedő csapatunkhoz.

Tovább ►

FEB
24

A JÓZSEF ATTILA FELOLVASÓMARATONRÓL SZÁMOKBAN: TÖBB MINT 36 000 FELOLVASÓ A VILÁG 10 ORSZÁGÁBAN

József Attila műveit szólaltattuk meg a költő születésének 115 évfordulója alkalmából, a 12. Nemzetközi Felolvasómaratonon, kedden 2020. február 18-án.
A világ tíz országából több mint 36 000 felolvasó csatalkozott idén a határokon átívelő felovasómaratonhoz, amelyet 2014 óta a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár szervez Hargita Megye Tanácsa támogatásával.
Hagyományainkhoz híven idén is elkészítettük a maraton mérlegét, összesített számadataink szerint itthon, Románia 16 megyéjében, közel 170 településen,  több mint 33 000-en szólaltattuk meg a költő verssorait. Intézmények, egyesületek, iskolák, könyvtárak szervezésében, vagy otthon, családi körben is zajlott a felolvasás Erdély-szerte számos településen, a szórványvidéktől Bukaresten át Székelyföldig.
A világ 10 országában szólaltak meg József Attila versei, nemcsak magyarul, hanem románul és angol nyelven is.

Köszönjük minden felolvasónak, aki bárhol a világon velünk olvasott az idei maratonon! Külön köszönjük mindazoknak, akik megosztották élményeiket a közös olvasásról az esemény Facebook oldalán, és nem utolsósorban köszönet a média, a sajtó munkatársainak, akik hírt adtak idén is a számos helyszínen zajló felovasásról.
A 12. Nemzetközi felolvasómaraton adatai résztevőinek létszámát és helyszíneit táblázatokban összesítettük. Bővebben:

Tovább ►

FEB
19

HATÁRTALAN FELOLVASÓMARATON - A József Attila nemzetközi felolvasómaraton sajtóvisszhangjából

József Attila műveiből olvastunk fel a költő születésének 115 évfordulója alkalmából a 12. Nemzetközi Felolvasómaratonon, kedden 2020.február 18-án. A csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár által Hargita Megye Tanácsa támogatásával szervezett eseményen tíz országból közel 36 ezren olvastak fel. Köszönjük minden felolvasónak, aki bárhol a nagyvilágban csatlakozott idén is a felolvasáshoz!
A határokon átívelő eseményen idén is jelen volt a sajtó, az online média és a helyi TV stúdiók képviselői is. Köszönjük, hogy ezúttal is velünk voltak, tudósítottak erről a nemzetközi méretű eseményről, hogy általuk is eljut a közös olvasás öröme minél több emberhez szerte a világon. A Hargita Népe napilap szerkesztőségének külön köszönjük az együttolvasás élményét!
A József Attila felolvasómaraton médiavisszhangjából, a Kájoni János Megyei Könyvtárban, szervezett megnyitóról, valamint a maraton más helyszíneiről:

Tovább ►

FEB
18

JÓZSEF ATTILA FELOLVASÓMARATON – folytatódik a felolvasás a megyei könyvtárban - flashmob a Csíki Játékszín előtt

Csíkszeredában ma számos helyszínen zajlik a felolvasás, városunk minden iskolája csatlakozott a 12. Nemzetközi felovasómaratonhoz, József Attila műveit  10 országban szólaltaja meg  több mint 36 000 felolvasó. A Csíki Játékszín épülete előtt a József Attila Általános Iskola és a játékszín szervezésében délben József Attila-flashmobot szerveztek, ahol az iskola diákjai olvastak fel. A felolvasás ma 18 óráig folytatódik a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében, a nap folyamán különböző intézmények képviselői, több osztálynyi diák és könyvtárunk munkatársai adják egymásnak a szót. Részletek:

Tovább ►

FEB
18

Játékosan angolul – ingyenes angol nyelvoktatást indít a könyvtár

Ingyenes élményalapú, játékos, interaktív angol nyelvtanítás indul 5-6. osztályos gyerekek számára a Kájoni János Megyei Könyvtárban. Március 2-ától kezdődően minden kedden délután 4 órától várjuk a tanulni vágyó diákokat a könyvtár földszinti termében, hogy az újonnan beszerzett korszerű oktatási szoftver (led tábla és modern számítógép) használata által egyszerűbbé, átláthatóbbá és szórakoztatóbbá tegyük a diákok számára a tanulást. Részletek: 

Tovább ►

FEB
18

JÓZSEF ATTILA FELOVASÓMARATON – Megnyitó a központi helyszínen

A 12. Nemzetközi felolvasómaratonon ma, 2020. február 18-án József Attila műveit szólaltatjuk meg, születésének 115 évfordulója alkalmából.
Határainkon innen és túl, a világ 10 országában szólalnak meg a költő művei ma, előzetes adataink szerint a felolvasók száma meghaladja a 36 000-et, csak a felolvasás lezárulása után tudunk pontos képet alkotni az országhatárokon átívelő felolvasás méreteiről. A maraton központi helyszínére, a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe délelőtt 10 órára érkeztek az első felolvasó csoportok és kezdődött el az ünnepélyes megnyitó. Az esemény fő szervezője a Kájoni János Megyei Könyvtár, Hargita Megye Tanácsának támogatásával. Köszönjük minden felolvasónak, aki bárhol a nagyvilágban csatlakozik a felolvasáshoz! Részletek:

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ - PÉNTEK:  

8 - 18

 SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

FEB
26

100 éve

1920. február 26. Somogyszentpálon született Kovács Dénes néprajzi író, festő, grafikus, muzeológus. Álneve Csíki Dániel. 

Tovább ►

FEB
23

125 éve

1895. február 23. Székelyudvarhelyen született Csanády György költő, hangjátékíró, rádiórendező.

Tovább ►

FEB
11

135 éve

1885. február 11. Bereckben született Jénáki Ferenc bölcsészdoktor, főgimnáziumi tanár és igazgató, pápai kamarás.

Tovább ►

FEB
10

40 éve

1980. február 10. Budapesten meghalt Soó Rezső, dr. biológus, botanikus, egyetemi tanár, az MTA tagja, kétszeres Kossuth-díjas tudós. 

Tovább ►

FEB
01

165 éve

1855. február 1. Homoródszentmártonban született Kelemenné Zathureczky Berta író, zeneszerző.

Tovább ►

<< < 2020 FEBRUÁR > >>
H K SZ CS P SZ V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost