Keres
2020. február  28., péntek, Elemér
Magyar
 

Véget ért a 2014-es Könyvtári Napok rendezvénysorozata - egy héten át változatos programokkal vártuk az érdeklődőket

2014 ÁPR
30

Véget értek a 2014-es Könyvtári Napok  rendezvényei. Vonzó és gazdag programkínálat várta hat napon át az érdeklődőket a könyvtárban.  Mintegy 700 résztvevője volt a különböző programoknak. Délelőtt főként a gyermekeké volt a tér, a délutáni -esti rendezvényekre általában a felnőtteket vártuk. 

A Könyv Napja alkalmából kiállítás nyitotta meg a rendezvények sorát április 22-én, amely a sokszorosítási eljárások egyik ágának, a portrémetszetek készítésének történetébe nyújt betekintést.

A minőségi kultúrafogyasztás és az olvasáskultúra támogatása mellett regionális kulturális értékeink, hagyományaink megismertetése is fontos szempont volt a rendezvénysorozat megszervezésénél, Hermann Gusztáv Mihály történésznek a székely történelem kérdéseivel foglalkozó kötetét mutattunk be és az udvarhelyszéki hagyományos gyógynövényismeretről szóló díjnyertes dokumentumfilmet is megtekinthették az érdeklődők. A közönségtalálkozók közt volt természettudományi kérdésekkel foglakozó, tudománynépszerűsítő  előadás is, amely számos érdeklődőt vonzott. Számos érdeklődőt vonzott a találkozó, amelynek témája a Székelyföld folyóirat február- március-áprilisi számaiban megjelent riport volt, melyet Cseke Gábor készített a csíkszeredai filmszínház falán található óriásmozaikról. Különböző korosztályok számára változatos témájú könyvbemutatókat, filmvetítéseket, előadásokat szerveztünk.

Legnépszerűbbek a gyerekek körében voltak rendezvényeink, több mint 80 gyermeknek nyújtott maradandó élményt a könyvtár Fakalinka bábcsoportja április 23-án. A bátor kiskacsák című bábjátékot a Petőfi Sándor Általános Iskola kisiskolásai nagy érdeklődéssel nézték, együtt örültek és izgultak, énekeltek a szereplőkkel. Bővebben könyvtárunk blogján: A bátor kiskacsák- bábelőadás.

kézműves foglalkozások résztvevői közösen készítettek könyvjelzőt  a Tiritarka Egyesülettel. Képek a foglalkozásról:  Könyvjelző készítés - Könyvtári napok

A kamaszok és fiatalok Dóka Péter ifjúsági íróval, a Móra Kiadó szerkesztőjével találkoztak,  Szávai Géza íróval pedig együtt alkottak a vidám, interaktív találkozón a gyerekek. 

 A Megbocsátás Hete is hozzájárult ebben az időszakban a könyvtárlátogatások számának növekedéséhez. A kevésbé pontos olvasók éltek is a lehetőséggel, hogy késedelmi kamat fizetése nélkül hozhatják visssza az elmaradt könyveket. A Könyvtári Napok utolsó napján, április 30-án délig, az összesített adatok szerint összesen 261 megkésett olvasó több mint 500 dokumentumot hozott vissza ebben az időszakban, az elengedett késedelmi kamat összege pedig 2733 lej volt .

Részletes képes beszámolók  a Könyvtári Napok egyes rendezvényeiről  honlapunkon: Hírek és Fotógalériák.

Facebook oldalunkon és a könyvtár Blogján. 

Visszhang a médiában a Könyvtári Napok eseményeiről:

Szőcs Lóránt: Nincs becsben a monumentális művészet. [Óriásmozaik -  Közönségtalálkozó.  Beszélgetés  Cseke Gáborral és Zsigmond Mártonnal  a Székelyföldben megjelent riport kapcsán]. Székelyhon.ro, 2014. április 25. 

Márk Boglárka: Könyvtári napok, ahogy azt csinálni kell. Morfondir.ro 3. évf., 17. szám,2014. május 4 - május 8.

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ - PÉNTEK:  

8 - 18

 SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

FEB
26

100 éve

1920. február 26. Somogyszentpálon született Kovács Dénes néprajzi író, festő, grafikus, muzeológus. Álneve Csíki Dániel. 

Tovább ►

FEB
23

125 éve

1895. február 23. Székelyudvarhelyen született Csanády György költő, hangjátékíró, rádiórendező.

Tovább ►

FEB
11

135 éve

1885. február 11. Bereckben született Jénáki Ferenc bölcsészdoktor, főgimnáziumi tanár és igazgató, pápai kamarás.

Tovább ►

FEB
10

40 éve

1980. február 10. Budapesten meghalt Soó Rezső, dr. biológus, botanikus, egyetemi tanár, az MTA tagja, kétszeres Kossuth-díjas tudós. 

Tovább ►

FEB
01

165 éve

1855. február 1. Homoródszentmártonban született Kelemenné Zathureczky Berta író, zeneszerző.

Tovább ►

<< < 2020 FEBRUÁR > >>
H K SZ CS P SZ V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost