Keres
2020. február  28., péntek, Elemér
Magyar
 

A kisgyerekek és a digitális tartalmak - szakmai kerekasztal-beszélgetés

2014 MáJ
14

„A média hatása a gyermekekre és fiatalokra” címmel második alkalommal szerveztek kétnapos konferenciát Csíkszerdában 2014. május 12-13-án, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Sapientia EMTE MTT Kar közös szakmai program keretében. A konferencián médiaszakértők, kutatók, oktatók, civil szervezetek, a témában érintett intézményvezetők, magyarországi és romániai szakemberek vettek részt.

A konferencia második napján május 13-án, kedden délután A kisgyerekek és a digitális tartalmak címmel került sor műhelybeszélgetésre, a Hargita Megyei Kulturális Központ által létrehozott Hargita Kultúra Munkacsoport és a Kájoni János Megyei Könyvtár közös szervezésében.



A beszélgetést, amelyen kulturális és médiaszakemberek, pszichológusok, pedagógusok, könyvtárosok és pedagógusok vettek részt, Ferencz Angéla, a HMKK igazgatója vezette.

Az infokommunikációs eszközök elterjedésével változóban van világunk.  Pedagógusok és szülők, család és iskola, kommunikációs- és médiasszakemberek, kulturális szakemberek együttműködésére, együttgondolkodására van szükség van, hogy felkészüljünk a jövőbeni kihívásokra. A mai, világhálón szocializálódó korosztályra másfajata tudás, másfajta képességek jellemzőek, átalakulóban vannak az olvasási szokások. Hogyan működhet az olvasóvá nevelés a digitális korban? Bevethetők-e eszközként a digitális tartalmak az olvasás megszerettetésére, olvasásra nevelésre? Mindezek olyan kérdések, melyekre a szakemberek közösen próbáltak válaszokat, megoldásokat  keresni a beszélgetés során. A műhelybeszélgetés tematizálta a gyerekeknek szánt tartalmak kérdését, másrészt pozitív tapasztalatok, jó példák felmutatásával megoldások, válaszok keresésére sarkallta a jelenlevőket.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy a gyerekek számára lehetőségeket és veszélyeket egyaránt hordoznak a digitális tartalmak. Nagy a szakemberek, szülők és pedagógusok felelőssége abban, hogy médiatudatosságra neveljük a felnövő generációkat, hogy képesek legyenek eligazodni az információözönben, megkülönböztetni az értékes és értéktelen médiatartalmakat.  A résztvevők megállapodtak abban, hogy új kihívások előtt állnak a kulturális intézmények, közkönyvtárak is a médiatudatosság kialakítása terén, rendszeres párbeszéd szükséges a szülők, pedagógusok és szakemberek között. A könyvtár olyan hely, ahol számos lehetőség kihasználható, a digitális eszközök és tartalmak is nagyon jól felhasználhatók, hogy az olvasás felé irányítsuk a figyelmet. 

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ - PÉNTEK:  

8 - 18

 SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

FEB
26

100 éve

1920. február 26. Somogyszentpálon született Kovács Dénes néprajzi író, festő, grafikus, muzeológus. Álneve Csíki Dániel. 

Tovább ►

FEB
23

125 éve

1895. február 23. Székelyudvarhelyen született Csanády György költő, hangjátékíró, rádiórendező.

Tovább ►

FEB
11

135 éve

1885. február 11. Bereckben született Jénáki Ferenc bölcsészdoktor, főgimnáziumi tanár és igazgató, pápai kamarás.

Tovább ►

FEB
10

40 éve

1980. február 10. Budapesten meghalt Soó Rezső, dr. biológus, botanikus, egyetemi tanár, az MTA tagja, kétszeres Kossuth-díjas tudós. 

Tovább ►

FEB
01

165 éve

1855. február 1. Homoródszentmártonban született Kelemenné Zathureczky Berta író, zeneszerző.

Tovább ►

<< < 2020 FEBRUÁR > >>
H K SZ CS P SZ V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost