Keres
2024. április  30., kedd, Katalin
Magyar
 

A Magyar Kultúra Napja: Krónikás ének, Torma Mária pódiumműsora - a 70 éves Ferenczes István írót, költőt köszöntöttük

2015 JAN
23

Zsúfolásig telt a Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme, közel kilencvenen gyűltünk össze a Magyar Kultúra Napja alkalmából 2015. január 22-én szervezett ünnepi rendezvényre. Torma Mária budapesti előadóművész Krónikás ének című verses pódiumműsorával mutatkozott be, Szűcs Miklós népzenész közreműködésével. Az est második felében a Székelyföld kulturális folyóirat szerkesztősége köszöntötte a 70. születésnapját ünneplő Ferenczes István írót, költőt, a folyóirat alapító főszerkesztőjét, az erdélyi magyar irodalom és közélet jeles személyiségét. Lövétei Lázár László főszerkesztő bemutatta a folyóirat januári számát, amelyben nagy teret szentelnek az ünnepelt költőt köszöntő írásoknak. 

A Hargita Megye Tanácsa és Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa által szervezett Hon a hazában című rendezvénysorozat részeként, a Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi Kulturális Központja, a Székelyföld folyóirat szerkesztősége, a Hargita Kiadóhivatal valamint a Kájoni János Megyei Könyvtár közös szervezésében került sor a rendezvényre.

Az est nyitányaként köszöntőbeszédek hanzottak el, Kopacz Katalin könyvtárigazgató köszöntötte a meghívottakat, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviseletében Tóth Bernadett konzul köszöntőbeszéde következett, majd Lakatos Mihály, Magyarország Sepsiszentgyörgyi Kulturális Központjának vezetője vette át a szót, aki a Magyar Kultúra Napjának jelentőségéről szólva, kiemelte, hogy méltó módon ünneplejük ezt a jeles napot a 70. évét betöltő Ferenczes Istvánt köszöntésével.
"Ferenczes István a kortárs magyar irodalom kiemelkedő jelentőségű írója, alkotásai jól ismertek és kedveltek a magyar nyelvterület minden szegletében.Legalább kéttucatnyi kötet (szépirodalmi, riport- és publicisztikai, gyermekirodalmi kötetek) és egy olyan kulturális folyóirat, a Székelyföld, megalapítása fűződik a nevéhez, mely az utóbbi közel két évtizedben határokon innen és túl a megbízható minőség, alaposság és nyitottság etalonjává vált Kárpát-medence szerte. Ferenczes István alkotói világa, anélkül, hogy monotematikus lenne, erősen kötődik szülőföldjéhez, az itt élő közösség mindennapjaihoz és hányatott sorsához. Íróként, újságíróként, közéleti és magánemberként is igen sokat tett azért, hogy az erdélyi magyar sorskérdések a figyelem középpontjában maradjanak, a kiútkeresés lankadatlanul folytatódjék, és hogy az erdélyi magyar kultúra ne süllyedjen provincializmusba. Ezt a kommunista államhatalom is érzékelte a maga idejében, és gondoskodott arról, hogy Ferenczes István ne végezhesse háborítatlanul azt a munkát, amely mellett elkötelezte magát. A forradalom után maga köré gyűjtötte a Székelyföld szerkesztőségébe a fiatal nemzedék számos tehetséges alkotóját, és ennek a csapatnak igen nagy szerepe volt abban, hogy napjainkban Csíkszereda Budapestről nézve sem egy távoli, behavazott és „farkasokkal táncoló" provincia, hanem egy élő és életet adó kultúrával rendelkező székelyföldi kulturális centrum, amelyre mindig érdemes odafigyelni."- hangzott el Lakatos Mihály köszöntőjében."

Az ünnepelt költő számos díj és elismerés birtokosa, köztük a Balassi Bálint emlékkardé, a József Attila- és az Arany János-díjé.

Ezt követően Torma Mária (Budapest), Radnóti- és Latinovits-díjas előadóművész Krónikás ének című verses pódiumműsorát hallgathatták meg a jelenlévők, amelyen Szűcs Miklós népzenész (ének, koboz, hegedű) működött közre. A művésznő ihletett előadásban a XVI. század irodalmától kezdve kortárs költészetünkig, a magyarság sorsfordulóiról, romlásunkról, pusztulásunkról, az értékvesztésről és a komor gondolatokon is átsütő hazaszeretetről szóló versszövegek hangzottak el.
Az est második felében a Székelyföld folyóirat szerkesztősége a 70. életévét betölött Ferenczes István költőt, az alapító főszerkesztőt köszöntötte. Lövétei Lázár László, a Székelyföld főszerkesztője ismertette a folyóirat legfrissebb, januári számát, amelyben nagy teret szentelnek Ferenczes személyének. A szerkesztőség hölgytagjainak adta át a szót Lövétei, akik felolvasták a Magyar Írószövetség, a Romániai Magyar Írók Szövetségének Marosvásárhelyi Fiókja, a Magyar Művészeti Akadémia vezetői által az alkalomra írt köszöntőket, valamint Pécsi Györgyi irodalomkritikus köszöntőbe burkolt tömör jellemzését.

A rendezvény végén jelenlevő barátai, ismerősei köszöntötték az ünnepelt költőt, aki dedikálta a Székely Könyvtár sorozatban, Lövétei Lázár László válogatásában megjelent verseskötetét.

 
NYITVATARTÁS

HÉTFŐ - PÉNTEK:

8.00 - 18.00

SZOMBAT - VASÁRNAP:

ZÁRVA

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

ÁPR
22

130 éve

1894. április 22-én Nagyszebenben meghalt Simon Péter Jukundián zenetanár, zenei szakíró, tanítóképző intézeti igazgató, Ferenc-rendi házfőnök.

Tovább ►

<< < 2024 ÁPRILIS > >>
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost