Keres
2020. február  28., péntek, Elemér
Magyar
 

A Magyar Nyelv Napja – ünnepi rendezvény a Kájoni János Megyei Könyvtárban

2015 NOV
16

Első alkalommal ünnepelhettük meg hivatalosan Romániában a magyar nyelv napját. Négy évvel ezelőtt a magyar Országgyűlés a Magyar Nyelv Napjává nyilvánította november 13-át, ugyanis 1844-ben ezen a napon a pozsonyi országgyűlés a magyar nyelvet államnyelvvé nyilvánította.
Ez év októberében a román képviselőház is elfogadta a Hargita Megye Tanácsának munkaközössége és az RMDSZ képviselői és szenátorai által a tavasszal beterjesztett törvénytervezetet, amely Romániában is a Magyar Nyelv Napjává nyilvánítja november 13-át.
A Magyar Nyelv Napja előtt tisztelgő Hargita megyei rendezvénysorozat központi ünnepi rendezvényét a Kájoni János Megyei Könyvtárban tartották meg 2015. november 13-án, 17 órától, Hargita Megye Tanácsának és kulturális alintézményeinek közös szervezésében.

Bővebben:  

Ünnepi köszöntőkkel kezdődött a rendezvény, Kopacz Katalin könyvtárigazgató házigazdaként köszöntötte az ünneplő közönséget. Szarka Gábor konzul Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa képviseletében, Szász Zoltán, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége nevében mondott köszöntőt.
Borboly Csaba megyeitanács-elnök köszönetet mondott munkatársainak, akik segítettek a törvénytervezet első verziójának megfogalmazásában, valamint a kulturális alintézményeknek, akik gazdag programkínálatot állítottak össze a nap méltó megünneplésére.

A program folytatásaként előadásra, beszélgetésre és könyvbemutatóra került sor. A Székelyföld folyóirat novemberi számát Molnár Vilmos szerkesztő röviden ismertette, majd Oláh-Gál Róbert matematika-történész, Bolyai-kutató, a Sapientia EMTE oktatója tartott rendkívül érdekes előadást a magyar matematikai szaknyelv kialakulása és megújítása témában, főként a tudományos nyelv magyarítására törekvő nyelvújító Barczafalvi Szabó Dávid munkásságának állítva emléket.
Ezt követően Kozma Mária író-szerkesztővel Írd le, hogy megmaradjon című, az írás és könyvnyomtatás történetével foglalkozó új kötete apropóján Sarány István publicista, a Hargita Népe szerkesztője beszélgetett. Az írónő a kötet kapcsán az írás kialakulásáról, kommunikációs eszközként való használatáról, az írás szerepéről és perspektíváiról is beszélt.

Kájoni János-díjak átadása

A programot záró kiemelkedő esemény a Hargita Megye Tanácsa által alapított Kájoni János-díjak átadása volt, amelyet négy olyan jeles erdélyi személyiségnek ítéltek oda, akik a magyar nyelv és kultúra megmaradásáért, terjeszétéséért is munkálkodnak. Hargita Megye Tanácsa Kájoni János-díjjal ismerte el Kozma Mária kiemelkedő írói, publicisztikai, szerkesztői, kiadói és könyvtárosi munkásságát. Ugyancsak a Kájoni János-díjjal ismerték el Cseke Péter professszor kiemelkedő publicisztikai, szociográfiai, intézményteremtő és oktatói munkásságát.
A magyar népi kultúra népszerűsítéséért végzett munkájáért díjazták a kósteleki Vaszi Levente népdalénekest, a Fölszállott a páva tehetségkutató közönségdíjasát. Valamint elismerésben részesült Márton László gépszémérnök, technikatörténeti szakíró, a magyar nyelvű tudományművelésért végzett kiemelkedő tevékenységéért.
A díjakat – emlékplakettet és oklevelet – Borboly Csaba , a megyei önkormányzast elnöke nyújtotta át. A díjazott személyiségek laudációit Gáspár Izabella, a megyei tanács munkatársa, az esemény moderátora olvasta fel. Az esemény ünnepi hangulatának megteremtéséhez népdalokkal Laczkó Evelin Vivien, a Hargita Megyei Művészeti Népiskola tanulója, valamint Iochom Zsolt ihletett versmondásával járult hozzá.

Az eseményről szóló tudósítások a sajtóban:

A Magyar Nyelv Napját ünnepelték Hargita megyében. Erdély.ma. 2015. november 15.

A magyar nyelv napját ünnepelték. Iochom Zsolt videofelvétele. Székelyhon.ro. 2015. november 14.

A videó megtekinthető könyvtártunk honlapján a VIDEÓTÁRBAN  

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ - PÉNTEK:  

8 - 18

 SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

FEB
26

100 éve

1920. február 26. Somogyszentpálon született Kovács Dénes néprajzi író, festő, grafikus, muzeológus. Álneve Csíki Dániel. 

Tovább ►

FEB
23

125 éve

1895. február 23. Székelyudvarhelyen született Csanády György költő, hangjátékíró, rádiórendező.

Tovább ►

FEB
11

135 éve

1885. február 11. Bereckben született Jénáki Ferenc bölcsészdoktor, főgimnáziumi tanár és igazgató, pápai kamarás.

Tovább ►

FEB
10

40 éve

1980. február 10. Budapesten meghalt Soó Rezső, dr. biológus, botanikus, egyetemi tanár, az MTA tagja, kétszeres Kossuth-díjas tudós. 

Tovább ►

FEB
01

165 éve

1855. február 1. Homoródszentmártonban született Kelemenné Zathureczky Berta író, zeneszerző.

Tovább ►

<< < 2020 FEBRUÁR > >>
H K SZ CS P SZ V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost