Keres
2020. február  28., péntek, Elemér
Magyar
 

A Hargita Népe Kiadó két legújabb kötetét mutatták be

2015 NOV
28

A Hargita Népe Kiadó két legújabb kötetét mutatták be 2015. november 26-án este a Kájoni János Megyei Könyvtárban. Az eseményre ismátmegtelt érdeklődőkkel a könyvtár előadóterme. Daczó Katalin újságíró „Vezényszó nélkül is haptákba állt a század – Emlékképek a Nagy Háborúból" című kötetét és Kovács Hont Imre újságíró Tanyavilág című riportkötetét ismerhette meg a csíkszeredai közönség. Daczó Katalin új könyve Cseke Gábor szerkesztésében jelent meg, tulajdonképpen gyűjtemény, a Hargita Népe hasábjain kéthetente közölt Emlékképek a nagy háborúból című rovat írásait gyűjti egybe. Az est házigazdájaként Sarány István szerkesztő, valamint Cseke Gábor író beszélgetett a szerzővel új kötetéről. 

Daczó Katalin emberi sorsok alakulásában, kézzelfogható dokumentumokban, bizonylatokban keresi a nagy háború még fellelhető nyomait, következményeit – mondte el  a kötet szerkesztője, Cseke Gábor.

„Azt ígérték nekik, halhatatlanok lesznek, de seperc alatt elfeledték őket - ezt tapasztaltam csaknem mindannyiszor, amikor munkám során háborús hősök, áldozatok nyomába eredtem. Ez a tapasztalat vezetett oda, hogy az első világháború hőseiről, történéseiről előbb rovat szülessen a Hargita Népe napilapban (Emlékképek a nagy háborúból), egy bő év teltével pedig könyv alakjában is kézbe vehesse az olvasó az emlékezéseket."  Írja Daczó Katalin A háború velünk van csak elfeledtük című szubjektív előszavában.

Daczó Katalin emberi sorsok alakulásában, kézzelfogható dokumentumokban, bizonylatokban keresi a nagy háború még fellelhető nyomait, következményeit – mondta el a kötet szerkesztője, Cseke Gábor.
Kiindulópontként leginkább a korabeli helyi sajtót és a csíkszeredai levéltárban őrzött 1914–1918 közötti iratokat használta fel – mondta el a bemutatón a szerző. Egy-egy érdekesnek tűnő történet végkifejletét is igyekezett kideríteni, utánanézett személyeknek, a hősök, katonák további sorsának, megpróbálta felkutatni az utódokat. Így válik a kötet a mai olvasó számára igazán érdekessé. Sokszor maguk a rovat olvasói keresték fel kiegészítésekkel, helyreigazításokkal egy-egy cikk megjelenése után, amelyeket a most megjelent kötetbe bele is foglalt a szerző. Valamennyi cikkhez segítséget kapott egy-egy kutatótól, helytörténésztől vagy élő rokontól – mondta el Daczó Katalin Cseke Gábor kérdéseire válaszolva.
Daczó Katalinnal Sarány István szerkesztő beszélgetett a kötet anyagának gyűjtéséről, és a múltidéző kiadványok fontosságáról. Az interjú a Hargita Népe november 26-i számában jelent meg. 
Ugyancsak a Hargita Népében közölt cikksorozatból született a másik bemuatott kiadvány is. A csíki, gyimesi, sóvidéki, Keresztúr környéki kihalófélben levő tanyafalvakat kereste fel Kovács Hont Imre, Tanyavilág című riportkötetében ezeket térképezi fel. Sarány rámutatott, hogy a kötet átfogó képet ad erről világról. „Teszi ezt jó arányérzéssel, és ami az újságíró egyik nagy erénye, mérhetetlen kíváncsisággal."A jelenleg Angliában dolgozó szerző noha nem lehetett jelen, videoüzenetben köszöntötte a jelenlevőket.
A sajtóban a könyvbemutatóról: Péter Beáta. Könyvek kíváncsi emberektől. Székelyhon.ro. 2015. november 26. 

Gergely Edit: Csíki újságírók a kötetbe rögzített emlékezetért. Maszol.ro 2015. november 26.

 
NYITVATARTÁS

 HÉTFŐ - PÉNTEK:  

8 - 18

 SZOMBAT - VASÁRNAP:

 zárva

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

FEB
26

100 éve

1920. február 26. Somogyszentpálon született Kovács Dénes néprajzi író, festő, grafikus, muzeológus. Álneve Csíki Dániel. 

Tovább ►

FEB
23

125 éve

1895. február 23. Székelyudvarhelyen született Csanády György költő, hangjátékíró, rádiórendező.

Tovább ►

FEB
11

135 éve

1885. február 11. Bereckben született Jénáki Ferenc bölcsészdoktor, főgimnáziumi tanár és igazgató, pápai kamarás.

Tovább ►

FEB
10

40 éve

1980. február 10. Budapesten meghalt Soó Rezső, dr. biológus, botanikus, egyetemi tanár, az MTA tagja, kétszeres Kossuth-díjas tudós. 

Tovább ►

FEB
01

165 éve

1855. február 1. Homoródszentmártonban született Kelemenné Zathureczky Berta író, zeneszerző.

Tovább ►

<< < 2020 FEBRUÁR > >>
H K SZ CS P SZ V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost